Elvileg igen. De nem tudom, hogy egy elöl-hátul nyitott sátorba nem jut-e annyi közvetlen napfény, ami esetleg már árthat. Nyáron muszáj erősen szellőztetni, ha nincs az árban nagyságrendi különbség, ezen valószínűleg nem érdemes spórolni.
Inkább nem voksolok, de néhány szempontot még fölvetek. Mekkora és milyen formájú a sátor? Egyrészt az abszolút költségvonzat miatt, másrészt fóliából nagyobb egybe-felületet kapsz. Kritikus helyek az illesztések, ill. ha vannak törések a felületben. Maga az anyag strapabíró, de a rögzítési tájékok valószínűleg hamarabb amortizálódnak. Különösen, ha erős szelek jönnek.
Valamit visszakeresni közönséges felhasználónak szinte lehetetlen. Zuki bácsinak biztosan van rá programja. ;) A színes, szagos, ugráló, egész oldalas izéket én is nagyon utálom.
Villámkérdésem lenne. Mivel megmihálylott a fólia a sátoron, így kellene valami helyette. Szerintetek egy 4-6 milliméter vastagságú üregkamrás polikarbonátot érdemesebb-e lehet rárakni, mint egy új és kétes minőségű fóliára beruházni?
Pro:
Légkamrás, így jobban hőszigetel, mint a fólia. Ha lesznek fagyok, akkor ártani nem használ a megléte.
A jégesőt és a szélvihart is jobban bírja.
Elméletben legalább 10 év az élettartama.
Könnyen szerelhető, ajtó, ablak is könnyen kialakítható a felhasználása során.
Kontra:
Az ára. Viszont most a fóliáké is ~70 százalékkal felment tavaly óta, itt már a kétévesé 4000++ forint/kg...
Üregkamrás, így a fény kevésbé képes áthatolni rajta, mint a fólián.
A környékünkön macerás a beszerzése.
Ki mire tenné a voksát, mit felejtettem ki a listából?
Nekem sok éve egy internetes munka kapcsán kellett a fb-ra regisztrálni. Azóta csak arra használom hogy 1-2 engem nagyon érdeklő témába benézzek, de újakat nem keresek fel.
A csilivili dicsekvéseket én se tudom értékelni, az információk megtalálása pedig igazi kihívás. Ráadásul ha valamikor ismét rá akarsz nézni, újra végig kell játszanod az előző procedúrát, és vagy megtalálod, vagy nem. Sokszor az időd értékesebb min t az információ amit keresel, ezért feladod.
A fb. úgy lett megalkotva hogy mennél több időt kelljen ott töltened.
Nem rég odairányított engem valaki egy fügecsoportba. Elmondanám, semmi értelme. Ez a fórum minden tekintetben jobb.
De az ellenségesség legfőbb oka, hogy sokan nem úgy vannak ezzel, mint Te, hogy írnak ide is, és a FB-on is gyűjtögetnek, hanem az Index fórum helyett költöztek át a zárt térbe, ez meg itt teljesen kihalt. Pedig jó ez a rendszerezett, kereshető fórum. Én azt is szeretem, hogy nemcsak egy témára vonatkozó közösség, hanem egy helyen lehet beszélni növényekről, állatokról, gépekről vagy akár pedálos moszkvicsról, nem kell csoportról csoportra ugrálni, ide is - oda is regisztrálni.
Az meg már a saját ízlésem, hogy ki nem állhatom az ugráló bizbaszokkal, csöpögően aranyos képecskékkel, szívecskékkel és egyebekkel telepakolt oldalakat. Itt szerencsére csak viszonylag sok munkával lehet ezeket fölpakolni.
Őszinte akarok lenni, akkor azt hiszem először több gondolatot vetettem fel, kissé kisiklott. A fb - mint infohozzáférési lehetőséget - ellenességet továbbra sem értem / a C-vírus párhuzamát meg aztán itt különösen nem/ - de ez maradjon az én hibám.
Írni nem lehet, ez igaz. De hozzá lehet férni az itt összegyűlt tapasztalatokhoz, és ez szerintem elég nagy különbség az Index fórum javára. És vannak más, hasonló fórumok is, ahol legalább olvasni lehet. Aztán ha úgy érzem, hogy passzol nekem a közösség, van mondanivalóm is, akkor regisztrálok. Ha csak egy-két dolog érdekelt, azt megtaláltam, de úgy egészében véve nem annyira érdekes a téma, vagy nem tetszik a stílus, akkor nem.
Lehet, hogy rosszul fogalmaztam, csoporttag csak regisztrálva lehetsz, tehát én úgy gondolom, hogy véleményt cserélni, információkat cserélni csak így lehet,- ezért fogalmaztam zártnak. Csak olvasó nem írhat.
Ez itt nem zárt csoport, olvasni bárki tud regisztráció nélkül is, a Google is kiadja, ami ott le van írva. A FB-on nem lehet olvasni sem, ott az információ kívülállók számára rejtve marad. Nem egyenértékű a könyvtár polcával. A Google nem adja ki, ami a zárt csoportokban van összegyűjtve.
Emiatt engem is zavar, hogy közérdekű dolgokról sokan zárt csoportokban egymás között dünnyögnek. De szerencsére hozzáférhető helyeken is talál az ember elegendő információt.
Ezt a problémakört már egyszer körbejártuk. Az általam megemlített csoportok valamilyen problémakörhöz kapcsolva kerültek megemlítésre, mint információforrás. Minden csoport vagy technikai - termelési - vagy szakmai közösség. Információt ad valamihez kapcsolva, vagy él valaki vele, vagy nem. Vagy megoldja a problémáját, vagy nem. Csak megjegyzem: ha egy dolgozathoz össze kell állítani a bibliográfiát, fel kell sorolni a könyv címét, szerzőjét, a különböző cikkek forrását, lelőhelyét, a hívatkozott, áttekintet weboldalakat, akkor szerinted miért nem lehet megjelölni egy-egy szakmai csoportot? ---Ez a csoport is egy zárt szakmai csoprt, mert regisztrálva kerül be az ember. Bizonyos problémaköröket járnánk körbe. Jobb lenne minél gazdagabb információkat összeszedni, hogy jobb termést lehessen elérni, egyre változatosabb növényekkel, egyre változatosabb technikával.Miért ne lehetne olyanokat megnézni, akik valami hasonlót már csináltak? ----Ma már túlléptünk azon, hogy a könyvtár polcá A fb is lehet ilyen, ha így használjuk. ról pl. a 635 szakjelzetű könyveket a kezébe veszi valaki. - A google , fb keresőivel, meg a kül. alkalmazásokkal a világot bejárhatod pillanatok alatt.
Kérlek benneteket, hogy legalább itt ne reklámozzunk Facebook csoportokat! Rosszabb, mint a Coronavirus járvány! A ragályossága pedig egyenesen határtalan.
Én nem tudnék kapára, ásóra kapni, fagyos a föld, nálam még hófoltok is vannak pedig 5 fok van és esik az eső. Tegnap kellett volna póréhagyma, nem tudtam kiásni.
De az üvegházamba ősszel, miután a tyúkok vagy 2 hétig oda voltak zárva duggattam hagymát és szórtam ki salátamagot. Szépen növögetnek, remélem hamar lesz saláta. Szabadtéren van némi galambbegysaláta, de amíg fagyos a föld nem akarom csipkedni. Spenótot szabadföldbe vetettem ősszel, ahol nem tettem rá fátyolfóliát ott eltűnt. A fokhagymáim jövögetnek. Mindet el szoktam duggatni ősszel, a tavasziak is bírják, csak nem bújnak elő amíg nem tavaszodik. A Nórától kapott elefántok is sorolnak, kíváncsi vagyok rá milyen lesz.
Előző télen megjártam a zöldhagymának valóval. Ősszel rendesen elduggattam ahogy szoktam, tavaszra mind eltűnt. Nyilván fajtaválasztási hiba volt, fehér hagymák voltak, piacon vettem direkt őszi ültetésre de jól átvertek. De erre gondolva tavaly ősszel az eldugott hagymákra is tettem fátyolfóliát.
Nekem is fonalféreg a leggyanúsabb, mert a gyökérzöldség biztos, hogy olyanoktól gümős. Valószínűleg ez a talaj kedvező nekik; korábban, a bakonyi erdőtalajon ezt a problémát nem ismertem. Azért is kísérletezem az aprított büdöskével. Csak legalábbis nem látványos a siker. Persze, lehet, hogy anélkül még rosszabb lenne a helyzet.
Az aroma szempontjából úgy tűnik, sokkal kényesebb vagyok. Amikor először ültettem ophioscorodont, még eléggé fanyalogtam rajta. De az mégis nagyrészt fokhagyma jellegű. És nagyobbra nő, meg jobban tolerálja a kártevőt.
Az elefánthagymát már anyós is azzal adta, hogy nagyra tud nőni, de ő nem igazán szereti, mert más íze van. És tényleg, az már egyáltalán nem helyettesíti a szóló fokhagymát. Csíp elég rendesen, csak más az aromája. És az én orromnak igenis van benne valami halvány beütés a császárkorona szagából. Szerencsére főzés után már nem érezni. (Nem ugyanolyan, akkor a nevét se ejteném ki a konyhában...)
Nóra, ebben nagyon el lehet mélyedni. Sok változatról beszélnek - magot érlelők - bubilliket nevelők - gerezdekről szaporodók. Pl. a magrólnevelés módszerével Dr Ivan Buddenhagen 10 fajtát nemesített - most ez ugrott fel a "True garlic seeds" keresővel. Biztos a többi fajta is igy született. Már régebben is több cikket elolvastam, igaz, hogy egyre kevesebb fhagyma hoz magot, elfelejti a magnevelést mert azt mondják, hogy ellustult, az emberi beavatkozás következményeként. S természetes, hogy gyorsabb a termési eredmény a gerezdekről ültetve. Ezt a nagy termelők klónozásnak nevezik. A kísérletezők, nemesítők pedig a valódi apró magokra törekszenek. / Most az esőben jól jött egy kis olvasás/
Idén kísérleti fokhagyma ültetésem lesz. Feltéve ha most már engedni fogja az időjárás. Ugyanis eü. okokból kifolyólag elmaradt a kertészkedés tavaly, így a hagyma helyének az előkészítése is. Szóval idén gyökereztetve lesz a fokhagyma, s úgy leend majd kiültetve. Nyár közepén majd beszámolok róla, hogy miképpen is sikerült.
Ismereteim szerint a fokhagymának is van magja, csak nálunk nem szokás magról vetni. Termékismertetők alapján a franciáktól behozott 20-22 fajta fhgymát magról vetve, gerezdet nevelve, U1-es utánültetéssel árulják a termelők. Gondolom, hogy a nagy nemesítők, termelők indítják magról.
A Nödiknek csak a tavaszi magkínálata van a kiskerteseknek. Majd a batáta palántaigénylésre lehet később jelentkezni. Viszont aki rászánja az időt, s megközelíthető közelségben találkozik a "magbörze" hírdetéssel, ott talán érdemes szétnézni. Általában ezekről ad programelőzetest a "M a g h á z - közösségihálózat" fb. csoport.