Keresés

Részletes keresés

1 valaki Creative Commons License 2022.08.31 0 0 98731

Sajnos még mindig rengeteg, a közelben is van egy, másfél óra alatt felhányják a klímát. Onnan derült ki, hogy kérdezi a tulaj, mi az ami zúg? És minek a vákum szivattyú?

Előzmény: Csuklósbusz (98728)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2022.08.31 0 0 98730

Cigit is ritkán csempészik a nyakkendős értelmiségiek.

Előzmény: Csuklósbusz (98728)
Capt.IQ229 Creative Commons License 2022.08.31 0 0 98729

Feketén vett klímához nem találsz NORMÁLIS szerelőt?

Hmmm, micsoda világ.

Előzmény: Nyomjadneki (98718)
Csuklósbusz Creative Commons License 2022.08.30 0 0 98728

Azt hittem az ilyen kóklerek akik nem vákumolnak már nincsenek a piacon... és csak a házi felszerelésnél, szereld magad csomagban játszik az ilyen szisszentéses módszer.

Előzmény: 1 valaki (98726)
MZ/Y Creative Commons License 2022.08.30 0 0 98727

Sajna a mi házunk nagyon nem alkalmas erre, leginkább 4 helyiségben kellene befújni. Hűtés-fűtés is lenne, hűtésben meg ugye felül kellene a befújás. Azóta rákerestem a multi légcsatornásra, azóta tudom, hogy a helyiségenkénti hőmérsékletszabályozás még sokat (nagyon) drágít.

Nekem ezek szerint a "sima" multi klíma lenne a megoldás, de az is irreális árú a több monohoz képest.

Előzmény: NAND708 (98725)
1 valaki Creative Commons License 2022.08.30 0 2 98726

Aki szerint a vákumolás elhanyagolható, nos...

De olcsó klímához jár a szisszentés, szerintem. :-)

NAND708 Creative Commons License 2022.08.30 -1 0 98725

100 nm ház, bővített kadarkocka 8 cm EPS. Egy helyen fúj be, egy helyen szív el (az egész házban) , de padlokozelrol. (Ez utóbbi nagyon fontos) 24LMLA a beltéri. R410-es médium static nyomású (max 150pa) 8kW-os  gép, hűtésben csak 7.  A gyárilag beállított 32 pa-t csak egy fokozattal noveltem meg de azt is inkább csak azért hogy növeljem a terfogataramot így noveljem a COP-t, mindez annak ellenére, hogy a csovezes java része belülről bordás, zaj csökkentő sonoflex cső, ami nem igazán ajánlott ilyen sok levegőhöz. A matek kiadta, a valóság igazolta. Van még egy sk készített 7 nm g3-as szűrőt tartalmazó szűrő ház, xps-bol, meg tetolecbol, szóval semmi komoly,- mert féltem a hocserelot a portol. Nem hűtök vele, mert a penesztol is tartok.

Bővebben a hozzászólásaimban, 2019 elejétől. Elolvasása után haarad kérdés szívesen válaszolok. 

Tényleg elég hervasztoak ezek a mai árak, de azt tudni kell, hogy szerelotol a fujikat kb 20%-olcsobban meg lehet venni, legalábbis régen így volt

Előzmény: MZ/Y (98724)
MZ/Y Creative Commons License 2022.08.30 0 0 98724

Ha van kedved, írhatsz típust, meg a rendszerről. 2 cső megy szobánként, vagy "megy amerre tud" a levegő a szívás felé (mint egy nem 2 csöves központi szellőztetőnél)?

Előzmény: NAND708 (98721)
NAND708 Creative Commons License 2022.08.30 0 0 98723

Van vmi gyujtesed, hogy miben van két lépcsős kompresszor, és még talán eurovent tanusitas is?

Előzmény: headchef (98715)
NAND708 Creative Commons License 2022.08.30 0 0 98722

1. Ökölszabaly, attól vesszük a klímát, aki telepíti.

2. Kell vakuumolni!!! Hosszabb élet, kevesebb zaj az idegen gázok miatt.

NAND708 Creative Commons License 2022.08.30 0 0 98721

Valamivel magasabb, igaz. Nekem a 8 kW-os Fuji volt 670 + 1 db telepítés költsége, meg vagy 60e csovezes anyagkoltsege. Saját munkát nyilván nem számoltam. Ha valaki 3-4 oldalfaliban gondolkozik kapásból 3-4x a telepítés.

Előzmény: MZ/Y (98719)
szilvatövis Creative Commons License 2022.08.30 0 0 98720

Értem, köszönöm.

Nem könnyű a választás (nem minden autós szakmabeli jár Audival). :-)

Azt hiszem a vízválasztó ott van, hogy fűtésre, vagy fűtésrásegítésre használom. Előbbinél minél hidegebb van kint annál több meleget kell szolgáltatnia, utóbbinál ez fordított, nagy hidegben be sem akarnám kapcsolni. 

Ez esetben már prioritás lehet a költséghatékonyság a teljesítménnyel szemben.

(A comfort X-re is kétfokozatú kompresszort írnak, -20 °C alatt gondolom szükség van rá.)

Lehet, hogy hülyeség, de a kültéri tömegét nézegetem, ha túl könnyű, nem jó jel.:-)

Előzmény: headchef (98715)
MZ/Y Creative Commons License 2022.08.30 0 0 98719

Csak szerintem árban megint más kávéház.

Előzmény: NAND708 (98717)
Nyomjadneki Creative Commons License 2022.08.30 0 0 98718

Megvannak a klímák.

Már csak szakembert keresek, viszont többségük azt állítja hogy a vákuumozás elhanyagolható, holott azt olvasom hogy szükséges. Na most mi az igazság!??

NAND708 Creative Commons License 2022.08.30 -1 0 98717

Sziasztok,

csak csendben jegyzem meg, mint aki 5-6 évet fűtött oldalfali klímával, majd a tapasztalt hátrányok miatt:

- hideg a padló, rétegzödik a meleg levegő,

- zajos beltéri

- teljesítmény, zaj, jó COP kéz a kézben jár (értsd úgy, hogy zaj nélkül nincs teljesítmény, csak ha túl méretezed a beépített teljesítményt)

váltott immár 4-5 éve légcsatornás klímás fűtésre, hogy bár a padló fűtéses komfortot nem éri el, de az oldafalihoz képest legalább egy nagyságrenddel komfortosabb. (és most ne vitassuk a komfort mértékegységét..) 

Ha saralt-deszkás a födém és szabad a padlás a mumusnak tekintett csövezést sk is meg lehet oldani. Jó, ha valamennyire hőszigetelt a ház.

nagya2 Creative Commons License 2022.08.30 0 0 98716

HAli!

Idézlek:

"- Gree-nek mely modeljeinek hangos, traktoros a kültérije?"

Erre nagyon egyszerű a válasz mind beltéri/kültéri esetében Minden ami halk gép az a GREE prémium... Tehát a fél milla alatt gépei kiestek...

Egy kicsit ellent mondanék........

Tavaly lett rakatva házgyári lakásba egy Pulse (ami csendesített kivitel), fűtésre nem használjuk,(de ki lett próbálva : fűt) és szerintem csendes.

Üdv Nagya

Előzmény: headchef (98714)
headchef Creative Commons License 2022.08.30 0 0 98715

Ezt szerintem ne velem vesézd ki... Ebből csak viták lennének nem kellene elindítani... De pár szóban...

Itthon kaphatsz alapgépet, téliesített és fűtésre optimalizált klímákat... Persze a ha fűteni akarsz mindig a legjobban a legjobbal jársz ami általában a legdrágább...

Szal ezen szerintem nem kell meglepődni... Az hogy valaki suzukit vesz audit vagy mercit az egyben pénz kérdés is de a minőség az nem ugyanaz...

Az alap és középkategóriás klímákba alap kompi van ezek 20-40 ezer üzemóra amit bírnak (elvileg) A fűtésre tervezett gépeknél általában 2 fokozatú kompi van!

Ezek 60-120 ezer üzemórára vannak tervezve jellemzően halkabbak is! (Japán gépek) A hőcserélő anyaga,mérete és a kialakítása is más!

Ezek a gépek jellemzően -30 vagy -35 foknál állnak le... De -15 fok esetén is leadja a 100%-ot! Míg egy alapgép max -15 fokig működik, jó esetben!

Viszont -7 foknál már csak a teljesítményt 2/3 részét adja le de azt úgy hogy közben megtekeri a villanyórát és ad hozzá egy nem kellemes hangot...

Csúcsra járatja a kompit és mellette még a ventilátor is maxon pörög a kültériben...

Tudom mindenki azt vágja az ember fejéhez hogy itthon nincs -30 vagy -35 fok... De pont nem ezt a lényeget kell kiragadni ez csak egy határ hogy tudja ezt is...

Lényegében ha a hőkapacitást nézed és olyan házat ahol csak klímás fűtés van (lenne) 1 alapgéppel ott 3,5 helyett 5kW-os gép kellene...

Azaz ha tartósan -fokok vannak és alapgépek ott a szokásos hőigény tényleg csak névleges lesz a klímára nézve...

Hiába kellene neked 3,5kw ha csak 2,2kw az amit le tud adni teljesítményben! Azaz 5kw-os gép kell, de fűtésre tervezett gépnél nem!

Jó rövid lett mi? :)

Előzmény: szilvatövis (98709)
headchef Creative Commons License 2022.08.30 0 0 98714

Amire próbálok rávilágítani nem az hogy vannak rossz gépek hanem hogy van jobb... ez főleg fűtés esetén fontos...
Minden inverteres klíma tud fűteni... A hogyan ami nem mind1 és hogy milyen beállítás mellett és milyenek a körülmények (környezeti)

Ha rákapcsol a gép fűtésnél mennyire hangos? És mennyit eszik közben? Tehát hogyan tekeri a villanyórát?
Tehát ha midea és fűtés akkor oasis! Ez nem ez jelenti hogy a többi gépe retek csak azt hogy ez jobb...
Ha kínai mideában gondolkodsz és fűteni akarsz akkor miért vennéd az alapgépeit? Miért nem veszed a gyártó legjobb gépét ráadásul nem is 1 millába kerül...

A CX gépeket a gyártó visszaszabályozta nem úgy fűt és nem úgy hűt mint az első generációs széria... Ha találnál  olyat akkor vedd meg, de nem fogsz... hogy

Pl. a kültérit azt teljesen megváltoztatták... Lényeg hogy a tavaly ősztől kapaható CX gépek nem egyenlőek az előtte való sorozattal!

"- Gree-nek mely modeljeinek hangos, traktoros a kültérije?"

Erre nagyon egyszerű a válasz mind beltéri/kültéri esetében Minden ami halk gép az a GREE prémium... Tehát a fél milla alatt gépei kiestek...

Az egy más tészta hogy lehet neked nem hangos a CX kültéri gépe... De én inkább egy U-Crown az amit elviselek...

Na meg az sem mindegy hogy hova van szerelve...

Előzmény: tutam (98712)
1 valaki Creative Commons License 2022.08.30 0 0 98713

Ugye elolvastad, amit bemásoltál?

Tipus szó után......

Előzmény: amatör1 (98711)
tutam Creative Commons License 2022.08.30 0 0 98712

Köszi az infokat, bár nem mondanám, hogy megkönnyítetted a dolgomat. Engem a "miértek" érdekeltek világ életemben, így a mostani kérdéseim is erre irányulnak:

Szóval pár dolgot pontosítsunk kérlek:

- Mideaban miért csak az Oasis? Mi a gond az All Easy Pro és az Xtreme Save Pro-val?

- Comfort X miért lett/vált felejtőssé? Kifejtenéd jobban ezt a részt?

- Gree-nek mely modeljeinek hangos, traktoros a kültérije?

Előzmény: headchef (98707)
amatör1 Creative Commons License 2022.08.30 0 0 98711

Szia!

"Midea: Na ez kakukktojás, múlt héten raktam hármat: Tipus All easy pro, szerelni kiváló. Régen nem volt ilyen minőség, csepptálcát 1 perc alatt ki lehet venni. Fejlődtek. Mondanám hogy ajánlom."

Melyik ez a típus ami könnyen tisztítható?

Előzmény: 1 valaki (98705)
szilvatövis Creative Commons License 2022.08.30 0 1 98710

Megkérdezhetem milyen típusú kazánod van?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (98708)
szilvatövis Creative Commons License 2022.08.30 0 0 98709

Próbálom helyére tenni az infókat, de csak nem áll össze a kép.

Mitől ér többet a Panasonic Flagship 1.3 millióért, mint mondjuk a Panasonic KIT-FZ35-UKE, vagy a Gree GWH12ACC-K6DNA1D COMFORT X, 0.35 millióért?

Tartósabb, csendesebb, rendben, de mit jelent a fűtésre optimalizált? Konkrétan, mondjuk 0 °C külső hőmérsékletnél?

Van valami lényegi különbség hőteljesítményben, vagy COP értékben az átlagos magyar (-5-+5) °C téli viszonyokban egy "mezei" fűtésre is ajánlott, -15-25 °C tálca- esetleg karterfűtéses alapgép és egy Flagship között?

Előzmény: headchef (98707)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.08.30 -1 0 98708

"Ott marad a kazánban. Amikor kikapcsol a termosztát és leáll az égés, a kazánban rekedt meleget szép lassan kiviszi a huzat a kéményen, ahogy a csövekben rekedt meleg egy része is"

A meleg nem "reked" sehol (neveteéges amatőr kifejezés az energetikában, olyan, mint a "nedvesség***" :))), hanem felmelegszik tőle a fém és a víz. amit a láng leállása után néhány másodperc alatt kivisz a kazánból a keringető szivattyú, tehát a "megrekedt" hő hasznosul a lakásban.

Épp ez a titka az öntanuló termosztátoknak: számos fűtés indítás/leállás közben figyelik a teljes rendszer (és az épület) hőtároló tömegének reakcióit, tehát az öntanuló termosztátok tulajdonképpen "jövőbe látnak" (viccesen mondva azt is tudja, hogy a kazánban/csőhálózatban mennyi hő fog "megrekedni" és a termosztát ezt a hőmennyiséget is előre belekalkulálja a lakás fűtésébe, tulajdonképpen hőpuffernek használja a teljes fűtésrendszerr és az egész épület  tégla+beton tömegének hőtároló képességét)

(*** ahol a "nedvesség" szót használja valaki, ott először arra gondolok, hogy az illető nem tudja, hogy miről beszél és csak azért használja ezt a szót, mert nem tudja, hogy abban a helyzetben a "víz", vagy a "pára" szó lenne szakmailag helyes, kevésbé nevetséges. Tehát a "nedvessség" többnyire a tudatlanságot (szaktudás hiányát) leplező kifejezés, ilyesmi lehet az is, amikor a hő "megreked" és nem pl egszerűen felmelegít valamit :)

Előzmény: szilvatövis (98701)
headchef Creative Commons License 2022.08.30 0 0 98707

Én fűtésből indulok ki... jó az ha van! Sőt a jövőben mindenképpen erre kellene alapozni... de ha csak a hűtés a fontos akkor ne vedd alapul amit írok!

Próbálom egyszerűen hogy érthető legyen:

1. Midea: Egyetlen egy jó gépe van ez az oasis (ez a csúcsgépe a gyártónak) Fűtésre, csendes és ALL IN A+++ (Nagyon odatette magát a gyártó)

2. A GREE és társai gépeket felejtsed el kivéve ha prémium az mehet minden szinten! A CX felejtő... az első generációs jó volt!

3. Panasonic tudom drága a nordic de ez csak egy belépő kategória bármilyen furcsa is... Viszont ha minden szempontból jót akarsz akkor Panasonic Flagship!

A többi gépről érdemtelen beszélni mert a legtöbb az GREE és társai vagy pont más gyártó pl. Polar ami OEM márka (már 3 gyártó készített nekik gépet)

De egyik sem fűtésre optimalizált...
Tudom árban egyik sem olcsó... a sorrendet úgy írtam árban felfele...
Amivel a legjobban járnál mert tényleg hangtalan beltéri/kültéri energiaosztály stb. Nincs a gépen fogás! A Pana csúcsgépe a FLAGSHIP

Tudom drága! Nos... nem jársz rosszul a GREE-vel sem de csak prémiumban ezek a játékosok: Amber Royal, U-crown, Bármelyik X széria a prestige-ből!

A legolcsóbb a midea oasis! Jó gép... de! Anyagminőségben jóval elmarad bármelyik prémium géptől amit a GREE gyárt...
Ja és az X széria a GREE-től nem a CX-et jelenti hanem a 22-es új sorozatát!

Ha nem kell a fűtés és a jó energiaosztály na meg a csendes hosszútávú működés akkor bármelyik középkatos gép jó amit írtál...
Gree és társai a középkategóriában hűtésre jók és elmennek a gépek 10 évet... Persze egyes modellek kültérije traktor...

Sok sikert a projekthez!

Előzmény: tutam (98702)
MZ/Y Creative Commons License 2022.08.30 0 0 98706

Oké, de azt neked kell eldönteni, télen akarod-e (gáz kvóta miatt muszáj-e) fűtésre használni. Mert ha nem, akkor nem kell fűtő klima, ha igen, akkor viszont kell.

Én azt mondom, ha már veszel, legyen fűtő, de nem akarom én elkölteni a pénzed, pláne, ha valamiért mégsem menne télen.

Előzmény: tutam (98704)
1 valaki Creative Commons License 2022.08.29 0 0 98705

Szia, sajnos nem vagy egyedül, akit Putyin helyett megsz0pattak.. .

Én személy szerint örülök, ha valaki próbálja a legtöbb információt összeszedni. Ne feszülj, nem segít.

Szóval, ahogy én látom, szerelési tapasztalat alapján:

Lg csendes, de nem a fütés és a minőség, megbízhatóság az erőssége.

Panasonic szintúgy.

Midea: Na ez kakukktojás, múlt héten raktam hármat: Tipus All easy pro, szerelni kiváló. Régen nem volt ilyen minőség, csepptálcát 1 perc alatt ki lehet venni. Fejlődtek. Mondanám hogy ajánlom.

C&H passz, Gree gyártás, én nem estem hanyatt tőle fűtésben.

Aux csöndes, Kappa még ajánlott a mezőnyben.

Fűteni szerintem Polarból az SDO, SDR, SDU, SDY sorozat kb ami közül válogathatsz. Ionizáló, temperálás, téliesítettek.

Levegő ionizálót megtalálod melyikben van.Polarok, CH tuti, többit nézd meg.

Amúgy keress Venta légtsztítót, szűrő nélkül működik. Ez megy nálam is, bevált.

tutam Creative Commons License 2022.08.29 0 0 98704

Pont ezért kérek tanácsot, mert abszolút nem ismerem ezt a témát. Távhős lakásból érkezem kertesbe, ergo nulla tapasztalattal a hogyan fűtsünk magunknak kérdésben. Emiatt tettem fel elsősorban azt a kérdés, milyen jellegű klíma kellhet a leírt adottságok esetén.

Előzmény: MZ/Y (98703)
MZ/Y Creative Commons License 2022.08.29 0 0 98703

Azt, hogy milyet szeretnél (azaz mire), neked kell eldönteni. A téliesített annyit jelent, hogy használhatod - 15 fokig, de a hatásfoka rohamosan romlik hidegebb időben. A fűtő nyilván drágább.

Ha megvan a cél, akkor tudnak a hozzáértők (azaz nem én) tanácsot adni. Bár esetleg lesz a felsorolásodban, amiről elbeszélnek.

tutam Creative Commons License 2022.08.29 0 0 98702

Sziasztok!

Segítségeteket kérném, mert most már totál kész vagyok a klímaválasztás témától. Minél többet olvasok utána, annál jobban befeszülök az egésztől.

Alapinfok:

Most lett kész egy iker kádár kocka átépítésünk - gyakorlatilag az ikerfal és az utcai fal maradt meg belőle -, amihez mégegyszer annyi részt toldottunk. Minden totál zsír újonnan lett elkészítve benne. Mire bekötötték a gázt, 2 napra rá Putyin elszabadult... Közös helyiségekben padlófűtés, a szobákban radiátoros megoldás lett. Falon 15 cm hőszigetelés, betonfödémen 30 cm kőzetgyapot szigetelés. Támogatás keretében folyamatban van 5KW-os napelemrendszer felhelyezése. Az építkezés során a nappaliban és a 3 szobában készült előcsövezés légkondikhoz.

Na most tartok ott, hogy év végéig a támogatások kifutásáig fel kellene tetetni légkondikat. Szokás szerint - nehogy valamihez normális áron jussunk hozzá - betett vezérünk júliusi rezsis bejelentése is a gyenge árfolyamok mellett és káosz van a légkondi piacon is, tolva felfelé az árakat

Szóval 3 db 2,5-ös és 1 db 3,2-es klíma kellene, na de milyen? "Sima", vagy téliesített vagy fűtés optimalizált?

Ami fontos lenne nekem, hogy

- megbízható legyen

- minél hatékonyabb (Seer és Scop)

- viszonylag csendes

- és rendelkezzen ionizáló vagy plazma légkezelő megoldásokkal a levegőminőség javítása érdekében, hátha jót tesz a légúti vackainkon.

(Most, ahol lakunk lakásban egy LG neoplazmánk van, szülőknél viszont egy alap LG P09EN https://www.szegedklima.hu/klima/lg/inverteres-oldalfali/silence/p09en.php).

Amiket kinéztem eddig:

- LG DC09RK https://www.lg.com/hu/legkondicionalok/lg-dc09rk marha drága, -15 fokig tud lemenni, karter és csepptálca fűtésről nincs info, és nincs temperáló fűtése

- Panasonic Z25-XKE Etherea https://www.klíma.com/panasonic-cs-z25xkew-cu-z25xke.html karter és csepptálca fűtésről nincs info, temperáló fűtésről nem találtam

- Gree Comfort X 2,7-es F széria már 7,5 Seer-el

- Midea All Easy Pro https://midea.hu/category/2_Lakossagilegkondicionalok/brand/7_AllEasyProlegkondicionalok/products/mex-09-sp-all-easy-pro-oldalfali-split-r32-2-6-kw-cmid002087

- Midea Xtreme Save Pro (ebben sajnos nincs ionizátor) https://midea.hu/category/2_Lakossagilegkondicionalok/brand/5_XtremeSaveProlegkondicionalok/products/mgp2x-09-sp-xtreme-save-pro-oldalfali-split-r32-2-6-kw-cmid002154

- Polar Optimum https://www.arukereso.hu/klima-c3172/polar/sieh0025sdo-so1h0025sdo-optimum-p755219109/#termek-leiras

- C&H Supreme Continental CH-S09FTXAL https://klima.hu/lakossagi-termekek/klimaberendezesek/nordspl0-000816-candh-rac-supreme-continental-ch-s09ftxal-wp-feher-inverteres-klimaberendezes-27-kw

- esetleg AUX Delta 2 vagy az új Kappa https://aux-magyarorszag.hu/termekek/

Nos ezeknél szép nagy az árszórás, a két véglet között akár dupla különbség is lehet.

Tisztelettel kérdezem, urak, milyen variánsú klímát ajánlanátok (sima, téliesített, fűtő) és/vagy melyik terméket? Esetleg ha van olyan, ami nincs felsorolva, az melyik lenne? Amelyiket nem, azt pedig miért nem?

Minden hozzászólást nagyon köszönök!

Előzmény: klimakiraly (98692)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!