Köszi! Vakolat van, csak pár lyukat kell befoltoznom ahol a régi kábeltv vezeték tartó konzolok voltak. Arra kíváncsi vagyok, hogy lesz-e valami eredménye ennek a munkának.
a kísérletezgetés nem műszaki/gazdasági számítás... de én is imádom :)
tedd fel az 5cm-t, annyival biztos nem hibázol a leghidegebb falon. de előtte legyen egy vékony simitóvakolat belül is, hogy a fugák zártak legyenek, ne mozogjon a levegő a téglafal két oldala között.
Ha felrakom, vissza már nem bontom az biztos :) Ha csak védtelen oldalt csinálom meg, az 5 cm gyapot kb harmadolja a sima B30 U értékét, az már biztos előrelépés lenne, és kb 30e. Ez még vállalható, még kísérletnek is.
Azt már megbeszéltük az előzőeken, hogy nem lesz csak a födémre teregetett gyapot, mert kell a padlástér, kérlek lépjünk már túl ezen. Tehát a padlástér alatti szobákból jut fel valamennyi hő, mert nincs elég szigetelés rajta. Ellenben a fordítottja hogy a padlásra bejutó hideg hűti a födémet. A tető szigetelést megcsináltam, 15 cm gyapottal, lefóliáztam párazáró fóliával. Na most néztem, hogy a B30 tégla U értéke 1,5 körül van, a 15 cm gyapoté pedig sokkal jobb. Gondoltam megpróbálom egy szintre hozni a kettőt. Ha segítesz hogy milyen vastag táblás gyapot a megfelelő, azt megköszönöm, ha nem azt is túlélem valahogy :)
ha jövőre leszeded a belsőt, akkor én nem foglalkoznék most vele. a tetősík szigeteléssel elvileg már zárt padlástered van (nem fúj be a szél = nem cserélődik a levegő). szomszéd felé dupla falvastagsággal.
igen hidegebb lesz az a külső falad. igen, több hő megy ki rajta mint szigeteléssel. de nem ott laktok, és már a padlásfödém is elválaszt tőle. dobj szigetelést a padlásfeljáró ajtóra (ha nincs), azzal tudod lent tartani a meleget a lakott térben
Az nem tartozik az erősségeim közé, azt sem tudom hogy álljak neki:) A szakember meg ahogy sejtem árban megközelítené a szigetelés bekerülési költségét. Végül is csak annyit szeretnék elérni, és elképzelésem szerint lenne értelme legalább azonos szintre hozni a tető és lezáró falak szigetelési értékét. De lehet, hogy tévedek, nem tudom.
csinálj egy energetikai számítást mindkét verzióra és már tudod is. ha tavaszig nem használjátok a padlást, akkor csak terítsd le a padlásfödémre a hőszigetelést
Az a dilemmám, hogy fogalmam sincs mennyit tudnék vele megspórólni de az mind a drágább gázból marad meg. Ha a 2000+ fogyasztásból egy 100-s lejönne akkor már megérné. Nem tudom mennyi szökik a padlás felé eddig még nem agyaltam ezeken a dolgokon, mert volt egy elfogadható gáz fogyasztás költség, most egy kicsit borult.
Én arra gondoltam, hogy a padlásra feljutó hő, most, hogy a tető már le van szigetelve nagyjából, csak a két tűzfal irányában tud távozni. B 30-s vagy poroterm 30-s falak. az egyiken pár centi hőszigetelő vakolat kívülről, a másik a szomszéd padlástere, mindkettő vékonyan vakolva belülről. Sorházról van szó.
Szóval nem tudom, hogy lenne-e ezen a télen jelentősége a dolognak, azért kérdezek.
ja, h 100e. azt meg ki tudod számolni, h megspórolsz-e 100e Ft-ot egy téli fűtésen, ha szigetelve van a tetőtered. (az nem egyértelmű h ez a belső szigetelés el lesz.e bontva a külső hőszig. után, de ez csak a te számításodban számít)
üres padlástér-padlástér-tetőtér-beépített tetőtér... ebből a két szélső az egyértelmű, a belsők jelentéseit vegyesen használják :)
ugyanyígy: tűzfal: ami tűzhatáron van.. oromfal: homlokzat nyeregtető alatti 3szöge (ami lehet akár tűzfal is)
ha kész vagy vele 1 nap alatt, és 5eFt-ból megvan a dűbel, és jövőre jön a külső hőszig, akkor csináld. 1 tél alatt a külső falad nem sérül a sima belső hőszigeteléstől.
Természetesen csak a padlástér játszik, kb 30 m2 az egész, a kettő együtt. A teljes külső tűzfal+oldalfal vagy hogy írjam kb 125 m2, azt jövőre a teljes külső szigeteléssel tervezem megcsinálni. Ez most csak a "télisapka" befejezése lenne, k még egy 100-s, és akkor a tetőtér szigetelés kész.
Lassan elkészülök a tetőszigetelésével. Arra gondoltam, hogy a két tűzfalra belülről raknék 10-10 cm kőzetgyapot táblát, simán feldübelezve, amíg nincs rendes külső szigetelés csinálva. Nem okoz ez szerkezeti problémát a falazatnak?
Itt mindenkinek türelmesen elmondjuk, hogy födém hőszigetelésben (többnyire) hülyeség a párazáró réteg,
de nem mindenki olvassa a fórumot :)
a Faszbúk viszont tele van önjelölt hőszigetelő zsenikkel, azoktól lehet ám tanulni okos dolgokat (onnan tanulja a szakmát a legtöbb hőszigetelő "mester" is :)
A videóeban ráadásul a gazdi OSB lapokból csinált járófelületet, ami SZINTÉN párafékező anyag, tehát az OSB-vel akkor is jól kicseszne magával, ha azon a részen nem is lenne párzáró fólia).
"van olyan teszt, ahol összehasonlítják az egyes gyártók eps szigetelőanyagainak fizikai tulajdonságait?"
A gyártók nem járulnának hozzá ilyen teszthez. Amelyik termék rosszul szerepelne (pl mert a valóságban is szar), annak a gyártója bírósággal/pofánveréssel fenyegetné a teszt készítőjét (volt olyan teszt, amelyen a "meghívott" termékek 90 százaléka "nem kívánt részt venni"). Pl a "csodálatos" (átverés) hőszigetelő festékek nyilvános kritizálói közül egyesek állítólag életveszélyes fenyegetéseket is kaptak, gondolhatod, hogy soha nem lesz hőszigetelő festék teszt (sem) Magyarországon.
Effajta támadások ellen csak az állami fogyasztóvédelem mentesülne, de azok meg nem mozdulnak rá olyan termékcsoportra, ahol valamelyik gyártótól/importőtről nem jött "kenőpénz" egy jó kis tesztre, vagy politikusi utasítás, (ami persze többnyire szintén kenőpénzzel indul valahol, kivétel választások előtt, mart olyankor sokat dolgozik a fogyasztóvédelem: választások előtt mindig meg kell mutatni a népnek, hogy az aktuális kormány valójában nem szarja le a problémáikat ;)
Régebben abban reménykedtem, hogy majd egyszer lesz EU fogyasztóvédelem, de az EU szintén korrupt szervezet: csak akkor mozdulnak, ha a kérdésed mellé odateszed a táska pénzt is.
nem tudom hányszor viseli el a kőzetgyapot, hogy összenyomják, de azt, hogy gyártás után felére? csomagolva szállítják röhögve kibírja és kibontáskor boldogan rúgja ki magát