Én 80 százalékban fóiában tartom a paradicsomot és a paprikát 20 százalék azért van kint szabad földön, hogy ja bent permeteznem kell akkor kintről is tudok szedni termést. És egy szállal ültetek mindent.
Nekem az üvegházamban van ősszel vetett Matador spenót, hihetetlen méretű húsoslevelei vannak. Ugyanaz a szabadföldön normál spenótnak néz ki. Csak sajnos szabadföldön az elvetett, kikelt egy spenótsorból 2 tövet hagytak meg a csupasz csigák. Az üvegházban is leették a fél sort, azt januárban újravetettem. Az is szedhető már, de meg sem közelíti az ősszel kikelt spenótot méretben.
Akkor maradnak bent. Az a baj, hogy holnap hazamegyek, és akkor édesanyámra marad a hurcolás.
Szépek a palánták; mit is mondtál, hogy kettesével, vagy egyesével érdemes ültetni. Helyszüke és a biztonságos kelés miatt párban vetek mindent. A paradicsomokat szét szoktam szedni, ha mindkettö kikel, a paprikákat eddig egyben hagytam. Jó erös palánták, csak mindig ki akarnak nézni az ablakon.
Annyit tudok, hogy az árus a nagybanin vette, tehát nem ő termesztette, ő csak haszonnal tovább adja. Így nem biztos, hogy tudja a fajtáját. Legközelebb lefényképezem.
Bokrok alá tettem, pl. a Te Hortenziád alá. Gondoltam, egész vidám, hogy a bokrok körül narancssárga, körülötte meg barna, de most körülötte csupasz maradt, mert a darálék elfogyott, szalmát meg ilyen helyre nem akarok tenni.
Láttam már ágyasba lerakva festett mulcsot. Azon kívül, hogy ronda, valószínűleg más gond nem lesz vele, növények mulcsozására készül. Ahol láttam, ott bokrok alatt volt, de másnak se szabad, hogy ártson.
Jövő hét kedd, szerda, csütörtök hajnalban elég erős fagyok lesznek. Gödöllőn -3, -4, -2, nálunk valószínűleg pár fokkal még hidegebb. Nálad biztosan jobb lesz a helyzet, Budapesten belül is jó helyen laksz, de az összes melegigényes palánta megsínylené. Ha el nem fagy, a paradicsom belilul és lemarad a fejlődésben, a paprika lekornyad, ha nincs bent fűtés, tönkre is mehet.
Az üvegházban éjjel alig van melegebb, mint kint a szabadban.
Mindegy mikor vetetted, a kinti hőmérséklet a lényeg.
Siettemben tegnap két nagy hülyeséget is elkövettem. Buzgalmamban, hogy minél nagyobb rész be legyen csomagolva, mielött elmegyek, elövettem az utolsó két régi, bolti mulchanyagot, ami még volt itthon, avval a szándékkal, hogy az elökertet becsomagoljam vele. Hihetetlen mennyiségek kellenek még egy ilyen viszonylag korlátozott felületre is. El se tudom képzelni, hogy hogyan lehet így zsákonként beborítani valamivel akár egy kisebb ágyást is. (Ugyanez a véleményem az aranyárban zsákonként vásárolt bolti marhatrágyáról is; mire lenne elég egy zsák?) Amikor kibontottam az egyiket, láttam, hogy az anyag benne darabos és természetellenes narancssárga színü. Gondoltam, nem baj, idövel majd kifakul, és az elökert legszebb évelöi alá tettem. Csak amikor már kiszórtam láttam, hogy ez valamivel be van festve. De csak késöbb jutott eszembe, hogy ez akár valami a növényeknek káros anyag is lehet. Elképzelhetö ez? Lehet ilyesmi forgalomban? És ha igen, mi legyen? Összeszedjem és kidobjam? Ráadásul tegnap az esö is rájött.
A másik nagyon jó darálék volt, de olyan régi, hogy már részben porló földszerü anyaggá vált. Ezt meg jól eltékozoltam, random helyen szétszórtam az elökertben ahelyett, hogy exkluziv célokra eltettem volna. Ezen már nem lehet segíteni.
A lutea kell, hogy szaporodjon magától is. Előbb vagy utóbb meg fog máshol is jelenni.
Eredetileg egy tövet kaptam, most már gyomlálom. Van még cheilanthifoliám, azt is. Szeretem mindegyiket, de a fóliában útban vannak, és van még egy-két kisebb termetű növény, amit el tudnak nyomni.
Ez a cava. Nekem lutea van és solida (utóbbi a kék-fehér, vagy inkább lila-fehér, a lutea pedig a sárga, a rózsaszíneket nem tudom, hogy hívják). Igen, ilyen cava-magokat kaptam, azok tényleg feketék.
A többinél akkor megvárom, hogy azok is feketék legyenek.
Én még korainak tartom, a többivel még várj, míg fekete magok lesznek a tokokban. Esetleg csomagold be valamibe, hogy ne szóródjanak szét, bár remélhetőleg valahol a kertben akkor is kikelnek, csak nem biztos, hogy jó helyen, és persze rá is kell ismerni, hogy melyik az a csíranövény, amit meg kell hagyni, akárhol is van, legalábbis eleinte.
Széthordtam a szalmát; már majdnem becsomagoltam az egész kertet, -pont a zöldséges kivételével- ott most ugye meg kell várni, míg kikel a vetemény. De nagy kétségeim vannak. Összességében úgy látom, hogy takarásra alkalmasabb a jó ágdarálék, de az most nincs. A virágágyásba az elökertbe és az utcai ágyásokba pedig nem fogok szalmát tenni.