Adott egy 5 tagú család és egy 10 évvel ezelőtt vásárolt 200 literes Ariston bojler, ami éves szinten 3600 kW áramot fogyaszt. Ezt szeretném lecserélni egy energiahatékonyabbra. Szóba jött a hőszivattyús bojler is. A lényeg a lényegesen kevesebb fogyasztás lenne.
Egy kicsit úgy érzem, hogy 5 főre a 200 liter túl lett lőve. Cserélhetem kisebbre, mondjuk 120-150 literesre? Elég lesz?
segítséget szeretnék egy alkatrész beazonosításában.
vannak régi fajta csapok amikbe nem becsavarni kell a bekötőcsövet hanem 2db 10mm es krómcső lóg ki alul kb 20cm hosszan.
Erre a csőre keresek szorítós 1/4-es külsős alkatrészt. találtam olyat ami flexicsöves de az nem jó. olyan kell ami 10mm csőre szorít és a másik fele 1/4 vagy 3/8 as. Egyáltalán hogy hívják mert még keresni se tudom a neve nélkül .... :(
valami ilyesminek néz ki de csak az egyik felén van szorító hollander.
Napi 8 órában vételezhetjük ezen az áron az áramot, ebből 4-6 óra csúcson kívüli időszakra esik (és a legrövidebb kapcsolási idő sem lehet kevesebb 15 percnél).
Ja, vezérelt: ugye nincs két drót húzva a fogyasztóhoz, egy normál és egy olcsó villannyal ;-)
Egyszerűen egy olyan villanyóra-szerű szerkezet van a falon, ami távvezérelt, a szolgáltató vezérli, így a rá kötött fogyasztókat a szolgáltató kapcsolgatja be meg ki, akkor és annyi időre, amikor nekik tetszik (de gondolom azért valami erre vonatkozó rész van a szerződésben, minimum mennyi naponta, stb.)
Ez a távvezérelt, kapcsolós villanyóra ugyanazt a villanyt adja ki magából, mint a másik, csak ennek a fogyasztását olcsóbban számolják ugye - ennyi a vezérlés lényege.
Nem pl. 22.00-6:00 között van "éjszakai" áramod, hanem naponta többször is, kisebb szakaszokban.
Ez nagyon jó, mert nap közben is többször olcsó villanyból ráfűt a bojler.
Ha jól tudom ezek a szakaszok nem fixek: az összes fogyasztás függvényében kapcsolgatja az elosztóközpont, szóval amikor sok a fogyasztás, nem ad villanyt az ilyen villanyról üzemelő készülékeknek, amikor meg van "felesleges" kapacitása a rendszernek, akkor eteti ezeket a fogyasztókat ;-)
Előtte egy nyilt égésteres cirko volt. 2 csapat volt. A gázszerelő egyszemélyben fütési szezon végén lecserélte a falikazánt. A kéményesek rá 1 hétre a meglévő 8 méteres kéménybe berakták a műanyag csövet, a készüléknél ketté osztották. A beszivást a kazánházból kifurva oldották meg.
A következő dolog a bojler cseréje lenne. Most gáz bojler van és most néztem,hogy van éjszakai áramom. Arra gondoltam az éjszakairól menne mondjuk egy 150literes bojler és az elég lenne a következő napra?!
Nézegettem,hogy van hőszivattyús bojler is. Az jó megoldás lehet?
Milyen volt előtte? Nekem turbós van és szeretném kondenzációsra cserélni a fogyasztáscsökkentés reményében. Nálam egyből a kazán felett megy ki a szabadba a kémény 90 fokban. Így nagyon rövid a kémény. És kíváncsi vagyok ez mivel jár.
" Minden kazán gyártója világosan leírja, hogy a készülék milyen füstgáz elvezetéssel építhető ki és ehhez biztosítja a megfelelő építő elemeket. Akkor miért szükséges kémény tervezés és átvétel?
Igen leírja, sőt különféle rajzos útmutatókat ad, hogyan lehet egy kéményrendszert megvalósítani.
De a gyakorlatban nem mindig így sikerül.
Mindig a kéményes az aki a kazángyártó által javasolt elemekből (vagy akár másféléből ) összerakja azt a kémény rendszert. Megépíti.
A terv csak ezt ábrázolja , rögzíti mint egy adatközlést. A Meo ezt veszi át és bizonyos mérésekkel/vizsgálatokkal megállapítja, hogy az jó vagy sem ( ez a tömöségi vizsgálat ).
Azért a gázvezetékhez is csak hozzányúlnak, a minimális a golyóscsap csere. Tehát a vezetéket megbontják.
EPH úgy ahogy írták 30 éve követelmény.
Ettől függetlenül a kéményesek (nem az építők, hanem az átvevők ) néha túltolják. Nevetséges ,hogy egy olyan rendszernél ahol a gyártó eleve garantálja, hogy a kazán legalább 30 m -es rendszernél legyőzi az ellenállást - a cső átmérők a szokásosak, csak pár könyök van, akkor egy kb. 10 m hosszú rendszernél un. ellenállás számítást kérnek, + hőtechikai humbungot.
Nyilván a határnál pl. 25 m hosszúnál ajánlatos számítást készíteni, de az alatt.... paraszt vakítás.
Láttam ilyen számítást 6 oldal, sok hűhó semmiért.
Persze a 40 eft ért kell valamit nyújtani.
Na most a csere sokszor nem sima csere. Pl. nyilt égésterüről átmenni zártra, vagy zártról a kondisra. itt mindig más a kéményrendszer.
Habár valamikor amikor a kéményseprők még a mostaninál is nagyobb urak voltak ( jó 20 éve ) egy fég nyilt égésterűt cseréltettem volna ugyancsak nyiltra ( Fég C12 - ugyan arra csak újra. igencsak magaslóról beszéltek velem. pl. mondták kell rajz (tervek nevezték ). És a lelkemre kötötték, hogy azt csak épületgépész - engedélyes -készítheti. Visszakérdeztem nem az a lényeg hogy a rajz a valóságot tükrőzze ?
Aztán ezeknek a túlhatalmas kéményseprőknek befellegzett.... magyarosan a tökükre léptek. Ma már nincs kötelező évi un. kémény ellenőrzés.
Nincs azóta több CO halál. Régen is ma is kb. 20 az évi ilyen baleset. Ami nem mind a helytelen kémények miatt van.
De mint utánad írták, ha a feltételek megfelelőek, van un. egyszerűsített csere.
A jó gázszerelő csak felméri,, hogy a feltételek fennállnak vagy sem.
Nálam most lett kondenzációsra cserélve. Nem kellett semmilyen gázmeó. Hivatalosan lett cserélve, kaptam vissza gázmüvektől dokumentumot, hogy elfogadták a cserét. A kéményes a meóssal jött együtt. EPH se kellett.
Előre elnézést a szakmabeliektől a provokatív hozzászólásért, de engem felháborít a gazkazán csere körüli műbalhé az engedélyek mennyiségével.
Minden kazán gyártója világosan leírja, hogy a készülék milyen füstgáz elvezetéssel építhető ki és ehhez biztosítja a megfelelő építő elemeket. Akkor miért szükséges kémény tervezés és átvétel?
A gázcső csere esetén már ki van építve a hálózat 99%, hogy a modosított rövidített hosszítótt cső is ugyanazon a nyomvonalon lesz, miért szükséges tervezés és MEO átvétel?
A készülék maga földelt aljzatba kerül csatlakoztatásra, miért szükséges EPH csatlakoztatás és ennek a jelntősége tényleg olyan fontos akkor miért lehet a mostani FÉG kazánt 30 éve nélküle használni és ha nem nyúlok a rendszerhez akkor még 30 évig tudnám így használni?
A fenti elemek több százer forinttal növelik a csere költségét de valójában egy "pecsétről" szólnak csak és nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy elavult készüléket használjon a lakosság, mert valójában sosem térül meg a gázkazán cseréje.
Ahogy néztem nem kell engedély ha nem nagyobbat veszek. De majd utánajárok. Ha annyi akkor nincs értelme az egésznek és csak egy klimát rakatok fel és azzal besegítek.
Nagyban függ a hőleadó oldaltól is, radiátro, padlófűtés stb. Ha az előremenő hőmérsékletet alacsony (55C alatt?) akkor lehet még megtakarítás, de szerintem nem számottevő.
Hasonló cipőben járok csak nekem a kazánom még régebbi és egy készülék árán felül a kéménybélelés (de ez téged is érint), engedélyek stb 1.3-1.5m (budapest) tehát mire kicseréled már közel fogsz járni 2 millióhoz.
Ennyi pénzért már lehet hőszivattyút is telepíteni, ahol a készülék sokkal drágább, de a bekötése a H tarifa miatt (jelenleg korlátlan és kedvezményes árú fűtési szezonban), a mérőhely szabványosításon kívül nincs más engedély és költség. Pesze hőszivattyúnál is fontos, hogy a ne kelljen nagy előremenővel dolgozozon.