Keresés

Részletes keresés

Meister Creative Commons License 2022.10.02 0 0 183530

Otelló cefre meddig tartható el? A bor ugye akármeddig eláll. Azért kérdem, mert még kapnék, de idén itthon nem fogom tudni már lefőzni. (Teraszon tudok csak főzni, de 10 fok alatt már nem állnék neki.)

Fűtetlen pincében tárolnám. Ha lebukik a bunda, akkor már penészedéstől nem tartanék. És akkor így márciusig tenném el.

Bé terv, hogy ezt lefőzetem kivételesen valahol.

endrepp Creative Commons License 2022.10.02 0 0 183529

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=126951353&t=9007484

 

Acetonos jellegű szaga van a cefrének, ez illékony, az előpárlattal lehet leválasztani, biztos úgy van ahogy írod, hogy értékes aromák is elvesznek, de valószínű a cefre ilyen szintű leromlásával azoknak már annyi.

Ecet közömbösítése az jó ötlet.

 

 

Előzmény: Tucso69 (183528)
Tucso69 Creative Commons License 2022.10.02 0 0 183528

Szia! Nem lehet acetonos, már ha az etil-acetátra gondolsz. Az ugyanis az üstben, forraláskor keletkezik.

Ecetes lehet. Azt viszont ne előpárlattal vedd el, mert nagyon sok aromát veszítesz. 

Az ecetsavat kell lekötni, persze a cefrében nagyon sokféle sav van jelen. Lehet szódabikarbónával is, de valamiért az nem javasolt, valami olyan vegyület is keletkezik, ami átdesztillál. A legjobb a szénsavas mész néven, borászati üzletben, vagy gazdaboltban kapható. Gyakorlatilag tiszta kalcium-karbonát por.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (183512)
endrepp Creative Commons License 2022.10.01 0 0 183527

Költői a kérdés, nekem is romlott már meg fügém.

Előzmény: Jolida (183526)
Jolida Creative Commons License 2022.10.01 0 0 183526

Tavaly 5.9pH-t mértem füge cefrézéskor.

Előzmény: endrepp (183525)
endrepp Creative Commons License 2022.10.01 -3 0 183525

2mínusz, köszönöm a figyelmességet, de melyik állítással van a gond?

Az erjedés leállta után, csak napokkal fordul át a bunda, ez köztudott.

A füge sav szegény, ez igaz?

Előzmény: endrepp (183524)
endrepp Creative Commons License 2022.10.01 -2 2 183524

Az lehet, hogy a sok cukortól leállt vagy nagyon belassult, viszont amikor átfordul, az már jóval a leállás után történik meg, akkor amikor a gáz buborékok elhagyták az anyagot, ezt nem érdemes megvárni, a füge a magas alkohol tartalma ellenére romlékony, mert kevés a sava, hígítani is csak óvatosan. 

Előzmény: The Dark Side of the Moon (183523)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2022.09.30 0 0 183523

Köszönömi mindenkinek!

Három hete cefréztem be, egyszer újra kellett indítani, mert leállt, de nem fordult át. Vízzel ráhígítottam, mert tavaly is úgy jártam, hogy a magas alkohol kihozatal (fügéről van szó) kiöli az élesztőt.

Rendben újraindult. Azóta egy hét telt el.

Ma este lesz a főzés...

Megpróbálom már az alszesznél is leszelektálni a nagyon nem odavalót. Utána kíváncsi leszek milyen illata lesz az alszesznek.

Előzmény: Figyelget (183515)
Jolida Creative Commons License 2022.09.30 0 0 183522

10 literenként 1-2 evőkanál, amennyi feloldódik.

Előzmény: elek81 (183521)
elek81 Creative Commons License 2022.09.30 0 0 183521

Köszi a tippeket! Lágy víz literenként mennyi trisót kell rakni az átgőzöléshez? Lehet én voltam felületes, de nem találom az arányt. 

obsitos3 Creative Commons License 2022.09.30 -1 1 183520

ha van összegyüjtött előpárlatod,azzal is lehet öblögetni,egy próbát megér

Előzmény: obsitos3 (183518)
Jolida Creative Commons License 2022.09.30 0 1 183519
Előzmény: elek81 (183517)
obsitos3 Creative Commons License 2022.09.30 0 1 183518

trisó,forró víz,utána ismét trisó,forró víz,aztán 1-2 L vizet forralj az üstben,az üres,víz nélküli hűtőn engedd keresztül,nagyjából ennyi

Előzmény: elek81 (183517)
elek81 Creative Commons License 2022.09.30 0 0 183517

22mm-es lágy rézcső. Elírtam! 

Előzmény: elek81 (183516)
elek81 Creative Commons License 2022.09.30 0 0 183516

Sziasztok! 

 

Segítsetek kérlek! Az utóbbi időben rendre minden párlatom beopálosodik higítás után, az utolsó alkalommal már a tisztázás után is opálos lett egy csepp víz hozzáadása nélkül is. 

A főzőt és az összekötő pára csövet rendszeresen tisztítom, viszont a hűtő spirált nem tudom. A gyanúm az, hogy az évek sorá a spirálban letapadt kozmaolaj okozza a problémát. Mivel lehet egy 5m hosszú, 2mm-es lágy rézcső spirált olajmentesíteni?

 

Olajfogót használok, de ennek ellenére ismétlődő a probléma, ami egyre jobban bosszant.

 

Ha ti máshol keresnétek a problémát, akkor kérlek írjátok meg. 

Figyelget Creative Commons License 2022.09.30 0 0 183515

Alighanem már rég főzésérett  volt az, mostanra ecetesedett már. Ahogy Endrepp írta, úgy csináld. 

Előzmény: The Dark Side of the Moon (183512)
Meister Creative Commons License 2022.09.29 0 0 183514

Én főztem egyet olyanból, ami tavalyról maradt a fán, annak az alszesze hihetetlen jó illatú lett. Most egy másodikat, annak fura. Kissé olyan, mint a birs. De keverve fogom tisztázni. Ha nem lesz jó, többet nem csinálom, de van vagy 100 kg a fán. (Tavalyig nem volt ennyi.)

Előzmény: The Dark Side of the Moon (183512)
endrepp Creative Commons License 2022.09.29 0 0 183513

Mikor cefrézted be? Ecetes is, ha eceton szagú, lesz rengeteg előpárlat,minőség majd kiderül, de inkább ne bízd el magad.

Előzmény: The Dark Side of the Moon (183512)
The Dark Side of the Moon Creative Commons License 2022.09.29 0 0 183512

Sziasztok!

A fügecefrém mostanra lett főzés érett, de szokatlanul acetonos a szaga...

 

Mi lehetett a baja? Illetve okoz-e problémát a minőségnél, vagy csak az elválasztásra kell figyelnem.

 

Elvileg mindent betartottam, válogatott gyümölcs, savaztam, hermetikusan zártam kotyogóval, borélesztővel indítottam, megkapott mindent amit kell. Soha nem volt ilyen "problémám"!

imre2018 Creative Commons License 2022.09.29 0 0 183511

Hello.Szeretnék venni egy hűtőt,jelenleg átfolyos van sok a munka vele,messziröl kell huzni bele a vizet,stb.Le szeretném váltani.Helyette ezt szeretném venni.Van valakinek valamilyen negativ ill.pozitiv tapasztalat a tányéros hűtővel?https://palinkafozo.hu/palinkafozes-es-palinkafozok-kellekei/palinkafozo-alkatreszek/rozsdamentes-tartalyos-huto-palinkafozohoz

Meister Creative Commons License 2022.09.27 0 0 183510

Ez is szépen rotyog, csak nem tudom, befejezi-e a héten. Én meg most érek rá. :-)

Előzmény: rézműves1 (183509)
rézműves1 Creative Commons License 2022.09.27 -2 2 183509

Az ha már egyszer beindult, akkor a mostani, hajnali hidegek sem hiszem, hogy leállítják. Legfeljebb lelassítja...Ismerősömnek reggel +5°C-ban is vidáman rotyogott az almája...igaz volt benne bőven, a kabai-napfényből is...:):)...

Előzmény: Meister (183507)
Jolida Creative Commons License 2022.09.27 -3 1 183508

Hozd be melegebb helyre, mondjuk a konyhába.

Én is kénytelen voltam behozni az utolsó adag Vilmoskörtét, mert kint már annyira hideg volt (éjszakánként lehűl és nappal nem melegszik fel eléggé), hogy több, mint 10 nap után se akart működni.

Előzmény: Meister (183507)
Meister Creative Commons License 2022.09.26 0 0 183507

15-én szemeztem le némi muskotályt. A hordót nem bírtam mozdítani, így a teraszon maradt... Ma még keményen bugyog a kotyogója... Szerintetek hány nap még, mire kész lesz lefőzésre? Tudom, jósolni nehéz, de engem meglep, hogy majd két hete dolgozik.

Jolida Creative Commons License 2022.09.24 0 1 183506

"őszibarackból van, ezen kívül van benne kajszibarack, meggy"

Ennek alapján legalább két-két és fél hónapja került bele az első adag.

Már régen le kellett volna főzni.

Előzmény: Törölt nick (183504)
endrepp Creative Commons License 2022.09.24 0 0 183505

Nem a fehér szaporulat rontja el, hanem az ecet fogja, ki kellene ezt főzni, leszedni a tetejét először. Ennyire nem ajánlott a hordót megtölteni, nincs elég vastag széndioxid védő réteg.

Előzmény: Törölt nick (183504)
Törölt nick Creative Commons License 2022.09.24 -2 0 183504

 Üdv mindenkinek!

 

Az lenne a kérdésem, hogy a cefre tetején kiülepedett anyag fehér penész vagy élesztő?

 

Sajnos nyitogatva-kevergetve lett sokat, ráadásul kezdettől fogva 120 literes hordóba gyűjtöttük, így szinte biztos maradt benne oxigén minden felnyitásnál.

A termés is úgy került bele, ahogy hullott a különböző fákról. (Kb. 90%-ban őszibarackból van, ezen kívül van benne kajszibarack, meggy, szilva).

Szennyezett, vagy penészes gyümölcs nem került bele, 1 kg cukrot adtam hozzá még az elején.

Már a második 120 literes őszibarack-szilva cefrém teteje is elkezdett kismértékben fehéredni, cukor ahhoz nem lett adagolva.

 

Mennyire rontja majd ez le a pálinka minőségét?

 

Meister Creative Commons License 2022.09.24 0 0 183503

Egész más így főzni, hogy van keverő. Én most egy 40 éves festékkeverőt használok, de sokkal egyenletesebben jön le az alszesz. A felhabzásra is rájöttem, én voltam/vagyok béna. A DES-nél 80 foknál indul a párlat, de 70 és 80 közt sokkal horsqbb, mpnt alatta. És benéztem, nem vettem le időben a fűtést.

Előzmény: endrepp (183502)
endrepp Creative Commons License 2022.09.23 0 1 183502

Ha van tartalék a hajtásban, akkor lényegtelen, hogy mennyit emelkedett a nyomaték igény, jól tetted, hogy kihasználtad.

Előzmény: Meister (183501)
Meister Creative Commons License 2022.09.23 0 0 183501

Lehet, az segített, hogy mindkét gumitömítést kicseréltem, és így sokkal könnyebb lett a keverése.

Előzmény: endrepp (183500)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!