Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
majdnem*: a fegyveres topikokban továbbra sem javasolt (értsd: engedett) a politikai eszmék futtatása, agitálás, győzködés! Ilyenekre ott van a politika fórumcsoport. Köszönjük megértésed!
Biztos láttál már defektes bicajgumit: ha leengedett, kívül is 1 bar , belül is 1 bar nyomás van benne. Ha felülsz és tovább tekersz, már a felnin fog zötyögni mert a gumi már nullát tart. Ha sokat gurulsz a felni szétnyírja a gumit.
Azt a kört hagyjuk már ki hogy az Ural- gumi fala hány centi vastag: lányos zavarunkban valóban nehéz volna gyűrögetni kézzel, viszont az Ural üresen kb. 10t, maxra rakva duplája, üresen is kb. 1,67 t terhelés esik egy abroncsra.( csak egy személykocsi súlya)
Azt nehéz volna minimálisan 0,5 bar túlnyomás nélkül megtartani. ( ez alá nem csökkenhető a nyomás előírás szerint)
Már írtam, hogy lapozz a 188. oldalra légyszíves. Ott van egy kép amin jól látható, hogy nemcsak a hidakat, de a váltót, a terepváltót, és a csörlő hajtóművébe is vezetnek levegőt. A kép alatt pedig ezt úgy hívják, hogy hermetizáló csak oroszul g betűvel írják. Amire Te hivatkozol, az egy nagyon korai konstrukció, mert az én 1967-es Urallomban már a karos konstrukció volt.
Ja és a félreértések elkerülése véget nem az agyra csatlakoztatják. Hanem a hídtokra a kerékagy mellett. És a hídon belűli csövön folytatja az útját a levegő.
Most kerestem neked egy rajzot mert vezettem 23 ig. Ez egy ural bekötési rajza a kerék fűvató rendszernek. Figyeld meg hol vannak a csatlakozók.
A kerékagyakhoz mennek. Mégpedig azért mert a szovjetek se voltak hülyék több bárt nyomást nem toltak a hídba mert mert a szimeringeknek rögtön gatya lenne. Az olajat meg kifújná pillanatok alatt.
Szuszogó még a land rover defenderbe is van. És csak azért ha a súrlódástól megnövekszik a hőfoka az olajnak és a bentlévő levegőnek. Kinyomja a szimeringeket. Akkor mi lehet több bárnál!
Ha nekem nem hiszel járj utánna.
Folyamatosan alakítgatod a mondandódat ahogy kezdesz megvilágosodni. 😀
Igaz a mondás galambokkal nem lehet sakkozni leszarják és összeborogatják a táblát és azt hiszik nyertek. További szép napot.
Nem semmi! :-))) Régebben egy multi áruházban kipróbáltam egy F1-es szimulátort. Ott röhögtek rajtam a lurkók, hogy milyen béna vagyok. De aztán eszembe jutott az öreg mentorom mondása: Az igazi sofőr, a seggével vezet! A szimulátor ülése viszont semmilyen visszajelzést nem adott, csak a képet :-) Egyébként nem tudok vezetni, ezért gyakorolom minden nap! :-DD
Igen, látom utána néztél. Köszönöm szépen! De ez csak az első tengelyre igaz, mert ha a 188. oldalra lapozol, ott láthatod az egész rendszer ábráját, és azt is, hogy a BC tengelyeken a hídba vezetik a levegőt a diffiknél. Egyébként a szuszogót a váltóban szokták alkalmazni. Hídtesten még nem láttam, de ez nem jelent semmit.
Bizonyos helyzetekben a kényelem, nem szempont. A régi harckocsiknál meg főleg nem volt az. Mint írtam, ha le volt eresztve a gumi laposra, nagyjából fél négyzetméteres felülete volt a guminak. Csak egyenesen, vagy nagyon nagy ívben lehetett kanyarodni vele. Parkolás az felejtős volt még a szervóval is :-)
Én vontatós Man-t vezettem. Annak a motorház tető elején volt a kerekenkénti töltési lehetőség. Emlékszem, hogy még röhögtem is, hogy az oxigén palack csapjának az alu tekerői voltak felszerelve. Aztán eszembe jutott, hogy a második Uralom full levegővel működött. Még az ablaktörlő is! Az ajtók mellett, -jól írtam! a jobb oldalit a kopasz, vagy az örmi kezelte :-)- volt egy kis csapocska, olyan sarokszelep szerűség, és azzal lehetett működtetni az ablaktörlőt. Úgy működött, mint a gőzmozdonyok munkahengerei. A nyomás változtatásával lehetett a gyorsaságot beállítani. De hacsak csöpörgött, akkor a kézi karral is lehetett törölni az ablakot. Az volt az időzítős állás :-DDD Mondjuk én rögtön átkötöttem egyoldalas szabályzásúra. A keréktőltő/leeresztő szelep a váltókar előtt volt középállásban. Arra már nem emlékszem, hogy jobbra, vagy balra kapcsolással melyik irányban eresztett, vagy töltött.
Nagy gumi-nagy felület.Kis túlnyomás is azt tesz vele, amit akar. Szerinted az ősidőkben miért találták fel a levegőtöltésű gumit? Talán hogy a túlnyomásos levegő rugózzon benne.
Vezettem kicsit a műhely Rábát terepen. Annak is lehetett az összes kerekét külön szabályozni.
Pontosítok: volna! Ha működtek volna! Az én platós GAZ 66-om nem rendelkezett ilyen luxussal.
Meg az UAZ-om se. Uralt is vezettem kicsit, de azt csak aszfalton. Nem emlékszem, pontosan milyen típus volt, és a keréknyomás szabályozásra sem emlékszem benne.
Persze, attól még lehetett benne. Nekem nem volt a nevemen, csak kipróbáltam...
De álljon itt az igazság pőrén! Innen letölthető, -igaz csak oroszul- a teljes gépkönyve a vitatott járműnek, metszeti ábrákkal is, és beszabályozási adatokkal.
Nézd! Ha valamihez nem értesz, nem baj! De érdekelne az ötleted, hogy Te hogy szabályoznád a levegő nyomását a kerekekben úgy, hogy nem szállsz ki a járműből? A "kiugrasztom a kopaszt egy pumpával", az nem ér!
De nézd meg újból azt a képet, amin a kerék van. Ott látsz egy lemezt a féltengelytől a gumiabroncs felé. Az azt a csövet védte, amivel fel lehetett fújni a kereket a hídtesten keresztül.
0.5 atmoszféránál, még a gázcsövekben is több van! A normál légköri nyomás, 1 atmoszféra. Tehát a légköri nyomáshoz képest 0 a nyomása a guminak. És, ha elolvasod figyelmesen a táblát, rá van írva, hogy
aszfaltos út
zúzott kő, döngölt út
szántás, homok, havas ugar
víz alatti rét, LÁP!!
Ehhez képest kell a kerekekből leengedni a levegőt :-))
Falrahányt borsó mit ér a szó! Görcsösen ragazkodsz a hülyeségedhez.
Azt azért még megjegyezném. Amikor azt írtad a hídtokba van a levegő amit a keréktöltéshez használ a teknika. Hogy nyomás legyen a hídba, ne keveredjen a szuport olaja a vízzel. Ez sem fedi a valóságot. Mert ha levegővel megnyomsz egy hidat. Úgy kinyomja a kerékagy és kúpkerék meg az ökölfej szimeringet hogy csak füstöl!
Pontosan emiatt tesznek a hidakra, osztóművekre, váltókra, szuszogót. Az az csövet amit felvezetnek magasabbra.
a telepített beton teknő 2méter mély volt (sztem volt az 3 is ;-) ) csak benne az iszap max 1méter és inkább sáros víz.
:-)))))))))))))))))))))))))
van hogy az idő megszépít, megnagyít dolgokat.
:-)))))))))))))))))))))))))))
0ás guminyomást is kezeljük a helyén.
és Miki mielőtt nekem rontanál mentem én eleget át ilyen szarokon -igaz urallal pont nem de minden mással igen pl. krazzal. uazzal, gazzal, zíllel. vizes daffal.
nálunk az üzemanyagosoknak volt uraljuk, na azok senkinek sem adták oda játszani. főleg mert kb 5kmről hallani lehetett ha jönnek, mert mind úgy durrogott mint a veszett isten nyila. :-))))
Nekem az első egy 57 km-et futott Uralom volt. Egy TEK-es vezetékes bódéval ellátott volt. Hat személynek volt "kényelmes" helye a fűthető, atom szűrővel ellátott, tetőablakos bódéban. Nem is aludtam sátorban hidd el! ;-) A második egy platós lövegvontató volt. Annak én varázsoltam újjá a motorját. Hüvely-dugattyú csere, gyűrűk hézagolása, és hengerfej felújítás, szelepcsiszolással. A szerelőknek csak a főtengelycsapágyazást engedtem, meg a kuplung cserét. Unalmamban, -mivel fenyítve voltam- felgumiztam a hat kereket. Abból az első letépte a gumilehúzó gépet a helyéről, így nehezített lett a projekt, szóval tudom, hogy nem fordul meg a felnin a gumi :-DD
Hidd el, hogy teljesen mindegy, hogy víz, vagy híg iszap. A légszűrő beszívó ágának magassága 2.5méter magasan van. A gázló mélységet azért adják meg 1.2méterre, hogy ha a gyújtás kábelek/osztófej tömítettsége nem megfelelő, akkor ne maradj a folyó fenekén. Egyébként gyárilag a gyújtógyertyák, a kábelek, és az osztófej, egy teljesen zárt, (villanyszerelésben) robbanásbiztos tömszelencékkel volt ellátva. A tetejére még földelt zavarszűrő harisnya is volt a nagyfesz kábeleken. Azt kevesen tudják, hogy az Uralban a gyertyák elektródáit állítani lehetett. Ez annyit tett, hogy a gyertyából az elektródát ki lehetett venni, ha nagyon félreégett azt felszabályozni, majd újból beállított hézaggal visszaszerelni a gyertyát. Sajnálom, hogy akkor nem hoztam el a kézikönyvét, mert abban minden le volt írva, és azzal a pár kulccsal minden apróbb hibát ki lehetett javítani, és továbbmenni akárhol is voltál.