Ismétlem: megveszem. Csak fizesd ki a végén a számlát. Nyugi... nem lesz rajta a különleges, egyedi szerszám, nem lesz rajta az egyedi készülék, csak a munkadíj. 10 perces forgácsolás, 150.000 forint+áfa.
Ez egy tipikus magyar vállalkozó magatartás: befektetni rühell, a profitot meg várja.
Ugyanez a másik oldalról: Ez egy tipikus magyar ügyfél magatartás: befektetni rühell, a prototípust 1.000 darabos széria áron várja..
Erről az jut eszembe, amikor egy klímás egyszerűen új csatlakozót hegesztett anyám autójába, mert elmondása szerint a szokványos helyett valami fura japán dolog volt benne. Mi ezt akkor ráfogtuk a korábbi balesetet javító lakatosra (egyébként elég slendrián munkát végzett, szóval hihető volt, hogy "jóleszazoda" felkiáltással bekerült valami műhely sarkában talált alkatrész), de igazából fene tudja.
Ez egy tipikus magyar vállalkozó magatartás: befektetni rühell, a profitot meg várja.
Ez az ,,egyszer használom aztán soha nem kell'' is csak egy duma, amit már talán az iskolában tanítanak a leendő szakmunkásoknak (,,az előző szaki hú de elcseszte, drága lesz helyehozni'' nóta melkett). Az esetek 99%-ában nem szoktak ezek olyan extra speciális szerszámok lenni.
L. klímacsatlakozó. Igenis legyen neki csatlakozója minden nálunk előforduló autóhoz. Fektessen be ennyit. Ezért ő a szervízes és nem én.
a szerszámok, befogók, stb. árát is bele akarja tenni a munkadarabba... értem én, hogy arra is idő kell, de az megmarad...
Gondolkodj a másik oldalról.
Hoznak neked egy munkát, amihez kellenek olyan szerszámok, amiket meg kell venni, olyan felfogatók amiket le kell gyártani, és hiába marad meg, a szerszám nem kerül ki a fiókból újból 30 évig (például egy collos balos menetfúró), a felfogató tömb az nyers árban 10 kiló alumínium és 50.000 forint, de a munka végeztével (semmi másra nem használható) 10 kiló MÉH telepi hulladék, 5.000 forintért.
Ha ezeket nem számolod fel, VESZTESÉGES lesz a munka, még te fizetsz azért, hogy megcsinálhasd.
A klímás csatlakozóra pedig azt kellett volna mondanod, hogy szívesen kifizeted, de te veszed meg, a tiéd lesz, hiszen a te autódhoz kell ezentúl.
Tehát IGEN, ezért (is) van kevés egyedi gyártás, mert a vevő oldalon nem fogják fel ezt, hogy már pedig ez is a számla része. Benne vagyok egy prototípus gyártásban, az eddig ilyen módon felhasznált szerszámok, anyagok ára már rég meghaladja a milliót és fizet a megrendelő. Ugyanis csak így fog tudni elkészülni az első piacképes gyártmány, aminél értelemszerűen a sorozat és az addigra meglévő szerszámozottság miatt piszkosul más lesz a darab ár. Mármint jóval alacsonyabb.
Én kicsit fázom akkor, mikor a mester a szerszámok, befogók, stb. árát is bele akarja tenni a munkadarabba... értem én, hogy arra is idő kell, de az megmarad...
Azóta van rossz érzésem ezzel kapcsolatban, mióta a klíma szerelő rám számlázott egy spec. csatlakozót 6 rugóért (tizenéves történet), mondván, hogy vennie kellett, mert enélkül nem tudta feltölteni. Kicsit csodálkoztam, lévén az autó egy Opel Vectra.
Mindegy, kifizettem - de a spec. alkatrészt természetesen nem kaptam meg a munka végeztével...
Pénztárca nincs rá. Ismétlem, egy 10 perces forgácsolás is gond nélkül megvan 4 óra. Sokszor egy felfogató készülék tervezése, legyártása másik 6-8. Bőven 100.000 forint fölött jár a cehh, kevés esetben éri meg.
Mind a három pontban felsorolt cég komoly cég volt, akár még elismertek is a fő tevékenységükben. Számomra ezekből az esetekből az a konklúzió, hogy egyedi gyártásra nagyon nehéz jól dolgozó, megbízható céget találni, amely nem veszi félvállról a megbízást. Így be kell érnem a nagyobb cégekkel, akik ugyan felárral dolgoznak a sorozattermelésre szakosodás miatt, de legalább képesek és akarnak is jó minőségben dolgozni.
Azért vannak pozitív tapasztalataim is. Tudok jó síkköszörűs céget, fémszórással foglalkozó céget, palástköszörüléssel foglalkozó céget és most már fogaskerékgyártó céget is. Egyik sem olcsó, de legalább megbízhatóak és pár nap vagy hét alatt el is készül a vállalt munka.
1. Ez a leírás szépen mutatja azt is hogy a szóban forgó fogaskereket miért nem így kell legyártani. Nem árt(ana), ha a forgácsoló üzemek képesek (lennének) a munkafolyamataikat is a feladathoz igazítani. Sajnos ez nem annyira működik. Mindenütt ragaszkodnak a rutinhoz, az egyszer betanult folyamathoz. Az autószerelők is ilyenek: ha valami olyan problémával állítasz oda hozzájuk, ami nincs benne a javítási útmutatóban, meg vannak lőve. (Természetesen az összes eddigiekhez: tisztelet a kivételnek.)
Nem nagyon láttam Magyarországon jól (értsd: mindőségi (CNC és manuális) gépekkel, mérőeszközökkel és szakértelemmel) felszerelt, egyedi ill. prototípus gyártásra szakosodott cégeket. Ahova akár egy vázlattal, ötlettel vagy egy hibás alkatrésszel is oda lehet menni és ők legyártják. Pedig szerintem lenne rá igény.
2. Tetszik ez a mondat: ,,MINDIG elbasszák. MINDENKI.''
Édesapám konstruktőrként dolgozott sok évig. Sokszor cukkolom azzal, hogy mutatok neki használhatatlan termékeket(*),hogy lehet ilyet tervezni. Mindig kikéri magának, hogy a gyártástechnológus a hibás nem a tervező.
Szóval azt akarom mondani, hogy hülyék minden szakmában vannak - ahogy értelmes emberek is. (Na jó, van egy-két szakma, ami kivétel, de ne politizáljunk.)
(*) Kedvencem a WC kefe, amit ha felemelsz jön vele a talpa. Meg a pedálos-fedeles szemetes, amire ha rálépsz a pedálra, akkor feldűl az egész.
Én hoznék egy szabályt, hogy aki vécékefét tervez/gyárt, annak kötelező legyen otthon azt használnia.
Elhiszem amit írtál nem is panaszkodtam az ár miatt, nem voltam felháborodva. A fogaskerék gyártás folyamata némileg egyszerűbbnek tűnik a CNC megmunkálásodnál, de gondolom itt is vannak részek melyek átalányba vannak beárazva, ezért is annyi a végösszeg, amennyi.
Volt már olyan, nem is egyszer, hogy oké, megcsináljuk, akár számlával vagy anélkül. Helyenként az is nagy szó, hogy magánszemélyt fogadnak. Ezekből a következő eredmények lettek:
1. A mester elfelejtette, hetekig ült rajta. Nem szoktam telefonálgatni, de amikor 3 hét után felhívtam mondta, hogy mi történt, gyorsan megnézi. Megnézte és visszaadta, hogy szerinte a munkadarabbal nem kell csinálni semmit.
2. Másik helyen ugyan az a munkadarab (kis eszterga orsója): megnézi előttem,. gépen méregeti, megbeszéljük, hogyan fogja javítani. Telnek múlnak a hetek, írok neki, nincs válasz. Felhívom, még várjak. oké. Egyszer csak elkészül, megyek érte. Hát teljesen mást csinált, mit ami megbeszéltünk, otthon kipróbálom, nem lett jó. Mindezt számlásan.
3. Másik kis gép orsóján furatköszörülés: nagy komoly cég. Vezetővel megbeszélem, viszek rajzot, leírást. Pár hét múlva mehetek érte. Hazaviszem, megmérem, félreköszörülték. Remek.
Na ezekből van elegem, ezért inkább jó hírű helyekre megyek, ha már megcsináltatok valamit, és inkább kifizetem a magasabb árat, de legyen jó az eredmény, és pontosan az, amiben megállapodtunk.
Egyszer én is megkérdeztem az illetékes mérnökünket egy "női munka" alkalmával, hogy meg-e éri ez nekünk, megnyugtatott, hogy meg, bár azt is hozzátette, hogy nem akarta elvállalni, csak aztán mégis sikerült... :)
Csak találgatok, mi okozhat még plusz költséget egy egyedi gyártásnál.
Segítek...
Az időm drága, mert ha letárgyalom a munkát, a számítógépen ügyködök a tervekkel, annyi erővel a gép is mehetne szériában, tehát a rezsióradíj ide is vonatkozik.
- Megkérdezik, hogy meg tudom-e csinálni.
- Elküldik / elmegyek érte a rajzot, mintadarabot.
- Kérem a meglévő rajzot, testmodellt.
-- Tisztázom a modellen, rajzon lévő dolgokat. Ha a rühes CATIA-ból kapok rajzot, az külön 1-2 óra mire testmodell lesz belőle, ha nem túl nagy az alkatrész.
-- Ha friss tervezés és van nyűgös része, egyeztetek a tervezővel, hogy megéri-e neki egy funkció nélküli részen változtatni, vagy +2 óra gépidő...
-- Tisztázzuk a menetes furatokat, mert egy D5 az akármi is lehet, de még a 4,2 is lehet egy átmenő furat csavarnak. MINDIG elbasszák. MINDENKI.
- Betöltöm a CAM programba és kitalálom az előgyártmányt (az sem triviális mindig) és elkezdek szerszámkészletet összeállítani és pályát tervezni.
- Felszerszámozom a gépet (be és kiszedéssel minimum 10 perc/szerszám ha igyekszek)
- Felfogatások, pl. gépsatuk felszerelése, pozicionálás.
- Ha egyedi felfogatás kell, azt is megtervezni és ELŐTTE legyártani, maga a folyamat ugyanez mint a munkadarabé.
- Elkezdem a megmunkálást, lemegy 10 perc alatt. Elment rá egy egész délelőtt, azaz 4 óra.
- De csak akkor ilyen kevés, ha ezt menetből letoltam, és nem 2-3 napig egyezkedünk a rajzok fölött, nem kell külön elmenni alapanyagért és nem kell kiszállítani.
Nem akarlak idegesíteni, de a múltkor 6 darab A4-es méretű alumínium dobozt gyártottam le kb. 1 millió forintért és az ügyfél boldog volt és szeretne még... pedig én is csuklottam, amikor kijött az összeg. Igaz, az alapanyag ~400 volt ebből. Ja... azt is megvettem, azaz előfinanszíroztam a projektet. A tervezővel 3-4-szer futottam 1-2 órás köröket, hogy egyáltalán legyártható legyen. Az éves szoftverkövetési díjaim meghaladják az 1 millió forintot.
Ja... és mi is azért vettünk megmunkálóközpontot, mert nem hogy ennyiért, de egyáltalán semennyiért nem tudtam legyártatni sokszor a vackaimat, amik műszeralkatrészek. Megmondtam pedig az egyiknek, hogy csináld meg annyiért, hogy már mosolyogva csinálod meg, nem érdekel az összeg. És még úgy sem...
Ha egy gép csak úgy álldogál és egyenként visznek rá munkát, akkor minden egyes munkánál külön be kell állítani, majd újra és újra stb. Ha viszont termel valamit sorozatban, akkor ki kell vonni a termelésből, átállítani, majd visszaállítani. Ez megduplázza a beállítás költségét. Csak találgatok, mi okozhat még plusz költséget egy egyedi gyártásnál.
Két fogaskerék van egymásba préselve a nyakuknál. A furatot javítani nem lehet, hanem újat kell fúrni. A képen látható négy furatból csak kettő volt használva, tehát annak a fogasnak a nyakán, amire rápréselték csak két furat volt. Most 90 fokkal elfordítva fúrtak két másikat, miután rápréselték az újonnan gyártottat.
Több céget is megkerestem, ezek válaszoltak. Hogy mekkora a rezsióradíjuk nem tudom, de nem hiszem, hogy 5 órán át faragták ezt a fogaskereket. Professzionális cég, Tatán van a telephely. Legalább a minőségre nem lehet panasz.