Leho:
Ha belegondolsz, a pécsiek már a Csanády időben is élenjártak a megszüntetéssel. Kaposvár-Szigetvár, Kaposmérő-Középrigóc, Barcs-Nagyatád, Pécs-Harkány-Drávaszabolcs, Sellye-Zaláta, Hidas-Bonyhád (személyre), Lepsény-Dombóvár, Keszőhk.-Tamási...
"Viszont: Szombathely-Csorna 72 km 47-48p.-dízellel!!! 16-os vonal király! Igaz, kissé furcsa, hogy csak Bz-k és IC-k járnak arrafele, na meg tehervonatok. "
Az tényleg király! Csak sokat köll ülni mellette, vagy valami földművesi tevékenységgel elfogalalni magadat. Mindenesetre, amíg le nem madzagolják, addig dízeleseknek kiváló vadászterület. Lassújelet nem tudok rajta, kivéve a csornai ívet és a porpáci becsatlakozást. Az építménynek a Bz olyan, mintha végig se menne rajta.
"Elég sokáig állt a 2169-es, külsőleg most milyen állapotban van?"
Oldala le lett mosva, szépen. Teteje fekete, mint eddig is volt. Kivéve a motor feletti tetőrész, amit valamelyik másik mozdonytól kapott.
"Már vagy 2 éve nem láttam..."
Tavalyelőtt csapágyfém szétesés miatt leállt. Rákoson várta sorsát, majd jött a határozat az Északi VF M41-esek Cellbe telepítéséről. Akkkor jutott oda, mostanra tudták felállítani.
Szegény kishetesem meg asszem főtengelytöréssel vetette magát ki, de hallottam híreket, miszerint esetleg Szolnokra megy. A 2125-ös motorja pedig a 2184-ben dolgozik, azt tavaly június végéne dobták át.
"és miért nem lett 2173?"
Mert nem lesz mindenki az. Ui. egyrészt csak bizonyos számú Papagáj előállításra (V6EE) van évi keret (valaki biztos meg tudja mondani hány), ezenfelül sima V6-ra is van keret. Legutóbb a márc. 24-én láttam a friss V6-os 1237-et. A befalazást hálistennek elfelejtették, viszont a gumirugó bevált (vezérek asszonták). Az új szilisek talán nem mennek idő előtt lumbágóval nyugdíjba.
ccfz50, egyetértek!
"Szerintem kár volt ezt elkezdeni, pénz száll kifelé az ablakon, inkább a Bhv-kre kellene koncentrálni és a 300-as BDt-ket ilyen ülésesre átalakítani"
Annyi módosítással, hogy szerintem itt nem a Szili korszerűsítéssel, hanem az interpicikkel meg a tizenkétféle új kísérlati tolatómozdonnyal szállong a pénz az ablakon. Ennek kéne a Bhv korszerűsítésre jutnia, ha már annyira az elővárosi fejlesztés a cél.
"csak annyi, amennyire szüksége van Hatvan + Szolnoknak"
Miért csak nekik? Sv-nek, Északinak nem?
No meg miért csak elővárosira jusson Szili? Gyorsokra, teherre nem kell?
"a távolban meg tünjön fel egy új, visszatápláló (-30 % - a DBAG megmérte!), 140 km/h, kényelmes mozdonysorozat"
ÍGY IGAZ! Nem igazán a méregdrága, 230-as mozdony a megoldás. Szerintem 160 felett belátható időn belül itthon nem járnak majd a vonatok, ha mégis, akkor legfeljebb átjönnek az ICEk vagy a TGVk.
Megjegyzem a Szergej remotorizációval se kellett volna játszani ha azt a 20 db NOHABot élve megtartja a MÁV.
És annyira nem vagyok hasra esve a Papagájoktól sem. Nem mondom, szépek a színek, de a kasznival kapcsolatban jobban is megeröltethették volna a fantáziájukat! Láttátok például a felújított szlovák Búvárt? Az speciel nagyon frankón néz ki!
Division: nem is a kávéfőzőről van szó! Az nekem sem tetszik, de itt azért gazdaságosság is van a dologban, nem csak "dizájn"!
A múltkor 096-ot láthattad (különben 231-től könyű megkülönböztetni: ez utóbbinak krómozott díszléce van, míg 096 sárgája egy kicsit narancsosabb, a pirosa vilásosabb). Tegnap illetve a hétvégén 089 is ment a 135-ön, ma reggel pedig 109.
hál istennek! nagyon utálom, hogy mostanában már a porszívó meg a kávéfőző is áramvonalas, minden olyan gömbölyű...
a Nohab az egyetlen aminek sikerült szépnek lenni...
Árulja el nekem valaki, hogy milyen sebességnél van jelentősége az aerodinamikának! Mert a magyar ipar remekeit nézve...ugye Ikarus, Csörgő, Gyík... de a KGST-t is mondhatnám: IFA, Szergej, stb. Az áramvonalasság legkisebb jele sem látszik. Persze tudom én, hogy ezek nem nagy sebességű gépek, de azért biztosan jelentene valamit! Nem mondom, hogy legyen csepp alakú (képzeljetek el egy csepp alakú Szergejt! :))))
de azért valamit alakíthattak volna. Mert ugye a NOHABok azért mégis sokkal jobban állnak e téren, pedig Ők sem nagy sebességűek. Talán egyedül a Gigantoknál lehet látni valami féle hegyes orrot.
Mit jelent az a helyi forgalom ? Milyen megállótávolságok ? Milyen pályán (a direkt számára épített pályán, vagy a régi pályákon) ? Az ajtók sűrűséges, a szerelvény egész belső berendezése nem helyi forgalomra készült. Ha helyi forgalom alatt olyasmit értesz, ami nálunk már az IC (60-100 km nagyságrendjébe eső megálló-távolságok), akkor értem - de az számomra már nem helyi forgalom.
A TGV és az ICE között az is egy különbség, hogy míg a TGV új, nagysebességű szakaszait csak a személyszállításra építették, addig a DB éjszaka a tehervonatait is az új pályákra zavarja. Ezért viszont jóval drágábban épültek a pályák, mert csak kisebb emelkedőket csináltak - hogy az energiamegtakarításból majd évtizedek múlva behozzák a beruházást. Vajon az ICE teljesítménye is ennek megfelelően kisebb ?
Mint 9323-ban írtam, a könyvet megkaptam - köszönöm neked is a segítségedet.
division by zero-nak:
A Keletiben van még egy szili fűtőgép a Csömöriben, de a számát nem tudom. Talán 1069?
Azt, hogy mért ezek lettek nem tudom, csak azt, hogy az 1168 azért került a 60-ra fűtőnek, mert a hálózat nem bírta a 60-on levő szerelvények fűtését. Ugyanis a Comenius+Hungária ezen a vágányon van tárolva (11-13 kocsi)
A mozdonyszámozásról van egy egész fejezet az 1993-as vasúthistória évkönyvben.
Itt le van írva részletesen az eredeti számozásoktól kezdve egészen az 1911-ben bevezetett, jelenleg is alkalmazott mozdonyszámozás.
Én úgy tudom, hogy Szegedre a szolnokiak járnak, namármost eddig Szegeden a következő 2000-es sziliket láttam (és fotóztam):
2309,2353,2281,2251,2376,2256,2293
Divi! Ezer köszönet! A NOHAB-túrára egy rekesz mirindával fogok érkezni :-)
Most nem volt időm részletes szöveget írni a képekhez, de a lényeg:
FVV801: 801 (4/A) délelőtt a Dugonics téren pihent, a 3-as duplavágányán, majd 1 óra előtt néhány perccel deltázot vissza a 4-esre. (Március 24.)
M41 2104: Szegváron a 7243 sz. vonattal, március 22-én
M41 2123 Salgótarján külső pu. március 26.
M41 2137 Pásztó, március 26.
M41 2172 Mátraverebély március 26.
M41 2202 Szentes március 22.
M62 100 Somoskőújfaluról (-ból?) jön Salgótarján felé, március 26.
MDmot 3007-03 Szeged, március 25.
MDmot 3007-04 Algyő, március 23.
MDmot 3021 Szeged március 24.
MDmot 3042 Bz-vel: Mártély é Hódmezővásárhely között, március 22.
V43 1010 Szeged-Rendező, március 2x.
V43 1363 Gyöngyös, március 26.
V43 2309 Szeged március 25.
Csak a telepen belül szállították így az összeszerelt rakétát. Az amerikaiak ugyanezt a feladatot természetesen gumikeres monstrummal oldották meg, de ők felállítva szállítják az összeszerelt rakétát a hangárból a kilövőhelyre. A ruszkik meg a kilövőhelyen állítják fel - az se semmi feladat.
Kedves mdbz
Tudsz közelebbit erröl a nagylóki tüzröl, miért és hogy gyulladt ki, miért kellett ennyit várni a helyreállításra, mennyibe került ez az egész? Nagyon hallgattak róla.
A táblázat megtalálható Gerhard Trost Modellvasút c. művében. Értelemszerűen csak a magyar verzióban, mivel az nem egyszerű fordítás, hanem átdolgozás is (magyar jelzők, mozdonyszámozás stb.). Bevezető után a lényeg:
A sorozatszám első számjegye a mozdony hajtott és kapcsolt tengelyeinek számát adja meg, a második és harmadik helyen álló számjegyek pedig együttesen jellemzők a gép típusára, a táblázat szerint.
Tengelynyomás-intervallum / szerkocsis gépek sor.számtartománya / szertartályos gépek sorszámtartománya
Idönként lefagy a gépem, most is megtette. Ha mégegyszer megteszi, nem jövök vissza. Van köztünk profi hardveres (lehet szoftveres is)? Küldjön egy emailt.
Nem lesz minden gép 2000-es, egyelöre csak annyi, amennyire szüksége van Hatvan +
Szolnoknak, így is sokkal több gép van már, mint vezérlökocsi. 25 vezérlökocsit akarnak a jelenlegi állapot szerint csinálni. Beválik...nem válik...még nem tudni, ezzel is van annyi gond, mint a hagyományossal. Szerintem kár volt ezt elkezdeni, pénz száll kifelé az ablakon, inkább a Bhv-kre kellene koncentrálni és a 300-as BDt-ket ilyen ülésesre átalakítani, a távolban meg tünjön fel egy új, visszatápláló (-30 % - a DBAG megmérte!), 140 km/h, kényelmes mozdonysorozat. Ugy járunk majd a Szilikkel, mint a gözmozdonyparkkal, itt marad a nyakunkon az elavult technika, új meg sehol. Nem véletlenül hívják a svájciak mutációnak a jármüpark változását, úgy kellene müködnie ennek az egész beszerzésnek/selejtezésnek.
ha jól tudom, az első szám a hajtott tengelyek, a második valami kategóriára utal, a 0 a legnagyobb, a 9 a legkisebb itt vannak pl a keskenynyomkozű mozdonyok (pl 490) és a harmadik egy sorszám...
valahol láttam erről egy szép táblázatot de nem találom, hogy hol...
"V43 1173 március 31-én ment haza V6 javításból Dombóvárra (gumirugós, zárlámpás, féláramszedös)."
na ez jól hangzik, megkéne keresnem, tavaly még így nézett ki, szemből
Ke honapi csend utan ismet szeretnek elterni a targytol :-)
Eloszor is van itt nehany a multkorihoz hasonlo regi vonatos/villamosos kepeslapot a http://www.funyiro.com/alvarez/viva cimre (attoltottem a sajat lapomra, igy nem fognak hirtelen eltunni, mint a multkor :-)
Regebben kerdezgettem itt, hogy mi alapjan szamozzak a gozmozdonyokat, es vagy nem valaszoltatok (ti csunyak! :-), vagy atsiklottam felette. Hosszas mozdonynezegetes utan most az a teoriam, hogy hajtott tengelyek - nem hajtott tengelyek - sorszam. Ez nagy hulyeseg?