A könnyűbeton minél keményebb/teherbírób, annál szarabb a hőszigetelő képessége. Ha nem csak üteg feltöltésére, térkitöltésre szeretnéd használni (nulla tartóerővel), akkor sürgősen felejtsd el.
Ilen helyekre az XPS hab aló. A parasztvakító + q.drága egyéb pir/pur habokkal ellentétben az xps valóban jó hőszigetelő képeeségű + teljesen vízálló anyag.
igen, belűl fa és a külső részen műanyag elemekkel rögzítve az alu profil.
De ezt is nagyméretű ablakoknál érdemes alkalmazni, másképp rettentő drága.
A fa ablaknál léteznek sérülékeny illesztések (az üvegszerelvény és az alsó nyilócsap közé), ha csak oda szerelnek egy alu profilt, azzal elég sokáig problémamentes az ablak.
"kellhet", mert nem én vagyok a statikusa, így semmi számonkérhető konkrétumot nem akarok írni.
de akkor már azt is mondhatnánk, hogy gerendakettőzés nélkül sem biztos, h jó. és a széleken sem maradhat gerenda szabadon. és a közbenső pallóra sem lehet béléstestet ráakasztani.
balról a 2. gerenda mintha sérült is lenne.
de én nem tudok semmit erről a födémről (és az alatta/felette lévő szerkezetekről).. így sokkal több konkrétumot nem is szeretnék írni. ne legyen az én felelősségem.
(régi gerendáknál, kis fesztáv+terhelésnél elég volt a kitöltés, nem kellett a felbeton). repedt is alulról a vakolat.
abban ugye egyetértünk, hogy az eredeti kérdés szerint a gerendák-béléstestek közti rész kitöltése mindenképp szükséges.
és hogy az egészre kellene statikus terv, és hozzá felelős műszaki vezető vagy ellenőr.
Egy erkélyt kellene lebetonoznom béléstest csere után, de csak 11cm van az ajtók aljáig, így lépésálló hőszigetelés nem férne el. Ezért gondoltam a könnyűbetonra, mert a semminél azért az is jobb. Kenhető vízszigetelés és járólap menne majd rá. Alulról és oldalról kap majd EPS-t, csak felülre kellene valami megoldás.
Ez elvileg járható / vasalható / burkolható és szigetel is egy kicsit. Megfelelne ez vasalt aljzatbetonnak közvetlenül a gerendákra / kefnikre? 700-as vagy 900-as sűrűségben gondoltam.
"Nagyon sokat jelentett a plusz 20 centi fodemszigetelés. "
Sokat segít egy okos KÜLSŐ árnyékolás is. Tehát egyetlen napsugár se jusson el soha a külső ablaküvegig. Van, akinek pár olcsó külső árnyékoló felszerelése után a felére csökkent a klíma villanyszámla költsége.
Sziasztok! A kérdésem az lenne, hogy adott egy terasz (lambériás a teteje) ami egybe van fedve a lakással, a padlás az le van szigetelve csak a terasz nincs! Érdemes leszígetelni vagy csak pénzkidobás? Remélem érthető a kérdésem
" Tehát 8 évet tart egy prémium minőségű felületkezelés a déli oldalon. Utána az egészer le kell csìszolni és ecstelhető viaszos pácokkal újrakezelni. A felújítás, jó minőségben elvégezve, drágább mind egy új nyílászáró. "
Szép ezt leírni, de a magyar valóságtól messze van.
Jó ne 8 év hanem 10 . kinek van erre energiája és anyagi fedezete ?
Érdekelt vagyok több nagyon régi házban, lakásban. Van 125 éves és van 90 éves is . Jó ha 25 évente sor került a nyílászárók... mázolására.
A fa szerkezeteket nem festik, hanem mázolják.
Mondjuk a fanyílás zárók külső felületét azért ha van idő energai 15 évente nem árt lemázolni.
Ja ahol napos oda un. olajos ajánlott. Pl. nálunk a standolit. a belső felületekre megteszi a kereskedelemben kapható bármely festék.
Az igaz, alaposan elő kell készíteni a felületeket.
" A fa festese egy tudomány. "
Így van, de megtanulható és nem a netről.
Kaparás - csiszolás, tapaszolás - csiszolás, portalanítás és mázolás min. kettő rétegben.
Ilyet én még nem nagyon láttam, szerintem fordítva akartad. Van olyan azért ami nem hőhidas, gyakorlatilag csak egy időjárásálló burkolatot kap,a szerkezet maga fa továbbra is.
A fa festese egy tudomány. Tűlevelünek, lombhullatóknak, exotikusoknak külömböző rétegrendet kell használni. Kb. 280 mikron száraz anyagot kell felvinni a felületre kültéren, ami nagyon sok. Egy jó iparu lakknak a szárazanyag tartalma max. 50%, tehát nedvesem 600mikront kell felvinni. Ezt csak air assisted festőgéppel lehet. 25 -35mikront veszít egy év alatt a felületkezesél. Tehát 8 évet tart egy prémium minőségű felületkezelés a déli oldalon. Utána az egészer le kell csìszolni és ecstelhető viaszos pácokkal újrakezelni. A felújítás, jó minőségben elvégezve, drágább mind egy új nyílászáró. PVC ablak kerete nem hőhidas. Alu fa ablak (belül alu, kivül fa), alu része is hőhidas. Csak nagyon nagy méretű üvegfalakra optimálus a hőszigetelése, szakszerűen beépítve.
Ha valaki felbérel valakit, hogy csinálja meg a régi ablakát. És ő elkezdi leégetni a régi ablakot meg gittelni alapozni festeni meg stb..... Akkor ha kiszámolod ezt egy mai órabérrel plusz a felhasznált anyagokra, lehet olcsóbb az új....
Persze ha magának megcsinálja valaki és elbaszakodik vele, az más. de egy fa ablakot a mai lazúrokkal festékkel és égető UV mellett le kell újra kezelni, csiszolással, stb. Azaz 3-5 évente rámegy egy két hét szabid vagy szabadidőd.
Sajnos kétségtelen a mai műanyag ablakok előnye. Nekem fa 3 rétegű ablakaim vannak, és imádom a fát, de ez ettől még így van, saját bőrömön tapasztalom. Épp vizsgálom, hogy fautánzatú alu profilokkal mi lenne ha beburkolnám (tudom, van gyári fa alu ablak).
Apám festő, gyerekkoromban hőlégfúvóval takarítottam nyaranta az ablakokról a zománcot nagyüzemben, ezzel szereztem zsebpénzt.
Volt ott minden, de mivel fa minden javítható, kuvágható, pótolható így sok munkával javíthatóak voltak. Üveget is rengeteget szedtem ki, kitteltem újra, stb.
Aztán ahogy megjelentek a műanyag ablakok a 90-es években onnantól a kutya nem kért ilyen munkát többé, egyszerűen nem éri meg szarakodni vele.
Egy darabig még ment a gumiprofil marás is, de az is csak pótcselekvés..
"És meg kell csinálni, mert ha nem, akkor még 5-10 év, és teljesen elrohad."
200-300 éves ablakok simán ki fognak bírni még 100 évet, 20-szori újrafestés nélkül is.
Amiket itt sorolsz, az a jutalékért dolgozó ablakcsre-ügynökök betanult szabvány parasztvakíkító szövege.
Ezzel veszik rá a szegény+buta embereket arra, hogy a nehezen összespórolt pénzecskéjüket (a soha meg nem térülő) ablakcserére szórják el, hogy utána ne maradjon egy fillérjük sem hőszigetetelésre.
Azért egy 100 éves bérház ablak (de egy 40-50 éves lakótelepi ablak is) már nem csak esztétikai szempontból vacak.
Azokat már nem csak azért kell átfesteni, hogy szebb legyen, vagy azért, mert egy másik színárnyalat jobban tetszene.
Ott már jellemzően repedezett/lepergett a festék. Ezeken a helyeken korhad a fa, és jó eséllyel meg is vannak vetemedve ezek az ablakok.
És meg kell csinálni, mert ha nem, akkor még 5-10 év, és teljesen elrohad.
Utána megint 5-6 évente rá kell nézni, és kijavítgatni (jellemzően a külső oldalát), ahol repedezik a festék. Vagy 10-15 év múlva jön megint a nagyjavítás.
15 évvel ezelőtt még fel tudtam újíttatni ilyen ablakokat. A festő már akkor sem vállalta a festék leégetését, csak alapos csiszolást, de még ésszerű áron lemázolta az ablakokat. És ésszerű költség volt a az elkorhadt vízvetők cseréje, és a vetemedés egyenesbe gyalulása is.
6-7 évvel ezelőtt viszont már horribilis összeget kértek a mázolók. Olyan összeget, mint amennyibe egy műanyag ablak került volna.
Mivel azok az ablakok nem voltak olyan vacak állapotban (5 éve mázolták őket), ezért elég volt a külső oldalát lecsiszolni, és újrafesteni, amit megcsináltam én.
Nem lett szép, de megakadályoztam, hogy további 2-3 év ázás alatt szétrohadjon az egész.
Egy elhanyagoltabb ablakot saját kezűleg rendbe rakni, bemarni a gumiszigetelést, egyenesbe gyalulni, ...
megoldható, csak kell hozzá barkácsolási hajlam, és rengeteg idő.
Én egy vacak ablak rendbetételére nem szánnám rá két nap szabadidőmet (majd 5 évente újra és újra fél napot a javítgatásra), hanem inkább vennék helyére egy műanyagot. Ha nincs pénzem, akkor használtat, ha van, akkor meg újat. Azért, mert önmagában az üzemben tartási költsége kevesebb az új ablaknak (ha a munkadíjat is beleszámítjuk).
Az csak hab a tortán, hogy mellesleg a hőszigetelése is dupla olyan jó, és ezért a fűtésszámlát is csökkenti.
Én még ne hallottam olyanról, hogy valaki egy milliót költött ablakcserére, és csak emiat a házát két millió forinttal drágábban tudta eladni.
Olyat már viszont hallottam, hogy az eladó ház vevője folyton a régi ablakokra hivatkova próbált alkudozni, erre akkora engedményt kapott, amiből egy fél ablakcseree sem jön ki.
Nem csupán ilyen megfontolás létezik. Adás-vételnél fontos a nyílászárók minősége, sokkal többet lehet bukni azon, hogy régi típusú az ablak, mint megcsináltatni modern, hő/hangszigetelőre.
A saccolás arra vonatkozott, hogy minden tél más, de ezek az adatok a számlák alapján vannak. Ez egy nyeregtetős, tető/födém szigetelt téglaház nagy ablakokkal, két gázkészüléket kiváltva. Szerintem is van olyan ház, ahol többet hoz a szigetelés arányaiban, nálam így oszlott meg ( a te listád és számításod szerint ablak csere 10, kazán és bojler kiváltás 20, emelet kb 1.5 oldalfal, fölszint 4 oldalfal szigetelése 20). Majd mindenki eldönti, mit csinál, én leírtam a tapasztalataimat. 10 centi EPS, födém szigetelés, ablakcsere és gázkészülék csere egy 180 nm-es emeletes ház fogyasztását behozza 1500 m3 környékére.
Abban alapvetően igazad van, hogyha van egy régi, de alapvetően jó állapotú ablak, akkor csupán pénzügyi szempontból nem éri meg kicserélni.
Abban is igazad van, hogy egy huzatos ablakot pár ezer forintból meg lehet javítani, és onnantól már nem szigetel annyival rosszabbul, mint egy új ablak, hogy megérje a csere.
Ugyanakkor két szempontot bedobnék ide, amit nem veszel figyelembe:
Kb. 10 éve kértem árajánlatot ablakok átmázolására, és úgy 100e forintot kértek a nagyobb ablakokra (duplaszárnyú, duplarétegű régi ablakokról volt szó, ami babra munka). Nem gondolnám, hogy ez olcsóbb lett azóta. Egy olcsó műanyag ablak kb. kijön ennyiből, még beépítéssel együtt is, és onnantól kezdve örök élet, míg a 100e Ft-ból felújított fa ablak 10-15 év múlva megint kéri a felújítást.
De ha az esztétika nem szempont, azaz átfestjük és tömítjük mi magunk a régi ablakot, akkor nem fair a költségeket egy cég által beépített új műanyag ablakkal összehasonlítani. Vegyünk az összehasonlításnál egy bontott műanyag ablakot, amit mi rakunk be. (Szabvány méretű ablakok esetén mindig van választék.) Ez már kb. összevethető lesz az ablakok kétszeri kijavításának anyagköltségével, a teljes időráfordítás meg szerintem kevesebb is lesz.
Akár az 1. (hátra dőlünk, és oldja meg az egészet egy vállalkozó), akár a 2. (megcsináljuk mi magunk) irányt választjuk, nekem mindkét módozatnál az ablakcsere tűnik jobb választásnak.
Az ablakcsere megvolt tavaly nálunk is, bár nem három rétegű üvegesre, csak 2 rétegűre, de így is jobb lesz, mint a régi szarul záródó gerébtokos.
Kérdés, hogy milyen vastag szigetelés kellene a b30-as falra, mert az idén a fürdőszobára ment el sok lóvé. Talán 5 centit tudnék feldobni az idén, jövőre meg arra talán még 7-et.