Keresés

Részletes keresés

trefaserik Creative Commons License 2022.10.15 0 0 183641

én ugy szoktam hogy szölöpréssel kipréselem a törköly levét azt fözetem le,

a magokat meg simán kimosom belöle kézzel,de csak cefrézés elött csináltam eddig

igy még nem csináltam hogy cefrézve van és mikor leül a cefre tehát kész

utána mosom ki préselés után a magokat,

mindegy ha lesz idöm kiprobálom, most a törkölyt már cefrének megcsináltam,

 

Előzmény: obsitos3 (183638)
IsKol Creative Commons License 2022.10.14 0 0 183640

Csak akkor foglalkozz vele ha teljesen érett, barna színű mag.

Szűk keresztmetszet lehet a darálás melyet szintén hőtermelés nélkül kellene hozni.

És még ezer más technológiai fogás/titok amit az ezzel foglalkozók ismernek...

Előzmény: trefaserik (183634)
tibor6740 Creative Commons License 2022.10.14 0 0 183639

:)) olyan feltétellel bele is vágnék:) Legfeljebb még a birset megoldom ezzel a homokkal gazdagon töltött hűtővel, aztán hátha előbb utóbb jön valaki tapasztalata. Üdv

Előzmény: endrepp (183637)
obsitos3 Creative Commons License 2022.10.14 0 0 183638

épp ellenkezőleg a gyógyhatása akkor jön meg igazán,ha kiforrás után hőhatásnak teszed ki,(kétszer)a hősokkot csökkented hűtéssel,a kapott cseppekből tetszőleges mennyiséget kell fogyasztani reggel,esetleg este is.

Előzmény: trefaserik (183634)
endrepp Creative Commons License 2022.10.14 0 0 183637

Azt gondolom. írj a gyártónak, hogy megtiszteled az első tapasztalattal 50% árengedményért. :)

Előzmény: tibor6740 (183636)
tibor6740 Creative Commons License 2022.10.14 0 0 183636

jobb lenne ha nem én írnám az első tapasztalatot:)))

Előzmény: endrepp (183633)
Jolida Creative Commons License 2022.10.14 0 1 183635

Ha fermentálsz valamit (erjeszted), nem lesz olyan, mint előtte.

Előzmény: trefaserik (183634)
trefaserik Creative Commons License 2022.10.14 0 0 183634

érdeklödeni szeretnék hogy piros szölö magja gyogyhatásu,

de most nincs idöm kiszedni belöle préselés után,ha becefrézem törkölynek

és utana lepréselem tehát hö nem éri,akkor lesz idöm télen kimagozni

nem veszt a hatásábol? akkor is megmarad a gyogyhatása a piros szölö magnak?

endrepp Creative Commons License 2022.10.14 0 0 183633

Az átfolyós hűtő fogyaszt a legkevesebbet, ha jól vann megkonstruálva, jól takarítható, kis helyen tárolható, annyiban kell félned tőle, hogy jó konstrukciót nem nagyon kapsz boltban.

A hűtő, amit mutattál, alkalmas arra, amire használni akarod, vedd meg neten, időzítsd úgy, hogy akkor érkezzen meg, amikor főznöd kell, vigyázz rá, ne legyen rajta karc, próbáld ki, 2heted lesz rá visszaküldeni, ha nem válik be, szépen letörölgeted és vissza a feladónak, majd jól megírod ide a tapasztalatodat. :)

Előzmény: tibor6740 (183632)
tibor6740 Creative Commons License 2022.10.14 0 0 183632

Nem tudom belőled ( belőletek) kikényszeríteni, hogy akár meg is vásárolhatom ezt a rozsdamentes tányéros hűtőt mert (a térfogatától, és a hőátadásától eltekintve ) jól fog működni :))))) Viszonylag ritkán és főzök, és így ehhez képest sok idő, és energia megy el a réz hűtőspirál tisztítására. Ezért gondoltam rá, hogy mivel a hűtőm alja totálisan elkorrodált ez a rozsdamentes tányéros hűtő lesz a számomra megfelelő. ( valamiért az átfolyós hűtőktől idegenkedem) Köszönöm a türelmet:)) Üdv

Előzmény: kopasz szuzukis (183626)
endrepp Creative Commons License 2022.10.14 0 0 183631

Saját szilvámat és a vásároltat is spontán erjesztem, működik szépen, nem vettem észre semmi eltérést a korábbi évekhez képest.

Előzmény: IsKol (183630)
IsKol Creative Commons License 2022.10.14 0 0 183630

Szilváról nem tudok nyilatkozni de a szőlő az idén az aszály miatt kevesebb asszimilálható nitrogént tartalmaz ezért az erjedés elején nagyobb mennyiségű tápsót kíván(t).

Valamennyi alkohol már képződött tehát valami alkohol toleráns fajélesztő kellene... (Uvaferm PM kapható kis kiszerelésben)

Előzmény: endrepp (183621)
endrepp Creative Commons License 2022.10.14 0 0 183629

A kínai műszer, ha neked is olyan van, nem túl jó konstrukció kalibrálás szempontból, a kis csavar egy lemezt tologat és bizonytalan tud lenne a kapcsolatuk, ha elmozdul, akkor nagyon fals értéket mutat, régebben szétszedtem, de arra nem emlékszem hogy néz ki, csak arra, hogy szívtam vele.

Előzmény: hegyalja12 (183627)
hegyalja12 Creative Commons License 2022.10.14 0 0 183628

Sajna  az idén én  is  küszködtem a  problémás  erjedéssel,  pedig  cefrézés  a  nagykönyv  szerint  volt. Többen  permetszer maradványra  tippeltek,  nem  tudom  hogy igaz  lehet  e. Elég  sokat  permeteznek  felszívódó  szerekkel.  Én  személy szerint  nem  tudtam  újraindítani ,  pedig próbálkoztam már  mindennel. Egy  ismerősöm  szintén így  járt .  Csak  vakargattuk a  fejünket.

Előzmény: csak_john (183619)
hegyalja12 Creative Commons License 2022.10.14 0 0 183627

Próbáltam  az általad  leírtak  alapján  kalibráni a  refraktométert ,  de  akkor még  a  sima szűrt víz  is  7 értéket mutat. Előtte a  sima víz  nullát  mutatot.

Előzmény: endrepp (183608)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2022.10.13 0 0 183626

A "rozsdamentesnek" sokkal rosszabb a hőátadása, mint a réznek. Én inkább maradok a réznél.

Előzmény: tibor6740 (183617)
AndrejThePlanter Creative Commons License 2022.10.13 0 0 183625

Mármint ha nem ilyenem lenne :) ? Igen, főzőt cseréltem, de a hűtőhöz ragaszkodok - pedig már egylépcsős  a főzőm, felesleges is rá ekkora véghűtő ;) ..

Előzmény: tibor6740 (183618)
endrepp Creative Commons License 2022.10.13 0 0 183624

Ja. Ennyire nagyot nem is mertem gondolni.

Előzmény: öreg_néne_b (183623)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.10.13 0 0 183623

Mert kierjedt. Nem tudjuk, mi van benne, de ha cukor lenne, akkor erjedne és kóstoláskor édes lenne.
Ezért veszünk gyümölcsöt és nem zsákbamacskát.

Előzmény: endrepp (183620)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.10.13 0 0 183622

Ha az cukortól lenne 14-es, akkor édesnek éreznéd. Nem tudjuk, mit tettek bele, mivel vitték fel az értéket.

Előzmény: csak_john (183619)
endrepp Creative Commons License 2022.10.13 0 1 183621

Ha van cukor, van élesztő, van egyéb tápanyaga az élesztőnek, nem hűlt le nagyon az anyag, akkor erjednie kell, ha nincs benne valamilyen egyéb anyag, ami gátolja.

Tápsó+élesztő+meleg, ezeket tudod tenni az ügy érdekében. 

Előzmény: csak_john (183619)
endrepp Creative Commons License 2022.10.13 0 0 183620

Fogalmam sincs, arról sem, hogy miért állt le.

Előzmény: csak_john (183619)
csak_john Creative Commons License 2022.10.13 0 0 183619

Elkészítettem az oldatot, a műszer pontosan 10%-ot mutat.

Ezután rámértem megint a megmaradt cefrére 13-14% közötti értéket olvastam le.

Valahogy rá lehet bírni hogy folytassa az erjedést?

Előzmény: endrepp (183615)
tibor6740 Creative Commons License 2022.10.13 0 0 183618

ha most lehetne akkor te kicserélnéd rozsdamentes kivitelűre?

Előzmény: AndrejThePlanter (183616)
tibor6740 Creative Commons License 2022.10.13 0 0 183617

a 180l-es térfogattól eltekintve te, hogy értékeled ezt a hűtőt? Mint rozsdamentes tányéros hűtőt te eltudnád képzelni magadnak? elfogadnád? üdv

Előzmény: kopasz szuzukis (183613)
AndrejThePlanter Creative Commons License 2022.10.13 0 0 183616

Nekem Koszó féle tányéros hűtőm van már közel két éve - tök jól működik, szeretem. Csak a réz tányérok nem túl tartósak. A mostani főzési szezon előtt szétszedtem teljes tisztításra, de már csak drótkorong vitte le az oxidot - olyan vastagon állt. 

Előzmény: tibor6740 (183612)
endrepp Creative Commons License 2022.10.13 0 0 183615

Ez így van, de ha megnézed konkrétan, akkor nagyobb a zavar, mint amit a korrekció helyre tud rakni.

 

 

erjedés előtt: 17

után: 14

 

korrigált érték:11.9

alkohol: 2.85%

 

 

Ezek nem egy kiforrt szilva cefre valós adatai, korekcióval vagy nélküle sem.

 

 

Előzmény: macokk (183614)
macokk Creative Commons License 2022.10.13 0 0 183614

Én úgy tudom, h refraktométerrel pontos értéket csak erjedés előtt mutat. Amint alkohol van benne, már csak utólagos korrekciókkal használható. (Refractometer calculator)

Előzmény: csak_john (183604)
kopasz szuzukis Creative Commons License 2022.10.13 0 0 183613

Az a 180literes össztérfogat nem túl szerencsés. Nálam a Destillatori 300 literes hűtője 14 Celsius fokos kútvízzel feltöltve kibír 2 cefrefőzést úgy, hogy a tartály 3/4 részig felmelegszik, és csak az alsó 1/4 a hideg. Ha a külső hőmérséklet is 20 fok alatti.

Egy átfolyós hűtővel is megoldható a dolog. Kell hozzá 1-2 220 literes hordó, amit teletöltesz hideg vízzel, és egy közepes teljesítményű akvárium szivattyúval nyomod a hűtőre a hideg vizet. És egy másik üres hordóban fogod fel a meleg vizet.

Előzmény: tibor6740 (183600)
tibor6740 Creative Commons License 2022.10.13 0 0 183612

Remélem, hogy előbb utóbb ír valaki valami okosságot a tányéros hűtőről. Addig nem merem megvenni. Sajnos a műanyaghordós hűtő se ingyen lenne, és még a meleg hűtővíz se lesz jó hatással a hordóra. Ez a rozsdamentes pedig egy hosszútávú megoldás lenne. Ráadásul sokkal könnyebb lenne tisztán tartani.

Előzmény: endrepp (183603)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!