Szia, igen minden szoba nagyjából azonos hőmérsékletű (~21.5 - 22.5 fok), úgy hogy gyakorlatilag nincsnek állítva a termofejek. Három helységben vettem csak vissza ~18fokra.
Átállítottam még tegnap este 40 fokra az előremenőt, kint 5 fok körül volt. Fél órás üzem után primer körön 42/40 fok, szekunderen 40/36 fok. így hőmérséklet a szobában nem emelkedett 21.5fokról semmit, de nem is csökkent ennyi idő alatt.
A hiszterézis 0.2 jelenleg, ha kisebbre veszem több kapcsolás lesz, ha nagyobbra kevesebb, mondjuk ez így logikus. Valami biztosan nem okés, én nem hiszem el hogy egy ilyen korszerű kazán, új radiátorokkal, úgy hogy még a ház hőigénye is valamivel kevesebb lett az új nyílászárók miatt, közel annyit fogyaszt mint a régi T25-öm. De az sem megoldás, hogy kézzel állítgatom folyamatosan az előremenőt, mert a külső hőmérséklet 24 óra alatt 10 fokot is változhat. Én csak egy optimálisan/gazdaságosan működő(a ház adottságaihoz mérten), teljesen automatizált fűtést szerettem volna elérni a felújítással, de úgy gondolom hogy ez most nem így működik.
A zuhanykabin nálam is már 16 éves . Csere esetén csak lekötöm a két csövet a víznek és a tálcáról az elfolyó szifonját és mehet a csere . Méretre , formára biztosan más lesz , ezért jó , ha a burkolat mindenhol egyforma , még a zuhanykabin alatt is .
Lehet hogy banális, de nem értem a dolog logikáját: Fürdőszoba felújításnál felmerült, hogy a zuhanytálcát (zuhanykabint) az eredeti járófelületre célszerű-e rakni, és a rögzítése után lerakni a vinyl burkolatot köré és mellé? Vagy a teljes helyiséget először leburkolni vinyllel, és aztán arra rá a zuhanytálcát? Nekem az lenne a logikus, hogy előbb a zuhanytálca kerüljön a régi járólapra, aztán köré a vinyl, hogy esetleg később cserélni lehessen. Mások viszont éppen ellenkezőleg, azt mondják hogy előbb a vinyl, aztán arra a zuhanytálca. Végül is mindkettőben van ráció, csak kíváncsi vagyok arra, hogy mi a jó megoldás, és főleg arra, hogy miért az. Esetleg felhomályosíthatna valaki.
A Bosch nem köti ki a garanciába hogy feltétlenül kell a hőcserélő! Csak ajánlja! Nem a garancia feltétele. Ilyen nincs is leírva sehova! Ha felhívod a területi képviselőt elfogja mondani hogy ajánlott, de egy viszonylag nem túl régi zárt rendszernél ez teljesen irreleváns. Bosch-okat telepítek úgyhogy tudom mi a pálya ;-)
Nem viccelek sajnos! :) Két "szakit" is megkérdeztem, mindkettő azt mondta, hogy a kazán garanciája miatt kell a leválasztás. Megmondom őszintén én sem értettem minek egy szinte új rendszer esetén, de mivel én csak egy laikus vagyok, elfogadtam.
Közben szereztem egy mérőműszert, megmértem a hőfokokat. Termosztátot feltettem maxra, vártam ~30percet hogy átforduljon rendesen.
A kazánon 52C előremenő beállítva: primer oldal 52°C/46°C, szekunder 48°C/40°C
Feljebb állítva az előremenőt 62C-ra, majd negyed órát várva: primer oldal 61°C/53°C, szekunder 55°C/43°C
Nem tudom ezek az adatokból lehet-e következtetni valamire. Egyébként biztosan kivetetem ezt a hőcserélőt, illetve ilyen esetben a szükségességéről megkérdezem majd a bosch szervizt is. Elvileg még két év garancia van a kazánra, ezt nem akarom azért elbukni. (bár a 30eFt/év "karbantartási" díj és a többletfogyasztás mellett talán ez is meggondolandó)
24kW esetén kell 24liter / perc a primér oldalon és 52,8 liter / perc a szekundér oldalon . Gondolom a kazán szivattyú tudja a tömegáramot , hiszen arra a teljesítményre tervezték . A szekundéron meg teljes terhelésnél ha nem gyözné a szivattyú megfelelö tömegárammal , akkor a kazán vezérlése lemodulálna a még leadható teljesítményre . Viszont akkor a termosztát folyamatosan kérné a fütést . Másik véglet , igen a kazánt hütik a radiátorok , de csak addíg tud folyamatosan höttermelni és közben modulálni , míg a höigény nem csökken a kazán minimális teljesítménye alá .
"Tehát a földszint teljesen új, az elemet cirka 10 éves.
Én is ugyanerre jutottam egyébként, lejár a garancia a kazánról, és kiveszem ezt a hőcserélőt belőle. Remélem a kazán szivattyúja elvisz majd ennyi radiátort, meg 3m emelési magasságot."
Most viccelsz??
Azonnal vetesd ki azt a hőcserélőt a pitsába! :)
Itt megy a matek, azt kiderül hogy egy zárt 10 éves rendszer rézcsővel, alul meg teljesen új...
Minek rakta be a hőcserélőt az a b@lfasz??? Költői kérdés volt...
Vetesd ki, azt minden jó lesz. Fernox f3, 2 hétig majd rendszer leeresztés átöblítés és mehet bele Fernox F1!
A kazán szivattyúja 30db radiátort is elvisz, meg 10m is ezzel ne foglalkozzál...
Van egy szűrő a kondenzációs kazán előtt, nem tudom mi a tipusa. Rézből van és az alján egy leeresztőcsap. Igazából nem szűr ki semmit, annakidején a garancia feltétele volt hogy legyen a kazán előtt szűrő.
Ez az! Hőcserélő nélkül is létezhet jó fűtési rendszer.
Nekem 17 éve problémamentesen működik hőcserélő nélkül, pedig van itt vegyeskazán, kondenzációs kazán, padlófűtés és 11 lemezradiátor (összesen kb 16 méter) egy rendszerben. Eddigi események: egyszer cseréltem a kondenzációs kazánban keringetőszivattyút és kirohadt az egyik radiátor sarka, ezt cseréltem.