Van egy melléképületem a lakóháztól 5m.re kb. Talán fél tetősnek hívják, egy oldalra lejt, hullámpala a teteje, tégla a falazata. Milyen kéményt lehetne ebbe, e mellé elhelyezni amibe vegyes tüzelésű kazánt bele lehetne kötni hivatalosan?
A kémény ventillátor elvileg nem használható gravitációs gázkazánra, jól tudom? Pedig esetemben az lenne a megoldás. A kombi, azaz melegvízre nyáron is használt gázkazánom nyáron befele is nyomja az égésterméket. Van a kéményben egy közel vízszintes bekötő-szakasz, és a nyári kisebb hőkülönbség nem ad elég szívóerőt hogy az összes égéstermék a kéménybe menjen.
Az egyik megoldás a "jóvanazúgy, évtizedekig így ment". Attól félek, hogy a globális felmelegedés és a véletlen hatására egyszer olyankor jön a kéményseprő, amikor nincs elég hideg, és akkor nem csak hümmögni fog, hogy "hát van egy kis beáramlás, de határeset" hanem lezáratja a gázt, aztán ott vagyunk melegvíz nélkül. Vagy már nem kötelező beengednem?
A kazántól el tudunk szeparálódni, a spájzban van, becsukjuk az ajtaját, aztán nyáron a nyitott ablakon és a kéményen kiszellőzik. Van CO mérőm is, de tegnap kiderült (jött a gázszerelő éves karbantartásra) hogy nem jól mér.
Alapvetően egy nyeregtetős, 1975-ös épületről volna szó (a környéken ez a kémény a legmagasabb, szóval legalább olyan komplikáció nincs), újra kéne rakni a kémény kinti részét és az új magassággal kapcsolatban volnának kérdések. Van benne bélés, szóval leginkább csak visszavágni lehet rajta, ha szabad.
A fontos méreteket színessel jelöltem.
Na nekünk se a 2,3m vízszintes táv a tetőig nincs meg (ám a kitorkollásról vízszintes ellőne a tetőgerinc felett), se az 1m tetősíkra állított merőleges szakasz (0,9m van 1m helyett), se a 0,4m a tetőgerinc felett nincs meg. 0,4m helyett 0,1m van a tetőgerinc felett. Az egyik családtag csökkenteni szeretné a magasságot, mert a kémény javítása úgy olcsóbb lenne.
Ez elég célszerűtlen volna felteszem, mivel így sem felel meg a modern szabványnak első ránézésre. Persze 1975-ös ház és kémény, a 60 fokos "kéménykúp" volt akkoriban a követelmény, azt tudja talán, sőt alacsonyabban is tudná. Szóval jogilag okés így is úgy (kicsit alacsonyabbra véve) is. De műszakilag tuti jobb, hogyha a friss szabványnak való megfeleléshez közelebb van, mert persze a jelen helyzetében sem teljesíti azt maradéktalanul. Nem új építésnél nem is kell persze a legújabb szabványnak, csak az építéskorinak megfelelni felteszem még ha felújítás van akkor is.
A következő képen old meg : csinálsz tetőlécből egy 20x 20 cm es sablont. 1 db méteres tetőléc csak akad valahol, vagy guberálod.
teszel a kémény tetejére egy 5mm -vastag farost lemezt ami szintén 20 x 20 cm. A farostlemezt étolajjal bekened.
ennek a térnek a térfogata 2x 2 x 0,5 dm a köbön, azaz 2 dm3 --- 2 liter.
Veszel egy zacskó cementet..... általában 5 kg annál kisebb mennyiséget nem árulnak. Kell homok kb 3 fándli- Egy műa vederbe 1 : 2 arányban cement és homok és kevés vizzel megkevered.
Majd fenn bedolgozod. 1 hónap múlva a lécet leveheted. A maradék cent. homoskkal kifugázod a kényt ... ha már felmásztál.
A platatőt óvd még fenn vagy legpraktikusabb hullámpapírt tenni amíg dolgozol.
ha majd 3 - 9 év múlva kell a kémény a fedést eltávolítod.
Atömege ennek a fedésnek kb. 6 kg. A szél nem viszi el.
Köszönöm. Tehát ha jól értem akkor egy pl. 20x20as betonlapot is ha megfelelő a méret akkor nyugodtan rátehetem? Lehet parás vagyok de nem tudja valahogy ez az állat ledönteni? Mert alatta Páka van és hát ugye az nem olyan erős anyag. Köszönöm.
Amennyiben járatos a szelvénye , tehát nem nagyobb 14 x 14 cm - nél szerzel valahonnan egy 20 x 20 -as beton járólapot / konyha követ vagy egyéb burkolót /, azt felteszed a nyílásra és csemperagasztós masszával oda ragasztod.
Vagy egy beton fedlap, de úgy hogy a helyszínen készüljön, ne legyen túl vastag...... mert még kellhet az a kémény.
Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni. Adott egy kéményem amit nem használok és szeretném lezárni a tetejét
Most jelenleg csak az állatok használják és nem szeretném hogy ezt használják. Mivel tudnám lezárni a tetejét a legolcsóbb de azért tartós megoldással? Köszönöm a segítséget előre is
Ha tényleg a tied az a kémény és nem szemléltető, akkor még a visszabontás is megelőzhető.
Készítesz kettő fél veder (max. ) erősen cementes vakoló habarcsot, ezt némi kültéri fagyálló csemperagasztóval fel javítod és az előzetesen kikapart tégla közti réseket ezzel kikened.
Az anyag minimális a munka pepecs.
Újra rakásnál komoly állványzat kell, ennél elég a tető takarása.
A takarásra kettő tetőlétra két oldalt és ügyesen elvégezhető a reparálás.
Vissza kell bontani a felső pár sort. Nálam is ilyen volt magától széthullott amikor elkezdtem piszkálni... Utána vagy újra rakod azt a pár sort és utána mehet vissza a cső a végébe vagy annál hosszabb cső kell bele.
Ha mégegyszer kapsz piros cédulát, a katvédelemnél már nem lehet fellebbezni.
Azonnal kérjél másik vizsgálatot, de valszeg az fizetős lesz.
Kis rhdk....velem is ugyanezt csinálták, samottal van bélelve a kémény, semmi baja nincs. De hiába, időben kellett volna fellebbezni. Annyira jó a húzása, és mivel csövet kell behúzni, nyilván rossz lesz a szellőzés és légcserélőt, új kéményajtókat meg kutyafülét mindent előírnak.
Milyen esetben fordulhat elő az, hogy a kéményseprő egy évekkel ezelőtt kibélelt kéményre most ismét 2e kódot ír, mert szerinte a kémény belső járata állagromlott? A bélelésnek korábban ugyanez volt az oka...
Ha valaki tud erre valami magyarázatot adni, azt megköszönném, mert hiába kérdeztem a sormunkát végző kéményseprőt, hogy ez hogyan fordulhat elő, annyi volt a válasz, hogy ő ezt látja és a felelősség rajta van, tehát ő leírja, amit lát...
Előre is köszönöm, ha valaki ír, aki már találkozott ilyennel/vagy tudja, hogy ennek mi lehet az oka!
csináltak egy kondenzációs kazánhoz egy kéményt nálam, a teteje így néz ki, azt gondolom erre kellene esővédő. Vagy a kondenzációsnál nem szabad ? Vagy mi a veszélye, ha nincs védő rajta ? A szívó résznél tettek gallért, itt viszont nincs.
Sziasztok! Érdekelne,hogy egy Ariston koncentrikus kéményt szeretnék a tetőn kivezetni egy gyári kivezetővel a cserépen keresztül. Szóval ezt elhelyezhetem simán a tetőre a kazán fölé? 70cm kürül van mi kilóg a 45 fokos tetőn. Valóban az a szabály,hogy 50 cm vagy több távolságnak kell lenni a tető síkjára merőlegesen a kiömlő nyílásnak? Ablak szellőző,kémény nincs a közelében.Van valami más szabály is?
Sok helyen látok új kondis kazánoknak falon kivetett dupla "szuszogót". Ez teljesen szabályos vagy csak "okosba" csinálták? Felújítás előtt vagyok, mérlegelem a Hőterm+gravi rendszer cseréjének költségeit és a meglévő bélelt kémény ellenére fázom tőle, hogy a turbóst felvinni a pincéből 9+m-re (gerinc) nem lenne két fillér. Ha viszont ki lehetne dobni a pince falán a (saját) kert felé, az egyből barátibb lenne. Valamit olvastam régen, hogy ablak nem lehet 2m-en belül azon a falsíkon vagy ilyesmi...