Eleve (nem sorrendben) kor, érzékenység, napszak, mentális állapot, fáradtság, szocializáció, prekoncepció, hallás előtörténet, hallásvizsgálati eredmény stb. kérdése, hogy mit hallunk hangosnak.
Az én értékrendemben - úgy hirtelen - halk az az autó, amiben halkan lehet elöl beszélgetni, illetve érteni azt, ha halkan beszélnek a hátsó ülésen - 140 km/h sebességnél.
Illetve, amit éjszaka, több órányi vezetés után sem találok hangosnak (hajnali három óra!).
Na ennek a kritériumnak nálam nem felel meg pl. a Golf IV. 1.6 16V, illetve mindazon általam vezetett autók, amik erre a /motorra/platformra épülnek! Jetta, Altea XL, Octavia.
Viszont az 1.4-es Albea igen!
Miközben beülve, hidegen indítva és városban hajtva a német konstrukció csendes és minőségi benyomást kelt, hiszen a magas hangok csillapítottak, a kevésbé tompított mélyekkel olyan balanszt adnak, hogy minőséginek érzed az autót.
Beülsz az Albeába, hidegindítás, mély komponens kevés, de a magas több. Nyersnek, sprődnek érzed induláskor - főleg a német után átülve.
Aztán mész az autópályán 170 kilométert, meg vissza is, s a németből meggyötörten esel ki, hiszen a mély komponens eleve sok, de legalább megjelenik a magas is a pörgő motorral.
De elindulsz az Albeával egy munkahét után péntek éjszaka 11-kor Miskolcról Tatabányára (mert a haver bezárta a kocsijába a kulcsot, a pótkulcsot viszed utána...megtörtént). Reggel ötre érsz haza, már tankolás után, s kimerült vagy, de az autót nem érezted hangosnak.
Na ez a nem mindegy.
S 16 év, s alvázvédelem előtt sem lett elegem a zajszintjétől.
Az e-Golfot meg a városban is hangosnak hallod. (Pedig nem az). Mert nincs motor/hajtóműzaj, cserébe annál hangosabbnak érzed a gördülési zajt.
A kutya is jó dolgában vész meg...
Az én Volgám (ma délutánra teljesen olyanra formáltam ösztönösen az ülés/pedálok/kormány háromszöget, hogy totál adja az érzést), akarom mondani ezres I30-am meg tapintatosan, urasan csendes. ;-)
Automata irigylése: Értem. S azt is tökéletesen megértem, aki nem érti az automata iránti vágyat.
Ha napi kétszer 20 percet vezet, miért is unná meg bármikor is!?
Én - most már ezek szerint - túl sokat vezettem kézi váltós autókat. Így beleuntam a váltásba, kuplungolásba, s emiatt is eleve abszurdnak tartom, hogy miközben már mindent IS elektronika vezérel, eközben ugyanúgy egy kiálló bottal tologatjuk össze a (fogaskerekeket) szinkrongyűrűket, miközben bal lábaddal egy pedált rugdosol, mint a 19. század végén..., de úgy, hogy annyira beidegződik a lábadba a rugdosás, hogy lehet Te már nem tudsz - én igen :-) - bal lábbal fékezni kézi váltós autót.
Amúgy nekem nincs bajom az elindulással - VW-nél volt viszont - hanem a váltáskori pedál felengedést nehéz úgy abszolválni, hogy ne torpanjon a motor meg. Ez nagyon szar érzés gyorsításkor (ahogy egyre magasabb fokozatba kapcsolok, egyre kevésbé jelentkezik) és ha ki kellene lőni pl. kereszteződésben. Ilyen torpanásos váltásokat amúgy YouTube videókon is látni i30-nál.
Lehet, hogy béna vagyok. De akkor még sokan mások is, ahogy látom a véleményeket. :)
Viszont akkor az 1.4 turbós motorral meg ügyes voltam! Annál nem volt ilyen gond. Se i30 se Ceed esetén.
A lexarabb kuplungja eddig a VW konszernnek volt, a japán autók, a Ford, mind sokkal jobb volt, fele akkor úton járt a pedál. Ez az i30 se lenne rossz, ha jó lenne... De nem az.
"Minden relatív, majd megszokod és már nem lesz halk. :)"
Uhhh, ezt nagyon adom!
A szép lassan elillanó új autó varázzsal, egyenes arányban élesedik a hallás. :)
A kuplunggal meg Te vagy a béna... :)
Jaaa... nem! Az autó a nálam töltött másfél éves pályafutása alatt, egy fél méterrel a talajszint alá mélyitett garázsban lakott. Minden nap küzdelemes volt a kiállás a bizonytalan fogáspontú kuplunggal.
Ezt sem előtte, sem azóta, egyik off autóm sem produkálta.
A lenti linkjeiden talalhato görbek nem az igaziak, mint ott is irjak: nehany adat (pl. max. telj. es fordulata, max. nyomatek es fordulata) alapjan kalkulalt, igy nyilvan a motor egyediseget, pl. a valtoztathato szelepvezerlest stb. nem tudja figyelembe venni
"Curve below was generated by the ProfessCars™ software, based on the factory data"
Szakmai cikkböl nehany görbe a motor egy valtozatara:
1.5 DPi nekem 8 hónap után már hangos. Az elején csendes volt. Hozzá képest a 16 éves Octavia2 1.6 volt hangos. Ami új korában halk volt. A vevője számára a 16 éves Octavia2 is halk a saját, 14 éves 1.4-es Octavia1-éhez képest.
Minden relatív, majd megszokod és már nem lesz halk. :)
Az automatát irigylem, különösen a béna i30 kuplung tekintetében, melyek a szívómotoroknál szívatják a tulajokat. Mert a turbós motorknál nem tapasztaltam ilyesmit kézi váltóval.
Voltam bent az alvázvédősöknél. Küldeni fogják a képeket.
Ha meg nem, akkor majd addig járok a nyakukra, amíg el nem küldik.
Viszont lefotóztam az "L"-es rendszámú Corollát.
Íme:
A szerencsére Kifinomult, szerencsére Volgát pedig átvettük!
Megtankoltuk (100-assal, mint a Polákot - na jó, akkor még csak 98 - meg az Albeát is szoktuk). Hazagördültünk.
Volga, mert:
- Pontosan olyan széles
- A kilátás, térérzet is arra (nem hasonlít!, hanem) emlékeztet.
- A motor viselkedése szintén. (Nem érzel egyre erősödő motort, egyszerűen csak sztoikus nyugalommal nyomatékból megy, ahogy a jelleggörbe is mutatja):
Tegyétek egymás mellé a két képet! (bár a képen ábrázolt I30-sé - az enyémmel ellentétben lágy hibrid, de ennek itt most nincs jelentősége)
- A váltó első két fokozata pedig ugyanúgy jellegzetesen rövid és a III.-IV. is hasonlóan aránytalanabbul elnyújtottabb - és olyan a feeling is, ahogy azokat elváltogatja.
Ugyanúgy indul meg megfontoltan a zöld lámpánál. Nem ezzel fogsz rajtversenyt nyerni, de utána a tempót ez is könnyedén és nagy színpadi drámázás nélkül, de magabiztosan - egyszerűen csak abszolválja.
Szóval vonul.
Mint a 2410-es Volga.
Ennek kifejezetten örülök!!!
Ahogy az Írásban is vagyon: Kb. 1500 kilométeren keresztül hangolódik, tehát a váltóval - adaptív vezérlés ugye - egyelőre tanuljuk egymást, csak az egyes autós újságíróknak - akik egymás után ülnek bele egy-egy szerencsétlen tesztautóba -, s nyomják, mint süket a csengőt - ez nem jön le, s szidják az automatákat, hogy összevissza váltogatnak...
Autó Hold a Life felszereltségnél nincs, tehát ha nem akarod piros lámpánál a féket nyomni, vagy behúzni a kéziféket (mert - úgy látszik - egyfolytában kúszni akar, időnként készségesen emelve a fordulatot), akkor érdemesebb "kidobálni üresbe". Amit meg kell szoknom, hogy csak megállás után tegyem "N"-be. Így összességében a kézi váltó érzése megvan (a kapcsolások arányaival is ugye) kombinálva az automata fölényes nyugalmával.
Hibbátlan!
De meggurulni nem fog, ha fékoldás után azonnal nem lépsz a gázra, mert max. 2 másodpercig megfogja az autót a fék, ha nem adnál elég nagy gázt elinduláskor mondjuk egy parton.
A start-stop finom, de valószínűleg nem fogom használni.
A sávtartó (nem ismerek magamra!) kifejezetten tetszik!
Elképesztően csendes; az 1.5 DPI-t határozottan - elnézést a kifejezésért, nem ez a legjobb szó - közönségesebbnek éreztem.
Gyanítom, hogy az automata pszichésen csendesebb érzete mellett dolgozik az üregvédelem is.
...ami, ahogy átmelegedett az autó a szalonban az átadásig, elkezdte csepegtetni a (kérésemre ezek szerint valószínűleg tényleg bőségesen telenyomott) üregvédőt a szalon padlójára:Amúgy ez már nem a Kappa - hiába nem lágy hibrid - hanem a Smartstream motor:
Ez ugyanis már nem csak D-CVVT (dual continous variable valve timing), hanem CVVD (Continuously Variable Valve Duration) vezérléses:
Szóval racionálisan és szenvtelenül kijelenthetem: Máris lenyűgözött minket és I M Á D J U K!
Ui: Moha motorral igen-igen ritkán veszik az I30-at.
Akik kézi váltóval veszik, azoknak - szerintem is - hülyeség ez az "Euro-kényszeres" agyonkomplikált motorka, azoknak ideális az 1.5 DPI. Akik meg automatát vesznek és van pénz lóvéra, azok vagy az 1.5 T-GDI-t veszik, vagy már akkor Tucsont...
Merthogy amikor hétfőn délelőtt bementem a dinitrolosokhoz, az autó sehol, ehelyett egy "L" -es rendszámú (mennyi idős lehet; 12-14 éves?) Corolla volt fent a csápon. Éppen bontották le a hátsó műanyag doblemezeket. Mögöttük száraz sár (pedig a tulaja az alját is mosta, de hát ki lát a doblemez mögé!?).
Meg rozsdásabb lemez, mint amire számítottam. Bánom, hogy nem fotóztam le.
A "srácok" szerint az ez év tavasszal 16 éves Albeám (szarolasz...) messze nem rozsdásodott így, pedig az tizenévet állt télen nappal a párás, 25 fokos munkahelyi garázsban, ahol esténként a sózott bükki latyakot olvasztották magukról a Transitok...
...oszt' pedig mindkettő török gyártmány...
De visszatérve Moha Turbóra!
Szóval ő már visszakerült a kereskedéshez.
Képeket láttam róla elkészülve, azt ígérték, hogy átküldik.
De lehet, hogy nem jött meg, mert a gmailem azt írja, hogy telítődött.
Na mindegy, amikor lesznek képek, közzéteszem.
Így a srácokat kifizettem. Drámaian balra el.
Délután aláírtam a millió papírt. (Nem ide tartozik; kifizettem az önrész maradékát. Annyival drágábban tudnám mostani áron megvenni kápé ezt a konfigot, amennyivel többet fizetek vissza végül hitelt a nyáron szerződött árban. Durva.)
Ma délelőtt benéztem a műhelybe. Rákérdeztem, hogy mennyiért vállalják most az alváz és üregvédelmet.
A "most" szót nem véletlenül emeltem ki. Mivel a Rezsi Démon elleni hősies harc nem terjed ki a vállalkozásokra, ezért - egyik múltkori beszélgetésünkből - kiderült, hogy igencsak jelentős áram és gázáremelést kaptak a nyakukba a vállalkozások, s nem meglepő módon egy kis késéssel ezt a megrendelőkre, vásárlókra fogják hárítani.
Tehát most már egy zsír új I30-at 170000-ért vállalnak.
De ez az elmondás szerint eltérhet az autó méretétől/fajtájától/jellegétől/típusától. (Gondolom én pl. szerelhetőségétől).
Meg a korától/állapotától. Pl. már meglevő rozsdától mentesítés, stb.
Már találkoztak rozsdás küszöbbel kettő éves autón is. (Nem kérdeztem rá, de vannak tippjeim...)
Mondjuk ezen amúgy sem csodálkozok: Nem túl sok autóssal találkoztam még, aki - hozzám hasonlóan - az autó alját is igyekszik leöblíteni a kézi mosókban - legalább időnként.
A látogatásom idejére a küszöböket kifújták.
Majd elmondás szerint ezután jöhetett az autó alja, s a takarófólia eltávolítása után az ajtók üregvédelme. (Az ajtóborításokat nem távolítják el, hanem az ajtók alján levő nyílásokon keresztül történik.)
Egy érdekesség: Pirossal karikáztam be azt az - amúgy dugózott - gyári kialakítású lyukat, amelyik a jobb hátsó kerék járatában látható.
Zölddel a bal oldalit.
Mint látható, a kettő nem egy magasságban van!
A jobb oldalinál be tudnak úgy fújni, hogy az megfelelő legyen, a bal oldali ahhoz túl alacsonyan van.
Ezért - kékkel bekarikázva - fúrtak két kisebb lyukat a bal kerékjárati ívbe, hogy ott is tudjanak dolgozni.
Természetesen azok is be lesznek dugózva.
Hétfőn - ígéret szerint - kicsomagolás, összeszerelés!
A miskolci Hyundai márkakereskedést is magában foglaló telephelyen van egy kis vállalkozás, ők dolgoznak a Dinitrol technológiával.
Tekintve, hogy azóta megint tudtam nekik - remélem - egy kuncsaftot szerezni nyárra (így ő legalább nem hetekig fogja érezni a szagát a cuccnak, mint mi az Albea belsejében, amit tavaly húsvét előtt, tehát még hideg időben csináltattunk náluk), ezért amikor a fizetésre tereltem a szót, mosolyogva csak annyit mondtak, majd erről is újra tárgyalunk.
Köszi a képregényt. Jó látni egy ilyen folyamatot, illetve látni, hogy burkolatok már nem raktak védelmet. Így tuti jó hatása lesz az alváz védelemnek a zajcsillapításra is. Kár, hogy előtte nem tudtad használni a kocsit. Ha nem titok hol és mennyiért csináltatod?
Ma délelőtt voltam bent a kereskedésben. Jó hír, hogy végre megvan a típusbizonyítvány, így a jövő héten végre megtörténhet a forgalomba helyezés, stb.
Ugyanekkor benéztem az alvázvédősökhöz is.
A burkolatok eltávolítva, s a maszkolás is nagyrészt készen volt.
Hehe... Audi felszereltségi lista külön állatfaj! Ott bizony sok dolog extra volt egy A3-ban, ami a kategória-társ Octavia2-ben széria. És 1,5x annyi pénzt kértek azonos extráért Audi-ban, mint Skodában. Az alap felszereltségű Octavia több cuccot tartalmazott mint az alap A3, az opciós lista a Skodánál 2 oldal volt, Audinál meg a duplája.
A vicc az, hogy pl. a tolatóradar dettó ugyan az volt a két autóban, a szenzorok egyaránt hullottak a Skodában és az Audiban is. Cikkszámuk is ugyan az volt.
Szóval bürokratikus okokból még mindig nem tudja elindítani a forgalomba helyezést a kereskedés.
Talán már tényleg csak napok kérdése.
Viszont két nappal előrébb tudták hozni az alvázvédősök az autó megbontását...akarom mondani a megrendelt munkát!
Így viszont - beceneve még nem végleges, ez egyelőre csak egy "munkanév" - az Automata Moha Turbo átvétele végleges lesz, s nem további sóvárgás tárgya.
Bürokratikus ok: Ezt Csikós Zsolt tudta gyönyörűen ábrázolni egy angol taxi tortúrája kapcsán, idézgetek belőle:
"...
A rendes forgalmival, valamint a hivatalosan lefordíttatott Euro 3-as átalakítási engedéllyel Tamás berobogott a Mozaikba, hogy elkezdje görgetni a behozatal úthengerét. Nézik a szakértők a papírokat – hát ezen sehol nem szerepel, hogy Euro 3-as. Dehogynem, ott áll rajta, hogy „az autót a londoni tömegközlekedési hatóság előírásainak megfelelő emissziócsökkentő rendszerrel szerelték fel", ez nem elég? A London Metropolitan Police hivatalos honlapján pedig ott szerepel, hogy 2006. január elseje óta az Euro 3 az elvárás. Á, az csak egy internetes honlap, nem jelent semmit, mondták erre a Mozaikban. Internetes honlap a f...om, ez egy pco.gov.uk végződésű domain, a Hivatalos Kormányzati Portál, az atyaúristen, a világ bármilyen közepesen civilizált lyukában elfogadják abszolút hitelesnek.
Magyarországon, a Mozaik utcában azonban nem. Éljen az Európába ágyazott Zambia, a mi kicsiny országunk, nagyjából ott is tartunk, csak nálunk már nincs fekete himlő. Ide papír kell, lehetőleg lúdtollal aláírva, még jobb a pergamen és a király pecsétje. Természetesen lóháton, futárral hozva, máshogy nem hiteles. Kétszáz év itt az elmaradás, nem húsz..."
"...Tamás könyörgőre fogta a dolgot: egyetlen gépelt oldal kéne csak, amiben röviden szerepel, hogy a verda eurohármas. Október végére megjött az is. Egy nyomtatott, aláírt, pecsétes verzió. Nem papíron, dehogy. Skót szüzek vékonyra cserzett bőrén, ír csecsemővérbe mártott lúdtollal aláírva, a királynő eljegyzési pecsétgyűrűjével, forró malagai szurokkal lepecsételve, jerezi sherryvel meglocsolva, indiai teakfa izzó parazsán pörkölve, naná. Hátha így elfogadja az a mohácsi csatánál leragadt magyar hatóság.
Amúgy megvan a pontos gyártási dátum is, régebbi, mint ahogy emlékezett rá az értékesítő...: 2022 jan 19. ;-)
Az autót és a szakembereket nem hivatalos látogatás keretében kerestük meg. A látogatás szívélyes, baráti légkörben zajlott. A First Lady, aki eddig még nem látta az Alkotást, elismerését és elégedettségét fejezte ki a látottakkal kapcsolatban.
Úgy néztük, hogy tudtuk; először és egyben utoljára látjuk gyári állapotában Moha Turbót.
...hogy mennyivel filigránabb a futóműve, mint az Albeáé!
Majdhogynem a fele vastagságúak az alkatrészek. (Nem is a harmadik világ a fő export piaca...)
Hogy ezzel nemhogy menteni nem fogok nyári vihar után, bányató melletti földúton elakadt Berlingót (ahol pl. egy összkerekes Honda CR-V is beásta magát), de földútra az autó hosszától nagyobb távolságra sem fogok vele merészkedni...
Csóró ország vagyunk, kettőnél több elektromos ablak egy autóban még mindig sok vevő fejét elcsavarja, egy színes kijelzős fedélzeti navigáció pedig mélyen beszippantott herbálként hipnotizálja a bácsbokodi ex-Lada-tulajdonost. Az autóik felszereltségével kérkedők dolga könnyebb, mint gondolnánk, hiszen gyakran sem a vevők, sem az eladók nincsenek tisztában azzal, hogy mely extrák érnek valamit, ráadásul a hiányzó extrákról képesek nagyvonalúan megfeledkezni, mielőtt a „fullos” jelzőt beírják a hirdetésbe.
Egy prémium kategóriás autó nem a bőrülésektől vagy a „bigxenon” fényszóróktól lesz különleges, és egy középkategóriás autó tolatókamerájától sem kell eldobni kapát-kaszát. A „fullos”, „megafull”, „teljes felszereltség” kifejezéseket tartalmazó hirdetések láttán biztosak lehetünk abban, hogy az autó nem a legmagasabb felszereltségű, csupán minden benne van, amitől az eladónak csillogott a szeme hajdanán, amikor megvette. Ha fontos számunkra, hogy kimagaslóan extrázott példányt vásároljunk, olvassuk el a korabeli brosúrákat az interneten, így nem járunk hasonlóan, mint az a vevő, aki a reális értékénél egymillió forinttal többet fizetett egy szövetbelsős, kézi váltós Audi A6-ért, csak mert a 2006-os autóban kétzónás klímát, ülésfűtést és tolatóradart talált.
Az eladók által jelzett „fullos” kifejezés tízből tízszer jelenti azt, hogy minden extra benne van az autóban, amit az illető ismer, a tények viszont azt mutatják, hogy ez rendszerint jóval kevesebb, mint amit a gyártó kínált eredetileg a típushoz..."
A neppereknek fogalmuk nincs a felszereltségekről. Behazudnak valamit. Vagy random kiválasztanak egyet.
Octavia2-nél elég jól képben voltam, vagyok és láttam cifra dolgokat. A műszerfali díszcsík színéről és mintájáról megmondom, milyen felszereltség. Hát nem az volt, mint a hirdetés címében.
Ok. Köszi. Csak az ami bosszant hogy a hirdetések nagy részében, ahol a kapcsoló is látszik, beleírják a felszereltségbe "esőszenzor" Amit én vásároltam abban is jelen volt!
Ezeket a képeket is hirdetésekből töltöttem le, ahol szerepelt a szenzor, meg még egy pár dolog ami nem valós. NEPPER becsület!
Csak aki típust vált, az nem ismerheti a felszereltségeket. (alap+hozzákért dolgok)
Valakinek hátha segítünk ezzel is hogy mit nézzen ha vásárol használt autót!
Ha az ablaktörlő kapcsolón a 0 és 1-es fokozat között --- van, akkor az szakaszos üzem, és a szabályozóval a két törlés között eltelt időt lehet állítani.
Ha az ablaktörlő kapcsolón a 0 és 1-es fokozat között AUTO van, akkor az esőérzékelős, és a szabályozóval az érzékenységet lehet állítani.
Tehát a képen látható esetben nincs esőérzékelő a kocsiban.
A baloldali kapcsolókkal nincs problémám. De azért kösz. Az ablaktörlő eső érzékelő , (ha van ilyen nekem) érdekelne. Nem igazán fontos dolog, de most bogozom ki hogy mi a felszereltsége. Esetleg ha van szenzor, az látható helyen van e? Mert az már tisztázná a dolgot.
Üdvözlet mindenkinek. Kérdésem lenne az ablaktörlő bajuszkapcsolóról. Ez a kép nem az én kormányom ,de a kapcsoló ugyan ez. Nos állitólag a felszereltség tartalmaz esőérzékelő szenzort. Ha én ezt szakaszos törlésre kapcsolom, akkor az szakaszos törlés , eső nélkül is szakaszosan müködik. Az ütemet tudom rajta szabályozni. A hirdetéseket nézegetve ilyen kapcsolóval is beírják az esőszenzort. (ez a kép is onnan van) A kezelési utmutatóban a szaggatott vonal helyet "AUTO" felirat van. A gépem 2019-es. Nos mi a vélemény?
Számomra - részletezés nélkül - pont az ideális és kedves a Life konfiguráció mind kívül, mind belül, mind felszereltségben.
Egyedül a fényre sötétedő belső visszapillantó tükör hiányzik, de annak hiányát - kizárólag(!) a hátsó szélvédőn, egy közepes árnyalatú fóliázással oldom meg.
Kifejezetten ez a nappali menetfény tetszik!
Igen, kis kijelzős fejegység van benne, nem kértem bele érintőképernyőt.
Megértem azt, aki azzal veszi, én már az "érintőképernyő autóban" megoldáshoz fejben öreg és maradi vagyok; nekem elég és jó, ha telefonom az.
Ha majd csak érintőképernyőset lehet már venni mondjuk 15 év múlva (és még élek stb.), akkor természetesen megbarátkozok vele.
Natúr fényezésű, sorrendben; sárga, piros, kék saját autóm volt eddig.
Fehéret szerettem volna végre, hiszen - valahol olvastam, egy olasz formatervező szerint - egy szép autó lehet fehér is.
Rengeteget vezettem fehér autókat, imádtam a drámai sikerélményét a kézi mosásuknak, annak eredményének.
Amit pluszba rendeltem, az az ülés és kormányfűtés. Ehhez rendelni kell - a nekem nem hiányzó - bőr kormányt, váltógombot is.
Még vészpótkereket rendeltem ezen felül. A 30 hivatásos év alatt három defektem volt, mindhárom esetben az egyéb megoldások (defektjavító, kompresszor) az út szélén hagytak volna:
- Egy középső kapukitámasztó szétvágta a futófelületet,
- teherautó laprugókengyel(!) befordult a gumiba,
- erdei út szélén srégen vágott akác csonk (repülőnap Kecskeméten, pisis utasok...) átfúrta a gumi oldalfalát.
A Comfort felszereltségnél már a lágyhibrid; "Smartgreen verziója van ennek a motorkának, ahhoz nem rendelhető pótkerék (hacsak nem helyet foglal a csomagtartóban úgy-ahogy rögzítve).
Gondolom és remélem, hogy eddig bevált és megkedvelted a szívómotoros gépedet!