Azt tapasztaltam, hogy a fatüzelésű kályha sokszorosan több hőt ad, mint a villannyal működő olajradiátor. Még akkor is, ha vacak faaprítékkal, aprógallyakkal tüzelek. Mi ennek az oka?
Jófajta CO riasztód van, ha jelzett akkor komolyan kell venned!
Írja az előlapján hogy lemerült vagy miért csipog. Ha rövid picit csipog akkor kicsi a koncentráció... vagy lemerült de akkor azt villogja a led.
Lehet ezt érzékenyebbre is állítani, lásd user manual.
Gyertyával nem lehet ellenőrizni hogy minden rendben.e, az mustgázra jó, az is csak a pincében.
Mustgáz teljesen más, az kiszorítja a levegőt így kialszik a gyertya, még a CO keveredik vele és ugyanakkor sokszorta erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, így megakadályozza, hogy a vér oxigént szállítson. Emiatt már alacsony koncentrációban is mérgező. Ha a levegőben koncentrációja eléri az egy százalékot, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés, kisebb koncentrációknál ez hosszabb időt vesz igénybe, mivel lassabban csökken a vér oxigénszállító képessége.
Tehát a gyertya nem fog kialudni, te mégis meg fogsz fulladni....
Sőt a gyertya kályhába tételével a huzatot sem lehet ellenőrizni, a kéményben lévő huzat kialakulásához kell hogy jó meleg legyen a kályhában, gyertya erre nem jó.
Persze ha befele szelel az látszik, de az meg nagyon nem jó, de akkor a füstöt is látnád.
Nemcsak a kályhára kell itt koncentrálni, lehet ott gázbojler, gázkazán, akármi, sőt akár a szomszédból is jöhet közös kéményen keresztül.
Sőt ha leégett a kályha este és utánna kezdett sípolni reggel, pont azt jelenti hogy a kályha által okozott "szellőzés" hisz ami kimegy a kéményen annak be is kell jönnie valahol az megszűnt akkor sípol akkor nem a kályhából jött a CO szerintem.
Ha még egyszer sípol hívd fel a 112-őt, majd ők kijönnek és ingyenesen kimérik van-e CO és honnan jön.
Szevasztok! Ideiglenes lefedés - ponyvalefedés ügyben kérném tök laikusként tanácsotok. Ponyvára kerestem de elég kevés infót találtam eddigi posztokban.Egy kb 5x6,5 m-es nyitott istálórész tégla falait szeretném ponyvával fedni. Kb 3-6 hónap max időtartam.Vagy a teljes felületet simán a falon rápakolással és lesúlyozással vagy csak a falakat ha az könnyebb.Milyen típusú és milyen súlyú ponyva/ takarófólia lenne legalkalmasabb?Előre is köszönök minden tippet!
Van egy fal ahol csempe volt amit levertem, a helyét glettelni szeretném. Meszes vakolat van a falon ami jól áll, nem dong, viszont erősen porzik. Mivel kezeljem a vakolatot mielőtt glettelem, mélyalapozó?
Egy másik falon is volt csempe azt is levertem ott viszont a vakolatot is lekell verni, mert nagyon laza. A fal anyaga kisméretű tégla. A kérdésem itt az lenne, hogy kell e gúzolni a falat? Ha igen akkor ez megoldható e magával a zsákos vakoló anyaggal hígra keverve? Az újravakolandó felület 1,5m X 0,7m lenne.
8. * Építmény: építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, - rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül - minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre (az építmény az épület és műtárgy gyűjtőfogalma).
Napelemet szeretnénk talajra ,tartószerkezetre telepíteni!Tudna valaki jogszabályi rendelkezéseket linkelni?OTEK-ban nem találtam,HÉSz-ben sem.A beépítési százalékot kihasználtuk,az Ép.hatóságon azt mondták több "műtárgy,építmény vagy építményt pótló műtárgy már nem helyezhető el az ingatlanon".
Egy tartószerkezet építménynek minősül? Köszönöm előre is!
nem lehet szabvány szinten minden domboldalra/házsarokra külön fagyhatárt meghatározni... a különböző szelek sokkal jobban belőhetők.
pl. ha van 1 hétig eső olyan talajon, aminek a teteje szemcsésen jól megszívja magát vízzel (pl. ereszcsatorna rávezetve), aztán 1-2 hét alatt átfagy (mert a víz jól levezeti a hideget), akkor megemeli azt a házsarkot.. és ez ismétlődik többször... máris reped a fal, nem záródik az ablak.. stb. és beperled a beruházót.
az alapozás az építési költség töredéke, de a legdrágább javítani
Köszönöm szépen. Ennyivel is tisztább lett az összkép. Azt hittem, hogy jóval magasabb lesz ez az érték. Ha a fagyhatári referenciát nézem, akkor ez meg alul van mérve szerintem. Ekkora szél elég sűrűn előfordul itthon. Sőt akár a duplájára is volt példa, de hogy 80-100centin fagyos legyen a föld az szerencsére elkerül bennünket. Fene se érti ezt. Nem a szakmám nah….
a szélsebesség referenciaértéke, mely az EN 1991-2-4 4.2 fejezetében meghatározott körülményekre vonatkozik. Magyarország területén ennek értékét – ha részletesebb vizsgálat nem készül – 20 m/s-ra kell felvenni = 72 km/h
ebből lesz egy általános torlónyomás, aztán ezt még egy csomó minden módosítja
Értem én, hogy nem akartok rosszat. Hidd el meg is fogadom a tanácsokat. Ha mennék a fejem után, akkor nem kérdeztem volna itt. Az, hogy a miérteket is szeretem tudni, azt légyszi nézzétek el nekem… Egyébként viszonylag szélvédett helyen lesz. 3m csúcsmagasság és 2,3m az oldala. Egyik oldalon 2db 120x150-es ablak. 1db 90x210 ajtó és 2db 90x150-es ablak a másik oldalon. 1db 3m-es nyílás a harmadik(déli) oldalon. Az északi fele nyílás nélkül(hacsak nem lesz wc is, akkor egy 50x50-es ablak még kell oda is és leválasztok a teljes területből 2négyzetmétert).
Mennyi az a 2s-ig tartó szélnyomás amivel számoltok?
kishazánkban a szabvány szerint általában az 50évente min 2s-ig tartó szélnyomásra méretezünk. és ezt módosítja a magasság és a környezet. más egy belvárosi belső udvari üvegportál, és más egy siófok vízparti apartman 3-ik emeleti teraszablaka.
ideiglenes szerkezeteknél lehet statisztikai alapon csökkenteni, de az olyan, mint az aug.20-i tüzijáték.. benne van a rizikó (cirkuszi sátrakat, koncertsátrakat bontottak már vissza 30 perc alatt a vihar előtt.. helyesen).
az egész méretezéselmélet gazdasági alapon működik: környezeti hatás - okozott kár - építési költség - életvédelem.
a régi magyar szabvány jól működött, az újabb EU-s kicsit szigorúbb lett.
A te fészeredről semmit nem tudunk.. még azt sem, h zárt, vagy garázsszerűen nyitott az egyik oldala (mert akkor pl sokkal nagyobb szélerők jönnek ki).
"valami szakértőt" vártál. TöckJ és én is annak számítunk.. leírtuk, h mit NE csinálj, és h kb. mit lehet érdemes.. de a te házad/pénzed/életed, csinálhatod amit csak szeretnél, ahogy kitaláltad. aztán történik, amit a fizika és a statisztika együtt kiad (lehet h 100 évig sértetlenül áll).
olyan helyen ahol szabvány szerint nagyon ritkán van hurrikán, és az nem kiemelt életvédelmi építmény: le is kell bontani a tetőt a hurrikánnak (mert így gazdaságos), ellenkező esetben az összes épülettetőt sokkal erősebbre (drágábban) kellene megépíteni feleslegesen.
azt se felejtsd el, h amit mi leírunk, és hibás (nem szabvány szerinti) azért akár börtönbe, vagy vagyonelkobzásba kerülő jogi hercehurhcát vállalunk fel. azért ez más, mint borvirágos szemmel, szóban, nem hozzértőként a szomszédnak javasolni a 30x30 pontalapot egy 15-ös "tartófal" alá :)
nem gond. jogszabályi határ az éves keretre vonatkozik. éves leolvasásnál az elszámoló év végi fogyasztási összeget nézik csak.
A havi azért jött szóba, mert ha havi diktálós lennél, akkor számítana, vagy ha évközben felmondod akkor az arányos határon belül van csak a kedvezményes ár.
Így van. Az visz mindent. Egyből ezzel a köztudott dologgal példálóztok. Nyilván nem egy ilyen szélsőségre gondoltam. Ezek szerint itthon hurrikán erejű szélre terveznek? Szerintem egy 160-as egyszerű szellő is elbontaná a magyar házak negyedét.
Ha elég nehéz az alaptest, a tartóoszlopok megfelelően vannak bekötve az alapba és a bódé szerkezete sarok merev és elbírja a szélerőket akkor minden rendben. Amerikában vannak - tudtommal - hurrikán óvóhelyek, a lakosság oda menekül. Akinek elvitte a szél a házát az épít egy újat a biztosításból.
Én átgondolnám mégegyszer, kell-e ekkora bódé. Ha igen akkor az alapon nem spórolnék, bírjon el egy 30as téglafalat tetővel.. sarokban víz- szenyvíz kiállás. Aztán mehet rá most kis fakalyiba, később még bármi.
Valahogy csak felrakják a hajópadlóval burkolt házakra úgy, hogy ne essenek le….. Amcsiknál mindenhol csak faanyag lenne szétszórva. Pedig ott nagyobb szelek vannak, mint nálunk.
kérdés: a mixerbeton C20/25-XC1-15-F4 nagyon speicális vagy van hasonló termék? Mester ezt írta az ajánlatba, kerítés/kapu zsaluköves kiöntés/alap. De 3 helyen kérdeztem meg, de ez nincs, csak C20/25-XC1 ...