Én sem gondolom, hogy ennyi km-nél felkeményedne, de gondoltam hátha van más tapasztalat.
Egyszer voltam olyan helyzetben, hogy költözés miatt (tudtam, hogy utána alig használom a kocsit, a nyárim meg elöregedett már)fent hagytam egy 3 éves télit a kocsin nyáron, és a nyár végére kb balesetveszélyes lett, de ott azért volt bennük sok 10.000 km már akkor.
Spórolni tetszene, de a biztonság meg azért csak fontos....
A felkeményedést nem tudom, de a kopása elviselhető.
Én régen egy Octavian fent hagytam a téli Matadort nyárra (nem volt másik felnim), gondoltam ha lenyalja nyáron akkor se fizettem rá. Nem nyalta le, legalábbis egy nyáron nem.
Évek óta 4évszakos párti vagyok, mindkét autónkon most is az van. Teljesen elégedetten használom őket.
Az egyik szett nyáron lesz 5 éves, és már eleve gondolkodtam hogy 2023 télre már kellene cserélni újra, de ma szembejött egy nagyon jó lehetőség, 4 db Hankook w452 1 évesen kb 0 futással, bagóért.
A kocsit 95 %-ban városi 1-2 km-es utakra használjuk, csak 1-2 havonta megyünk vele 100 km-t városon kívül, hogy kicsit kiszabaduljon. Évente 3500 km a futása.
Szóval a kérdés, mennyire kopna a téli ha állandóan azt használnánk, vagy lehetne- e arra számítani, hogy mondjuk 2 év után felkeményedik?
Feltételezem a kérdező nem üzemeltet hasznongépjárműparkot így kérdése is valószínűleg sima személyautó gumikra vonatkozott, erre te ráhozod a "szívbajt" a 40 %-os áremelkedéssel.:)
Utánanéztem pontosan, tavaly februárban rendelt Nexen 4évszakos garnitúra kerekítve 144 ezerért jött meg házhozszállítva, tegnap ugyanez ( raktáron 99 db gumi, tehát létező készlet) került volna kerekítve 148 ezer Ft-ba futárral együtt, így amit írtam a 10%-os áremelkedés 1 év alatt sem jön össze.
" Két hete kaptam meg (nagy nehezen), egy szett négyévszakost egy német cégtől egy haszonjárműre, Nexen-t, nagyon drága volt. Talán 40%-ot nőtt az ára, tavaly januárhoz képest. "
Nem kétlem, de remélhetőleg nem ez lesz az általános.
Tavaly februárban vettem Nexen 4 évszakost, most darabja, fogjuk rá 4000 Ft-al drágább, mint 1 éve, ez ca. 10 %-os emelkedés ami az 1 éves ( pártunk, és kormányunk szerinti ) élelmiszeráremelkedéshez az 50 %-oshoz képest csekély mértékű.
Vedd meg a tavalyit, ami készleten maradt, egyre drágítják. Két hete kaptam meg (nagy nehezen), egy szett négyévszakost egy német cégtől egy haszonjárműre, Nexen-t, nagyon drága volt. Talán 40%-ot nőtt az ára, tavaly januárhoz képest.
" minden újabb autónak van egy optimális sebessége, aminél az út ellenállási erők és a vonó erő szépen kiegyenlítődnek "
- ...szerintem abszolút korrekt amire gondolt ---> lehet, kicsit rosszul fogalnazott de szvsz. a lényeg átjött ---> egy terepjáró 'szenved' autópályán, egy sport-ra hangolt autó pedig a nagyvárosi dugóban ---> van optimális sebesség, konstrukciótól függően más és más... -
ezen kivül a többi o.k., korrekt; de ez "borzaszto": "minden újabb autónak van egy optimális sebessége, aminél az út ellenállási erők és a vonó erő szépen kiegyenlítődnek"
korrekten: allando haladasi sebesseg mellett az ellenallasi erö es vonóerö mindig egyenlö;
A fogyasztás inkább lábfüggő jelenség: minden újabb autónak van egy optimális sebessége, aminél az út ellenállási erők és a vonó erő szépen kiegyenlítődnek és ha nagyon ritkán fékezel és gyorsítasz, nagyon keveset fogyaszt. Aki sokat vezet egy autót, az érzi ezt a sebességet.
De a egy kicsit fáradt, vagy feszült - amit nem is veszel észre (például melletted az anyósod ül:))) )- és dinamikusabban vezetsz, egyből 1.5 literrel többet fogyaszt.
A gördülési ellenállás is sebességfüggő. De sokat számít a guminyomás.
Nézd meg, ha a hidegebb idő miatt nem esett a nyomás a gumiba. Nekem 0.2 bárt szokott esni, novembert közepétől december végéig.
Többet eszik a puha futófelület miatt. Télen minden növeli a fogyasztást: sürübb levegő, sürübb kenőanyagok, a motor bemelegedése tovább tart, a világítás gyakrabb használata etc... Én 4évszakost használok, nekem a téli benzin bevezetése dobja meg az étvágyat 2-3decivel.
dynaxer-hp4Kléber 235/50/r17 -tal kapcsolatos tapasztalatok véleményekre lennék kivàncsi. Mondeóra kéne havi kb 4000km vegyes hasznàlattal. Hankook ventust néztem még de létezik, hogy annak nincs peremvédője? Alufelnire lesz majd.
"Ein mit den höchstwirtschaftlichen Reifen der Klasse B ausgestatteter Pkw verbraucht pro 100 Kilometer etwa 0,1 Liter weniger als ein mit Reifen der Klasse C bereifter Pkw. Der Verbrauchsunterschied zwischen dem besten und dem schlechtesten Reifen (A–G) ist beträchtlich, nämlich circa 0,6 Liter pro 100 Kilometer."
"Zum Spritsparen mit den richtigen Reifen sind die Energieeffizienz und der Rollwiderstand also gute Indikatoren. Der Verbrauchsunterschied kann bis zu 0,5 Liter auf 100 km betragen."
"Verschiedene Tests haben gezeigt, dass sich die Kraftstoffeinsparung meist in einem Bereich von etwa 0,5 Liter je 100 Kilometer bewegt – teilweise auch weniger"
Új téli gumi szerintetek nagyjából mennyivel növeli a fogyasztást általában egy nem új, de 1 éves nyárihoz képest? Azt tapasztalatom az elmúlt pár hétben, hogy számottevően növekedett az autóm fogyasztása. Hankook W425 téli gumit vettem. Szinte mindig azonos útvonalon, hasonó tempóban és forgalmi viszonyok között autózok, hosszabb távon, ezért jól ismerem, hogy mennyit szokott fogyasztani átlagban az autóm. Az időjárás is a novemberihez hasonló, amikor még a nyárival mentem. Vajon 0,1-,0,2 liternél nagyobb külünbség is összejöhet csak a gumi miatt, vagy más lehet az oka a megnövekedett fogyasztásnak?
Pont azért kérdezem az árat itt, mert tegnapi keresgélésem eredménye az volt, hogy az árukeresőn drágább a legolcsóbb bolt is, mint azon 1-2 gumis webshopban, melyek neve eszembe jutott.
Én nem weben szoktam gumit venni, de ez most nem nekem kell.
Amúgy köszönöm mindenkinek a választ!
Egy kis tapasztalat amivel pedig én szolgálhatok: a Rotalla téli gumi (DOT 2016) mostanra jutott el arra a szintre, hogy városban, vizes úton, a forgalom diktálta tempóban jobbra kanyarodva megcsúszott az autó.
6,5 éves, szerintem tempós vezetéssel - ez barátomra nem jellemző - olyan 1-1,5 évvel ezelőtt derült volna ki róla, hogy már nem az igazi. Kínai gumitól meglepő eredmény számomra, de ettől még tartózkodnék a megvásárlásától.