Keresés

Részletes keresés

tündérlala Creative Commons License 2000.02.25 0 0 3918
Wowwwww!

Ez aztán az infobánya ami itt összegyűlt!
Tökre teccik, ahogy secondon érezni, hogy az első pillanattól tudta, miről van szó, de úgy tett, mint aki csak akkor érti, ha a tankönyvek nyelvén fogalmazzák meg neki! :-)))
(Nálam sem a kamrában van a termosztát, mint ahogy biztosan te sem a napsütésbe teszed... :-))) )

Szobatermosztát ügyben megjegyezném még, hogy én mindkét körben (radiátor és padlófűtés kör) programozható szobatermót vettem, és nagyon tetszik, hogy pl. reggelre felfűti a hálószobát, mert szeretek picit melegebb szobában ébredni, mint amiben alszom, nappalra takarékosan visszavesz, de meló után meleg otthon vár, stb.
És nem is olyan veszettül drága (kb.12e Ft).

Hacsek Creative Commons License 2000.02.25 0 0 3917
Tacsa lelkem!
Csak nem megsértődtél? :)))
Előzmény: tacsa (3916)
tacsa Creative Commons License 2000.02.25 0 0 3916
Szia Mindenkinek!

Itt voltam, végigfutottam a hozzászólásokat.Tekintettel a fő tárgyakra, javasolnám, hogy Hacsek két ló nyakán üljön, az egyik ( erste ) lennék én, a második ( second ) pedig lehetne second. Mindenkinek jó hétvégét!!!!

Üdv
tacsa

Mojo Creative Commons License 2000.02.25 0 0 3915
Kedves Rabo!

Ezek alapján másképpen értelmezem a dolgot.

Neked nem átfolyó rendszerű vízmelegítőd van, hanem klasszikus "bojlered".

Ez előtt valóban lehet nyomásszabályzó, és akkor nagy valószínűséggel tönkrement.

Vigyázz a buherálással, ha beépítették, azért tették, hogy a tartály (adott nyomásra tervezve) megfelelő nyomását biztosítsa. Nyilván van egyéb védelem (biztonsági szelep) a köcsögön, de jobb nem variálni.

Én szeretek kísérletezni, egy nyomásszabályzó betétet vennék (ha nem egetverő asz ára) és betenném, ha úgy sem javul a helyzet, akkor hívnék szerelőt.

Mojo

Előzmény: Rabo Karabekian (3914)
Rabo Karabekian Creative Commons License 2000.02.25 0 0 3914
Kedves Mojo!
Azt hiszem félreértesz. A nyomáscsökkenést én nem a zártcsap-nyitottcsap esetére értettem, ez természetes. Az a baj, hogy túl kicsi a melegvíznyomás. A tágulási tartály azért van, hogy a felmelegedő víz ki tudjon tágulni, mivel a nyomáscsökkentő (a bemenő vezetéken) zárttá teszi a rendszert. Fontos, hogy ez nem nyomásszabályzó, hanem csökkentő. Azért szerelték be, hogy ne menjen túl nyagy nyomás be a vízmelegítőbe. (gondolom) Ezen a csökkentőn lehet állítani, kézzel. A bajom az, hogy hiába növelem a bemenő víznyomást az időről időre visszaesik (napok alatt).
Lehet, hogy a nyomáscsökkentő rossz? Kilazul?
Egyébként a rendszer nem régi, 1 éves.
RK
Előzmény: Mojo (3913)
Mojo Creative Commons License 2000.02.25 0 0 3913
Kedves Rabo!

Ok, csak nem értem a tágulási tartályt. (?)
Nekem Vailant vízmelegítőm van, az azzal kapcsolatos tapasztalataimat tudom leírni - konyhanyelven.

A "nyomásszabályzó" tulajdonképpen a kazánon átfolyó vízmennyiséget szabályozza.
A vízmelegítőn lévő nyomás a melegvizes csapok elzárt állapotában a vízrendszer nyomása. Ha kinyitod vmelyik csapot, a nyomás leesik, a vízmelegítő "beindul". A "nyomásszabályzó" feladata a vízmennyiség szabályzása (hőfokszabályzás) úgy, hogy a vízmelegítőn lévő víznyomás ne emelkedjen meg annyira, hogy a rendszer (gázoldal) leálljon.

Szerintem egy kis spéci vízkőoldóval segíthetsz a helyzeten, de vigyázz, gumi részeket, tömítéseket ne érintsen.

Nálam ellentétes volt a probléma, egyátalán nem szabályzott a szelep, mert egy kis kődarab szorult be az ülék és a zárótest közé, vagyis teljes szelvényen dőlt a víz, ráadásul hidegen.

Rosszabb esetben cserélned kell a szabályzó betétjét.

Mojo

Ui.: "Okos" a rendszer, arra azért vigyáz, nehogy csőtörés esetén vagy víztelenítéskor beinduljon!
Mert akkor kályha lenne, samottbélés nélkül...:)

Előzmény: Rabo Karabekian (3912)
Rabo Karabekian Creative Commons License 2000.02.25 0 0 3912
Kedves Hacsek!
Ahogy épül a ház, a téglakörös ház, mindenki kis hozzászólás téglájából úgy jutunk el az építészettől a gépészetig.
Azért nem leszel te sem munkanélküli, hiszen mindig vannak kezdők és újrakezdők.
Meg olyanok is akik nem bírják befejezni(mármint az építkezést)
Meg a kérdezést sem :) (pl RK)
RK
Előzmény: Hacsek (3908)
Hacsek Creative Commons License 2000.02.25 0 0 3911
Szia bojóc!

Ez nem az a topic, ahol először meg illik indokolni, hogy miért nézel be. :))

Itt vagy kérdez az ember, vagy válaszol. Sőt az idő előrehaladtával az egykori kérdezőkből válaszolók lesznek és viszont.

Előzmény: bojóc (3907)
Rabo Karabekian Creative Commons License 2000.02.25 0 0 3910
Kedves Mojo!
Még a legelején úgy kezdtem, hogy quadriga vízmelegítőm van. Én azt hittem ez így egyértelmű, de mondom én nem értek hozzá. Szóval ahogy te mondod gázbojler.
Így OK?
RK
Előzmény: Mojo (3909)
Mojo Creative Commons License 2000.02.25 0 0 3909
Kedves Rabo!

Na most aztán teljes a káosz.
Ez használati melegvizet adó "bojler", fűtési célt szolgáló kazán, esetleg a kettő kombinációja?

Mojo

Előzmény: Rabo Karabekian (3906)
Hacsek Creative Commons License 2000.02.25 0 0 3908
Ez már döfi!

Lassan hozzá sem tudok szólni a témához. Ezt nemhittem volna.
Hölgyeim és Uraim, különösen second kolléga! Le a kalappal!

bojóc Creative Commons License 2000.02.25 0 0 3907
elnézést, hogy bele pofáztam, semmiféle szakértő nem vagyok, de hajdanában egy Kft-nél dolgoztam, amelyik többféle autó motorolaj adalék, stb. bevezetését végezte a magyar piacra. ott jött szóba egy - a cső-őrhöz? hasonló kence, amelyet be is vizsgáltattunk, és tényleg jelentősen csökkentette az oxigén diffúziót. csak nem került bevezetésre. szerintem ez az említett lötty a magyar változata lehet.

a fűtés témakörhöz meg úgy jöttem, hogy az unoka tesóm víz-gáz szerelő, és amikor a fűtésünket csinálta, ő mondta.

Tök jó ez a topic, sokat lehet tanulni. benézek majd máskor is.

sziasztok.

bojóc

Előzmény: second (3895)
Rabo Karabekian Creative Commons License 2000.02.25 0 0 3906
Kedves second és mojo!
Az a baj, hogy ez nem az én szagterületem, sőt igen távol van tőle, de azért megpróbálom.
Hidegvíz be a melegítőbe. Ezen van egy nyomásszabályozó. Melegvíz ki a melegítőből. Ezen van a tágulási tartály. Van még cirkulációs kör is, de az szerintem most nem számít. (ha azt lezárom a helyzet dettó)
Jelenség:
megnyitom a melegvizet
először jön a hideg víz (cirkuláció kikapcsolva)
utána odaér a melegvíz is
ekkor a nyomás rendesen leesik
Próbálom a nyomásszabályzót buherálni (értsd meghúzás általi nyomás növelés)- a nyomás kicsit nő
Pár nap múlva a nyomás újra kicsi és már nem lehet húzni a szabályzón.
Ekkor szoktam lecsavarni a tetejét a szabályzónak, a belső pöcköt kifele csavarni (ami a rugót nyomja) és úgy visszarakni a tetőt. Ekkor egy ideig megint jobb, aztán a régi nóta.
Boccs, hogy hosszú lett, de szakszavak nélkül nehéz a dolog.
RK
Előzmény: second (3905)
second Creative Commons License 2000.02.25 0 0 3905
???????
Lehetne egy vázlattal megtoldani a dolgot?
:)

Sec.

Előzmény: Rabo Karabekian (3902)
second Creative Commons License 2000.02.25 0 0 3904
Döbbenetesen jó reggelt!

Tisztelettel kérdezem, nem volt érthető, amit írtam?

"A legkisebb hőtehetetlenségű szabályozott helyiségbe. Amelyik legérzékenyebben jelzi a lakás hőmérsékletváltozását."
A legkisebb hőtehetetlenség a legkisebb tömeg × fajhő szorzatot jelenti a határoló szerkezetekre nézve. A felhaszált építőanyagok fajhője egy épületen belül általában nem sokat változik (majd Hacsek kiigazít, ha nem így van). Nézzük a tömeget! Adott belmagasság mellett a határoló falak tömege akkor a legkisebb, ha a helyiség kerülete a legkisebb. Ez kb. a WC-re fog teljesülni..... Vagy legkisebb hőtehetetlenségű (hőtároló képességű) helyiség lehet még egy üveges veranda, ahol szintén kicsi a szerkezet súlya, ez talán még rosszabb...
A hőmérsékletváltozásról lásd lentebb a napocskás sztorit!

Sec.

Előzmény: bd (3901)
Mojo Creative Commons License 2000.02.25 0 0 3903
Kedves Rabo!

Nem értem. Lehetne picit pontosabban?

Mojo

Előzmény: Rabo Karabekian (3902)
Rabo Karabekian Creative Commons License 2000.02.25 0 0 3902
Na ha mindenki alszik még akkor felteszek egy kérdést.
Quadriga vízmelegítőm van. Az a baj, hogy kicsi a melegvíz nyomás. A melegítőbe bemenő vezetéken nyomáscsökkentő van (szabályozható), és van tágulási tartály is. Hiába tekerem fel a nyomásszabályzót a nyomás alig nő és aztán idővel megint lecsökken és újra kell állítani a szabályzót. Mi lehet az oka?
Aki felébredt és van ötlete szóljon. :)
RK
bd Creative Commons License 2000.02.25 0 0 3901
Termosztátom, hova tegyelek?
Nem értek a gépészethez, de már annyian hozzászóltatok.
A legkisebb hőtehetetlenségű szabályozott helyiségbe. Amelyik legérzékenyebben jelzi a lakás hőmérsékletváltozását.
bd
Rabo Karabekian Creative Commons License 2000.02.25 0 0 3900
Jóóóóreggelt Téglakör!
Droopy Creative Commons License 2000.02.25 0 0 3899
T Second

Az idezett mondast mar hallottam, a fonokom szokta volt napjaban tobbszor is fennenn hangoztatni...

En csak egyszeru kutfejembol arra kovetkeztettem, hogy az a helyiseg, amely zavaro hoterhelesektol mentes, az altalaban a leghidegebb...
Termeszetesen ezt futetlen allapotaban kell figyelni, ellenkezo esetben a futes, mint zavaro hoterheles megvaltoztatja a meresi adatokat...

Udv:Droopy

Előzmény: second (3898)
second Creative Commons License 2000.02.25 0 0 3898
Nem akarom túlragozni a témát, csak valami vagy azt jelenti, vagy nem.
Az a kifejezés, hogy leghidegebb az azt jelenti, hogy a legalacsonyabb hőmérsékletű. Itt pedig arról van szó, hogy a zavaró hőterhelésektől (pl. napsugárzás) lehetőleg mentes helyiség legyen.
Van egy mondás, amit nagyon szeretek: Nem az a baj, ha valamit nem tudunk, hanem az, ha tudjuk, de nem úgy van!

Sec.

Előzmény: Droopy (3896)
second Creative Commons License 2000.02.25 0 0 3897
oszkaar,
"Szerinte hajtsam fel a hőközpont karbantartóit és ha lehet csináltassam meg velük."
Ha ez Főtáv hőközpont akkor a hőközpont karbantartói a Főtáv Rt. adott szolgáltatási üzemegységének fűtésszerelői. A szekunder rendszer átalakítási munkái nem tartoznak a Főtáv Rt. feladatai közé, tekintve, hogy nem a cég tulajdona a rendszer. Ennek ellenére a szükséges javítási munkákat általában megcsinálják a kollégák. Ez azonban kicsit több annál. Meg lehet azért próbálni rávenni őket.

"Ha össze tudjuk hangolni az éves karbantartással, akkor esetleg megúszható a rendszer leeresztésének és feltöltésének költsége is."
A nyári nagy leállás alkalmával sehol nem szokták leereszteni a szekunder hálózatokat. Ez mindenképpen rendkívüli akció lesz. Ráadásul, ha abban az időben akarod csinálni a fűtésszerelést, akkor ne nagyon számíts - szerintem - a Főtávos kollégákra, mert olyankor mindenkinek van éppen elég munkája a primer rendszeren.

Sec.

Előzmény: oszkaar (3890)
Droopy Creative Commons License 2000.02.24 0 0 3896
T Second

Ezzel ugyanazt mondod, mint tlala, vagy csak kotozkodni akartal :)

A haz leghidegebb helyisege (futes nelkul) legtobbszor az eszaki szarny...

Tlala csak azt akarta tudatni, hogy ha lehetseges, akkor olyan helyiseg valasztodjon a szobatermosztatnak, amely a legerzekenyebb a haz negativ iranyu homersekletvaltozasara, hogy az a ny@mvadt kazan elinduljon. a tobbi helyiseget mar szinten tudjak tartani a radiarorszelepek...

Udv:Droopy

Előzmény: second (3894)
second Creative Commons License 2000.02.24 0 0 3895
"Ez a folyadék bediffundál a műanyag cső felszínére és megakadályozza az oxigén kiválást. A mennyiség nem kritikus, - a munkát úgyis az a része végzi el, amelyik felrakódik a rendszer falára."

Hááááááááááááááát......
Maradjunk annyiban, hogy engem nem győztél meg. :)

Sec.

Előzmény: bojóc (3886)
second Creative Commons License 2000.02.24 0 0 3894
Termosztátjaim az Úrban!

Annak a kitételnek, hogy a radiátorral fűtött helyiségek között a leghidegebbe kell tenni a termosztátot, egyelőre nem sok értelmét látom. Tessenek elképzelni, hogy a bejárati ajtó után kialakítunk egy kis "szélfogó" helyiséget, amit azonban csak 12°C-ra akarunk fűteni. Ide kellene tenni a termosztátot? Nyilván nem.
Az északi oldal már jobb nyom.

"ha ide tesszük a szobatermosztátot és beállítjuk pl. 20 fokra a hőmérsékletet, akkor hogy lesz a nappaliban mondjuk 25 fok?"

Ez nem a szabályozás, hanem a méretezés kérdése, ha a rendszer radiátorait úgy méretezték, hogy adott előremenő hőmérséklet mellett az egyik szobában 20°C, a másikban 25°C legyen, akkor a dolog meg van oldva. Ha az egyik szobában valamilyen központi szabályozással tartjuk a 20°C-t, azzal a másik szobában a 25-öt.
Nos, a gond ott kezdődik, ha a helyiségek hővesztesége nem egyformán változik. Pl az a helyiség, ahol a termosztát van déli tájolású. Kisüt a nap. Kiszemelt helyiségünket kellemesen melengeti, de az északi fekvésű másik szobánk, csak hűl, hűldögél. S Mivel a napocska által jól felmelegített szobánkban lévő termosztát lekapcsolta a fűtést, a másik szobában kezd dermesztő lenni a hideg. Ez az a pillanat, amikor el kezdünk gondolkodni, hogy talán mégis át kellene tenni azt a ternosztátot.
A lényeg szerintem, hogy olyan helyre kerüljön a termosztát, ahol az ilyen és hasonló hőterhelések nem zavarják működését. Lehet ez pl. egy északi tájolású helyiség.

Kössz a türelmet.
Sec.

Előzmény: gorilka (3893)
gorilka Creative Commons License 2000.02.24 0 0 3893
Kedves Mindenki!
A szülői háló az északi oldalon van, ha ide tesszük a szobatermosztátot és beállítjuk pl. 20 fokra a hőmérsékletet, akkor hogy lesz a nappaliban mondjuk 25 fok? Ha a nyugati oldalon lévő nappaliba rakjuk, akkor előfordulhat, hogy a fűtés "be sem indul".
De az is lehet, hogy csak mi zavartuk meg a kérdésekkel az épületgépészt, és amint magára hagytuk már tudta a választ.
Üdv
gorilka
Előzmény: tündérlala (3883)
Hacsek Creative Commons License 2000.02.24 0 0 3892
Good Old Bear!

Gyűjtögetek neked számokat, de már csak holnap.

Előzmény: oregmedve (3889)
ludanyi Creative Commons License 2000.02.24 0 0 3891
Sziasztok!

Bocs hogy ilyen nem éppen ideillő dolgot kérdezek, de én is most felújítok....
Látott már valaki valamelyik cég kínálatában (vagy üzletben) 50cm széles kürtős
páraelszívót konyhába??? (mindenhol csak 60cm széles van és nálam nem fér el...

Előre is köszi LaCus

oszkaar Creative Commons License 2000.02.24 0 0 3890
Second!

Tegnap este beszéltem telefonon az építészem által ajánlott gépésztervezővel. Megnyugtatott, hogy a szekunder oldalon minden különösebb kavarás nélkül megváltoztatható ezeknek a csöveknek a nyomvonala, meg csak vízssintes irányban lesznek elmozdítva. A lényeg, hogy az eredeti csatlakozópontba kell visszavezetni őket. Szerinte hajtsam fel a hőközpont karbantartóit és ha lehet csináltassam meg velük. Ha össze tudjuk hangolni az éves karbantartással, akkor esetleg megúszható a rendszer leeresztésének és feltöltésének költsége is. Akkor már a radiátorok áthelyezése is megoldható egy kosszal.

Kösz a segítőkészséget, ha majd időben közelebb leszünk, lehet hogy megkérlek egy szemrevétel erejéig.

Oszkaar

Előzmény: second (3864)
oregmedve Creative Commons License 2000.02.24 0 0 3889
Kedves Hacsek,
telefonszámok tökéletesek. Köszönettel várom őket!

Kedves Mojo,
Köszönet!

öregmedve

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!