OFF
Igazából én sem értem ezeket a "híreket", merthogy egy cég mit csinált ötven-hatvan éve, ahhoz a mostani embereknek szerintem nem sok köze van. Nincs olyan nagy múltú cég, amelyikről ne lehetne valamit kideríteni.
De a torgyánjózsinak legalább van márványtáblája a Fradiligetben.
Pardony.
ON
Off.
Bocsika. Engem a késő esti tévéhíradóban (MTV1) döbbentett le a "hír". Hogy ez mitől volt hír, azt nem értem. Merthogy egyből a csecsen háború után olvasták be.
Illetve értem. Az állami irányítású konzervatív médiumok nyílt harcot indítottak a Népszabadság és az RTL-Klub tulajdonosai ellen. Az emberekben elég, ha annyi megmarad, hogy a cég fasiszta.
Bocsánat, csak meg kellett vendégelnem a Ku-Kluxos fijúkat...
Hóemb, a Petőfivel kezdtem, mert volt egy ígéretes műsor, Szabó István nyiladozott Petrányi Juditnak, de ez utóbbi kár volt. Aztán Kossuth, késő esti krónika, de semmi érdemleges.
Ha olcsón szeretnétek nyílászárókat venni, ajtókat ablakokat (6500 Ft-tól 28000 Ft-ig)
akkor a 22-430-677 számon nyeők vagytok....ű
Ezek a cuccok vadonat újak, de csak megrendelésre
gyártják le őket.
Oregmedve:
Indirekt futesu bojler: van egy kelloen hoszigetelt tartaly kelloen kozel a cirko/gazkazan-hoz (pl.: alatta), benne egy kello feluletu csokigyo (pl.: 120l/0.8m2) meg nemi homero.
Tovabba szukseges egy olyan cirko/gazkazan amelynek van ilyen ki/bemenete es benne kello elektronika.
Amennyiben a bojler jelt ad, a cirko atkapcsol, s az eloremeno viz innentol a bojler csokigyojaban tekereg. Ilyenkor nincs futes, viszont 80l vizet kb 22perc alatt nyom fel 60 C-ra. Ha mar eleg meleg a viz, a bojler koszoni, a cirko visszakapcsol s a hazat/lakast futi.
Eleg draga dolog. En is csak terveztem :(
ar/ertek-ben szerintem a legjobb a Stiebel Eltron (Akzent) GBH 21.1 KE: kemenyes, elektromos gyujtasu, langmodulacios, vizhutesu egoter, + indirek futeshez kivezetesek
tavaly ev elejen 260 eFt volt, ehhez jon a bojler a maga 100+ eFt-javal.
Hatranya a te esetedben, hogy max 22 kW-os, azaz a radiatorok teljesitmeny osszegenek kozel ennyinek kell lenni. Ketszintes hazban nem nagy feladat ezt meghaladni...
Nagyobb teljestmenyuek: Buderus, Vaillant, Viessman sima 1.5+ szorzo az arban.
Macimedvehez hasonloan egy (orokolt) osi villanybojler mellet nalam is ott a gazcsonk...
Azt hiszem, hogy nem fogalmaztam teljesen egyértelműen: a fűtés cirkófűtés lesz, mert ehhez van minden kialakitva (Isten őrizz a villanykályhától!), csak a melegvíz-ellátás nincs még megoldva.
A nyílászárókkal és a cirkó gyártmányával kapcsolatban jó vagy rossz tapasztalatok érdekelnének, a nagyon olcsó és nagyon drága megoldások nem jönnek szóba (előbbi azért, mert hosszabb távon szeretnénk a házban lakni, a második pedig a pénztárcánk hiányosságai miatt). Szóval bárkinek bármilyen véleménye van, az csak segíthet!
Éjszakai áram most is van, csak nem úgy hívják. És ehhez, ha jól emlékszem nem kell hálózatfejlesztést fizetni. Van egy távvezérelhető kapcsoló egy külön villanyórával, amit a szolgáltató kapcsolgat. Erről a kapcsolóról működik az összes olyan készülék, ami régen az éjszakai áramról ment. (tipikusan villanybojler, hőtárolós kályha és társai) Ezt a kapcsolót akkor kapcsolják be, amikor a hálózaton a terhelés csökken. Pl. a nagyfogyasztó gyárak műszakváltásakor vagy este tíz után, mikor a többség elmegy aludni és lekapcsolja a villanyt meg a TV-t. Ezzel egyrészt elérhető a hálózat egyenletesebb terhelése (csúcskizárás) másrészt ez az áram (jelenleg) olcsóbb. A szolgáltatónak kell garantálnia egy minimális napi bekapcsolási időt. (Benne van a szerződésben meg kellene nézni) Ez azért jobb, mint az éjszakai, mert napközben is be-bekapcsol, így villanybojler esetén a reggel elfürdött melegvizet estére pótolja.
Egyébként a jelenlegi árakon ez a melegvízelőállítás egyik legolcsóbb módja. A gázzal történő melegítés talán egy árnyalattal olcsóbb, készülékárakkal és a beruházási költségekkel (gáztervezés, gázszerelés) együtt egyértelmű a villanybojler előnye.
Nekem jelenleg villanybojlerem van (beszerzési ár döntötte el), de ott van mellette a gázcsonk. Így tönkremenetel esetén újra szabadon dönthetek.
Más
Zuhanypárti lévén csak a tárolós melegvízelőállítást preferálom. Tapasztalatom szerint még a legmodernebb lángmodulációs készülékek sem tudnak olyan egyenletes hőmérsékletű melegvizet szolgáltatni mint egy tárolós készülék.
Ja, és SZVSZ a melegvízelőállításnak függetlennek kell lennie a fűtéstől. Nem szeretem az olyan megoldásokat (amiket sajnos sokszor a kényszer szül) hogy vagy fűtés, vagy melegvíz. Aki még a tervezés-építés olyan fázisában van, hogy megteheti, az feltétlenül válassza szét a kettőt.
Tegnapi tájfun majden engem is "elfunt", de szerencse, hogy kő volt a zsebemben. Károkról egyelőre nem érkeztek hírek.
Ma már van járólap a konyhában is, viszont nem szállították a szállítók a munkalapot, mert hogy abból nincs 90-es amiből rendeltünk, csak nem értem, hogyan tudta a megrendelésen kiszámolni az árátt ha nincs, meg miért nem veszik le a mintáról a 98-as cetliket....
Arabella
Hát a tájfunos az megvan....Ma reggel vettem észre, hogy a szoknyámban a "márkán" azt írja, hogy TAJFUN:-))))
De ami az időjárást illeti, mi se tudtunk tegnap este TV-t nézni. Hálistennek, legalább reggel rendesen beértünk az iskolába.
Re: öregmedve, csak villanyost ne, mi a fűtés, melegvízre a gatyánkat fizetjük ki gázszámla formájában, pedig igen rendesen meg lett minden tervezve és jó kazánt is vettünk. Kopp-kopp.
Anno 1990-1993 laktunk villanyfűtéses lakásban, akkor még volt "éjjeli áram", mégis egyikünk csak arra keresett...
Halljuk, kinek hogy vészelte át a lakóhelye a tegnapi ítéletidőt? A mi veszteséglistánkon kb. 50 db tetőcserép és egy darab parabolaantenna szerepel. Ez utóbbiról nem lehet pontosan tudni, hogy megvan-e, avagy gone with the wind, csak a TV-t nem tudtuk nézni... A rádiót hallgatván megtudtuk, hogy "erős lesz az északnyugati szél, helyenként viharossá fokozódHAT". Ezek nem szoktak kinézni az ablakon? Vagy felvételről megy az adás?
Szegény trónörökösről nem is beszélve, ő totál kivolt odabent, pedig apucival együtt próbáltuk csitítgatni.
Amiket felsoroltál, az mind-mind lehet ok a hőhídra. De vannak még egyszerűbb esetek.
Fém van a szerkezetben direkt vagy véletlenül.
Rosszul állnak a téglák (vízszintes lukakkal)!!!!
Azon a részen MÁS ANYAGBÓL falaztak.
És nem is biztos, hogy hőhíd!! Lehet egy falban olyan nyílt vagy rejtett repedés esetleg üreg, amit a csapóeső telever vízzel. Az egyik kedvenc esetem anno az volt, amikor egy háromemeletes, százhúsz éves bérházban CSAK az első emeleti padlószint felett volt vizesedés. Tiszta rejtvény...
Kösz,Hacsek!
Bocs,hogy nem tudtam végig olvasni az egész topicot.Iszonyú nagy!:)Ha volt már ne válaszolj,esküszöm,hogy akkor átolvasom:)
A hőhídra gondoltam én is,de az a gondom,hogy ez az alsó sarok,ahol elméletileg ugyanolyan Mátratherm tégla+perlites külső vakolás van mint máshol.Lehet,hogy rosszul falaztak ott a kőművesek? Vagy kevesebb perlit jutott oda? Vagy lehet,hogy amiatt van,hogy a téglák kilógnak a betonalapról kb 3-4 cm-t,és a lukakon bejut a hideg levegő?Bár akkor máshol is vizes lenne,nem?
Sweep
Fütésre, melegvizre én sem ajánlanám a villanyt, inkább lángmodulációs gázbojlert, ami sajátmagát modulálja, attól függöen, hogy hány csapot nyitsz meg. Azt mondják most ez a menő.
Mi is ilyent vettünk nemrég, de csak a melegviz megoldására. Három hónapig rágodtunk rajta, a villanyról teljesen lemondtunk, mert ugye ott a teljesítmény miatt néha az ampereket is meg kell növelni, ami az ELMŰ-nél kemény pénzekbe kerül ( pluszba).
Arabella
Amit az 1-2. kérdésben kérsz, az egy komplett épületgépészeti és fűtéstervezés témája. Ennyire részletes dolgot megbízás alapján illik kérni.
Hogy mégis segítsek valamit (bár az épületgépész nem én vagyok):
Kizárt dolog, hogy egy kétszintes házat gazdaságosan lehessen fűteni árammal. Ellenérzéseid ellenére gázcirko megoldást ajánlok. Az biztos, hogy nem a legolcsóbb kazánt érdemes megvenni. De hogy pont milyet, az már megint tervezési kérdés, nem tanácsadásé.
Nyílászárók: ízlés, pénztárca, műszaki követelmények kérdése, hogy mit érdemes beépíteni. Ugye megérted, hogy látatlanban egyikre sem vagyok képes válaszolni?
Tényleg ne haragudj a masszív kitérő válaszokért, de én nem önkéntes hályogkovács vagyok, hanem építész.
Sziasztok!
A következő kérdéseim lennének nálam hozzábbértő szakemberekhez:
1. Kétszintes (kétfürdőszobás) családi ház fűtését és melegvízellátását kellene megoldani cirkóval. A kérdés, hogy milyen melegvízellátási metódust alkalmazzunk. Az átfolyós cirkó és gázbojler nem tetszik (rossz tapasztalatok), úgyhogy marad a villanybojler, vagy valami indirekt fűtésű bojler, amit a cirkó fűt. Ez utóbbit nem tudom, hogy micsoda, az egyik üzletben mondták. Ha valaki ismeri, jó megoldás ez, vagy tud jobbat?
2. Milyen gyártmányú cirkót vegyünk?
3. A nyilászárókat is le kell cserélni. Milyen tipusú, gyártmányú, anyagú stb. nyilászárót vegyünk?
Ha valaki tudna segíteni, igen hálás lennék! Előre is köszönöm!
Kedves Arabella!
Miért kell neked azt észrevenni? A gáz a lényeg, nem az óra forgása!
A TALIRA VONATKOZÓ FELHÍVÁS NEM FAKULTATÍV! SZOMBAT ESTE BULI AZ ÉPÍTÉSZPINCÉBEN! TÉGLAKÖRÖSÖKNEK KÖTELEZŐ A MEGJELENÉS!
AKI NEM JÖN, ANNAK A NEVÉT CSUPA KISBETŰVEL BEÍROM IDE A TOPICBA (PL. dr. igencsak ernőné)
Hacsek!
A mi gázóránk áll! Eleinte csak nyikorgott, amióta meg abahagyta a nyikorgás azóta nem forog a számláló, viszont gáz van a lakásban.
Hétvégére ne tervezzetek talit, mi olyankor mindig ( majdnem) Budapesten kivül tartozkodunk!!!
Arabella
Sziasztok!
Nincs valakinek tapasztalata a lakhatási engedély megszerzésével kapcsolatban a második kerületben?
Minden érdekelne, esetleg nevek is akikhez fordulhatnánk, akik kicsit emberibben bánnak szegény megfáradt, a bürokrácia útvesztőjében bolyongó építkezőkkel.
Ahogy kivettem, a faházasok nagyrésze épít lakóházat is. Vastagabb belső és külső szigeteléssel látják el az épületet, hogy ez mire elég azt persze nem tudom.