Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Ehh, az első ötletem egyébként pont egy vastagabb lemez darab volt a kábel meg a rögzítőcsavar közé, aztán jóidő.
Egyébként a kábelt nem kell félteni, az azzal kapott elektródafogónak ugyanilyen a bekötése, igaz, kicsit nagyobb átmérőjű a hernyócsavar. Tegnap beleraktam azt a kábelvéget, ami a mai fotókon is volt, aztán tökig húztam a csavart. Utána kivettem a kábelt, és masszíroztam, hogy kipotyogjanak a törött szálak. Volt összesen 3 db...
Az se baj, ha beszívódik a szigetelés alá is egy kicsit, legalább kevésbé lesz törésre hajlamos a kábel ott a bekötésnél
Cserébe majd ott törik meg, ahol véget ér a merev ónréteg :) ...ezért "mozgó" kábeleket nem szokás ónozni.
A másik, hogy az ón puha, ezért idővel egyre szarabb lesz a kontakt (mozgatod a kábelt, és csökken a hernyócsavar által kifejtett nyomás).
Végül, de nem utolsósorban, a hegesztés hővel jár. Hogy a kábelnek azon pontja fog-e melegedni és mennyire, azt nem merném megtippelni, de hogy fázni nem fog, az hétszentség.
En az onozast nem javaslom. Erveghuvelyt lehet ratenni, vagy a lentebb irt lemez se tunik rossznak.
Az onozassal az a baj, hogy az on ahol elfogy es ahol kezdodik a hajlekony erek, ott fog elrepedni es eltorni.
Ettol fuggetlenul tehermentesitsd a kabelt. azaz a csipesz vegehez kotegeld hozza. ugy latom neked csak meg kell kotegelni, nalam a csipeszre kellet ket lyukat furni, hogy oda tudjam kotegelni a kabelt. Igy nem a kotesnel lesz mechanikailag terhelve, azaz tovabb tart.
A testcsipeszhez nem kaptam ilyet, viszont a gép dinse csatijában pont ilyen van, korábbi fotómon látszik is.
A cukiforce elektródafogójából anno hamar kiesett a kókányul bekötött kábel, azt javítottam úgy, hogy a hernyó csavar meg a kábel közé bedobtam egy meghajlított alátétet. Ott nem szaroztak, csak bele volt küldve a hegyes végű hernyócsavar a törékeny alu kábelbe, oszt' persze hogy elengedte.
Szia, a külföldit szerintem gondold át mert nem tudom a garanciát hogyan lehet érvényesíteni, az iweld és Mastroweld mögött van garanciális háttér, egyébként a mastro 3 évet, az iweld 2 évet ad.
Sziasztok! Korábban itt érdeklődtem régi külföldi palack ügyében, meg láttam más is, és kb mindenki azt mondta, hogy dobhatom el, tölteni sem lehet. Gondoltam megosztom veletek, hogy utánajártam kicsit a témának és ez nem igy van.
A Rév Gázipari Kft. foglalkozik régi palackok teljes felújításával és a nevünket is beleüthetik. Aztán pedig a Linde és Messernél is lehet tölteni, mivel mindegyik tölt vevő tulajdonú palackokat is. Kivéve azokat a palackokat, amelyekbe már eleve bele van ütve egy hazai gázgyár megjelölése, de gondolom azt is el lehet maszkírozni és akkor nincs baj.
Ilyen volt az én belgiumium és ilyen lett:
Ezeket az árakat kaptam tőlük:
Időszakos vizsgálat: 6.720 Ft/db+ÁFA Karbantartási csomag: 9.630 Ft/db+ÁFA (időszakos vizsgálat, külső sörétezés, újra festés 1 színnel) Szelep betekerése: 1.101 Ft/db+ÁFA Belső sörétezés: 3.989 Ft/db+ÁFA Új CO2 szelep: 5.900 Ft/db+ÁFA
Egy újhoz viszonyítva szerintem egyértelműen megéri, és mivel az enyém is üresen több mint 20kg, simán tovább is bírhatja, mint egy tiszta új.
Mi akkor szoktuk forrasztani a kábelt, ha szemes saru kerűl rá. Szerintem ilyen esetben nem kell forrasztani, érvéghüvely és simán lehet meghúzni az imbusz csavarral. Dinse csatlakozóba (dugó) is csak érvéghüvely van, és szintén imbusz csavarral meghúzva.
A hüvely azért van, hogy legyen agy merev kerete, és megtartsa az ónt. Az ón majd kitölti a szálak közét és minden egyes szál egy tömbben kapja meg az áramot nem egymásnak adogatják át. Ilyen méretű átviteli felületetet önmagában csak a hüvellyel nem tudsz elérni. A csavar meg arra való, hogy az ónozott érvéghüvely bent maradjon a helyén, és minél nagyobb felületen szorítsa hozzá a hátlaphoz. Nem azért hogy az áramot vezesse :P Az igazi megoldás az lenne, hogy ha valóban réz a csipesz akkor csak beledugni a sodort szálakat és helyben összeforrasztani a csipesszel. De ehhez komoly melegítőszerszám szükséges, egy pillanatpáka nem elég, szerintem gázfáklyával talán menni fog. :)
És amit soha senki sem vesz figyelembe az az, hogy a bádogos cin és a műszerész cin különböző összetételű. A bádogos sokkal ridegebb és rosszabb az elektromos vezetése. Cserébe lehet kapni centis vastagságban is úgyhogy mindenki azt használja mert nem akar azzal szórakozni, hogy egymilliméteres vastagságú óndarabokkal próbáljon megtölteni egy ekkora lyukat.
akkor most megint minden házkörüli barkácsolónak (aki szökőévente össze akar taknyolni 2db 20as zártszelvényt vmi olcsó pálcás géppel) erőlteted majd újra a 200a MIG-et corgonnal mint ahogy tetted ezt sokáig!?
Lám - lám..........nem csak nekem tetszik jobban a védőgázos formátum........!
Majd próbáld ki a corgont is. Ez esetben jóval keveseb a fröcskölés,és nagyob anyagvastagságnál picivel keveseb A is elég. A varrat szép,nem hernyó,sarokban sima,vagy homorú..... Legalábbis esetemben......
Szóval a zöld 1000W os a piros meg 800W os egyik se megy gyorsabban 25km/h nál.
Viszont van egy olyan cuki törvény itt uk ban hogyha saját erőből tud mozogni az elektromos jármű akkor segédmotor. Bizti+ rendszám, jogositvány.
Előtte 300W volt a határ. Most vehetsz olyan rásegítéses bringát ami 2000W os.
Szóval ha kint koricálunk és elkapnak akkor jó esetbe megkérnek hogy ne és húzzál haza.
Rossz esetben :D kapsz egy fél millás büntit+3 pont per koponya.
Egyik hülye részegen vezette a rollert kapott másfél éves eltiltást egy 2 millás büntivel.
Szóval ezért elektromosak mert halkak*, akkor kaptak el minket, /egy nagyobb parkban/ mikor felfele pakoltam őket az l200 ra és megkértek ha lehet ne hozzam és mutatta hogy mi a rá vonatkozó előírás.
Közeli parkba megyünk ki velük. Egyszer nem szóltak még.
Amúgy is hely szűkébe vagyok mert eladtam az l200 ast és nincs olyan amibe beférne a 2db :D.
*azért szükséges mert a nyomorékok hívják a rendőröket a huligánok miatt..
Viszont elég jó cuccok ezek a quadok, lehet velük vontatni persze korlátozottan.
én meg a kölyök olyan 115 kg körül vagyunk, simán elvisz minket.
Ezek még "régi" darabok, az újabbak már csak a vázban vastagabb a többi jóféle 0,5mm fém..
Ezek voltak 10 másodperces távolságban, a szűz darabokat tovább tartott volna megkeresnem. A festék miatt azokat is csiszolnom kellett volna. Nincs táblalemezem, ezek Salgó polc merevítők.