A fagy nálunk is hozza a vendégeket, sok stiglic és zöldike, pár erdei pinty és lett egy derék csapat veréb is. Cinegék is szokás szerint, de nem sokan. No meg gerlék takarítanak.
Már idős volt a kutyánk, kicsit süket, fél szemére vak is, egyik évben elkezdett fogyni. Vizsgálgatta az állatorvos, kerestük, mi baja lehet. A férjem akkor ment nyugdíjba, ráért figyelni, mi történik a kertben. Kiderült, a szarkák lopkodják a kutyának kitett tápot. Amit nem tudott azonnal megenni, azt egy órán belül elhordták a szarkák. Szerintem a környéken több fészekaljnyi fióka nőtt föl kutyatápon.
Akkortól naponta több adagban tettünk ki a kutyának eleséget, drágám nem kellett versenyezzen az - egyébként nagyon okos, élelmes és szép - madarakkal.
Idén télen a cinkegolyók legnagyobb fogyasztója három (!) szajkó. Egymást udvariasan bevárva, a lábukkal fölhúzva, ujjukkal az ághoz szorítva a hálót, falják a golyót.
A szomszéd két macskája, egy vörös és fekete (talán a szomszéd irodalmi ízlését is képviselik) rászokott, hogy pirkadat előtt fölülnek az etetők fölé egy ágvillába, onnan lesik az első érkezőket... :(
Nagyon kíváncsi, kezdeményező és felfedező madár, ha van valahol valami fogukra való, mindig ők jelennek meg először, mint előőrs és a varjak, ha vannak a közelben, csak utánuk, ha 110 % -ig nincs veszély. :)
vettem múltkor egy ilyen etetőt is.. van két meggyfa elöl, az egyiken ugyebár megy jelenleg is az etetés, a másiknak a fele sajnos elvan halva, úgyhogy kb 190cm-nél elvágom a fát és annak a tetejére fogom ezt rátenni, így nem kell az egészet kivágnom és lesz mire tenni a fenti etetőt, aztán nyáron valamilyen odút (bár annak kell majd valami plusz árnyékolót is csinálnom, ha megvalósul, hogy ne süsse telibe a nap).. kb 180cm-nél van egy harkály által kivájt lyuk is az is szép lesz alatta..
múlt hétvégén feküdtem az ágyon becsukott szemmel és hallgattam a csukott ablakon keresztül is behallatszódó cinegenótát, mint 30 éve mikor feküdtem egyszer nyáron az árok szélén, nézve a bárányfelhős kék eget madárdalok közepette.. a csicsergés eszembe juttatta azt a pár másodpercet..
Sziasztok. Ebben a szezonban ma először volt nálam tengelic az etetőn, most viszont csapatban jöttek. Ha kint hallgatózik az ember, szinte tavaszi madárcsicsergés hallható, meg a "nyitnikék" is szól. Nem korai még ez ilyenkor?
A beépítés rombolásai kézben járnak a kóbor/ártány állatok elszaporodásával. Miközben a magyar lakosság egyedszáma évről-évre fogy, a vízszintesen lefoglalt, beépített és tönkretett területek meg érthetetlenül nőnek..!? :(
Soha senki nem vizsgálja egy akár 20-25 éve elhagyatott rendezetlen, összeomlottan szétrohadt terület újra hasznosulását, hanem helyette mindig új területeket amortizálnak le.!? Persze a tulajdonjog.. Röhely! Szerintem jogszabály kéne, (vagy talán van is), hogyha mondjuk 15 évig nem gondozza semmilyen módon a tulaj ingatlanát, akkor egyértelműen el lehessen venni/kisajátítani tőle! A legnagyobb bűnösök azok a hatóságok akik engedélyt adnak (olykor persze jahtra) addig érintetlen területek körültekintés nélküli parcellázására,,,azaz letarolására! :(
Mikor a telkemet vettem (45 éve) a szőlő végében az árokparton még pacsirta is költött. Évekig 5-6 pár seregély, az egyik öreg mandulafán mezei verebek is. Feketerigó is volt legalább 5 költőpár. Az összes cinkefajta, erdei pinty, fülemüle, csuszka, kicsi és nagyobb fakopáncs, rozsdafarkú kerti, házi, ökörszem is állandó vendég volt. Télen jöttek a stiglicek, őszapók, csonttollúak.
Akkor még a környéken csak 4-500 méterenként volt lakóház, inkább csak náhány pince-présház volt a közelben.
Aztán lassan beépítették a környező telkeket, az öreg fákat kivágták, az utóbbi két évben egyetlen seregélyt nem láttam a környéken.
Minden háznál van legalább 2 macsek, amik ugye nem nagyon tartják tiszteletben a telekhatárokat, állandóan "járőröznek". Legelőször a pacsirták tűntek el, aztán sorra a többiek. A rozsdafarkút a szomszéd acélcső kerítésoszlopából szedte ki.
Azt mondják, a baj nem jár egyedül, 8-10 éve megjelentek a szajkók, először csak egy pár, mára viszont már 4-5 fős csapatokban járnak és mint tudjuk a fészekrablás náluk úgymond hagyomány.:-(
Én már 15 éve nem permetezek, hogy azzal se rontsam a madarak életesélyeit, de a legtöbben nem így vannak ezzel.
Sokan a ragadozómadarakat tarják felelősnek az énekesmadarak számának csökennéséért, ezt én vitatom.
A legelső felelős az ember, akinek többek között a rengeteg kóbormacska is "köszönhető". a lakótelepi lakásokban is sokan tartanak macskát(is) aztán ha megúnják egyszerűen kidobják.:-(
Kár volt "belelovalnom" magam a témába, csak rosszkedvem lett tőle.:-(
ha úgy nézzük a kutya a kisebbik rossz.. több mint egy éve nem járnak át macskák a telken, szóval csak a nagyon figyelmetlen madarak fázhatnak rá és még nekik is van esélyük bőven h megszökjenek a mancsai közül, mivel elég hiperaktív.. viszont a kirepült fiókák biztonságban vannak a fáinkon és bokrainkon (3 fészekalj is volt mióta kitettem az odúkat), mert a kutya nem éri el őket, macska meg nem jön be h vadászhasson.. persze ha átrepülnek a szomszédba akkor nincs aki "védelmezzen"..
kicsit több lett a galamb mint szokott, pedig a kutya 2-t is elkapott év elején amikről tudom h túlélték, és egy harmadik is volt amit gyaníthatóan elfogyasztott..