...hogy a NOHABok helyett vették, de még egy idézet:"...Tárgyalások folytak hazai összeszerelésrol is licencia alapján, azonban ez a terv akadályokba ütközött. Egy esetleg megvalósuló hazai gyártás megakadályozta volna a szovjet mozdonyok magyarországi elterjedését." Ennyi. Én ebből azt vontam le,
Volt ilyen terv. Az eredeti terv arról szólt, hogy 10 gépet veszünk, 10 árából meg liszenszt. Mivel a GM semmiképpen nem adta volna liszenszgyártásba a főgépcsoportot, a NoHABbal kezdtek tárgyalni más lehetőségekről, amik eljutottak egészen odáig, hogy a svédek belementek, hogy MAN motort (ők voltak hajlandóak eladni motorliszenszt) építsenek a NoHABba, GM helyett ASEA villamosrésszel (az ASEA olyannyira szoros partnere volt a NoHABnak, hogy a kései NoHAB-dízelek (T44 utolsó szériái) már ASEA néven futottak, és a NoHAB villanygépekben is mindben ASEA volt a villanyos rész (sőt, a kései Di3-akban volt ASEA-gyártmányú TC is)). Ez a terv végül is a GANZ és a politika hullámain sajnos elbukott.
Pedig akkor a turcsiorrú lehetett volna a magyar tömegmozdony - persze kérdés, hogy a GM nélkül is ilyen hihetetlen életpályát futott volna be?
Takilaci: tökéletesen igazad van! Minden autónak négy kereke van! :)))) Nem bántom az oroszokat, azért van a Szergejben is valami félelmetes, lenyűgöző! A NOHABOK meg gyönyörűek! Ennyi.
>>> A tippem a nemzetkozi vonatra: A Dravat fogjak arrafele
Szerintem jó tipp, ezt hallottam már én is régebben. Ez lehet a párja a júniustól induló egy pár IC-nek. (az reggel megy Bp-re és du. megy vissza.)
A tippem a nemzetkozi vonatra: A Dravat fogjak arrafele
elvinni, az amugy is Szlovenian keresztul megy Olaszorszagba, ki lehet kuszobolni a kb 30-km-es horvat
utvonalszakaszt, valamivel jobb lesz a kevesebb hataratlepes miatt a menetrendszerusege. Amugy nem
mellekesen lehet belole IC-t csinalni Zegre, nem kell hozza
plusz kocsikat venni. Velemeny?
Köszike a pontosítást, úgy látszik, rosszul tudtam a működőképességét illetően :((( Ilyet nem akarnak kiállítani az Északiban? Csak úgy a választékbővítés kedvéért...
5.szamu potlek? Mar annyi van?
En kettorol tudok hivatalosan, illetve a 2-es modositasarol, de az gyakorlatilag atmeneti jellegu volt.
Az ujszaszi vaganyzari potfuzet a 7. , ugye?
Amugy Komlo egy sullyedoben levo varos, amiota nincs banya, azota ott kirivona magas a munkanelkuliseg.
Ugy tudom ott mar 1 millioert lehet panellakast venni.
Ne csodalkozz annyira azon, hogy nincs utas, mibol fizessek ki a jegyet. A pecsieknek meg olcsobb nyilvan.
És ha már kisértetiesen hasonlít, honnan vették? Csupán véletlen egybeesés a hasonlóság?
Lehet hogy a tervezok csak ugyanazokat a szaklapokat jarattak. Vagy egymastol fuggetlenul jutottak ugyanarra a megoldasra. Vagy csoporttarsak voltak a Lomonoszovon :-)'
Persze ezek kozul a 21. Nohab es a Lomonoszov jobb eselyekkel palyazik az urban legend statusra.
A Lomonoszovot most talaltam ki, igy ebed utan enyhen tompulva. Kivancsi vagyok hany ev mulva fogom egy oreg vasutastol vagy gepesztol visszahallani :-)'
Délután kiugrottam egy rövid időre Rókusra és a Nagyállomásra. Rókuson Gyuláról érkezett MD3034, majd rá 10 percre indult Békéscsaba felé MD3036. Az állomásnál már nagy készülődés van a villamos hurok átépítése miatt, csináltam egy csomó fotót. Egy hátsó vágányon állt a tartalék, 609, háttérben az épülő Plaza, jó kis kép lesz! Be tudtam menni az építési területre, nem hajtottak el. Egy érdekesség annak, aki holnap arra jár: a vasút felé vezető egyenes vágány melet jelzőre ki van téve egy tábla, hogy meddig járhatnak be MÁV járművek!
Szóval már most nagy munka folyik, ki van hordva rengeteg sín, fa talpfa, ezeket már szerelik. Nem tudom, hol fog menni a kör, de szerintem nagy változás nem lesz (?).
Átmentem a nagyállomásra. A záhonyi gyorssal V43 1136 (békéscsabai gép) ment, az IC-t V43 1194 hozta. IC 703 V43 1298, a 7724-es Békéscsaba-Szolnok személy a következő: M41 2128, By, Apy, Bhv, By, Bx, Bx, Ax, Bx, D, M41 2152. A hátsó Csörgőn Wernernek fellelhető adat nem volt, de szerintem ez még nem EUROFIMÁ-s.
Még egy érdekeség: az 5. sz pótlék szerint Komló-Sásd között lesz egy vonatpótló busz. Nemhiába, pécsi igazgatóság...
Látom jó nagy lavinát indítottam el ezzel a NOHAB-Szergej dologgal!
Egy dolgot le kell szögeznem: abszolút nem értek a motorikus dolgokhoz, még sosem jártam mozdony gépterében sem, egyáltalán nem értek a két gép motorikus felépítéséhez stb. Csupán Werner írását olvastam a Gigant Club oldalán, és ott van egy ilyen rész hogy: "...Számos szerkezeti egysége illetve technikai megoldása kísértetiesen hasonlított a General Motors dízelmotorjára..." Én csupán ez alapján vetettem fel a kérdést, egy szóval sem mondtam, hogy a NOHABok helyett vették, de még egy idézet:"...Tárgyalások folytak hazai összeszerelésrol is licencia alapján, azonban ez a terv akadályokba ütközött. Egy esetleg megvalósuló hazai gyártás megakadályozta volna a szovjet mozdonyok magyarországi elterjedését." Ennyi. Én ebből azt vontam le, hogy mégiscsak a Szergejek miatt nem vett a MÁV jóval több, talán rövid távon drágább, de hosszú távon (az idő minket igazolt) sokkal olcsóbb NOHABot. A vonatfűtésről nem is beszélve!!!
És ha már kisértetiesen hasonlít, honnan vették? Csupán véletlen egybeesés a hasonlóság? Mert ugye, ha jól olvastan a ruszkik nem brillíroztak a motorgyártásban e téren (annyi T-34-es motort már nem lehetett beszerelni egy mozdonyba, ami elég lett volna! Na jó ez csak vicc)
példa a Nohabok körüli legendákra: egy vasutas(!) nem akarta nekem elhinni, hogy 20-as Nohab van, azt állította megrögzötten, hogy 1-et elvittek az oroszok és vissza se adták...
no comment...
John Howard,
A Gigant klub oldalan lathatod a 91,001 sz. tuznelkuli gozmozdonyt, Domdovaron 1998-ban. Hat, ahogy elnezem nem hiszem, hogy mukodne, ha megis, az maga a csoda.
Remelem, bizom benne, hogy meg senkit sem utasitottam rendre.
Ugy hiszem, hogy meg nem volt ra okom; hogy provokaljak valakit s (en) ugy gondolom, hogy erre meg nem kerult sor.
A deviza finanszirozas akkori szabalyait, reszletezve, juliusban tudom elmeselni mert az anyag Mo.-n van. Fejbol nem merem megkiserelni, mert ha egy
vesszot is tevednek, valoszinuleg lenne harom onkent jelentkezo (aki kulonben soha el nem olvasna ilyet) aki sietne kijavitani.
Jó, visszatérünk rá akkor! Kiváncsi vagyok, legendákat sokat hallottam én is.
Az pedig, hogy a (vasutas) legendakon rohogni nem de mar mosolyogni vagy csak legalabb somolyogni SEM szabad, de legalabbis nem illik, mert mar erre is sertodes a reakcio, szamomra inkabb elkeserito mint jozanito.
Nem az a gond! Nagyon sokan vannak, akik mind a mai napig azt hiszik, hogy ez nem legenda, henem tény! És szerintem nekünk, akik tudjuk a valóságot, nem mosolyogni kell azokon, akik nem tudják, hanem elmondani a valóságot. Én nem sértődtem meg, de azt hiszem, hogy nyugodtan érezheti bárki sértőnek azt, hogy ezzel az óriási szakmai tudással a birtokodban néha bizony - akarva-akaratlanul - lenézően beszélsz azokról, akik butaságokat mondanak. Pedig ez a fórum pont arra való, és - hála a hozzászólásaidnak is - jól is működik. Csak hogy értsd, ilyen helyzetben azt vártam volna, hogy miután beírod, hogy marhaság a párhuzam, leírod az igazságot. Utána már senki nem fog ezzel a témában kapcsolatban butaságokat beszélni, vagy ha mégis, egyszerűen elGoTozzuk az xxxx hozzászóláshoz.
takilaci, tényleg nem jött 21 NOHAB (sajnos) és hálistennek egy sem ment el Csapnál messzebbre.
Nohabból Szergej témához:
21. NOHAB tényleg legenda. Ahhoz hogy Szergej készüljön nem kell egy EGÉSZ Nohab. Még egy meglévőt sem kell átvinni a Szuba. Majd a Mohamedek jönnek a hegyhez. Ha valaki jól körülnéz egy NOHABon és egy Szergejen láthatja, hogy bizony ezernyi meg ezernyi különbség van a kettő között. Ha csak a dízelmotorokat vesszük szemügyre (annak készítésekor "pisáltak vért" csupán testvéreink), látszik, hogy a fő szerkezeti elemek igenigen eltérő konstrukciójúak. A hasonlóság néhány apró nüanszban van, pl. a hagyományos Bosch-féle ferdehornyos befecskendeződugattyútól eltérő, keresztfuratos (és ezzel tartósabb) változat az egyik ilyen. Nomármost, "vért pisálás" közben nem igazán van idő a formabontó ötletekre.
Más. Ismereteim szerint a Szergej elkészítésére magyar tárgyalódelegátusok látogattak a Szuba jóval a NOHAB előtt is, ill. odakint felmerült már az 50-es évek végén egy "európai" dízelmozdony elkészítése. A dolog nem is volt alaptalan, hiszen a TE1-3 mozdonyok már sok éve futottak csupán a nyomtávukat kellett volna 9 cenitvel csökkenteni. Sajnos azonban e mozdonyokban Junkers Jumo rendszerű ellendugattyús motorok voltak, melyek nem igazán alkalmasak európai űrszelvényekre. És itt jött a gond, a jól bevált licencmotor helyett ki kellett izzadni egy új, korszerűbb konstrukciót. Sok-sok évi torpogás után 1964-re ez hipphopp sikerült...
Más. A NOHABok ára, pótalkatrészekkel együtt 1962-es áron 250000 USD volt. Az Ákos által említett hajógyári daruk mellett a svédek kész voltak zöldséget is venni a mozdonyok eladásával. Ezek a mozdonyok pár évvel később leszállítandó 16-645E3 motorral felszerelt gépek is lehettek volna akár, talán villanyos vonatfűtéssel is. PLUSZ 30 dbról volt szó.
Távolabbi jövőben az 1950-es évek végi elképzelések szerint még 100 db nagytelj. dízelt vettünk volna, a többi forgalom már delejesekkel történt volna.
Takilaci, szerinted miért pont 1962-ben került sor a gépészeti igazgatóhelyettesi funkció létrehozására?
Indokolta a Szergejek hazai elterjedését az is, hogy a Ganz több száz db fapados, Bobó-gépcsoporttal készült dízelmotorvonatot szállított a Szunak (ahelyett, hogy a MÁVnak készített volna színvonalas mozdonyokat).
takilaci: "meselje el (mert Ti nem ismeritek) a Nohabok vasarlasanak penzugyi feltetleit, milyen volt benne az allam, a MAV, es a MNB szerepe "
Jöhet, engem érdekel! Az államba beleszámítottad a KGMet és a Tervhivatalt is?
Ákos:"Tölgyes"
Tölgyesi Lajos ha jól tudom a NOHABok vásárlását támogatta. Jól tudom?
Nem valami ilyesmi miatt csinalnak sorozatosan hulye donteseket a MAV-nal gepeszeti dolgokban?
Ennek az osztalyvezetonek ez a kedvence, a masik utalja
a figurat, mint a sz...rt, es csakazertse, a harmadik betart
az elozo kettonek , es a vegen a leheto legrosszabb eredmeny jon ki. En hogy oszinte legyek nem latom at a
MAV donteshozoi strukturajat, hol lehet ennek utananezni?
Egyébként 2000. június 6-tól az utolsó dízeles fővonal Turku - Toijala (Tampere) is villamosítva lesz Finnországban, ami a Dr13-ak - az utolsó nagy dízelsorozat - végét is jelenti egyben, legalábbis menetrendi üzemben.
Nohab!
1998. októberében két hetet töltöttem Észak-Finnországban, ahol alaposabban tanulmányoztam az Oulo-Rovaniemi-Salla vonalat, ahol főleg Dr16-os dízel gépek járnak, a villamosítás csak 2002 utánra lett tervbevéve. A finn viszonyokat ismerve akár még ez a vonal is fővonalnak tekinthető. Egyébként ott fent még Dr12-es szokott járni azt az egy pár vonatot vontatva délnek, melynek nem Helsinki a végállomása. A teher szállítást - ami csak fa, illetve hadfelszerelés Misibe - mindkét tipussal szolgálják ki. A másik északi vonalon - ahol teherszállítás van, illetve iskolai szünetekben egy pár személy - sajnos nem láttam vonatot, csak 110-es lassújelet!
Hatvan 520,075 ; 342,XXX Azt tobben irtak, hogy az egyik itteni az 442, de vajon az 520,075-ot hol tartjak?
A vonatbol nem latom. A 80-as evek elejen a guriton gyakran lattam 520-at dolgozni, lehet eppen a ,075 volt.
Az 1999/4-es Vasútgépészetben Sárdi Jenő ír a dízel járműpark előtt álló évekről. Érdekes, hogy a 90-es évek alajén a Bobót is ki akarták nyírni, de hogy mivel pótolták volna nem tudom. M42 azóta látszik túl drága. Ezáltal terjednek a Cat-bobók, ha beválik 60 db lesz az előirányzott mennyiség. A jelenlegi Bobók üzemkészsége 60%.
NOHAB, M31, M32 kivonásra kerül. A NOHAB esetében ez a 001 és a 020 mindenképpeni megtartásával jár a nosztalgia üzem számára, remélem mindkettő üzemképesen. A M61,017 pedig már a pft tualjdonában vár egy felújításra. A 3 sorozat gépeit felújítás nélkül az üzemben tarthatóság határáig kívánják üzemeltetni, 2003-2004-től kezdve akarják kivonni.
Sárdi a remotorizációt tartja adu ásznak. Ippezért írja 40-42 Szergej átlényegítését. Az MTU4000-es motorral kapcsolatban említi, hogy extrém feltöltéses. Kérdésem a jelenlegi karbantartási színvonal mellett lehet-e tartós működésre számítani? Remélem, igen.
Púposból már csak 10 db-ot említ, a J.Gy. féle 20-szal szemben. Konstrukcióváltoztatás nélkül.
M43-as Daciából 60 db lesz. Mindezek akkor, ha 2005-től tud venni a MÁV valamiféle tolatómozdonyt.
Csörgő mint az eddigi kedvezményezett mozdony lassan bizalmat veszít, mivel a teljes sorozat helyett csak 70-db-ot említ. A korszerűsítésük nem váltotta be areményeket, mivel sok a durva hiba és ez már nem prototípus. Érdekes, hogy a Csörik üzemkészségét 66-70%-ra teszi, a Szergej 70%-a mellett. A fenntartási költségek nagyon magasak a cikk szerint (akkor miért erőltették a NOHABbal szemben?)... Szóval igen úgy néz ki, hogy minden dízeles személyvonat ha nem Bz akkor Csörgő. Egy "vigasz" marad a mozdonyokat kedvelők számára, hogy a 29-esen nyári mentesítő óriásvonatok elé Szergejt fognak majd a távoli jövőben.
Azért mégis lett új mozdonyunk, annak ellenére hogy aszonták, nem lesz. Ez az M47,12. sorozat, melynek első példánya már Győrben próbált. A gép totál máshogy néz ki, mint az eredeti Dacia, annál már csak szebb lehet. Megszűnik az emeletes elrendezése, az "akkor is én vagyok a legnagyobb" szindróma. Belül meg tök átlényegült. Kérdés, hogy mi lett a csapnivaló futással, úgy tudom nem változott a futómű, bár talán a földszintesítéssel lejjebb került súlypont javít valamit a helyzeten. Ahogy Győrben pislattam messziről, a randa frigyláda is eltűnt a tetejéről. 40 dbot akarnak így átalakítani.
Ezzel párhuzamosan fog tűnni a M47,2000 sorozat, a Pielstickes példányokat megtűrik egy ideig (asszem a pécsiek jól mennek). Az M47,10, 20 sorozat üzemkészsége 42%.
MD irtás is lesz, annak ellenére, hogy az üzemkészsége MÁV szinten igen jó (80 %), 20 db marad meg, korszerűsített motorvezérléssel és új hajtóművel.
Ami a magyar vasút talpkövét illeti, dízel fronton ez most a buzenka lesz. Mivel le kívánják csökkenteni a mellékvonalak személyforgalmát, sok fog felszabadulni belőle, így azok is kénytelenek ráülni, akik eddig vonaton (pl. MDn utaztak). Az a 20 db MD meg gondolom könnyű fővonali személyvonatokon fog járni.
MÁS.
klapperes: M41,2101 képek érdekelnek! Tudod őket scannelni?
Ksanyi: Hatvanban egy 442-es van kirakva. A 342,006 viszont Vácott van.
Más fórumról hallottam, hogy a finnek is akartak Nohabot veni, de a ruszkik beszóltak.
A russzki-részt nem hinném, a többi igaz.
Volt próbázni 1957 táján egy NoHAB Finnországban, a tapasztalatok - mi sem természetesebb - kedvezőek voltak. 5 gép legyártásáról volt szó, és a NoHAB a saját szakállára elkezdte építeni az 5 gépet. Aztán a finnek valami miatt felrúgták a szerződést, ill. elálltak tőle, mert még nem volt aláírva, a NoHAB meg ott állt 5 félkész géppel. Végül is sikerült rálőcsölniük a norvégekre, de 3 db gyártása annyira előrehaladott állapotban volt már, hogy nem tudták a hagyományos Di3 tulajdonságokkal felruházni, ezekből lett a Di3b sorozat, Di3 641-43, ig, ezek 143 km/órás maximális sebességgel és A1A'A1A' hajtásrendszerrel készültek. A maradék két gép, a 3622 és 3623 még olyan állapotban volt, hogy hagyományos norvég Co'Co' gép lett belőlük, a magyarral gyakorlatilag megegyező (kivéve, hogy ez - és csak ez - az öt gép nem 18600, hanem 18900 mm hosszú) kivitelben.
Egyébként 2000. június 6-tól az utolsó dízeles fővonal Turku - Toijala (Tampere) is villamosítva lesz Finnországban, ami a Dr13-ak - az utolsó nagy dízelsorozat - végét is jelenti egyben, legalábbis menetrendi üzemben.
off
Legenda ide, legenda oda, abban az idoben politikai dontesek alapjan vasaroltak, kulonosen [kemeny]devizaert. Lasd a KGST soronkovetkezo tanacskozasa vmelyik barati fovarosban,...stb. A gazdasagossag, ha akkoriban a 100. szempont alapjan elokerult, akkor sem veheto szo mai ertelmeben. Lasd meg KGST szakosodas cimszot is.
Egyik nagy gyarunkban 100t-as nagysagrendben rohadt evtizedekig 1 .v tobb hatalmas tartaly lemezanyaga, a hozzavalo hegesztopalcakkal egyutt, amit foelvtars a sokadik ket szto gram vodku fogyasztasa kozben megvett. Csak eppen az AS szabvany szerint keszult, meg a GOSZT-nak sem felelt meg, roppant ara [es nem erteke!] miatt, meg ugye mit szolnanak az elvtarsak, selejtezni se lehetett. Lehet meg ma is megvan. Tudok SZU-bol megvett, felepitett komplett gyarrol is, [jartam benne, nem legenda], csak eppen mukodtetni nem lehetett. Ez mar nincs meg szerencsere.
on
Más fórumról hallottam, hogy a finnek is akartak Nohabot veni, de a ruszkik beszóltak.
Armand!
Ezen már én (és mások) is gondolkoztam vala, hogy az egész kiku...pálódott vasutat az alapokig le kéne verni, és újrakezdeni az egészet. Igazad van, az IP kis verziója tényleg csak erre az egy célra lenne jó, de ott is, mint 60 felé, előbb az utasokat kéne kicserélni, mert azok ugyanúgy rombolnak mindenféle vagont, hát inkább a szart rombolják (ez persze ördögi kör, dehát ez van). A felújítósdiról meg eszembe jutott, hogy az MD-t pl. nemigen kéne remotorizálni, ugyanis egyszerű, konstrukció, és nem is annyira lepuszta, mint a majombicikli!
"Jó lenne előtte hűteni. Pontosabban elkérni a hozzászólását és szakmailag átnézni. Tudom jól, hogy ez a csenzúra egy formája, de bármilyen jóindulatúan is mondja, a vehemenciával előadott mondandóját, az utóbbi időben többek szája szögletébe mosolyt csalt.
A civil szféra ellenőrzését, a közszolgálat felett azért célszerűbb, szakmai hozzáértéssel megvalósitani.
(elég finom voltam ?)"
Nagy voltal Takilaci! Ugyanez ervenyes a 7502-es hozzaszolasodra is!
..." Azert nem vehettunk tobb Nohabot mert a Szergejt kellett venni..."
Szerencse, hogy ekkora marhasag azert itt ebben a topicban meg nem jott elo, s ennek en azert orulok, mert (nekem) ez azt jelenti, hogy ide jozanabb es ami fontos, felkeszultebb emberek irnak mint a legenda gyartok, vagy mese szinten megragadottak.
1. Megjelent már a topicban a feltevés.
2. Nem felkészültség kérdése. Ha valakinek nincs ellenirányú infója, mert esetleg 10-15 évvel később született, az nem felkészületlenség. Azért kérdezi meg, hogy igaz-e?
Javaslatom : ...ha valamelyikteknek elkezdene , egy "jolertesult" Nohab legendakat meselni; akkor kerjetek meg :
- ugyan mondja mar el az 1962-ben ervenyes deviza finanszirozas szabalyait, lehetosegeit,
- meselje el (mert Ti nem ismeritek) a Nohabok vasarlasanak penzugyi feltetleit, milyen volt benne az allam, a MAV, es a MNB szerepe;
Higgyetek el megnyugodva fogjatok latni, hogy "jolertesultkem" meg annyit sem tud a vasutrol mint aki (kivulallokent) de vegig olvasta ezt a topicot.
Össze fogom szedni a dolgokat, jó az informátorom (Szórádi Ervin). Szerinte (és kevés ember van, aki akkor ebben a buliban jobban benne volt) egyértelműen személyi ellentétnek köszönhető, hogy a tervezett 30 további NoHABot végül is nem rendeltük meg (talán vlmi Csanády volt az egyik az afférban, vagy Tölgyes, de lehet, hogy egyikuk sem; megkérdezem). Szalmailag rendben volt már a dolog, de valaki belenyúlt, hogy csakazértsem az legyen, amit X elvtárs akar, és hoci azokkal a russzki gépekkel. Az oroszok meg vért pisáltak, mert eszükben sem volt még szállítani, csak szűk 1 évvel később. Ezért lett 4x darab prototípusunk.
A devizafinanszírozást nagyban segítette, hogy a NoHAB cserébe hajógyári darukat vásárolt, természetesen devizáért.
Egyébként ha a fenti két pontodra tudod a válaszokat, akkor ugyan meséld már el nekünk is, hogy ne kelljen mindig a hülyeségeink miatt rendreutasítanod bennünket, ha nem, akkor meg kár provokálni.
Ja, csak nem az dontott mar sokadszo, hogy mi lenne jo az utasnak, ezaltal a vasutnak, hanem hogyan jar jol valaki.
Amit most mondok az egy szep alom: Kipucolni azokat, akik belementek ilyesmikbe, es megszallotakat berakni, akiket
nem a sajat hasznuk erdekel, vagy legalabbis ertelmesek annyira, hogy fel tudjak merni, hogy a vasut hogyan jarna jol, mi lenne a celszerubb, akkor mar nagyon azt se banna a kivulallo, ha kicsit sajat zsebre is dolgozik. De most ami szart
megvett Anno a MAV, mind azt kezdik el todozgatni foltozgatni. Es kulonosebb eszervek nelkul, ha megkerdesik oket, hogy miert azt, hat nem nagyon tudnanak ra valaszolni.
Meg egy hozzaszolas az InterBzmothoz: Nem rosszaz, csak
nem arra valo amire hasznaljak: nem IP-nek kene, hanem kozonseges mellekvonali motorkocsinak.
Tudod Takilaci ez szerintem olyasmi legenda, mint amit
az 1954-es elvesztett VB-donto utan terkesztetek, hogy
"traktorokat kaptunk a meccsert, stb"
Valoszinu, hogy valami veletlen egybeeses van, de a tobbseget az irritalja, hogy a SZU-bol szarmazik.
Az meg a gyarat minositi, hogy nem volt hajlando vonatfutest
szerelni a Szergejbe.
Amugy ha tenyleg kopintottak volna, akkor minek nem csinaltak, egy ugyanolyan gepet ,mint a NOHAB, mas kasznival stb. Annyira azert ertelmesek az orosz mernokok is.
Hát ja! Arról nem is beszélve, hogy a Bűzmot soxor olyan kevés, mint mackósajtban a brummogás. Volt olyan, hogy a Baja-Sárbogárd IP-vonalon a három IP motor mögé még hozzácsaptak 2 sárgacsíkos Bz-pótot, mert annyi utas volt. Az IP egy elkefélt konstrukció, mint őse, a Bz (amiről meg az a legenda terjeng, hogy azért kaptuk, mert mi is résztvettünk a csehszlovákok megszállásában...). Ami viszont fontos, hogy a Samut kéne alapul venni üléselrendezésben, nem a dunakeszi kocsikat, mert ott a "buszos" elrendezés több mint tré - nem lehet dumálni, zsugázni, stb... De azért a 2. osztály is legyen dönthető, legyen elviselhetőbb az, hogy termes kocsiban a legrosszabb szunyálni!