A 160 más kérdés, nem tudom, hogy hivatalosan a pálya jelenlegi állapota lehetővé teszi-e vagy sem (már ahol amúgy is lehetne 120 felett menni).
A kérdés elvileg nem túl bonyolult.Ha az SzMK-ban a "vonat legnagyobb sebessége" alatt 160 szerepel, akkor ezt adjuk meg a berendezésnek adatbevitelkor, és a berendezés eszerint adja a "körívet". Ha meg ennél alacsonyabbat, akkor azt.Hogy van ez szabályozva a F.2. utasításban a "vonatok sebessége" alatt?
Ja igen, amúgy kb. 2 éve mennek a próbamanetek, utasokkal is, szóval utasforgalomban akár bárki is mehett már ETCS-el, ha épp olyan FLIRT-volt, ami részt vett a próbaüzemben. Persze nem biztos, hogy ez észrevehető volt egy 'átlag' utasnak.
ETCS-el közlekedhetnének, de sajnos az érdi kitérőbeépítés miatt a fél vonal (martoni RBC körzet) használhatatlan jelenleg. A 160 más kérdés, nem tudom, hogy hivatalosan a pálya jelenlegi állapota lehetővé teszi-e vagy sem (már ahol amúgy is lehetne 120 felett menni).
Nagyon érdekes információk ezek. Ezek alapján az az érzetem, mintha már működhetne utasforgalomban, "rendesen" az ETCS. Magyarán a 30a vonalon (legalábbis az érdi bekötéssel nem érintett részen) akár már közlekedhetnének az ETCS-el felszerelt vonatok 160 km/h-val. Vagy rosszul következtetek?
A pajzslemezes változat ma már ritka, valahol Pásztó környékén láttunk még ilyent, de vonóvezetékesre átalakítva. (Mindkettő szabványosan átalakítható vonóvezetékes állításra, ilyenkor a súlykörte, bár a helyén marad, nem mozgatja a váltót. A vonóvezeték szakadása vagy egyéb hiba/karbantartás esetén könnyen visszaállíthatóak helyszíni állításúra).
Ki van jelölve EU szinten bő 200 paripa modernebb fajtákból aminek az ETCS-el való felszerelése vagy modernizálása keretében az idéntől már folyamatosan zajlanak a tesztek. Infra szinten a modernizálás a teszt szakaszokon már előbb elkezdődtek.
Igen, ezt 1-2 éve itt talán a nagyfórumban leírtam és sokan bolondnak néztek. Na meg arra is fel kell készülni, hogy komplett a biztber és vonatbefolyásolás ahol IP alapon megy sokkal nagyobb Security aktivitással kell számolni.
A bordásöntvény vagy a pajzslemez a váltó állítókarját köti össze az állítórúddal.
Az állítókar (ezen van a súlykörte felül) alul nincs mereven a csúcssíneket toló/húzó állítórúdhoz rögzítve, kb 60 fokban szabadon mozog. (A lekampózást segíti az állítás közben meglendített súlykörte.) Alul az állítókart mintegy körbevéve vagy egy öntöttvas "sonka" van, vagy két háromszögletű lemez amik a sarkaiknál összekapcsolva fogják közre az állítókart. Ezek tolják/húzzák közvetlenül az állítórudat.
Az ábralemezes az a váltójelző tulajdonsága, van forgólapos is vagy akár el is hagyhatják.
Az első a pajzslemezes, a másik a bordásöntvényes.
2018-ban kijött a 3gpp rel16, azóta szinte semmi nem történt a rendszer bevezetése érdekében. Csak példának ott van az 5g, ami ugyanabban a releaseben lett véglegesítve és budapesten szinte nem lehet úgy megmozdulni hogy ne legyen tg kapcsolatban a telefonom.
Jó magyar szokás szerint ha kiépül a gsm-r hálózat akkor majd egyből lehet is cserélni FRMCS-re.
Sőt, manapság már minden az optika felé terelődik, ahogy nőnek az adatátviteli sebességek. Most már nincs olyan, hogy külön gsm rendszer, hanem egybe van gyúrva a 3/4g-vel. Utóbbinak értelemszerűen még fontosabb a gyors linksebesség. Persze a mikrós p2p linkek is fejlődnek, mennek felfelé frekvenciában akár 80GHz környékére is, ahol már több gigabites sebességet is el lehet érni. De ez a nagy átviteli sebesség ellenére igen csak finnyás tud lenni az időjárásra.
Szívesen. 3r141592 fórumtárs a 20999. hozzászólásban nagy jól leírta a rádiós gerinc, meg amúgy a rádiós összeköttetés ellenségeit. Amúgy maga a GSM-R lassan nyugdíjba megy, helyette lesz új vasúti kommunikáció ami valamennyire jobb meg biztonságosabb. Ez utóbbi a pár hete németeknél bekövetkezett eset miatt is fontos. Bár ezt 2015 felé a franciák megjósolták. Ezért is léptek a csere ügyében
A rádiós (mikrohullámú) kapcsolat általában több üzemeltetési problémával jár mint egy optikai összeköttetés pl fa benövés, ködös időjárás, vagy nagy esőzés/havazás erős csillapítást tud bevinni az összeköttetésbe viszont olcsón és gyorsan telepíthető az optikai rendszer drágábban lehet telepíteni, de légkábel kivételével az maximum a markolók és a tájékozatlan színesfém gyűjtők okoznak csak problémát.
Én csak a Hegyeshalmon túli viszonyokat ismerem, de ott a torony és torony közötti összeköttetés rádiósan tartalék. Elsődleges az optika gerincre (SDH) csatlakoznak fel. Szerintem hacsak valami nem nagyon terepviszonyos meg ingatlantulajdonvitás a dolog akkor civil rendszereknél is ezt szorgalmazzák.