Keresés

Részletes keresés

TINTUS Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85036

Igen így kell.

Előzmény: taormina001 (85027)
TINTUS Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85035

Nekem semmi bajon sem volt a florimóval.

Előzmény: k.ipse (85008)
TINTUS Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85034

A tavalyi maradványt a fóliába  az ideit ha megveszem ( RED SONIA)   a szabadföldre. Azt hiszem az obiba láttam.   ilyen árak mellett  muszáj vetni .

Előzmény: k.ipse (85009)
TINTUS Creative Commons License 2022.02.11 0 2 85033

Holnaptól mindent széjjel fűrészelek :))))

eeddie Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85032

Mi szoktuk a veteményesben is használni az ágdarálékot, őszre ha nem is bomlik le teljesen, de kezelhető. Sosincs belőle elég, úgyhogy mostanában csak a virágok, bokrok alá került. De a virágok közt a tavalyi már alig látszik.

Előzmény: taormina001 (85031)
taormina001 Creative Commons License 2022.02.11 -1 0 85031

Valamelyik másik topicban beszéltünk arról, hogy lehet-e ágdarálékot zöldségek számára mulcsnak használni. Nektek mi a tapasztalatotok? Jó lenne, ha lehetne, mert ebböl nagyobb mennyiséghez tudok jutni és lassabban bomlik le, mint a fükaszálék, amihez mostanában már egyáltalán nem tudok jutni, de ha mégis, akkoris csak egyszer, márpedig az néhány hét alatt nyomtalanul eltünik. Nagyon kellene, mert az öntözéstöl betonkemyénységü lesz a föld a szezon végére. Tartok viszont töle, hogy megfelelö vastagságban használva a szezon végére nem bomlik le, és probléma lesz az öszi ásással. Elötte a mulcsot "betakarítani" pedig elég macerás lenne.

taormina001 Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85030

Nekem az ilyen sejtes tálcák sose váltak be, mert nagyon kicsi az egy-egy növényre esö hely; akkor tüzdelni-átültetni kellene, abba meg nálam mindig belepusztul jóformán az összes növény. Én 2 dl-es poharakba vetek általában mindent, poharanként 2 magot, és kiültetésig ott is maradnak. Még sose fordult elö, hogy bármi is túl nagyra nött volna; igaz én nem szoktam tápozni öket.

Ki mivel szokott tápozni?

Előzmény: k.ipse (85015)
taormina001 Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85029

Minthogy nekem elég jelentös évi szükségletem van, én rendszeresen használom, de kizárólag keverve és finomra szitálva. Némi problémát jelent, hogy gyomos lehet, és a földi gilisztákat sem sikerül mindig teljesen "kiküszöbölni".

Előzmény: k.ipse (85022)
taormina001 Creative Commons License 2022.02.11 -1 0 85028

Háát, én nem vagyok szívbajos a vegyszerektl, de épp ezt nem biztos, hogy elhanyagolnám: egyszer hozzájutottam nagyobb tételben kokusztéglákhoz, és valahogy azt tapasztaltam, hogy pusztulnak az olyan földben a növények, amibe kevertem. Sose sikerült mindent kétséget kizáróan megbizonyosodni róla, hogy ez okozza, söt még most is jelentös mennyiség van belöle; biztos nem állom meg, hogy föl ne használjam, mert én nem szeretem "tisztán" használni az ilyen gyári földeket. De valahogy úgy éreztem, hogy furcsa szaga van.

Előzmény: CBNora (85019)
taormina001 Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85027

Dithane-nal locsold be a földet vetés elött.

Vebber Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85026

Noire de crimee = Black Krim

Előzmény: Gildikó21 (84714)
k.ipse Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85025

Akkor nem érdemes vele kísérletezni. Megmarad muskátli földnek.

Az idei szezonra elég sokat költöttem magra, nem szeretném ha tönkre menne.

Az áremeléseket nézve valószínűleg a palánták árától is hátast fogok dobni.

Előzmény: Verakavics (85024)
Verakavics Creative Commons License 2022.02.11 0 1 85024

Önmagában a komposztföld nem elegendő a növénynek. 

CBNora Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85023

Nekem nem vált be. Abban sok palánta tönkrement.

Lehet, hogy nem volt elég érett, de inkább nem erőltetem. 

k.ipse Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85022

Saját készítésű komposzttal van tapasztalatotok palántázó földként?

A kert egyik sarkába már vagy három éve hordom a zöldhulladékot. Nem tökéletes, mert nyáron nagyon kiszárad. Nem igazi komposztároló, nincs oldala. Locsolnom is kellene, de annyi víz nincs, hogy oda is jusson.

De talán az alján már lenne annyi, hogy megoldja a palántázást és virágültetést.

Verakavics Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85021

Magvetéshez Florimo palántaföldet  használok. Az igaz, hogy keverem homokkal és kevés alginittel is. A homok lazítja, az alginit rengeteg mikroanyagot tartalmaz. Palántadőlés ellen én vetés után  fahéjport szórok / nagyon vékonyan a föld felszínére/  Ez jó riasztó a tőzeglégy-tetű ellen is az elején.  Szerintem a palánta fejlődése függ a mag minőségétől is. Palántázáshoz a a F.virágföldet kaptam tavaly, ehhez ment kül.  adalék - kálium, tyúkpellet, marhapellet, "macskaalom" nedvességmegfogónak. - akár ládába, akár a szabadföldi kiültetéshez. 

CBNora Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85020

Az viszont baj, hogy vannak ilyen rosszul bekevert tételek, azt jelenti, hogy nem megbízhatóak, nem állandó a minőség. Tavaly többünknek volt gondja a Florimóval, elég nagy tételt szúrhattak el. Nálam tönkre nem ment emiatt semmi, de nagyon lemaradtak a palánták a fejlődésben, mire rájöttem, mi a gond.

Előzmény: 55judit (85018)
CBNora Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85019

A Florasca nem palántaföld, B típusú (nagyjából semleges kémhatású) általános virágföld. Egy darabig csak azt használtam, jó volt, kevés palánta ment tönkre. Aztán itt ajánlották a Florimót, kipróbáltam, bevált. A Florascához képest előnye volt, hogy lazább, könnyebb, és alig kelnek belőle gyomok. Ha üvegházba és vissza, majd a szabadból a fóliába kell cipelni a palántákat, számít a súly. 

De tavaly már nem voltam teljesen elégedett, úgyhogy vetéshez elhasználom a maradékot, de már Florascába tűzdelek. Legföljebb majd erősödöm a palántahurcolástól.

A mesevirágokhoz azért fogok venni Florimót, valószínűleg majd keverem a Floracával. Azoknak tavaly tisztán Florimóban sem lett semmi bajuk. Tápot adtam nekik, így szépek voltak.

A szermaradványtól nem tartanék a kókuszrostnál. Még ha tartalmaz is, csak pici korban van benne a növény, kinövi, mire eszel róla. Nem vagyok vegyszerpárti, de ezt a veszélyt elhanyagolnám.

55judit Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85018

Lehet hogy volt olyan rosszul bekevert virágföld szállítmány felétek amit ti fogtatok ki. Nálam, és itt Világoson másnál se volt vele probléma. Most is a tavalyiba veteményezek, és a palánták is abban lesznek mert majdnem tele zsákom van.

Előzmény: d_feco (85016)
55judit Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85017

Én évek óta Florimo virágföldbe vetek és palántázok is. Nálam jól működik.

Tegnap vetettem céklát, zöldséget, 2 féle salátát, spenótot. Ami már szikleveles az 2 paradicsom, 3 korai paprika, és 2 db. Tulipán paprika. A többi paradicsomot 10-12 nap múlva vetem. Tavaly a februári paprikavetés túl korainak bizonyult. Sokáig kellett ki-be sétáltatni, olyan nagyok voltak, ki akartam dobni mert azt hittem nem lesz belőle semmi. De mégis kiültettem, áprilisban már kis paprikák is voltak rajtuk idebent. Fagyokig szedtem a termést. De most mégis várok a paprika vetéssel március elejéig de csak mert nehezen boldogulok a nagy palántákkal idebent. Akinek van megfelelő helye, annak megéri ilyenkor elvetni.

d_feco Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85016

Florimo virágföld, tavalyelőtt. A palánták közül ami kikelt, az is tönkrement. Anyám, amit átültetett virágokat, azok is tönkrementek. Ez nem lehet véletlen.

@k.ipse: nálunk egy nagyobbacska fém kannát (talán festékes volt) méretre szabtam, abba belefér 15-20 kiló föld, az meg pont befér a sütőbe. Fél óra maxon és annyi. Többnyire nem lesz tőle büdös.

Előzmény: CBNora (85013)
k.ipse Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85015

Az idén változtatok.

Múltkor kérdeztem, hogy mibe vetitek a magokat, milyen palántanevelőt használtok.

Most bevásároltam.

Kertészetekben használatos szivató tálca+szaporítóláda+66 sejtes ültető tálcát. (60*30 cm) Ez így összesen került 2200 Ft.-ba. Ebből vettem 3 garnitúrát. Ezek jól elférnek az ablakban.

Erre rakok fóliát vagy van egy kiszuperált akváriumom, annak üveg oldalait.

Itt már meglesz a fedés és az alulról locsolás lehetősége is.

És a szivató tálca+láda erőssebb műanyag. De a sejtes ültető tálca is több évig használható.

Kerestem jobb minőségű fedeles szaporítóedényeket, de nem jártam sikerrel. Ár sokszoros, minőség megkérdőjelezhető.

A florasca is palántaföld? 

Néztem a kókuszrostot is, de elég drága, másrészt egy kicsit tartok tőle. Ahonnan való, ott még használnak olyan vegyszereket, ami itt már tilos. Tartalmazhat-e szermaradványt? Persze ezt nem tudom alátámásztani tényekkel, csak egyszerű tudatlan félelem részemről.

Előzmény: CBNora (85013)
marmande Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85014

Savanyúkáposztát meddig lehet csinálni?  Márciusig? Vagy ha van ép káposzta, akkor akár nyárig is? És milyen más zöldségekből érdemes?

Tudom, hogy bármilyen zöldségből lehet, de melyikből tényleg finom? Ettem már savanyított gyömbért és majdnem kihánytam. Vöröshagymából viszont nem lehet rossz.

CBNora Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85013

Kelésig jó a spriccelés, utána már veszélyes. A legbiztosabb, ha alulról vannak öntözve, de sose áll alattuk a víz.

Persze lehet, hogy azzal a földel is volt valami gond, idén már én is inkább Florascában nevelem a palántákat. Tavaly se tapasztaltam gombabetegségeket, de kevés volt benne a tápanyag, nem nőttek úgy a palánták, mint kellett volna. A tápozás aztán segített.

Előzmény: k.ipse (85012)
k.ipse Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85012

Lefedve egyáltalán nem volt. 3-5 cm-es nagyságig megnőttek, azután mentek tönkre.

Locsolás mennyiségéről már nem tudok mit mondani. Pumpás "spriccelő" kézi locsolóval öntzöztem. Ügyeltem, hogy ne száradjon ki.

Előző évben ugyanígy csináltam, akkor szép palántáim nőttek.

Előzmény: CBNora (85011)
CBNora Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85011

Ne öntözzem túl.

Előzmény: CBNora (85010)
CBNora Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85010

Nem öntözted túl? Esetleg nem tartottad kelés után is lefedve?

Általában semmivel nem kezelem sem a magokat, sem a földet, és nagyon kevés palántám megy tönkre. Ha esetleg penészes termésből szedtem a magokat, Ultra Sollal szoktam leöblíteni. Az Ultra Solt hígítás nélkül használom, de egy percen belül leöblítem.

Nagyon hamar széttűzdelek mindent, így ha egy-egy tő beteg is lesz, nem terjed tovább a baj. Ügyelek rá, hogy öntözzem túl.  Florimo vagy Floracsa földet használok.

k.ipse Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85009

A csíráztatott burgonyát szabad ég alá, vagy fóliába ülteted majd?

Előzmény: TINTUS (85007)
k.ipse Creative Commons License 2022.02.11 0 0 85008

2021-ben florimo palántázó földet vettem. Az összes palánta hasonló gombás betegségben tönkrement. Nem egyszerrre, nem egy helységben neveltem, legalább 3 fajta paprika és vagy 4 fajta paradicsom. A magok is különböző helyről voltak. Én a földre fogtam a problémát, csak az volt a közös.

A magokat kamillás vízben áztattam.

A sütőben szárítást a feleségem nem támogatná.

Olvastam, hogy dithane-s vízben áztassam a magokat, de ettől egy kicsit idegenkedem. Habár még van dithane a kamrában.

Az idén meg sokkal több félét és többet akarok vetni. Nem szeretném, ha tönkremenne.

Mit javasoltok?

TINTUS Creative Commons License 2022.02.10 0 0 85007

Hol látott valaki charentais  sárgadinnye magot? Kaposváron sehol sem látok.

Hétvégén megkezdem a vetőburgonya csíráztatását.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!