Szerintem elszámoltad egy nagyságrenddel. A TTF gáz futures ára megawatt/h-ban van megadva úgy tudom. Tehát 1MWh kb. 45 euro. 1 MWh energiát nagyságrendileg 100 köbméter gáz tartalmaz. Tehát egy köbméter kb. 170Ft-ra jön ki. De amúgy nagy jelentősége nincs sajna hogy most mennyi a futures, mert részben a korábban drágán megvett, tárolókban lévő anyagot használjuk. Mindenesetre a nem kvótás gázzal így is igen alaposan lehúzzák most a lakosságot és a cégeket is. Mint ahogy a korábbi években is alaposan lehúzták amikor a rezsicsökkentettnek hazudott gáz ára nem ment lejjebb, amikor a rezsicsöki bevezetéséhez képest a harmadára/negyedére esett a világpiacon a gáz ára.
Harminc éve hiányzik egy olyan állami támogatás (és NEM "pályázat"!), amely
- hőszigetelésen kívül nem költhető semmi másra
- akár önerővel is kivitelezhető.
... de ebben az országban olyan döntést ne várjunk, amiből nem származhat korrupciós bevétel.
na ez egy nagyon jó meglátás
10éve ezért csináltam a fal szigetelést inkább okos anyagbeszerzéssel SK. beljebb voltam mint a pályázat és nem is volt annyi pénzem, hogy előre megfinanszírozzam a pályázatos beruházást.
Nyilván igazad van! A gázbojler nyári fogyasztása viszonylag pontosan meg van, 35-40 m3/hó, télen magasabb, de nem tudom mennyivel. A két calor II-s konvektor fogyasztását nem tudom, de ezek nem folyamatos üzemben voltak, kb napi 1 óra használattal lehet számolni az egyiket, a másikat meg kb havi 5-6 órával. Ezek kiváltásával csökkent nagyságrendileg 1000 m3-rel a gázfogyasztás. Mivel egy időben történtek a változtatások pontosan nem tudom mi mennyit számított, de összességében tetszik az eredmény :) Nyilván a további hőszigetelés nem fog ilyen markáns eredményt hozni, de biztos lesz még keményebb tél. A 2021-s gázfogyasztásunk, ami alapján a tavalyi átalányt számolták 2820 m3 volt. A tavalyi fogyasztást már csökkentette az augusztus elején cserélt bojler, és a konvektorok, így lett október közepi elszámolással 2450 m3 fogyasztás.
Százezernyi családi ház fűtésszámláját lehetne kb felezni egy jó hősigeteléssel. A baj ott van, hogy nincs pénzük (sem hitel lehetőségük) egy jó hőszigetelésre. Amennyi pénzük van, abból meg csak valami szar hőszigetelésre futja, amit a helyi kókler barkácsol nekik, arany áron. Már ha el nem költik előbb szinte semmit sem érő ablakcserére vagy kazáncserére.
Harminc éve hiányzik egy olyan állami támogatás (és NEM "pályázat"!), amely
- hőszigetelésen kívül nem költhető semmi másra
- akár önerővel is kivitelezhető.
... de ebben az országban olyan döntést ne várjunk, amiből nem származhat korrupciós bevétel.
Tavaly nyár végén csináltam a tető szigetelést, akkor írogattunk itt róla, a tetőbe a szarufák közé ment 15 cm gyapot. Tettem fel akkor képeket is. Mivel más módosítások is történtek, gázbojler csere villanyra, a két fürdőben a gázkonvektorok cseréje villamos fűtésre. Így nem tudom, hogy a szigetelés mennyit hozott a konyhára, de jelentős mértékben csökkent a gázfogyasztás. Októberi elszámolással az elmúlt 5 év átlagfelhasználása 2480 m3 volt. Jelenleg március 31-én 980 m3 nél tartottunk ebben az elszámolási évben. Tudom, hogy ez egy enyhe tél volt, de a mások által írt ~ 20% megtakarításokhoz képest ez nálunk 50% körül fog realizálódni. Az eddigieknek a napelem bővítéssel együtt 2-2,5 év a megtérülése.
Vissza a szigetelésre!
A keleti és nyugati falakon az ablakok, erkélyajtók beépítése okozza a problémát, nem akarok nagy bontásokat átépítéseket végezni. A déli oldalon csak a tető túlnyúlás szab határt, de oda a 15 cm simán elfér. Eredetileg az is volt a terv mindenhol, de most elkezdtem méregetni a helyet.
Az "U" érték azért volt kérdés, mert nem tudok mihez hasonlítani, hogy mi az elégséges. Köszönöm!
Ősszel amikor kirobbant a balhé én is így gondolkodtam számoltam hogy ha a 2023-24 fa árát a födémre költöm majd gázkazánt cserélek illetve a kedvességgel adott gázt elfűtöm és nem hagyom ott jövök ki a legjobban.
Jól gondolkodtam fellocsoltam ~600e-t a tetőtér térdfal+födém szigetelésére.
10m3 fa helyett 2,5 de legyen 3m3 0m3 gáz helyett 780m3 fogyott eddig ez max lesz 1000m3.
Azt hiszem jobban jöttem ki mint ha 450e vettem volna fát a következő szezonra és így 2 szezonra még maradt fám is.
Terveztem én ezt a szigetelést, még azon is gondolkodtam havonta apránként megveszem az anyagot, de sose jutottam el a megvalósításig, hiányzott egy ilyen lökés.
A következő lépés a lábazat és pince felőli szigetelés lesz.
Bocs, de ez ritka nagy butaság. A kormánynak/államnak nincs pénze, csak az adófizetőkét tudja újra elosztani. S mivel "minden idők legjobb külügyminiszterének" pl. parádés módon sikerült a ruszkiktól a csúcson bevásárolnia még pluszban gázból, így áttételesen mindannyian fizethetjük a plusz költségeket. Persze nem közvetlenül, mert az ugye politikailag nem jól venné ki magát, de fizetjük szépen a világbajnok inflációval, a kisker különadókkal (amik miatt a boltban lényegében nem az eleve világbajnok 27, hanem 31,1% forgalmi adót kell fizetni). Fizetjük továbbá a magát hősiesen összefosó forint (amit ultramagas kamatokkal próbálnak életben tartani, ami miatt viszont extra költségei keletkeznek a költségvetésnek és például oktatás/egészségügy helyett kamatokra kell költeni) miatt megdrágult import termékekkel, a fentiek miatt lerohasztott oktatással, egészségüggyel, stb stb stb Fizetjük a négyszeresen túlárazott autópályákkal, aminek kilométerét csodák csodája a horvátoknál a mienkhez képest negyedáron is meg lehet építeni, pedig nyilván ott is keres rajta valaki.A lista sajnos közelít a végtelenhez, ezek csak amik hirtelen eszembe jutottak.
Ráadásul ez a fajta piactorzítás káros is, mert hőszigetelés helyett a csodavárást ösztönzi. Annak idején a rezsicsöki helyett pont inkább a szigetelést kellett volna támogatni, csak hát ugye megint arról van szó, hogy a rezsicsöki jobb politikai termék volt, jobban kajálta a nép. Hiába verték át azzal is, mert amikor töredékére esett a világpiaci gázár, itthon semmivel sem lett olcsóbb...
Bizony a födém a legfontosabb, ár/értékben az hozza messze a legtöbbet, azzal kell kezdeni. Szülőknél kádárkocka padlásra ment ősszel 25cm gyapot, úgy néz ki több mint 35% megtakarítás lesz csak emiatt. Mivel nem kvótás gázból ment a megtakarítás, pár hónap alatt meg is térült, s már a hasznot termeli.
Alapvetően attól függ, hogy kvótás vagy nem kvótás gázból takarít meg, ha előbbiből, akkor belátható időn belül nemigen térül meg, ha utóbbiból, akkor viszont elég gyorsan.
Viszont ha pártozni/ormányozni akarsz akkor egyrészt rossz helyen jársz, másrészt -csak szólok- épp fizeti neked is a különbözetet a piaci árhoz képest.
Dobj fel 10cm grafitost. ÉS foglalkozz a födémmel is az fontosabb vastagságban és folytonosságban is. Igen a fali és a födém szigetelőanyaga érjen össze!
Van valakinek tapasztalata kőzetgyapot szigetelés ragasztásával? Baumit StarContact és Mapei kőzegyapot ragasztó a két opció. Melyik ragasztó jobb minőségű?
Ha számolgatsz látod te is 10cm felett nem olyan mértékben esik az U érték mint várnád.
Én 8cm raktam fel anno, ablak tető túlnyúlás miatt. Mindenki 10-15cm javasolt de egyszerűen az ablak miatt tető miatt ez nem volt opció így lett a 10cm sima helyett 8cm grafit az U érték maradt és "nyertem" 2cm-t
Ami idei tapasztalat
A födémek szigetelésének felturbózása és a tetőtéri térdfal együtt na az eszméletlen változást hozott amit ténylegesen érzek az energia felhasználásban is