"Monolitvasbeton födém szigetelés tekercses ásványgyapottal. Kell a betonra gyapot alá párazáró fólia, vagy nem?"
NEM kell neked ott sehova párazáró réteg.
Akárhol is javasoltak oda fóliát neked, ne menj oda többé :)
Ha nagyon vastag a gyapot és vékony a monolit beton, akkor nem biztos, hogy a közéjük tett fólia kárt fog okozni (pl vizes lesz miatta a beton), de az a biztos megoldás, ha nincs ott fólia
Ha a politikusaink 25 évvel ezelőtt leálltak volna a moszkvából rendszeresen érkező "fogyasszatok minél több gázt" kenőpénzek számolgatásának
és úgy döntöttek volna, hogy építsünk még két Paks méretű atomerőművet,
azóta magától kinőtt volna az a két plusz erőmű a földből, az aszályos idő ellenére :)
Az atomerőmű korrupciós állami beruházás minden velejéig korrupt országban, tehát bármilyen szörnyű végösszegről is hallasz, az egész biztosan két-háromszorosa annak az összegnek, amennyiből valóban ki lehetett volna hozni (erre Magyarországon száz példát is lehetne hozni de csak nézd pl a négyes metrót).
"ez meg gondolom valami csodafán terem csak én nem találkoztam vele... vagy a tetőt kellene ellenőrizni hogy nem-e rakott oda valaki ajándékba mondjuk a Télapó"
El kell hitetni jó sok balekkal, hogy ha feltöri a családi malacperselyt és saját 20 évnyi megtakarításából napelemet vásárol a háztetőre (ajándékul az államnak), akkor soha többé nem kell villanyszámlát fizetnie. És amikor már minden balek háztetején van őáltala kifizetett napelem, akkor lehet fizetőssé tenni a nyáron feltöltött energia eltárolását télire és innentől kezdve valóban nulla forintba kerül a napenergia a kormánynak. Felkészülnek a villanyautók balek gazdái (csak durván emelt tarifás villanyóráról szabad majd tölteni (jövedéki termék), hiába van száz napelem a tetődön).
A te fát nélkülöző fűtésednek mekkora az öko lábnyoma mennyire megújuló energia?
Van másnap reggelre megújulás (napelem) és van marhasok év alatt megújulás (tűzifa).
A szédioxiddal meg ne te foglalkozz, az EU (autógyártók által lefizetett) Co2 szakértői ügyesn duplázták a személygépkocsik árait, na ENNEK az ezermiliárd eurónak lesz egy egész halom csúnya ökológiai lábnyoma (pl vénséges vén balesetveszélyes füstokádó lett a gépjárműpark a fél bolygón).
ez meg gondolom valami csodafán terem csak én nem találkoztam vele... vagy a tetőt kellene ellenőrizni hogy nem-e rakott oda valaki ajándékba mondjuk a Télapó
A tűzifa ára pedig remélhetőleg olyan magasra fel fog szökni, hogy soha többé nem vágnak ki egyetlen fát sem emiatt és a jelenleg fával tüzelőknek kínjukban végre megjön az esze és nekiállnak másképp fűteni + hőszigetelni.
A te fát nélkülöző fűtésednek mekkora az öko lábnyoma mennyire megújuló energia? Mert csak mondom a fa élete során annyi Co-t köt meg amit az elégetése során termel.
De megsúgom mivel minden mindennel összefügg így csak annyira fog felmenni amennyire más energiahordozók. Na meg ha ez a hiszti elül hogy mindenki fával akar fűteni amit most vágnak a kazánját meg tegnap vette az Obiba. Na majd ha ezek kiszámolják mibe került a "fűtés"....
Van egy régi öntöttvas kazán a pincében, csak 30 éve nem használtuk, meg állítólag a mostaniaknak már teljesen más a hatásfoka. Megnézettük, ellenőrizték a hozzá tartozó kéményt is, egy nyitott tágulási tartályt kell vennünk, és elvileg használhatjuk. Maga a kazán rajta van a fűtési rendszeren, ami nem lett átépítve, így gravitációs elven is működik, áram sem kell hozzá. Szóval ha minden kötél szakad, bevethető, de amíg kifizethető tartományban tudjuk tartani a gázt, addig maradunk a termosztáttekergetésnél.
A vegyestüzelésű kazánnak van egy marha nagy előnye ( pláne , ha szivattyú nélkül is tud rendesen üzemelni) , hogy bármikor , "bármivel " tudsz fűteni benne . Akár a magad szedte gallyakkal , papírral , raklapokkal stb .
ha ezek ellenére is magasra felszalad az áram ára, annak kizárólag politikai oka lehet, tehát azokat a (korrupt?) politikusokat megválasztó hülyék saját maguknak köszönhetik a magas árakat, a hülyéket pedig nem szabad sajnálni.
A tűzifa ára pedig remélhetőleg olyan magasra fel fog szökni, hogy soha többé nem vágnak ki egyetlen fát sem emiatt és a jelenleg fával tüzelőknek kínjukban végre megjön az esze és nekiállnak másképp fűteni + hőszigetelni.
"Ezt a födémet szeretném szigetelni kőzetgyapottal. Az örök dilemma, hogy fóliát tegyek-e vagy ne."
Egyetértek: Isten őrizz, hogy bármilyen fóliát tegyél a gyapot alá!
A rétegrendben alul lévő vakolatréteg (a náddal) éppen elég jó párafékezést valósít meg az egész hőszigetelt födémed számára ahhoz, hogy felette egészen a külvilágig TILOS bármiféle további párazáró réteg.
"Attól félek, hogy a födém benedvesedik"
Bármiféle párazáró réteg vagy fólia lenne bárhol a födémedben, na ATTÓL lehetne alatta nedvesedés, penészedés, korhadás, kivételesen peches esetben akár födém-leszakadás is (a vizesedés miatt teljesen elkorhadt fa gerendák).
Sziasztok, sokat olvasgattam már a témában de még mindig bizonytalan vagyok, ezért gondoltam, hogy a legjobban látogatott és aktív fórumban még egyszer rákérdezek a témára.
A szóban forgó esetben egy hézagolt deszkás fafödémről van szó. A rétegrend a következő alulról felfelé: nádszövet vakolat - deszka - gerenda - hézagolt deszkaborítás. A hézagok között nagyon nem látok be, akármennyire is bevilágítok, de feltételezésem szerint vagy nincs semmilyen szigetelés a deszkák között vagy alig egy vékony EPS lemez (5 cm?).
Ezt a födémet szeretném szigetelni kőzetgyapottal. Az örök dilemma, hogy fóliát tegyek-e vagy ne. Régebbi fórumokban már utánaolvasgattam, az egyikben (2012-13 környéki hozzászólásban), egy szakértő határozottan az tanácsolta ebben a kérdésben valakinek, hogy "Isten őrizz, hogy bármilyen fóliát tegyen a gyapot alá!" Tehát szépen takarítsa le a fafödémet és felülről nyugodtan terítse le a szigetelésre kiválasztott anyagot (az elvileg lehet bármilyen). 2x10 cm Nobasil MPN037-et néztem ki.
Szóval kell-e a szigetelés alá bármilyen fólia (akár párafékező vagy páraáteresztő)??? A tető Bramac cserepes, semmiféle szigetelés vagy burkolás nincs rajta belülről.
Attól félek, hogy a födém benedvesedik és bepenészedik, ezért inkább megkérdem mindenütt, ahol csak lehet.
Oké, ugyanebből a pénzből vehetnénk klímát vagy vegyestüzelésű kazánt is, de ezek után mi a garancia arra, hogy a fának vagy az áramnak nem megy fel soha irreálisan az ára? Abból indultunk ki, hogy ha kevesebb energia kell a ház kifűtéséhez, az bármivel fogunk fűteni, mindig jól jön. Az egészre télig van szűk 1 millió forint, ebből kijön a födémszigetelés és az 50 éves ablakok korszerűsítése (nem cseréje). Aztán majd nyáron leszigeteltetjük az egész házat, de a fűtésszezon előtt már nem fér bele.
Mellesleg hiába esik vissza a gáz tőzsdei ára, ha a "zseniális" vezetőinknek csillagászati áron sikerült megegyezniük az oroszokkal a késedelmes fizetésért cserébe. Mert ugye nekünk mindig különutakon kell járnunk. Nálunk csak árakat tudnak mindig emelni az EU-ra hivatkozva. :(
Amivel még a bojler zománcozását is hamarabb ki lehet nyírni, a túl forróra melegített víz és a 6bar hálózati víz nyomása, meg a karos csapok hidrokalapács hatása gyors eredményre vezet!
Teljesen felesleges marhaság a 3,5 bar nyomáscsökkentő a vízhálózatba, minek a tágulási tartály és csak 50°C-ra fűteni a vizet, minek 200l-es!?
vagy "hogyan tudnék örökre megszabadulni a gáztól" :
Miért fával olcsóbb az udvart fűteni?
Én berágtam és azt mondtam a jövő évi fa árából veszek szigetelést így lehet jövőre nem is kel fa mert a kedvezményes gázba beférek majd egy kazáncserével.
Idén klíma majd gáz amíg tart a kedvezményes aztán fa. Ha a fa felét megspórolom idén jövő éven 45e-s fa helyett 31e-s fával fogok fűteni na az a rezsicsökkentés
- ha az energia árakat mesterségesen most magasra feltornázó energia spekulánsokat végre jól pofán vágják (csupán a szándék hiányzik hozzá, de dől a kenőpénz Brüsszelbe abból az irányból is)
- ezzel együtt Európa végre rájön, hogy hogyan lehet gáz nélkül áttelelni (simán megvalósítható, csak akarni kellene)
..akkor az ukrán háború után olyannyira nem fog kelleni szinte senkinek földgáz, hogy húsz évvel ezelőtti áron sem fog kelleni gáz szinte senkinek (egyes magyar politikusok gáz-kenőpénzei is elapadnak majd sajnos ;)).
És aki 100-130 ft/m3 helyett 1000 forintos gáz-köbétery árral tervezte energetikai befektetései megtérülését, az nagyon szomorú lesz.
"elég durván felment a gáz ára, hogy az ember átgondolja, tényleg soha nem térül-e meg egy befektetés"
Ez teljesen igaz. Minél drágább a gáz sok éven át, annál hamarabb fog megtérülni MINDEN szar energetikai befektetés, még az ablakcsere is. Perze ehhez a nem-rezsicsökkentet gáz árának jó magasan kell maradnia az ukrán háború vége után még évtizedeken(?) keresztül .
Aki nagyon nem fér bele a rezsicsökkentett havi gáz-köbméterbe, az szerintem ne azt kérdezze itt a fórumban, hogy "hogyan tudnék minél kevesebb emelt árú gázzal fűteni", haneminkább kérdezze azt, hogy "hogyan tudnék könyedén beleférni a kedvezményes árú keretbe", vagy "hogyan tudnék örökre megszabadulni a gáztól" :)
a cserepezés/bádogozás alapvetően rendben van, ugye? (nem jut be víz a padlásfödémre), mert azt nem szeretik ezek a lágy szálas anyagok. idővel összeesnek a koncentrált víztől.
egy-két helyen megnézed, és ha még ép a régi fólia, akkor azt érdemes lehet felszedni, vagy kilyuggatni valahogy (ne legyen párazáró).
a "hungarocell" is páraáteresztő ugye? (sima fehér, ha csókolózva megfújod, átmegy a levegő)
ha ez így rendben (páraáteresztő a meglévő rendszer), akkor simán mehet rá bármilyen táblás vagy tekercses (ez olcsóbb) szálas hőszigetelés.
ennek a tetejére közvetlenül viszont már csak páraáteresztó fóliát tegyél vagy semmit, különben bepállik/berohad (ki kell tudnia szellőzni a fűtött tér felől belejutó és ott kicsapódó nedvességnek).
párazáró anyagot a tetejére tenni a szakmai előírások szerint TILOS, amit nem törvény tilt, hanem a beépítési útmutatók, rendszerleírások.
tehát már csak az van hátra, hogy a fólia, amit vettél, az pontosan milyen típusú: páraáteresztő vagy párazáró (akkor fizettesd vissza a kereskedővel az árát)
Olvasgattam a hozzászólásokat és : igen födém szigetelésről van szó, már megvan az anyag, és azt elfelejtettem hogy jelenleg a födémünk úgy van hogy : betonfödém->valamilyen fólia amit épitkezéskor raktak rá a 90-es években->5cm hungarocell->2-3cm beton .....
Azért most elég durván felment a gáz ára, hogy az ember átgondolja, tényleg soha nem térül-e meg egy befektetés. Eddig mi sem foglalkoztunk a hőszigeteléssel, mert a legnagyobb téli számláink 70-80 ezresek voltak, ami bőven kényelmesebbnek tűnt, mint egy sokszázezres beruházás. Most viszont ezekből 300+ ezres számlák lesznek, így már nem feltétlenül felesleges pénzkidobás az ablakok rendbetétele.
"Beszélj a saját nevedben! Ölég gyorsan lehetne ellenpéldát találni..."
Eben a fórumban kb 200 bejegyzésben van részletezve az ablakcsere értelme (értelmetlensége) , és ezen befektetés talán soha-el-nem következő megtérülése.
..és most gyorsan találd meg az általad említett ellenpéldát :)