Elég jó a fal egyébként, régebbi vastag falú B30. Mikor az erkély zsalut készült használtunk 16-os menetesszárakat a falba és tök jó furatok voltak, nem robbant szét a tégla ütve fúrva sem.
A szarufák rögzítését kérdezed a fal szelemenhez? Szarufa közökbe palló darabok vágok amik megakadályozzák a szarufa billenését. Ezeket rögzítem a szelemenhez és így a szarufát oldalról lehet ezekhez a palló darabokhoz is rögzíteni szeggel plusz kap felülről egy nagyobb szerkezetépítő csavart amivel rögzítem a szelemenhez is.
Ez a rész egyébként is el lesz szigetelve EPS-el így nemfog látszani a szelemen és a szarufa végek.
A teherre lehet, de a helyére is? Most az oszlopokon keresztül, pontszerűen fog hatni. Lehet, hogy nem kell, de van többlet vas az oszlopok sávjában? Hogy lesz rögzítve a szarufa a belső hossztartóhoz? Három méteres fesztáv az elég nagy (nem lehetetlen) faszerkezetnek, de a csomópontok megoldása csiklandós feladat.
Az erkély méretezve lett erre a teherre, a felső hálóba be is lett sűrítve emiatt a nagy konzol felőli támasz alatt. Szita hüvegy + vegyi dűbellel gondoltam rögzíteni a mentesszárakat körülbelül 90 centinként.
Én hasonló méretűt építettem régebben, oszlopoknak 15x15, vízszintes gerendáknak 15x10 (élére állítva), szarufának meg 5x10. És pár kereszttartóval is megerősítettem, anélkül nyeklik-nyaklik az egész. Ha jól emlékszem, a 70 cm-es szarufakiosztás az még pont jó a 10 mm-es polikarbonátnak.
10x10 az szerintem nagyon karcsú egy ekkora építmények, olyanból szőlőnek csináltam lugast, meg egy 2x2m-es sufnit, azoknak megfelelt.
Azt gondolom, hogy mondanom sem kell, hogy ez jelentősen megnöveli az erkély terhelését. Elsősorban nem a szerkezet súlyával, hanem azzal, hogy a teher nem egyenletesen hat az erkély teljes felületén, hanem azzal, hogy koncentráltan hat és az erkély SZÉLÉN (mérleghinta), pontszerűen (átszúródás). Lehet, hogy megfelel, de nem száz százalék. A 10x10cm-es oszlopokat ellenőrizni kell kihajlásra. Lehet, hogy megfelel. Falhoz srófolás milyen távközzel? Az átm. 16-os szár valószínűleg megfelel, de mit szól hozzá a fal mint gyengébb (anyagú) fél?
Ezért is kételkedtem a ragasztásban. Ugyanakkor sok helyet nem kéne elvenni a fürdőből. Telibe felragasztani, aztán odacsavarozni nem lehet? Akkor a ragasztó csak a felület függőlegességének beállításában játszana szerepet... Mechanikailag a csavarozás fogná majd.
Elég szutyok ez a gipszblokk amúgy, hogy ennyi szívás van vele...
Fürdőbe eleve nem a sima gipszlap kerül majd, ugye?
Termékadatlapja alapján (ha erre gondoltatok) szerintem nedves fürdőbe nem jó, mert gipsz alapú ragasztó:
1.2. A termék fontosabb felhasználási területei: 1.2.1. Fontosabb felhasználási területek: Beton, könnyűbeton, cement, cement-mész alapú szárazvakolatok, gipszlemezek túlzott nedvesség nélküli beltéri munkálatához.
Köszönöm szépen a választ! Jó lenne az, csak annyit olvastam erről, hogy dürdőbe nem feltétlenül tartós ez a megoldás. Vagy ez a ragasztás kerülése nedves helyiségben csak olyan legenda ?
Alapvetően, ha a csempe lebontása után az alábbi módon sérült a a gipszblokk válaszfal sok helyen, akkor gyakorlatilag kb. csak úgy menthető ha rácsavaroz az ember egy impregnált gipszkarton réteget nem? Nem igazán van anyag, ahogy nézem, ami burkolható lenne és kiegyenlítési céllal (vízszigetelés alá mindenképpen egyenes felület kell) használható lenne gipszblokk falra, ahogy kinéz vég-telefonálva pár gyártó alkalmazástechnikáját...
A gipszkarton alá mindenképpen kell profilváz vagy rá lehetne csavarozni dübellel a gipszblokkra közvetlenül talán?
Leier kerítést tervezek, 30cm.sávalap lesz, de lejt a telek majdnem 35cm 18méterbe.
Hogyan.oldanátok meg az alapozást? Egy vizszintes sávalap, és rá.lépcsőbe zsalukő, vagy amit.én.szeretnék, bezsaluznám egyenesre. Na ezt árokásás után.nem.tudom hogy kivitelezzem.hiszen a föld nem.egyenesen.lejt hanem.hullámos. árokásás után.egy 6méteres deszkát hogy hozzak.szintbe? És mihez rögzítsem.hogy ne szakadjin be az árok?
Vagy huzassam.le.egyenesre rézsükanállal.aztna részt árokásás előtt?
Az előtető két végén található két falra megfelelő méretezés esetén lehet tartókonzolt támasztani. Azokra meg egy-egy oromfallal párhozamos hossztartót. Azért amit itt írtam nem árt méretezni!
Meg kell magasítani a két alsó falat a meglévő oromfalba bekötve. Tetejük ferde. A két fal tetejére egy-egy az oromfallal párhuzamos gerenda. Ez is egy megoldás.
A záró födém egy sima E gerendás födém, a gerendák párhuzamosak a nyílászáróval és a két kilógó fal a teherhordó fal. Nincs sajna semmilyen vb. tartó oszlop, azok ott sima tégla falak.
Van is egy képem róla, egyébként az erkély mellé a korlát nélküli terasz rész már utólag készült és pont abba a falba lett bele ültetve egy része. (volt is téma itt anno a fórumon)