Tudod, picinyem az öregségnek is vannak hátrányai és előnyei. Én pl. még emlékszem arra, hogy ezt a filmet betiltották. És bizonyára nem a Magyar Bélyeggyűjtők Szövetsége tiltotta be.
Nem azt mondtam, hogy a fidesz tiltotta be, hanem hogy senki nem tiltotta be a filmet.
Remélem nem túl bonyolult, mert akkor visszaveszek a tempóból.
Egy legenda születésének vagyunk tanúi, amit semmivel nem bizonyítottak, csak kövér szokásos lufijainak egyikét elengedte és az szép lassan kipukkad.
Van egy harmadik variáció is, azt a filmet nem tiltotta be senki, csak egy kis szokásos fideszlegenda. Nem igaz, de olyan jól hangzik. Én erre tippelek.
A topic - SzVSz - úgy áll: két lehetőség van, L.I. vagy cenzorkodott, vagy nem.
Mindkettőnek van esélye. Hogy mekkora, az nézőpont és elfogultság kérdése - de erről lehet vitatkozni.
Mivel (még) nem tudjuk pontosan mi történt, és - érdekes módon - az érintettek nem segítenek a homály eloszlatásában (például jöhetne most Horn Gyula, Gál Zoltán, Szekeres Imre, Kósáné Kovács Magda, Nagy Sándor, Meggyesi Péter, Békesi István, Sándor László, Szűrös Mátyás, Csintalan Sándor, vagy akárki, mondván: "Wajda-ügyben L.I. ártatlan, mert a Wajda-filmet én tilottam be"), nem tehetünk mást, türelemmel várjuk, mi lesz az eredmény.
NISA! LI nagyon hallgat, máskor robog az MTI-hez és csak mondja, mondja...
Tudod, ciki lesz azt mondani, hogy nem a budapesti pártbizottságnál, hanem az MSZMP KB-nél dolgoztam. Ciki lesz, mert hát ahol Ildikó dolgozott, ott folyt a cenzúrázás. Függetlenül attól, hogy most betiltotta a Vasembert, vagy sem. Gondolom nem véletlenül hallgat az MSZP.
Igazad van, Kövér félrebeszélt. Budapesti pártbizottságról beszélt, holott az MSZMP KB országos szerveinél dolgozott LI. Csalódtam Kövérben, menteni próbálta LI-t.
Amúgy nem tartod cikinek, hogy az MSZP sajtópolitikusa Aczél közvetlen beosztottja volt, függetlenül ettől a sztoritól?
Nagy kár, Pásztörperc kartács.
Lendvai Ildikó ugyanis nem mondta ki feketén-fehéren, hogy ő bizony nem tiltotta be a Vasember kollégiumi vetítését. Mondott mindenfélét, de ezt speciel nem.
Beidézem, mit mondott:
" - Ha a lap megfejtése pontos Kövér úr utalását illetően
akkor igen szomorú vagyok - jelentette ki Lendvai Ildikó,
hiszen egyetlen napot sem dolgoztam a Budapesti
Pártbizottságon. Nem léphettem fel cenzorként, a
Wajda-film kollégiumi vetítésének betiltójaként. "
Ezzel szemben a Központi Pártbizottságon bizonyhogy dolgozott, és éppen ezért volt módja betiltani. Azt viszont -tudomásom szerint- soha, sehol nem mondta ki világosan, hogy "Nem tiltottam be!", esetleg (ezesetben jogosan) hozzátéve, hogy "mindenki elmehet a fenébe, Kövérrel az élen!"
Amit eddig mondott, az csak a válasz megkerülése volt, nem cáfolat.
Réxomorodtam el ennyire, mint e téma átfutása után.
1. Kövér Lacika — akiről tán még a jobbos Asztaltársak is tudják, hogy szokása úgy utalgatni, hogy éppen ne lehessen rágalmazásért beperelni — mond valamit. Ezt (pontosabban: ennek nyilvánvaló értelmezését) aztán sokan, egyből készpénznek veszik. Pusztán azért, hogy lehessen egy kicsit kommunistázni(?).
2. L.I. — az érintett — tételesen cáfolja az elhangzottakat. Nem tagadja: cáfol (tudjuk, hogy az milyen nehéz). Formális oldalról (cáfolni sajna, csak így lehet) darabokra szedi a rágalmat.
3. Erre az ellentábor azt mondja: na jó, formálisan ugyan valóban nem úgy van, de tartalmilag attól még bizonyosabb — és nem állítanak az előző helyébe SEMMILYEN új megfogalmazást — ettől aztán már cáfolni sem lehet.
4. Ehelyett összehordanak tücsköt-bogarat, mert ha ezt a disznóságot (ugyebár) elkövette, akkor csinált még másokat is. Eme tücsök és bogár jó része cáfolható — ezt ugyebár lehet úgy tekinteni, mint annak bizonyítékát, hogy a többi igaz.
5. A lexörnyebb az egészben mégiscsak az, hogy többek fejéban úgy él az egykori MSZMP KB, mint az a hely, ahol kizárólag cenzori tevékenységgel foglalkoztak. Ha jól emléxem, ezen asztaltársak némelyike a "Mi volt jó..." címszó alatt elismerte, hogy a "tábor" országai közül a magyar kultúrpolitika azért toronymagasan kimagaslott. Ugyanaezen emberexámára 1részt továbbra is Aczél az ősgonosz, másrészt nevezett kultúrpolitika egyetlen tevékenységének a cenzorálást tételezik.
6. Nem jövök ide többet.
Az ne tüntessen a sajtószabadságért,akinek a kezében van a sajtó!Ez nevetséges!
A tv2 és az RTL ,ill.a Napkelte ellenzéki,s ezen csatornák nézettsége a legmagasabb!
Ami a sajtót illeti:Ellenzéki a Népszab.,a Népszava,a Magyar Hírlap,a Bikk,a Mai Nap,ill. a vidéki újságok!(A vidéki újságokat 90-ben az MSZP bíztatására és pénzügyi segítségével külföldi cégek vették meg,igy maradt a kádári szerkesztőgárda!)
A sajtó 90%-a ellenzéki!
Nincs sajtószabadság?
OFF
az egyes ponthoz kicsi gonoszkodás
én sem tudtam elképzelni a lakkozást,
mert kétszer láttam Lendvai Ildikót
közelről és mindkétszer igen lompos
volt a megjelenése, azaz volt rajta egy
bazári kosztüm és igen ápolatlan volt
a keze, a lába és a haja is.
De ennek a politika szempontjából - különösen
kis hazánkban - semmi jelentősége.