Az mi amikor egy csavarorsó emelkedésének egy teljes fordulata egy osztás , és egy tárcsa több részre osztott jelőléseihez hasonlítva olvasom le a tört méreteket ?
Amire gondolhatsz az még egy nagyságrenddel pontosítja a leolvasást .
Csak kérdés .
Nem teszek semmiféle konkrét megállapítást ,nem is írok többet erről :)
..79 hsz-ban. No ezt úgyse találjátok ki! A régi marógépem asztal függőleges mozgása valamilyen nem beszámítható tervező miatt 3.6mm volt egy fordulatra. Amikor skálát akartam készíteni akkor logikusnak tűnt a 0.6mm-es fő osztások használata. De hogy a gyakoribb 0.5mm-es emeléseket egy kis vizuális jelzéssel támogassam tettem egy egy jelölést a 0 vonal két oldalára +-5 osztásnyi távolságra is.
Az eszterga főorsóra a tokmány mögé raktam egy hullámpapírra ragasztott, kb 20cm átmérőjű, Corelben rajzolt skálát, az orsóházra állított mérőóraállvány és mérőóra szára volt a mutató. A késtartóba 90 fokkal a tokmány felé elforgatva fogtam be egy kést, a hegyét középvonalra emelve. A hossz szánt rögzítve, a tokmányt nem is, kéziszánnal mértem a vésett vonalak hosszát, 0,5-önként hosszabb vonalakat vésve.
Ott ku.tam el, hogy csak 0,3mm mély rovátkákat véstem, azt nem találtam elég mélynek, aztán mikor vissza akartam állni még egy 0,2mm s fogásra nem pontosan találtam be a korábbi rovátkákba, így némely vonal kettős lett. De ha nem lennék felszínes akár jól is meg lehetett volna csinálni.
Számot beütni akarok de még nem találkoztam a haverommal akinek van beütője.
Azokat szép régi betűket kár lenne összekaszabolni, szerintem nincs az az órás aki szépen képes lenne lekövetni őket.
Szerintem kiváltható, de magam egészen biztosan megjavítanám a variátort. Egy szimpla dugattyús cucc lehet, aminek a hengerét fel lehet hónolni, köszörülni, vagy akár perselyezni stb. Szerintem egészen biztosan javítható, és kár volna egy ilyen érdekes szerkezetet kidobni a gépből.
"Teljesen" nem lehet kiváltani. A variátornál amikor csökkented a fordulatszámot, nő a max. nyomaték. Ha frekvenciaváltóval szabályozod a fordulatszámot, akkor nyomaték (jó közelítéssel) állandó.
Vagyis, ha alacsony fordulaton szeretnéd gyötörni a gépet, akkor az nem igazán fog menni a frekvenciaváltóval.
Ez nem jelenti azt, hogy értelmes használat mellett ne lenne használható a frekvenciaváltó, főleg, ha van két mechanikus fokozat.
Arról nem is beszélve, hogy a frekvenciaváltónak van egy csomó előnye, pl. a lágyindítás.
Néha én is gondolkodom, hogy berakok a marógép elé egy frekvenciaváltót, pedig nekem rendben van a sebességváltás.
Arra viszont vigyázni kell, hogy ha az a két fokozat nem mechanikus, hanem Dahlander motorral van, akkor a szokásos 1F->3F frekvenciaváltó nem működik, mert a Dahlander motort nem lehet "deltába kötni". Oda 3F->3F frekvenciaváltó kell, ami nem egy olcsó mulatság (ezért nincs még az én gépemen se).
Szerintetek marógépen a variátoros fordulatszám szabályozást ki lehetne váltani teljesen egy frekvenciaváltóval? Mechanikusan van két fokozat és azokon belül lehetne a fordulatszámot növelni a variátorral de hidraulikus működtetésű és mindkét munkahengere engedi az olajat, hiába vettem hozzájuk új karmantyúkat. 1400-as fordulatú a főmotor, 1,5 kW-os.
Tessék, itt egy videó. Elég vacak, sebtében csináltam a digitális mikroszkóppal, de a lényeg talán látszik.
Egy 1.5mm emelkedésű 3 bekezdésű menet készül egy 10-es sárgaréz rúdba. A menetárok cca 0.4mm (0.1, 0.2, 0.3, 0.35, 0.4mm-es fogások), a fordulatszám 300-400RPM körül lehetett.
Elég hosszú a videó (3:40), mert az egész művelet vágás nélkül rajta van:
,,Esetleg arra nem gondoltál, hogy átmenetileg lecseréled a vezérorsót golyós orsóra?''
Gondolkodam, de elvetettem. A verzérorsó pontosságával nincs bajom. A golyósorsó előnye inkább a holtjáték mentesség (ha rendesen van csapágyazva!) de az menetvágásnál és általában esztergálásnál, ahol tipikusan egy irányban dolgozunk kevésbé lényeges.
Ellenben a múltkor volt itt a fórumon egy közepesen lepukkant TOS MN80-as. Ha, az erősen megmozgatta a fantáziámat, hogy megveszem felújítom és egy teljes értékű CNC esztergát csinálok belőle. (Csak az árát sokalltam, így nem lett belőle semmi). Mindenesetre oda már golyósorsók kellettek volna.
Látod-látod, már megint úgy olvasod az írásomar, hogy a hibát keresed benne, de most se sikerült rátalálni (a valódi) hibára.
És most is becsmérelsz: hogy nem tudom felfogni a fórum működését.
Pedig semmi olyat nem mondtam, amit a számba adsz.
A.,,nyájas publikum'' (*) formula nem téged jelöl, hanem a teljes hallgatóságot/közönséget.
(*) Igen, ezt elírtam, de aki már hallotta ezt a kifejezést, az rájöhetett, hogy mit akartam írni. Sajnos diszlexiás-diszgráfiás vagyok. Elég nagy szívás, de ezzel nem tudok mit csinálni.
"Ehhez képest az a helyzet, hogy a fényképes beszámolómat 3 ill. 4 mínusszal díjazta a nyájas publikus, az erre érkező becsmérlő kritikát pedig 1 plusszal."
=======
Azt azért illene tudnod hogy ezen a fórumon, EGY hozzászólásra egy másik hozzászóló(fórumtag) CSAK EGY (!) '+' vagy '-' jelölést adhat..
Így van beállítva a fórummotor, tehát senki nem tud neked egyszerre, vagy egymás után 4 mínuszt adni...
A 4 mínuszt 4 különböző emberkétől kaptad.
Most hogy ránéztem a fórumra, látom hogy röpke 5 óra alatt megint begyűjtöttél néhány mínuszt.., becsületszavamra mondom hogy én egyet se jelöltem, mégis összejöttek a mínuszok..
Gondolkozz el ezen egy kicsit, és utána vádolj meg engem vagy bárki mást is..
Gratulálok, ez egy nagyon szép munka és hasznos is! Esetleg arra nem gondoltál, hogy átmenetileg lecseréled a vezérorsót golyós orsóra? Tehát azt megoldani, hogy ha nagyon pontos menetet akarsz vágni, akkor kicseréled? Az Arduino programban nem nehéz átírni a menetemelkedést, talán már most is egy bemenő paraméter.
Gondolom nem akarsz elszakadni a manuális esztergálástól sem, de ha igazán pontos menetre van szükség, (pl. a kereszt és késszán orsóinak újra gyártása :-) ) akkor jól jöhet a pontosabb golyós orsó.
Direkt hajtás van a vezérorsóig, akkora a holtjáték, amekkora a lakatanya holtjátéka. Ami persze nem kevés. A beállításhoz csináltam egy funkciót, hogy ha lenyomok egy gombot, akkor valamennyivel visszahúzza és újra rátolja a szánt.
,,Melyik a motorR?A nagyobb fekete kocka?''
Az. Ez egy 3Nm-es Nema23 léptetőmotor, valószínűleg túl van méretezve. A végén van ennek is egy jeladó (l. lentebb), amit figyel a vezérlő, és korrigál, ha kiesne a motor szinkronból.
"És mi a jeladó?Gondolom a fehér feliratos szerkezet.És az mi? A szelszin motoroknál elvesztettem a fonalat.Meg a nipkov tárcsánál.''
Igen, az. Ez egy digitális jeladó, nem olyan mint a szelszin. Egy kör alatt 100 jelet ad (100 be, 100 ki), emellett van benne egy másik ugyanilyen negyed fázissal eltolva. Ez a két jelet figyelve ki lehet találni, hogy merre és és mennyit fordul, a kör 400-adának megfelelő osztással. Emellett van egy harmadik jeladó is benne, ami körönként 1 jelet ad, ami egy nullpozíció.
Szóval ez a megy bele egy a számítógépbe (egy Arduino), ami ezt figyeli és ez alapján lépteti a motort.
Semmi kottyanása nincs a szerkezetednek?Melyik a motorR?A nagyobb fekete kocka? És mi a jeladó?Gondolom a fehér feliratos szerkezet.És az mi? A szelszin motoroknál elvesztettem a fonalat.Meg a nipkov tárcsánál.
Ehhez képest az a helyzet, hogy a fényképes beszámolómat 3 ill. 4 mínusszal díjazta a nyájas publikus, az erre érkező becsmérlő kritikát pedig 1 plusszal.
,,Nade pro és kontra odamondogatni egymásnak nagyon helytelen, ez nem fér össze a hobbista szellemiséggel.''
Ebben is igazad van, de van egy pont, amikor elszakad a cérna, amikor valaki állandóan, minden egyes hozzászólásomba beleköt, csak azért, hogy belekössön - ráadásul azzal a felhanggal, hogy "mit okoskodsz már megint". És még csak nincs is igaza.
No nem baj, ha az előbbi beszámolómra is megkapom a 3 mínuszt, akkor meghajlok a népakarat előtt és nem küldök több ilyet, csak "okoskodok" ezentúl. Az biztos, hogy rengeteg időt meg fogok spórolni vele.
Végre elkészült az elektronikus vezérorsó (l. 45093.hsz.):
Azért kellett ennyi idő, mert először mindenképpen bordásszíjjal akartam a motort a tengelyhez kapcsolni, mert tartottam attól, hogy ennyire kilógjon a motor. Mint kiderült alaptalanul: nagyon merev lett a felfogatás is is.
Az alaplapon levő furat pontosan illeszkedik az esztergapadon levő vállra, a kockában levő pedig a motoron levőre. Az harmadik képen a kocka felett látszik egy gyűrű, az központozza az alaplapot a kockával. Minden alumínium - leszámítva az egyik furatba beletört menetfúrót - ezért rövidebb az egyik csavar.
A jeladó tartója 3D műanyag. A jeladó most az eredeti irányváltó fogaskerekébe kapaszkodik. Itt is bordásszíj kapcsolatot szerettem volna közvetlen a főorsóról, de azt sehogy se tudtam értelmesen megcsinálni.
Az eredmény pedig: egyszerűen szuper! A motor vajpuhán és pontosan viszi a szánt.
A lényeg persze a szoftver. A mozgatások lágyindítással mennek. A menetvágáshoz meg lehet adni egy kezdő és egy végpozíciót, tehát úgy lehet menetet vágni, hogy nem kell a kifutásnál beszúrást csinálni, ill. váll (vagy zsákmenet) esetén biztonsággal lehet egészen a vállig menetet vágni akár 1000-es fordulattal! A program tud bármilyen metrikus vagy colos menetemelkedést, jobbos és balos mentet, sőt több bekezdésűt is.
A menetemelkedést kicsire véve pedig remek gépi előtolás lesz (nagyon pontos végállással).
Tettem még bele egy harmadik megjegyezhető pozíciót is: egy gombnyomásra odaviszi a szánt (pl. amikor rápróbáljuk a menetet).
A szán pozícióját folyamatosan kijelzi, ezzel mérni is lehet.
De mind közül a több bekezdésű menetvágás legvagányabb: az egymás utáni vágásokkor sorban az egymás utáni menetárkokra áll rá anélkül, hogy bármit állítani kéne a szánon.
Kár, hogy még soha semmilyen valódi feladat nem jött szembe velem, ahol több bekezdésű menet kellett volna.
Én egy nagyon egyszerű módszerrel készítettem skálát a Proxxon eszterga forgatógomokra. Kiszámoltam a henger kerületét és számítógéppel készítettem egy skálát az adott hosszra. Először papírra nyomtattam ki és felpróbáltam a hengerre. Még egy igazítás után kinyomtattam öntapadós, nyomtatható fóliára. Van a végén 0,1-0,2mm eltérés, de az a kutyát nem érdekli. Tudom, hogy ez nem az örökkévalóságnak készült, 2-3 év után itt-ott elkezd feljönni a fólia sarka. De bármikor újat lehet nyomtatni.
Igen, a számokat, betűket valami kisnagyítású mikroszkóp (4-5x nagyítással max) alatt lehetne dremelezni. A jelzővonalat én vésném, ahogy írod- írjuk. Az a legfontosabb vonal, legyen határozott, egyenes.
Szerintem ezek sima acélfelületek, lepucoltad, attól, meg a kortól pácolódott, azért ilyen a kinézete.