Keresés

Részletes keresés

cyber.greg Creative Commons License 2000.01.23 0 0 17
Meg ugye emlékeztek, hogy járt a 70-es vonalán egy narancssárga-világoszöld alacsony padlós troli, egyetlen darab volt belőle.
Mindig, ha megláttam, tettem vele "potyakört", még ha egész másfele akartam is menni :-)))
Előzmény: gligeti (15)
TomAce Creative Commons License 2000.01.23 0 0 16
koszi!, reg jartal a 2000sben!:o)
Előzmény: cyber.greg (14)
gligeti Creative Commons License 2000.01.23 0 0 15

OFF
háztartási 240 volt
nem 230 az Euro-kompromisszum feszültség?
ON

Valóban, a trolinak vannak hátrányai, de az ülés nyilván nem a trolibusz sajátja. Az új Ikarusz trolik (77-esen) pl. kifejezetten ízlésesek belülrol, az ülések kényelmesek (bár van a aki a mubort jobban szereti, nem ivódik bele minden), még tán szépek is.
A vezeték valóban nem szép, de ez a villamosnál/gyorsvasútnál sincs másképp, ott még a sín is ronda. (Újlaki, noha egyetértek, meg kell jegyeznem hogy csúsztatsz, mert gondolom -- és te is sejted -- hogy az áramerosség számít ha van rákkelto hatás, és az azért sokkal több mint a lakásban, de én sem hinném hogy 3 méter magasan rákkelto lehetne, pláne, hogy egyenáram. Ha ez rákkeltene, a távvezetékek körül azonnali halál lenne)
A kiugró áramszedonek a javítása lenne a megoldás; ezt a problémát amúgy kísérelték ilyen áramszedolerántó pórázszerkezettel + akkumulátorral minimalizálni, nem tudom miért nem vált be.

Előzmény: Újlaki (11)
cyber.greg Creative Commons License 2000.01.23 0 0 14
A Népszabi írt erről nemrég a Budapest mellékletben. Amúgy most emileztem egy népszabis ismerősömnek, hogy mondjon valamit ezzel kapcsolatban, és ha ír valamit, majd szólok.
Előzmény: TomAce (12)
Újlaki Creative Commons License 2000.01.23 0 0 13
Szia!

Érvelésed elfogadom. A tartózkodást tartalékoljuk a valóban minősített esetekre.

Előzmény: gligeti (8)
TomAce Creative Commons License 2000.01.23 0 0 12
nincs vmi hivatalos allaspont ez ugyben?, mert en addig szvsz panik keltesnek tartom a dolgot.
Előzmény: cyber.greg (-)
Újlaki Creative Commons License 2000.01.23 0 0 11
Persze, hogy lehet véleményed. Sőt, kíváncsian várjuk. Amit most leírtál, már sokkal érdekesebb.

Én csak arról próbáltam kifejteni a véleményemet, hogy aki mindent el tud intézni néhány éppen aktuális (?) indulatszóval, azzal nem érdemes vitázni.

A kiugró áramszedők viszont valóban érv a vitában, mint ahogy a kényelmetlen ülések is. Ezekkel valóban lehet vitatkozni, egyetérteni, uram bocsá', kijavítani a hibájukat.

Ha viszont valaki azt mondja, hogy ki a vörös kommunista trolibuszokkal a fővárosból, azzal nincs mit vitázni, az elmekórtani eset.

(A troli vezetéke egyébként, mint a villamosé is, nem nagyfeszültségű, tudtommal 600 volttal mennek, ez alig több, mint a háztartási 240 volt (korábban 220 volt...). Ezeknél sokkal veszélyesebb a fej közelében tartott - pisztolynak látszó - maroktelefon, a dízelmotork rákkeltő égéstermékei és sok más, amit észre sem veszünk.)

Előzmény: Törölt nick (10)
Törölt nick Creative Commons License 2000.01.23 0 0 10
Kedves Újlaki

Valóban laikus vagyok a témában, de attól még lehet véleményem. Úgy vélem ettől még nem vagyok feltétlenül ostoba.
Ahogy azt gligeti is írta hozzászólásában, sokan azt hiszik /mint én is/, hogy a trolit a ruszkik találták ki. Én még a 80-as években utaztam utoljára trolival, és akkor ha jól tudom a szovjet gyártásúak voltak leginkább szolgálatban. Azokról írtam véleményt, és nekem bizony semmi jó élményem nem fűződik hozzájuk. Rengeteg baj volt az áramszedőkkel /sokszor mentem gyalog -10 fokban, mert az a szar kiakadt/, az ülések iszinyatosan kényelmetlenek voltak stb. Lehet hogy most már vannak modernebbek, de én ezekről nem tudok véleményt alkotni mivel már nagyon rég kocsival járok.
A környezetvédelem szükségességét én is elfogadom/támogatom, de azért a troli is felvet néhány más jellegű problémát. Pl. nem valami szép egy teledrótozott város, de ennél sokkal fontosabb az a tény, miszerint a nagyfeszültségű vezetékek elektromágneses tere rákkeltő hatású. Bár ez nyilván nem annyira érzékelhető, mint a levegő rossz minősége, de ezt sem szabadna figyelmen kívül hagyni.
Egyébként is, -bár ez nem tartozik szorosan a témához- de pl. Svájcban a főváros levegője szinte kristály tiszta, és ezt nem a trolikkal érték el hanem nagyon szigorú környezetvédelmi előírásokkal, amit ők be is tartanak. /hiába lenne itt csak trolibusz, "füstös" busz meg egy darab se, amíg azok a rozzant kamionok meg teherautók be mehetnek a városba nem lesz tiszta a levegő/

dzsodzso Creative Commons License 2000.01.23 0 0 9
-Trolibusz
Írta Pengő Jóska verse

SZeretem a trolibuszt,
Piros, (kicsit sárga),
SZeretem, ha csendül hangja,
A hidegben rá várva.

SZeretem, mert hazavisz,
S közelebb tesz mint a METRÓ,
Le, a ház előtt szinte, de kicsit
arrébb (mer nekem úgy jó).

SZeretik az öreg nénik,
Azzal mennek a rendelőbe,
Fáj a lábuk, de jól tudják,
A kisunoka bátran szippanthat a városligeti levegőbe

Mert az áram Pakson terem,
Ózdon is, s én látom:
Ha Arizóna nem éli túl,
Túléli majd lányom.

SZeretem a trolibuszt,
Úgy mint tücsköt, hangyát,
Két kezeddel utánozd hát,
A bagoly, s a troli hangját!

Kiáltsd bele a szélbe,
Hadd halja minden együgyű!
-Lesz még Pesten, s budán
a trolik száma háromjegyű!

Dzsó

gligeti Creative Commons License 2000.01.23 0 0 8

Szia, rég láttalak ;-)

gondolkodáspótló "érveket"

Nem gondolom, hogy errol lenne szó, szerintem megközvéleménykutatnád (de jó szó volt) a várost (vö 70, Sztálin et. szülinapja), az emberek nagy százalékban asszociálnának a troliról a nagy SZU-ra (hát nem jó PR), szerintem komoly hányad gondolná még azt is hogy a troli szovjet találmány és csak utódállamokban, a testvéri, és esetleg egy-két baráti országban fordul elo. Ezért érdemes egy két ténnyel kizökkenteni (szerintem jóhiszemu) hozzászóló társunkat ilyenirányú tévhitébol.

Az hogy a szoc'zmusban a troli kétségtelen karriert futott be, az még nem jelenti azt hogy szükségszeruen rossz dolog (meg másutt is futott be karriert, lásd SF.)

Előzmény: Újlaki (7)
Újlaki Creative Commons License 2000.01.23 0 0 7
elcseszett szovjet dolognak-2

Azt hiszem, tíz év elég egy súlyos betegség lefolyásához. Az a véleményem, hogy aki még mindig minden vitában képes előhúzni ezeket a mérhetetlenül ostoba, gondolkodáspótló "érveket", azoknak egyszerűen nem kéne válaszolni, hiszen észérvek ebben a súlyos állapotban már valószínűleg nem használnak. Tartsuk fenn ezt a helyet az értelmes, termékeny vitának, és becsüljük magunkat annyira, hogy megpróválunk elhatárolódni az emberi butaságtól.

Előzmény: gligeti (6)
gligeti Creative Commons License 2000.01.23 0 0 6
elcseszett szovjet dolognak

A szovjet megszállás alatt építhették ki San Francisco (és több más amerikai nagyváros) kiterjedt trolibuszhálózatát is. :-)) -- pedig ott aztán olcsó a folyékony üzemanyag.

Egyébként valóban rugalmasabb, jobb nyomatékú motor jellemzi (ha láttál trolit gyorsítani, hát, kapaszkodni kell annak aki elé akar menni egy közepes teljesítményu autóval...). Hátránya hogy a kanyarokat, váltókat, keresztezéseket az áramszedés nem szereti és ott bizony vánszorognak rendesen. Tehát az adottságokat kell figyelembevenni... S.F.-ben az teszi jó alternatívává, hogy az utcák egyenesek, de még a kevésbé meredek helyek is húzósak, ahova jól jön a villanymotor nyomatéka.

Én nem hinném hogy elavult lenne; hosszú távon sokkal olcsóbb mint a busz (az üzemeltetése), lévén sokkal energiatakarékosabb. A villamos csak ott jó ahol sok hely van a zártpálya kialakítására, egyébként a többi közlekedés rovására megy, a metro meg baromi drága. Szóval a troli épeszu alternatíva, megszüntetni meg végképp hülyeség.

Előzmény: Törölt nick (3)
IZé Creative Commons License 2000.01.23 0 0 5
Devon, tudod hol volt Magyarországon először trolibusz? Ótátrafüreden! (ma Stary Smokovec)
Azután a háború előtt kb 10 évig Óbudán, 3 kocsival. Aztán jött csak Sztalin elvtárs ajándéka, aminek nemrég volt az 50. évfordulója.
De az hülyeség, hogy szovjet dolognak tartod, a világ sok országában gyártottak, és gyártanak trolit. Azt mond meg, miért rondább a troli a busznál? azért mert van két csápja? Különben ugyanaz a megjelenése! Mondjuk, hogy a szovjet ZIU-kat nem kedveled az OK. Meg jó lenne, hogy minden laikus felfogná, hogy a troli egyaltalán nem nehézkesebb, mint az autóbusz, az igaz, hogy csak azon az utcán mehet, ahol van drót, de ott ugyanolyan rugalmasan, mint a busz. Ha lerohad, felre tud állni. Ha dugóban áll, nem jár a motorja, és addig még az alapjárattal sem szennyezi a levegőt.
Az igaz, hogy a buszhoz képest a környezetkimélésen kívül sok előnye nincs, viszont drágább. És innét már csak pénzkérdés, hogy megér-e a környezet védelme az árkülönbözetet?
Előzmény: Törölt nick (3)
Törölt nick Creative Commons License 2000.01.23 0 1 3
Ne haragudj, de szerintem a trolik ideje lejárt. Azonkívül én ezt is egy elcseszett szovjet dolognak tartom. Azzal egyetértek, hogy szükség van környezetkímélo tömegközlekedési jármuvekre, de azoknak valami modernebb fajtáját kéne meghonosítani. A troli nehézkes, ronda, elavult. Régen jó volt, de sajnos a magyar ember hajlamos a jövo helyett a múlba nézegetni /lásd még korona hajciho/, és ez nagy baj.-
cyber.greg Creative Commons License 2000.01.23 0 0 2
Jó topic, ismerem!
Csak ott mindenről szó van, itt meg csak a trolikról. Legyen ez egy trolibuszos topic!
Előzmény: collateral_damage (1)
collateral_damage Creative Commons License 2000.01.23 0 0 1
Előzmény: cyber.greg (-)
pipi Creative Commons License 2000.01.23 -1 0 0
csatlak0z0m
cyber.greg Creative Commons License 2000.01.23 0 0 topiknyitó
Mióta a BKV-nál valakinek eszébe jutott, hogy a trolivonalakat meg kéne szüntetni, bizony veszélybe került a jó kis piros trolibuszok léte!
Kedves pesti sorstársaim, és mindenki, aki együttérez, ugye nem hagyjuk, hogy elvegyék tőlünk ezeket a szeretett járműveket? Csatlakozzatok a trolibuszmegmentők társaságához!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!