Köszönöm az elismerő szavakat! :) Hááát ez a Jimmy csak azért van, mert eddig csak az MTB építette meg. Se külsőleg, se a belbecstől nem vagyok elájulva. Ha valaki igényesebben megépítené akkor biztos, hogy lecserélném. Jól látod, az egykori Wiener Walzer egy részlete van felette.
Időközben a Román (eredetű) vonatójárműveim sora szerintem végleges lett. Én még egy Szerb, Macedón és Montenegrói gépet vásárolnék, ha az AF vagy az ACME kiadná.
Engem is meglepett, hogy a Rompetrol-os mozdony került újra a boltok polcaira, szinte változatlanul, ennyire népszerű lenne modellezői körökben?
Az MMV-s annak idején nekem megvolt, utólag sajnálom, hogy a gyűjteményem akkori szűkítése miatt megváltam tőle...
A vörös-fehér-vörös festésben látnék még fantáziát, az elsőként modellben megjelent 520-as viszont véleményem szerint, épp emiatt már nem jöhet szóba, (azóta amúgy is már a Constantin Groupé), ezzel szemben egy Softronic 45-ös megvalósítható lehetne...
Szintúgy a CFR Infrastructură klasszikus színeiben, szüke-kék "villámos" Marfă, Unicom Tranzit, Vest Trans Rail gúnyában sem volt még...
Nem modell ugyan, de ha már korábban (modellek kapcsán) szóba került, épp' mostanság futottam bele ebbe a cikkbe, ami részletesen taglalja a kisvasút múltját, rendszerváltás utáni haldoklását, illetve a bezárásához vezető okokat. És lám, ott áll benne:
"Virág Sándor ’96 szeptemberében néhány ismerősével felmérést végezett az egyik nyárádmenti járaton. A 98 utas közül négynek volt érvényes vonatjegye."
Persze jó kérdés, hogy a nemhogy kínálatinak, de még keresletinek sem nevezhető menetrenddel meddig lehetett volna üzemben tartani a vasutat. A XXI. századba úgy átmenni, hogy a 96km-t 4:45 alatt teszi meg, már röhej lett volna. Főleg, ha azt is hozzávesszük, hogy a vonal két vége között légvonalban 45km van; és ha még hajlandók is vagyunk Balavásár felé picit kerülni, hogy végig főúton menjünk (59km), 1 óra alatt bent vagyunk Vásárhelyen.
Szóval nem tudom, hogy végül valóban a korrupció vitte-e el a vasutat. Inkább azt látom, hogy a '80-as évek óta "lélegeztetőgépen" volt tartva. Az ingyen utazás az utolsó mentsvára volt; ha korrektül bevasalják a menetdíjat a 4 és fél órányi 20km/h-s döcögés után, '96-ra már ugyanúgy csak négy fizető utas maradt volna szerelvényenként.
Mondjuk nekik nem kellett volna 6, elég lett volna 1 kocsi...
Mondjuk az is jó kérdés, hogy ha éveken keresztül vonatonként csak négy fizető utas volt, akkor vajon miért adták ki 5-6 kocsival a vonatokat? :)
Hát mindenek előtt én örülnék annak, ha a Rompetroloshoz hasonlóan újra kiadnának egy sorozatot az MMV-s EA-ból is, mert annó lemaradtam róla. Na meg azért is, hogy ne árválkodjon az MMV-s Sulzerem. Legyen neki is EA-s fivére, mint az Express meg GFR festésű Sulzerjeimnek. :)))
Amúgy elég sokféle festésben megjelent már az EA modell (klasszikus szürke festés kék oldal-csíkkal, klasszikus szürke festés piros oldal-csíkkal, piros-fehér-piros, Siemens féle fehér-piros-fehér, Delfin festés háromféle pályaszámmal, Rompetrol, MMV, GFR kétféle festésben, DB Schenker Romania, CFR Calatori Express festésben, piros-szürke CFR Marfa festés kétféle pályaszámmal, Astra Trans Carpatic, közeljövőben jönnie kell a CFR Calatori Puma festésben). Szóval nem egyszerű a válasz, de egy ilyent (pont ahogyan az alábbi linken látható) VI. korszakosban még vennék.
A képről nehezen vehető ki, de a lényeg ezen a mozdonyon, hogy kétféle szürke árnyalattal van festve. Az oldalán végigfutó piros csík alatt sötétebb a szürke szín, a csík felett egy picivel világosabb.
Csupán kíváncsiságképp - mivel a legkevesebb ráhatásom sincs - , ha választhatnánk, a fórumtársak melyik EA variánst /korszak, társaság, festés/ látnák szívesen a gyűjteményükben az A.F. által, maradva a klasszikus kaszninál?
Értem én :) Arra is gondoltam. Ott a találkozón szedtem ki belőle a saját kurz+kengyeles univerzálist, és raktam bele a kengyelest. A fotókon is az van. Viszont a 2272-es fotón valóban még a kurz+kengyeles van benne, bár egy régebbi változat (mert ugye bármit nyomtatok, nyomtatás után találok rajtan egy-két javítandó pontot, aztán újranyomtatom, aztán lásd az előző pontot... a kengyeles+kurz esetében most járok a 8-as verziónál, de még mindig nem vagyok elégedett).
Egyébként a 150-es nem Liliput. Egyrészt az előzetes alapján valami jászvásári gépet készültek kiadni, amihez nem sok kötődésem lenne; másrészt utánaérdeklődtem, és a Liliput BR52-esnek összesen két tengelye hajtott, ami egy használatra (és nem vitrinbe) szánt tehervonati gépnél ugyebár elég sovánka... Szóval amikor képbe került ez a marosvásárhelyi gép, pláne 7 tengelyen hajtott Roco alapra, lecsaptam rá.
Azóta egyébként elkészült a Liliput is. Állítólag már a szerkocsi mind a 4 tengelye hajtott, meg a rézszínű abroncsokkal dekoratívabb is, de ennek ellenére nem bántam meg, hogy a Roco mellett döntöttem. Nagyon tetszik.
Általában igyekszem saját gyártású kengyeles+kurz "univerzális" kapcsolókkal használni őket, mert itthon ezt a két félét használom; a találkozón viszont az üzemnek mennie kell, mindenféle kocsikkal kompatibilis kell legyen a mozdony, így biztosra mentem, és visszaraktam rájuk a kengyeleseket.
Mint minden találkozón, természetesen most is volt freeride, amikor bármilyen oda nem illő, elvetemült járművet fel lehetett rakni. Megragadtam hát az alkalmat, és megannyi szokatlan helyen lencsevégre kaptam a Bánát Királynőjét. Megfordult Zircen, Magyarszerdahelyen, Fóton; kis-Antant-találkozót rögtönzött a csehoszlovákokkal Decsen:
Végül hogy ne csak tikkadt szöcskenyájak jussanak neki, hegyek közt is sikerült elcsípnem:
A hétvégén lezajlott egy nagyon jó hangulatú találkozónk. Aktualitását az adja, hogy mivel az idén külföldi modulok nem vettek részt a találkozón, a szervező kitalálta, hogy a fővonal eleje, a Tiszai Tároló (bez.) -- Haris -- Zirc (kiz.) szakasz "külföld" legyen. A "külföld" (és a korszak) jelen esetben naponta változott, a 2. nap végén éppen Románia lett (egészen pontosan a Tisa Triaj -- Hariş szakaszon; esküszöm, nem én beszéltem rá...).
Mivel a csapatban közel-s-távol egyedül én gyűjtök román cuccokat, rám hárult a gördülőállomány kiállításának nemes feladata. Korszakban elvileg valahol a '90-es évek közepén jártunk volna, és arra is odafigyelünk, hogy a korszakon kívül a vontatási nem is megfeleljen (nem villamosított vonal). Mivel eleddig egy gyártó sem tudott előrukkolni olyan Sulzerrel, amit tiszta szívvel megvettem volna, hát bajban voltam; végül úgy döntöttünk, hogy picit meghosszabbítjuk a 150-es gőzös életét (bár konkrétan az én példányom eredetijéről semmi infót nem találatam, de az eredeti 150-eseket szerintem legkésőbb a '80-as évek elejére leállították), és az fog pendlizni a határon a tehervonattal.
Néhány kép:
A zirci gépcserék után természetesen a vonatok tovább közlekedtek:
Az idei évben úgy tűnik, hogy próbálja azért a gyártó a meghirdetett (sajnos több esetben így is jelentős késést felhalmozó) modelleket kiadni: AF-Liliput koprodukció 150-es sorozatú gőzös, különszériás Ázeák / + "Hora", "Express"/, Tilliggel közös hűtőkocsik, ex-DB (ACME) kusettek - némi ok van a reménykedésre.
A 189-es RELOC "Puma" véleményem szerint biztosan kiadásra kerül még.
Viszont a gáztartályokkal, és az AVA fülkés kocsikkal kapcsolatban (bordó-fehér, illetve kék-szürke színben), már nem vagyok optimista, a végére pedig a Sulzer óriási kérdőjel. Ha esetleg valaki bővebb, publikus információkkal rendelkezik, örömmel vennénk...
Szép gyűjtemény! Érdekességképp jegyezném meg csupán, hogy korszakban szinte teljesen stimmel egymással a képen szereplő négy gép! 2010-ben a Székely Gyors egyik mozdonya a 009 volt, még EA táblával, egészen jó állapotban. Az 551-es Delfin ekkoriban friss festékszagú, műhelyből alig pár hónapja érkezettként rótta a vaspályákat, a 41-105-ös is aránylag szép, megbecsült gép volt, még telefonszámos psz. nélkül. A Siemens-es 45-0318 ekkor ugyan már nem volt a legszebb fényében, de üzemelt (később kapott még egy esélyt).
CFR-es iránytáblákat keresnék, leginkább amik a Roco Y kocsijaihoz voltak anno mellékelve. Ha valaki nem tartana rájuk igényt, kérem írjon rám, megegyezünk.
a weboldalukon még mindig nem szerepel kosárba tehető termékként
Igen, az a helyzet, hogy a legtöbb romániai bolt nagyon amatőr honlappal rendelkezik, és gyakran még az adott weblap képességeit sem használják ki, nem töltögetik rendesen... Egyébként Trenulistéknál éppen mostanság volt valami zavar az erőben (tulajdonosváltás, valamelyik tulaj kilépett, vagy valami ilyesmi); a FB-os oldalukat is lezárták, majd csináltak egy újat, de annak meg egy ideig az elérhetőségével volt valami gubanc.
Szóval én szimplán írtam egy levelet a Trenulistnak, és válaszoltak is egyből. Persze a választ egy hétig hiába vártam, mire egy ismerősöm szólt, hogy a Spam mappát nézzem meg, mert neki is ott landolt. Valszeg valami új címet regisztráltak, amiről 1000-rel elkezdtek levelezni, a Google meg az új cím és a sok kimenő levél miatt gyanúsnak találta.
Ez melyik alkatrész? -- az ábrán a két forgóváz között látható két háromszög, meg az őket összekötő rugós-lengéscsillapítós elem. Mivel a CFR hálózata tele van szűk ívekkel, a hosszú forgóvázak pályára gyakorolt kedvezőtlen hatását mérséklendő a Sulzerhez hasonlóan a 060-EA is kapott a forgóvázai közé elfordulás-kiegyenlítőt, hogy a forgóvázak jobban beálljanak az ívekbe.
Az A.C.M.E. pedig, mivel a nevezett elem nagyon fontos és látható helyen van, hát az újabb sorozatú modelljeire megcsinálta. Remélem következő lépésként majd a kapcsolókészülék megreformálása következik, hogy nagyobb magabiztossággal ugorja meg a használhatóság határát :)
Ja, és az új modellnek a paneljét is teljesen újraalkották: - valódi PLUX22-es dekóderfoglalatot kapott, így
- lett fülkevilágítás, illetve
- kialakították a csatlásfejek helyére beszerelt fényszóróknak a világítását is (bár ez a 106-oson pont nem érvényesül, mert annak nem voltak oldalsó fényszórói.
Az még talány, hogy a pufferkondikat végre a dekóderfoglalat megfelelő lábaira rakták-e, vagy megint csak beletákolták; illetve az ütköző melletti fényszóróknak is elég bonyolult fényvezetőket alkottak, amelyek ezen felül röhejesen picikék is... Na majd ha lesz kis szabadidőm, széjjeltesztelem a mozdonyt. Úgyis régi álmom, hogy végre csináljak egy "ánbokszing"-videót... :)
"Megjött a 106-osom. Nagyon látványos azzal a sok fehér csíkkal-pöttyel" Hogyan rendelted meg? Mert a weboldalukon még mindig nem szerepel kosárba tehető termékként.
"Szóval megvan a válasz az elfordulás-kiegyenlítőre. Működik, megvan a munkahenger is csinálva működőre (természetesen dugattyú és rugó nélkül)" Ez melyik alkatrész? Sajnos nem vagyok szakértő a nagyvasúti mozdonyokban és a képekről nem tudom beazonosítani a kérdéses alkatrészt.
A vásárhelyit vetted meg? -- természetesen! Kissé tájidegen ebben a környezetben, de már gyűlik a gördülőállomány is hozzá. Sajnos az eredetijéről nem találtam semmi infót (a T.A. sem tudja, hogy mikor vágták fel), de még egy fotót sem...
Megjött a 106-osom. Nagyon látványos azzal a sok fehér csíkkal-pöttyel, meg a szárnyaskerékkel az elején, a pult belül vörös... szóval tiszta India ;)
Szóval megvan a válasz az elfordulás-kiegyenlítőre. Működik, megvan a munkahenger is csinálva működőre (természetesen dugattyú és rugó nélkül), viszont eléggé bekorlátozza a modell használhatóságát, mert csak nagyobb íveken tud elmenni.
Amit viszont végképp nem értek, hogy miért hagyták el a gépről a túlfeszültség-levezetőt, amikor eléggé jól láthatóan ott van a tetején, méghozzá az eredeti ASEA-kivitelű, nagyobbik fajta:
Jut eszembe, a legújabb sorozaton már megcsinálták az elfordulás-kiegyenlítőt. Az ugye nem működő, csak imitáció?
Illetve úgy nézem, hogy mostanában az A.C.M.E. lehagyja a túlfeszültség-levezetőket. A 096-ossal kezdte, de nincs rajta a 009-esen, meg mintha a 109-esen sem. Mi lehet az oka?