Összeszedtünk egy pár dolgot a piacon kapható főleg INTEX és Bestway mobil kerti medencék üzemeltetésével kapcsolatban.
Megpróbáltuk tematikusan, hátha segít az új tulajdonosoknak élvezetessé tenni a medencézés(beüzemelés, karbantartás, problémakezelés, jótanácsok, ötletek, javaslatok)
LÁSD: http://e-autos.hu/mobilmedencek/
Van valami iránymutatás/ökölszabály arra, hogy mekkora homokszűrő tartály való X m3-es medencéhez? A szivattyú teljesítmény oké, de van-e jelentősége, hogy maga a tartály mekkora?
Adott egy 10m3-es fémvázas medence, UV-C szűrővel, Dewan fertőtlenítővel kezelve (vegyszerszint mérve 1-2 naponta), ph 7,5 körül, 12 m3/h teljesítményű szivattyú megy napi 6-8 órát, és mégis opálos a víz sokszor. Oké, pelyhesitek, de ez sem hozza el a nirvánát, nem lesz kristály tiszta a víz.
Esetleg kicsi a tartály? Vagy kevés benne a töltet? A tartály kb. 30 cm átmérőjű es kb 50 magas. Amikor most beuzemeltem szezon elejen, akkor a tetejétől kb 8-10 cm-re volt a homok teteje...
nemrég vásároltunk egy medencét, aminek a töltése épp folyamatban van.
Viszont a fémvázas oldalfala nagyon durván bedől. Van valakinek hasonló medencéje?
Ez normális, vagy mitől dől ennyire befelé?
Elvileg szintezett térköveken áll. Azon gondolkodom, hogy a talaj közepe nincs-e besüllyedve(szemre nem látszik ilyesmi egyébként) és esetleg az okozza ezt a durva dőlést?
Van egy bestway homokszűrős vízforgató, amiről hiányzik az egyik adapter a tömlőhöz( a hollanderes átalakító a gégecsőhöz). Ha jól mértem kb 5,6 cm. Lehet ilyet kapni barkács boltokban, vagy inkább medencés üzletekben keressem? Jó hozzá az intex is mert a neten inkább azt találtam.
Még fel sem állítottam a medencét:))Most vettem egy homokszűrőt.
A "vas" ...nos igen az olyan 2-3 napra rá(amikor teleeresztem)szokott "kicsapódni".Na olyankor van egy fekete medencevizem:)))Aztán leüllepszik és tiszta lesz a medence.
Eddig papirszűrűrővel dolgoztam de az hamar megtelik,meg át is szalad rajta a finom por.
Nekem is ilyen van(még a lyukak is rajta vannak:)))
Meg lesz az hidd el!Szappanos víz és megtalálod.
Én pillanatragasztó és hasonló anyagú műanyag foltal javítottam.De a medence oldalát pld(ha a lyuk pici)egy UV lámpára keményedő ragasztóval oldottam meg.Több éve bírja.
Van egy ilyen puhafalú medencém, csak az a baj, hogy a peremén van(volt) néhány tűszúrás-szerű lyuk. 3-at megtaláltam, befoltoztam, de nagyon lassan még mindig ereszt valahol. Mivel már esélytelennek látom, hogy megtaláljam az utolsó(kat), arra gondoltam, hogy autós vagy kerékpáros defektjavító habot fújok bele. Próbálta ezt már valaki, van esély rá, hogy működne?
Bypass egyelőre nincs,de 3 féle szivattyúval is próbáltam, egy 1.2l/h, egy 2l/h és egy 3l/h-val, most a 2/h-s maradt rajta. Tegnap estére úgy,h egész nap ment, már csak 27 fokot hozott, medence letakarva. Ma visszaviszem, kiváncsi leszek..
Nekem a Steinbach mini van a medence méret szerintem egyezik. Péntek délután kapcsoltam be szombat reggelre 31 fokos volt a víz. Egésznap mese kapcsolt erre a nap is rásegített. Este kezdett ujra működni a hőstartás miatt de vasárnap reggel már nem ment és egész nap se kapcsolt be. Bypass van beépítve? amivel betudod hangolni?
Hőszivattyú tulajok,segítsetek.. 2 napja telefonálok, levelezek a Kerex-el, (Optima mini 3.5kW), ma ismét beszéltem a "szervíz" részlegükkel, állítólag beszéltek kollégákkal, ha bármennyire is fűt a hőszivattyú, az szerintük azt jelenti,h rendben működik.. akkor is,ha csak 29 fokra (de koppra pontosan eddig).. Lehet,hogy nagy a medence hővesztesége (!?) és ezért nem tudja feljebb melegíteni, majd csak ha melegebb lesz, kánikula. Ez vicc, ugye? Ez egy kicsi, 3m-es merev falú medence, 4.5m3 vízmennyiség, ezt röhögve fel kellene melegítenie 30 fok fölé, plusz a medence bő fél napot tűző napon van, a hőszivattyú is.
Kinek mik a tapasztalatok ezekkel a "mini" 3.5 - 4kW-os hőszivattyűkkal? irreális az elvárásom? Most hivtak vissza, csináljak képeket a bekötésről, medencéről, holnap visszaviszem a budafoki útra.
Ezt nagyon rosszul látod. :) A javító ember képzése sokkal több energiát igényel, és nagyságrend(ekk)el kevesebb db-bal végez naponta. Gyárba, szalag mellé elég a 8 általános, meg ne legyen tényleg sík hülye. Gyárban dolgoztam nemrég még, félelmetes, milyen emberek dolgoztak, szó szerint volt olyan, aki nem értette, hogy kell a matricát felragasztani.
De az elromló dolgokat sem fogom egyértelműen a gyárakra. Fejlődött a technika, most már pontosabban lehet méretezni az anyagokat, nincs annyi "tartalék". De erre ösztönzik a vevők is őket, mert olcsó árut akarnak. Ott van a Miele, biztos jó, sokáig tart, javítható, de 1000 (vagy 10 ezer) emberből talán 1 választja, mert drága. Úgyhogy kiszolgálják a tömegigényt.
Mit bénáztam el? Fémvázas medence, külső szkimmert akartam felrakni (YT alapján ez működik).
Akárhogy húzom meg a csavarokat, a bekarikazott részén szivárog, pedig még át sem vágtam a fóliát, csak a csavarok lyukasztottak ki. Tömítés benne van.
Nálam más a helyzet, és a környezet, tehát mások - de van amiben hasonlók - a teendők.
A 20m3-es medence szögletes, s a klórt én is kb. 5 naponta adagolom (100g-os), és külön 2 dl algagátló ugyanakkor.. Természetesen homokszűrő is van. Ám 2-3 naponta ferdenyelű kefével az oldalfal középmagasságától lefelé (amíg megy) algapor lesöprés, és ugyanez a végig a teljes alján. A fölkavarodott víz aljáról egy erre a célra szolgáló lapáttal fölkeverem a vizet (hosszában 4-5 pozíción, mindkét oldalról). Ez estefelé történik, és egész éjjel szűrés van, majd reggel szűrőöblítés utána. Csak így tudok megbirkózni a gazdagon képződő algával évek óta (pedig tavalytól már új a medencém), noha a klór a maximumon. Ez a helyi sajátosság, másnál másképp lehet, tehát ez sem szentírás, csak egy nálam bevált rendszer. Ha aznap nagyobb fürdőzés volt, ill. nagy a meleg, akkor egy kis (20g) tablettával a szkimmerbe este megtoldom.
Ha elhanyagolom a lekefélést, akkor bizony hamarosan bezöldül, és jöhet a sokk. Ilyenkor min. 1/2 kg (de van amikor csak 1 kg használ) granulátum kell az ajánlott 10-20 dkg helyett. Persze flokkoló is kell akkor, és sok szűrőöblítés, no meg vízpótlás.
Takaró fólia: nekem bubis kék színű van a 17 köbméteresre. Korábban egy éjszaka alatt lement 2-3 fok, most nem tettem fel, 7 fokkal lett hidegebb a víz... Hőszivattyú délre visszanyomta 30 fokra, de többet nem leszek lusta:)
Az egyetemeken is tanított technológia neve: beépített elavulás.
Ebbe a technológiába önmaga is bele van építve, ezért - éppen napjainkban - kezd elavulni, és felváltja a javíthatóság.
Az elkövetkezendőkben észszerűbb lesz kiesebb tudású szakemberekkel (vagy házilag) javítani, mint az újra meg újra legyártó sorokat képzettebb szakemberek garmadával működtetni. Nem beszélve a még nagyobb tudást igénylő új gyártmányok kifejlesztését.
A megállíthatatlanul növekvő szakemberhiánynak a fejlett nyugati régió területén ez az egyenes következménye. Megoldás lehetne helyette képzett szakemberek "termelése", amely azonban már az elegendő utód létrehozási fázisában elakad.
Igen, ez történt. Utálom az ilyen szétszerelhetetlen egységeket. Azért a mai tudomány állásánál simán lehet olyan vízbiztos szétszerelhető egységet gyártani, ami megfelelően sztigetelt...