Keresés

Részletes keresés

rfc Creative Commons License 2023.04.17 0 0 32861

Ehh, az első ötletem egyébként pont egy vastagabb lemez darab volt a kábel meg a rögzítőcsavar közé, aztán jóidő.

Az nem egy rössz ötlet, az ESAB csavarós elektródatrartóiban az van (kép lejjebb).

Előzmény: (M)Ákos (32860)
(M)Ákos Creative Commons License 2023.04.17 0 0 32860

Ehh, az első ötletem egyébként pont egy vastagabb lemez darab volt a kábel meg a rögzítőcsavar közé, aztán jóidő.

Egyébként a kábelt nem kell félteni, az azzal kapott elektródafogónak ugyanilyen a bekötése, igaz, kicsit nagyobb átmérőjű a hernyócsavar. Tegnap beleraktam azt a kábelvéget, ami a mai fotókon is volt, aztán tökig húztam a csavart. Utána kivettem a kábelt, és masszíroztam, hogy kipotyogjanak a törött szálak. Volt összesen 3 db...

Előzmény: boognevatz (32858)
rfc Creative Commons License 2023.04.17 0 0 32859

Az se baj, ha beszívódik a szigetelés alá is egy kicsit, legalább kevésbé lesz törésre hajlamos a kábel ott a bekötésnél

Cserébe majd ott törik meg, ahol véget ér a merev ónréteg :) ...ezért "mozgó" kábeleket nem szokás ónozni.

A másik, hogy az ón puha, ezért idővel egyre szarabb lesz a kontakt (mozgatod a kábelt, és csökken a hernyócsavar által kifejtett nyomás).

Végül, de nem utolsósorban, a hegesztés hővel jár. Hogy a kábelnek azon pontja fog-e melegedni és mennyire, azt nem merném megtippelni, de hogy fázni nem fog, az hétszentség.

Én hanyagolnám az ónozást.

Előzmény: (M)Ákos (32856)
boognevatz Creative Commons License 2023.04.17 0 0 32858

En az onozast nem javaslom. Erveghuvelyt lehet ratenni, vagy a lentebb irt lemez se tunik rossznak.

Az onozassal az a baj, hogy az on ahol elfogy es ahol kezdodik a hajlekony erek, ott fog elrepedni es eltorni.

Ettol fuggetlenul tehermentesitsd a kabelt. azaz a csipesz vegehez kotegeld hozza. ugy latom neked csak meg kell kotegelni, nalam a csipeszre kellet ket lyukat furni, hogy oda tudjam kotegelni a kabelt. Igy nem a kotesnel lesz mechanikailag terhelve, azaz tovabb tart.

Előzmény: (M)Ákos (32856)
(M)Ákos Creative Commons License 2023.04.17 0 0 32857

A testcsipeszhez nem kaptam ilyet, viszont a gép dinse csatijában pont ilyen van, korábbi fotómon látszik is.

A cukiforce elektródafogójából anno hamar kiesett a kókányul bekötött kábel, azt javítottam úgy, hogy a hernyó csavar meg a kábel közé bedobtam egy meghajlított alátétet. Ott nem szaroztak, csak bele volt küldve a hegyes végű hernyócsavar a törékeny alu kábelbe, oszt' persze hogy elengedte.

Előzmény: rfc (32855)
(M)Ákos Creative Commons License 2023.04.17 0 0 32856

Köszi mindenkinek a hozzászólásokat a testcsipesz kábel bekötésével kapcsolatban.

Az ónozás mellett szólna, hogy kicsit "antik" a kábelem külső része.

Viszont előre beónozva majd becsavarozva kis felületen érintkezne a keresztmetszet eltérés miatt.

Lehet, hogy az lesz, hogy először becsavarozom, hogy szét tudjon terülni, majd utána kívülről feltöltöm ónnal.

Az se baj, ha beszívódik a szigetelés alá is egy kicsit, legalább kevésbé lesz törésre hajlamos a kábel ott a bekötésnél.

Nekem is csak vékony műszerész ónom van, de majd összesodrok több szálat, YouTube-ról tanultam. 😎

Jelentem, a mágnes nem tapad a csipeszhez.

Nagyon erős a rugója, nem gyenge a kezem, de kettő is kell belőle, hogy teljesen össze tudjam nyomni.

Az ónozást gázlámpával tervezem, máshogy nem sok esélyem van.

rfc Creative Commons License 2023.04.17 0 0 32855

Néha van benne egy összetekert rézlap, ami feleslegessé teszi az érvéghüvelyt. Vagy egy fémlap, ami lenyomja a drótot. A tiedben nem volt?

Előzmény: (M)Ákos (32846)
(M)Ákos Creative Commons License 2023.04.17 0 0 32854

Hasznos infó, de ahogy számolom, ez kb. akkor éri meg, ha van egy egyébként kidobásra ítélt palackja az embernek.

Ha nem sürgős, ennyiért el lehet csípni egy üreset a hirdetési oldalakon.

Fel is töltötték valahol?

Ez olyan Linde forma palack, ha jól látom.

Messerben nem lennék biztos egyébként, most linkelte valaki, hogy vége a csereprogramnak.

Előzmény: Antal1981 (32852)
Alex0205 Creative Commons License 2023.04.17 0 0 32853

Szia, a külföldit szerintem gondold át mert nem tudom a garanciát hogyan lehet érvényesíteni, az iweld és Mastroweld mögött van garanciális háttér, egyébként a mastro 3 évet, az iweld 2 évet ad. 

Előzmény: attila136 (32809)
Antal1981 Creative Commons License 2023.04.17 0 2 32852

Sziasztok! Korábban itt érdeklődtem régi külföldi palack ügyében, meg láttam más is, és kb mindenki azt mondta, hogy dobhatom el, tölteni sem lehet. Gondoltam megosztom veletek, hogy utánajártam kicsit a témának és ez nem igy van.

A Rév Gázipari Kft. foglalkozik régi palackok teljes felújításával és a nevünket is beleüthetik. Aztán pedig a Linde és Messernél is lehet tölteni, mivel mindegyik tölt vevő tulajdonú palackokat is. Kivéve azokat a palackokat, amelyekbe már eleve bele van ütve egy hazai gázgyár megjelölése, de gondolom azt is el lehet maszkírozni és akkor nincs baj.

Ilyen volt az én belgiumium és ilyen lett:

Ezeket az árakat kaptam tőlük:

Időszakos vizsgálat: 6.720 Ft/db+ÁFA
Karbantartási csomag: 9.630 Ft/db+ÁFA (időszakos vizsgálat, külső sörétezés, újra festés 1 színnel)
Szelep betekerése: 1.101 Ft/db+ÁFA
Belső sörétezés: 3.989 Ft/db+ÁFA
Új CO2 szelep: 5.900 Ft/db+ÁFA

Egy újhoz viszonyítva szerintem egyértelműen megéri, és mivel az enyém is üresen több mint 20kg, simán tovább is bírhatja, mint egy tiszta új.

Törölt nick Creative Commons License 2023.04.17 0 0 32851

Az érvéghüvely végénél úgyis megtörik majd :D.

Ónozni nem kell szerintem, én se teszem.

baseball sapka Creative Commons License 2023.04.17 0 0 32850

Mi akkor szoktuk forrasztani a kábelt, ha szemes saru kerűl rá. Szerintem ilyen esetben nem kell forrasztani, érvéghüvely és simán lehet meghúzni az imbusz csavarral. Dinse csatlakozóba (dugó) is csak érvéghüvely van, és szintén imbusz csavarral meghúzva.

Paco155 Creative Commons License 2023.04.17 0 0 32849

Ónozás után már nem tudod megnyomni.  :)

A hüvely azért van, hogy legyen agy merev kerete, és megtartsa az ónt. Az ón majd kitölti a szálak közét és minden egyes szál egy tömbben kapja meg az áramot nem egymásnak adogatják át. Ilyen méretű átviteli felületetet önmagában csak a hüvellyel nem tudsz elérni. A csavar meg arra való, hogy az ónozott érvéghüvely bent maradjon a helyén, és minél nagyobb felületen szorítsa hozzá a hátlaphoz. Nem azért hogy az áramot vezesse :P  Az igazi megoldás az lenne, hogy ha valóban réz a csipesz akkor csak beledugni a sodort szálakat és helyben összeforrasztani a csipesszel.  De ehhez komoly melegítőszerszám szükséges, egy pillanatpáka nem elég, szerintem gázfáklyával talán menni fog. :)

És amit soha senki sem vesz figyelembe az az, hogy a bádogos cin és a műszerész cin különböző összetételű. A bádogos sokkal ridegebb és rosszabb az elektromos vezetése. Cserébe lehet kapni centis vastagságban is úgyhogy mindenki azt használja mert nem akar azzal szórakozni, hogy egymilliméteres vastagságú óndarabokkal próbáljon megtölteni egy ekkora lyukat. 

Előzmény: gss (32848)
gss Creative Commons License 2023.04.17 0 0 32848

Szerintem ha ónozás után van megnyomva az nem az igazi.

Én csak érvéghüvely-hernyócsavart szoktam alkalmazni, ha forrasztanám akkor csak a hernyócsavar után, (vagy nélkül.)

Előzmény: Paco155 (32847)
Paco155 Creative Commons License 2023.04.17 0 0 32847

"A kábel bekötésével kapcsolatban ki mire esküszik:

- csak a hernyócsavar,

- előtte ónfürdő (a boltban ezt mondták),"

A lista jó, csak a sorrend rossz :)    Érvéghüvely után ónfürdő, és mehet a hernyócsavar alá....

(M)Ákos Creative Commons License 2023.04.17 0 0 32846

Túrtam egy tisztességesnek tűnő sárgaréz csipeszt, amibe belemegy a vastag kábelem.

Nem is volt drága a lemez szarokhoz képest: 3e Ft.

https://www.kroweld.hu/6ebe5n30/Rez-testcsipesz-400A-d886.htm

http://www.icemsnc.it/Scheda%20tecnica%20Bulldog%202%20-%20Data%20sheet%20Bulldog%202.pdf

A kábel bekötésével kapcsolatban ki mire esküszik:

- csak a hernyócsavar,

- előtte ónfürdő (a boltban ezt mondták),

- előtte érvéghüvely.

11 mm a "luk", a kábel összehúzva 9,5.

itya Creative Commons License 2023.04.16 0 3 32845

az az érdekes hogy van olyan hüje akinek ez a "reklámozás"

Előzmény: Törölt nick (32843)
(M)Ákos Creative Commons License 2023.04.16 0 4 32844

Előzmény: Törölt nick (32837)
Törölt nick Creative Commons License 2023.04.16 -3 0 32843

Az általad leirtakat most te reklámozod,nem én,ugye milyen érdekes......!?

Vagyis,jobb lett volna,ha halgatsz.........most én röhögtem,de jó hangosan........

Előzmény: itya (32839)
itya Creative Commons License 2023.04.16 0 2 32842

bakker majdnem leestem a székről akkorát röhögtem

vmi nagyon pixeles fika grafika is kellene mellé 

:-)

Előzmény: (M)Ákos (32840)
Törölt nick Creative Commons License 2023.04.16 0 1 32841

Jaj ne bántsd már hisz most örül neked.

Na sikerült eladni a gépet közben?

Előzmény: (M)Ákos (32840)
(M)Ákos Creative Commons License 2023.04.16 0 6 32840

READY.

10 PRINT "SZAR A PORBELES"

20 PRINT "200 A ALATT NE VEGYEL GEPET"

30 PRINT "VEKONY A KABEL"

40 PRINT "CSAK A CORGON"

50 PRINT "KEVESEBB AZ A, MINT A KIJELZETT"

.

.

.

180 GOTO 10

RUN

🤦♂💣

Előzmény: itya (32839)
itya Creative Commons License 2023.04.16 0 4 32839

akkor most megint minden házkörüli barkácsolónak (aki szökőévente össze akar taknyolni 2db 20as zártszelvényt vmi olcsó pálcás géppel) erőlteted majd újra a 200a MIG-et corgonnal mint ahogy tetted ezt sokáig!?  

...és persze csodálkozol a sok minuszoláson

Törölt nick Creative Commons License 2023.04.16 0 0 32838

Nálad a pálca a király nem?

Törölt nick Creative Commons License 2023.04.16 -3 0 32837

Lám - lám..........nem csak nekem tetszik jobban a védőgázos formátum........!

Majd próbáld ki a corgont is. Ez esetben jóval keveseb a fröcskölés,és nagyob anyagvastagságnál picivel keveseb A is elég. A varrat szép,nem hernyó,sarokban sima,vagy homorú..... Legalábbis esetemben......

Előzmény: (M)Ákos (32826)
Törölt nick Creative Commons License 2023.04.16 0 0 32836

Szóval a zöld 1000W os a piros meg 800W os egyik se megy gyorsabban 25km/h nál.

Viszont van egy olyan cuki törvény itt uk ban hogyha saját erőből tud mozogni az elektromos jármű akkor segédmotor. Bizti+ rendszám, jogositvány.

Előtte 300W volt a határ. Most vehetsz olyan rásegítéses bringát ami 2000W os.

Szóval ha kint koricálunk és elkapnak akkor jó esetbe megkérnek hogy ne és húzzál haza.

Rossz esetben :D kapsz egy fél millás büntit+3 pont per koponya.

Egyik hülye részegen vezette a rollert kapott másfél éves eltiltást egy 2 millás büntivel.

Szóval ezért elektromosak mert halkak*, akkor kaptak el minket, /egy nagyobb parkban/ mikor felfele pakoltam őket az l200 ra és megkértek ha lehet ne hozzam és mutatta hogy mi a rá vonatkozó előírás.

Közeli parkba megyünk ki velük. Egyszer nem szóltak még.

Amúgy is hely szűkébe vagyok mert eladtam az l200 ast és nincs olyan amibe beférne a 2db :D.

*azért szükséges mert a nyomorékok hívják a rendőröket a huligánok miatt..

Viszont elég jó cuccok ezek a quadok, lehet velük vontatni persze korlátozottan.

én meg a kölyök olyan 115 kg körül vagyunk, simán elvisz minket.

Ezek még "régi" darabok, az újabbak már csak a vázban vastagabb a többi jóféle 0,5mm fém..

Előzmény: botsinkai (32833)
Törölt nick Creative Commons License 2023.04.16 0 0 32835

Magyarázat másikban.

Előzmény: botsinkai (32833)
feketefelhoo Creative Commons License 2023.04.16 0 0 32834

Micsoda finom stílus.

Előzmény: Törölt nick (32824)
botsinkai Creative Commons License 2023.04.16 0 0 32833

Vellanytraktor a kölköknek aztán húzzák ők a lomot... :-)

Előzmény: Törölt nick (32831)
(M)Ákos Creative Commons License 2023.04.16 0 0 32832

Ezek voltak 10 másodperces távolságban, a szűz darabokat tovább tartott volna megkeresnem. A festék miatt azokat is csiszolnom kellett volna. Nincs táblalemezem, ezek Salgó polc merevítők.

Előzmény: MrJones512 (32830)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!