Keresés

Részletes keresés

Varek1 Creative Commons License 2022.09.30 -1 0 98884

Kár annyi salakot lehordani.

Az is szigetel valamit. 

Viszont a tetejére mehet a tekercses  hőszigetelés.

Amúgy nem a padlásteret szigeteled,hanem az alsó részek záró födémjét felülről.

Ha már tisztán látod,akkor a tekercses   szálas szigetelő anyag / sok féle van /kb. 30 cm vastagságban. Ahol jártok majd ott kemény polihab  és rajta OBS lemez.

A poli hab minden  szerves e célra gyártotthab  -hungarocel - nikecell  - dunacell stb.

Nevezheted polisztirolnak is.

Előzmény: Balogharti (98881)
Varek1 Creative Commons License 2022.09.30 0 0 98883

" Ennél van egyszerűbb, olcsóbb megoldás?" 

Akad !

Pl .amit Elek írt /kőzetgyapot vakolva / Vagy Ytong lapból a dobozolás.

Előzmény: fhusimiki (98866)
itya Creative Commons License 2022.09.30 0 0 98882

csak annak volt félreérthető aki többnyire mindenből mindenáron először azt hozza ki hogy a kérdező hülye

azt meg végképp ne várd hogy: -bocs figyelmetlen voltam, nem olvastam el a "A falra 16 centis grafitos kerül." mondatodat

Balogharti Creative Commons License 2022.09.30 0 0 98881

Üdv.

Padlástér szigetelésére milyen anyagot javasoltok?

50 es években épült ház, Jelenleg salak van rajta annak kihordását tervezem, kis részén ahol hozzá építettek ott beton

Tárolásra nem nagyon szeretném használni de opció lehet hogy lehessen rajta közlekedni, és pár dobozt elhelyezni.

Mi a javaslat? Milyen anyagokat nézzek hozzá? párazáró fólia, vízzáró fólia és szigetelőanyag vastagság típus.

Köszönöm

occseb Creative Commons License 2022.09.30 0 0 98880

A nyílást is most kell kialakítanom és ahhozképest lesz a cellulóz leszórva.

Jó lesz ez a ferdén vágás, majd megküzdök vele.

Előzmény: trebront (98879)
trebront Creative Commons License 2022.09.30 0 0 98879

ha nem kell, hogy egy síkban legyenek, akkor simán csak csinálj a nyílástól nagyobb XPS táblát, és tedd rá a nyílásra felülről. legyen átfedés, de ugyanúgy működik, mintha beleejtenéd síkba. így nem kell ferdén vágnod, és annyira pontosan sem, mert alulról mindig tudod pozicionálni, h hol legyen. csak annyi kell, a meglévő felső síkja "sík legyen", és a felemelhető "tető" alja is sík legyen. és 18cm-rel túlnyúljon, h meglegyen a hőszig. burok.

Előzmény: occseb (98878)
occseb Creative Commons License 2022.09.30 0 0 98878

Gondolom élben ragasztva azért macerásak ezek a lapok.

Ha lenne a tetején egy 4cm xps lap (azért ekkora mert ez van itthon) csak a fedélen, gondolom segítené a fedél robosztusságát.

A sárga vonal az ahol ragasztva van. (függőlegesen a 2db 18cm-es tábla egymáshoz, vízszintesen a dugóhoz a 4cm-es erősítő lap.

Sose ragasztottam még ilyen rabasztóhabbal. 

Előzmény: occseb (98877)
occseb Creative Commons License 2022.09.30 0 0 98877

Akkor a ferdén fűrészelést nem lehet megúszni. Bár lehet hogy jobban ódzkodok tőle mint amennyire valójában nyűgös lehet.

18cm-es XPS-em van, 1x1m-tudok összerakni 2 táblából, ennyi van.

Az XPS-t a gerendához is habbal akarom rögzíteni úgyhogy a ragasztóhab volt alapból is tervben.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (98874)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.09.30 0 0 98876

"nem lesz jobb a szigetelése, ha "bele van zárva" a levegő?"

Gyárilag "bele van zárva a levegő a habba" , ezen semmi sem javít az extra csomgolás.

(maga a hab anyaga annyira sűrű, hogy a hab belsejében gyakorlatilag nulla légáramlás lehetséges)

Sőt van olyan hülye, aki párazáró (naájlon) fóliába csomagolja, ezzel igyekszik bevizesíteni, tehát tönretenni a hab hőszigetelő képességét

Előzmény: stanazol (98873)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.09.30 0 0 98875

Ha

- nem érhehti semmi UV sugárzás (napsütés),

- és senki nem rugdossa szöges bakancsban

akkor a következő ezer évben nem lesz gond vele hőszigetelésileg.

Előzmény: stanazol (98871)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.09.30 0 0 98874

A világon mindenre van válaszom, csak kérdezni kell :)

A passzívházas topicba évekkel ezelőtt "terveztem" egy "passzívház padlásfeljárót"  ez gyakorlatilag bármilyen vastagságban elkészíthető házilag  is, ráadásul ha érted a párazáró réteg lényegét, akkor nem kell hozzá drága XPS sem: https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=91059837&t=9115542

a lényeg:

- a padláson élével összeragasztasz (r.habbal!) 8 db jóvastag ES lapot tehát van egy 2x2 méteres egybefüggő darabod

- ezt rátolod a padlásfeljáró nyílására és körben a szélére teszel 10 téglát nehezéknek

- az alul lévő haverod fog egy jó hosszú rókafarkú fűrészt (lyukfűrész, beszúró fűrész) és ferdén kefelé tartva(!!) körbefűrészeli a feljáró nyílást. Ezután ez a hab-darab már könnyedén kiemelhető alulról is.

- vékony nájlon fóliából egy kis rugalmas polisztirolragasztóval kialakítjuk a párazáró réteget

Ezen kiemelhető óriás"dugó" egyik sarkát jól láthtóan jelöd mg alul, hogy később mindig ugyanabba az irányba elforgatva kerüljön vissza a helyére (párazárásilag fontos!)

Előzmény: occseb (98869)
stanazol Creative Commons License 2022.09.30 0 0 98873

Úgy értem, hogy nem lesz jobb a szigetelése, ha "bele van zárva" a levegő?

Előzmény: kiggyo (98872)
kiggyo Creative Commons License 2022.09.30 0 0 98872

nem, az UV lenne az ellensége, de ha nem éri nap akkor semmi baja sem lesz

Előzmény: stanazol (98871)
stanazol Creative Commons License 2022.09.30 0 0 98871

Sziasztok. Hungarocell szigetelést kell-e vakolni a hőszigetelés szempontjából?

Se nap, sem időjárás nem éri. Padláson a tetőtér fala.

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.09.30 0 0 98870

"Talán félreérthető volt a kérdésem."

Megszoktam már, hogy minimum elvárják tőlem a gondolatolvasást :)

"A ház falára 16 centiméteres grafitos EPS kerül és elég hülyén nézne ki, ha a lapok széleit nekinyomnák a kéménynek."

Nem ígérhetem, hogy ezaken a pontokon a kémény külső fém burkolata soha nem lesz melegebb 80-90 foknál (EPS lágyulási hőmérséklete), viszont a kőzetgyapotok jóval magasabb hőmérskletet is kibírnak.

Tehát szerintem a kémény melletti min. 10 centis részt csináld mondjuk vakolható kőzetgyapotból és onnan tovább folytathatod EPS-sel.

occseb Creative Commons License 2022.09.30 0 0 98869

Bár régi téma, de nem született azóta már elképzelés egy jó hőszigetelésű padlásfejláróra? 

Elég macerása padláson vágni az XPS-t mert nem sok helyem van.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (96555)
szilentium3 Creative Commons License 2022.09.30 0 0 98868

Kijjebb rakatod a kéményt  , hogy alá férjen a szigetelés . 

occseb Creative Commons License 2022.09.30 0 0 98867

Pont ezen okból kifolyólag akarom úgy megcsinálni a tetőt hogy az 5x15cm gerendákra keresztbe is teszek 5x15cm-esket, és ezt a magasságot színig töltetem cellulózzal. 

Így alapesetben egyáltalán nem járható az egész, de ha valamiért be kell menni bárhová is a tetőtérben akkor mocsárjárással 2-3db 120-150cm hosszú deszkát használva oda lehet bandukolni. De akár még az is lehet hogy fentmarad "örökre" 6-8db ilyen deszka, így félig óriáslépésben végig lejhet menni a tetőn, csak egy síkban húzgálva a deszkát. 5.6m x 6.5m a vízszintes tetőrészem.

Előzmény: freyya (98857)
fhusimiki Creative Commons License 2022.09.30 0 0 98866

Talán félreérthető volt a kérdésem. Nem plusz hőszigetelést akarok a kéménynek, tisztában vagyok vele, hogy ez hőszigetelt kémény. Pár éve használjuk.

A ház falára 16 centiméteres grafitos EPS kerül és elég hülyén nézne ki, ha a lapok széleit nekinyomnák a kéménynek.Viszont a kémény mellett is le kellene szigetelni a falat, ezért kéne valahogy "bedobozolni a kéményt. Én arra gondoltam, hogy tetőlécből kellene valami keretet készíteni, amit a falhoz erősítenénk, a keretre OSB lap kerülne, majd erre csavarozással az EPS lap és ezután a szokásos ragasztó, üvegszövet stb. 

Ez mennyire jó elgondolás? Ennél van egyszerűbb, olcsóbb megoldás?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (98863)
gsmotoros Creative Commons License 2022.09.29 0 0 98865

Köszönöm, ez egész jó hír, hogyha nem tud drasztikus hőmennyiség elszökni ott. Tehát végeredményben kb. hőszigetelésként viselkedhet akár a levegő az üregben. Ez jó hír igen.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (98864)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.09.29 0 0 98864

A levegővel teli üregekben kialakuló hidgeg-meleg szállító légáramlatok FÜGGŐLEGES körforgást póbálnak kialakítani. Egy mindössze 1-2 centi magas VÍZSZINTES üregben én em számítanék jelentős hő-körforgásra.  Fogj egy infra hőmérőt (hívj egy hőkamerás embert) és ha ott belül a mennyezet széle a tél leghidegebb napján sem hűl 10-12 fok alá, akkor ne is törődj vele.

Előzmény: gsmotoros (98862)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.09.29 0 0 98863

Ez a kémény gyárlag hőszigetelve van (a fém burkolat alatt), annyira, amennyire feltétlenül szükséges a tűrhető kéményhuzat fenntartásához. Persze némi plusz kémény hőszigetelés mindig még tovább javít a huzaton, kérdés, hogy ez a kazánodon segítene-e egyáltalán bármennyit is (és nem kidobott pénz).

Előzmény: fhusimiki (98858)
gsmotoros Creative Commons License 2022.09.29 0 0 98862

Lehet félreérthető voltam. Sajnos az építkezés már túlhaladott ezen az állapoton, csak random google streetview-t nézve jött fel ez a kérdés bennem, hogy "hoppá, ez kimaradhatott korábban"

Jelenleg ez a rész így néz ki:

Szóval itt már csak fúrással tudom ezt orvosolni szerintem. Ám jobb anyag nem nagyon van a purhabnál ide nem? Főleg nem utólagosan... Gondolom egy 2cm XPS-t minimum be kellett volna tömködniük, de az már elkésett sajnos...

Előzmény: Mekk Elek ezermester (98861)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.09.29 0 0 98861

"Mi volna ha 20cm-ként kis furatot fúrok a redőnytokba és telinyomom nemdagadó purhabbal a rést a friss furatokon át?"

A kép szerint nem is kell, lyuk: a terasz alatt látható résbe mélyen bedugod az alacsony dagdású hab kifújó csövét és végighúzod, hogy kitolcse a rést.

Előzmény: gsmotoros (98859)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.09.29 0 0 98860

"előfordulhat, hogy fel kell menni."

Ez igaz. De Nagyon nem ugynannyiba kerül egy 30-50 centi széles járda, vagy soksok négyzetméterenyi rakodófelület kiépítése.

Egy havernál pl a tető ferde szarufáiról lógattam le párhuzamosan kettesével horganyzott láncokat és ezek a láncok tartanak széles deszka polcokat és nagy műanyag ládákat (kempingcucc, búvárcucc, sífelszerelés, stb) az 50 centi széles polisztirol járda két oldalán, arról pont kényelmesen elérhető magasságokban és távolságban. A keskeny járdán kívül nulla járható felület.

Előzmény: freyya (98857)
gsmotoros Creative Commons License 2022.09.29 0 0 98859

Sziasztok!

Ha volna egy lakás, ahol az építésnél minden bizonnyal (hárít a kivitelező a kérdésre, tehát tuti nem raktak oda semmit...) nem töltötték ki a redőnydoboz teteje és a vasbeton erkélylemez alja közötti rést, ott utólag mit lehetne csinálni a hőhíd csökkentése végett? Nemhőhídleválasztóval  (Schöck T QL stb.)  szerelt az erkélylemez, hanem körbeszigetelt/szigeteléssel körberakott. Így a beltér födéme a külvilággal "kapcsolatban van" hőtechnikai szempontból, a redőnytok tetejének szélességében szigeteletlenül. Ez nem igazán ideális.

Persze a redőny az "szereld magad" konstrukció, szóval gondoltam mielőtt bekerülne a jelenleg üres tokba maga a redőny, azelőtt kéne ezzel valamit tenni.

Mi volna ha 20cm-ként kis furatot fúrok a redőnytokba és telinyomom nemdagadó purhabbal a rést a friss furatokon át? Ennél jobb ötletem nem nagyon van, de valamit kezdeni kéne vele.

Pirossal jelölve a szigeteletlen rész, a falra került persze homlokzati szigetelés, de ezt a részt kissé elnagyolták...

fhusimiki Creative Commons License 2022.09.29 0 0 98858

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni, hogy a képeken látható szerelt kéményt hogyan lehetne körbe szigetelni. A falra 16 centis grafitos kerül.

freyya Creative Commons License 2022.09.29 0 0 98857

Mi nem használjuk pakolásra a padlást, de kapásból a kéményellenőrzéshez fel kell menni, ha cserepet kell valahol cserélni, fel kell menni, ott vannak csövekben mindenféle kábelek, karbantartás, villanyszerelés miatt is előfordulhat, hogy fel kell menni. Szóval én óvakodnék az egyáltalán nem járható szigeteléstől. Azt mondjuk nem tudom, hogy ha végiggurítanánk pl. üveggyapottal, azt szükség esetén félre lehet-e esetleg dobni, aztán visszatenni a helyére. Mert azt mondják, hogy attól tönkremegy, ha rálépkednek.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (98847)
freyya Creative Commons License 2022.09.29 0 0 98856

Nem szakadhat be simán? Én inkább téglákat tennék oda. 

Előzmény: m.zoli01 (98854)
peterch Creative Commons License 2022.09.29 0 0 98855

Szia !

Az EPS-ek tetejére teherelosztásnak tennék mondjuk OSB lapokból kivágott darabokat . Ha EPS-80-as , akkor számolj utána , hogy mit bír 1 négyzetcentiméteren mint terhelést .

Előzmény: m.zoli01 (98854)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!