Nekem egy 10"-os kis laptop, 2 öklömnyi kis rádióadó, 1 db 7Aó-s zselés és töltők, sok kábel utazik benne biztonsággal. Autós zajcsillapító gumi szivacs táblák vannak elválasztónak betéve.
Barkács boltban vettem kis koffer szerű ládát. A sarkokon erősítő feltét. Vékony alu lemez a doboz. Korrekt hordfül, korrekt diplomata táska zárakkal. Belül 1 cm vastag kemény laticel bélés. Az egész strapabíró kivitel. Kicsiben hasonló a zenészek road ládáihoz. Úgy nyílik mint egy bőrönd. Az árak fogalmát meg napról napra át kell értelmeznünk......
Belépő szintű mobil rádiós GO-BOX építését tervezem. Valami olyasmi megoldást keresnék amiben el lehet helyezni egy átlagos 10-25 Wattos VHF/UHF mobilrádiót, egy kisebb zselés akkut, az akkuhoz töltő elektronikát és pár egyéb kivezetést, na meg egy beépített hangszórót és mondjuk egy mikrofontartó villát a mikrofonnal.
Amit élből elvetettem:
- Pelican Case: Jó lenne, de nem hobbistáknak való az árfekvése.
- Régi katonai rádió fa ládája: túl nagy, túl nehéz, a cipelése körülményes. Nem erre találták ki.
- Kibelezett BRG FM201/401 ház: Bár van füle, masszív és táp is van benne, de az üres ház is van vagy 8-10 kg. Cipelje az, akinek hat anyja van.
- Barkácsáruházakban kapható szerszámos ládák: Gyengék és vagy nem megfelelő a kialakításuk.
- Supermarketekben kapható dobozok: Szintén gyengék, nem erre a célra valók.
Megfizethető, hobbi projekt árban elfogytak az ötleteim.
Picit ki kellett fújni sűrített levegővel és ennyi! A máshol "megszokott" élőlények mint penész, bolha, ágyi poloska stb. ebből elmaradtak, a tonnányi por se volt benne. A tápban sem. Pár csepp műszerolaj a bronzcsapágyakba és minden működik mint a kisangyal! Gyári cuccokat megszégyenítő precizitás!
Pár apró finomítás kell rajta, teflon lemezek, merevítések. A dobozokat tavasszal rakom rendbe, amikor a szabadban "ki lehet teregetni" súrolás után.
A tápja még durvább, precíz, aprólékos, másik ugyanilyen dobozban. (Na, lelőttem a poént :-).
Apró finomítások kellenek rajta, egyébként remek darab. Aki csinálta, ez volt a "főállása", sajnos többet már nem fog :-(((. RT-ben is megjelent a leírása.
A csöveknél nagy az anódköri impedancia, ott a szélessávú illesztés reménytelen. Az alsóbb sávokon sok menet vagy nagy permeabilitású vas
kell, ami nagyobb frekvenciákon mindenképpen gondot okoz. Ha sok a menet, a nagy szórt kapacitások söntölő hatása érvényesül,
ha pedig a vas permeabilitása nagy, akkor a határfrekije kicsi és ezért nem fog működni magasabb frekvenciákon.
Itt a Collins jó kompromisszum, sávonként kapcsolva és hangolva viszonylag egyszerű soksávos végfokot csinálni, persze a kezelési
kényelmetlenségekkel együtt. Előnye, hogy nem igényel tökéletes antennát, elég jól lehet vele illeszteni is.
Fetnél néhány Ohm drainköri impedanciát kell illeszteni, ami kicsi menetszámú ferrites trafóval megoldható. Itt inkább arra kell vigyázni, hogy
a 3-5 Ohm-mal összemérhető parazita induktivitások ne okozzanak gondot. Sávonkénti kapcsolgatásra pont emiatt, illetve a hatalmas
áramok miatt nincs lehetőség, 10 db végfokot pedig nem igazán éri meg csinálni.... A szélessávú üzem viszont hatalmas felharmonikus
tartalommal jár, ezért kell szűrni sávszűrőkkel, sávonként kapcsolgatva azokat. Tehát a helyzet itt sem rózsás. Bonyolítja a dolgot, hogy a félvezető nagyon kényes
a megfelelő terhelésre, tehát vagy tökéletes antennákat, vagy plusz antennahangolót igényel, ami persze újabb hangolást, kapcsolgatást jelent
Ki kell próbálni. Egy szép combos toroid nem csak felfelé tud impedanciát transzformálni, hanem lefelé is. Sok drót kell rá az biztos. Utána már a jól kezelhető felüláteresztő szűrő sor. Nem csak a forgókondik, a sima nagyfeszültségű kondik is drágák rádiófrekire.
Apróval írom, de meglepő a GU50-ek még elfogadható ára. Az többi hangvégcső árai már a csillagokban. Bár gyártotta azt már mindenki a világon. Ugye a Wehrmachtnál LS50 néven már dolgozott. De gyártotta az amcsi, az orosz. A 60-70-es években a cseh LUN reprádiókban is az dolgozott, Tesla gyártmányként.
Viszont változott az alkatrészek választéka. Régen gond lehetett jó ferriteket, sok jó kondenzátort beszerezni, 50-100 alkatrészből összerakni egy soksávos szűrőt.
Ma meg a nagyfeszültségű forgó a gond, meg a kapcsolódó mechanika, sávonkénti hangolgatás.
Van némi hangulatom egy csöves végfok összerakásához, ha másért nem, azért, mert sose dolgoztam csövekkel, és olyan szépen világítanak... :-) Pl. ez a GU-50 jól néz ki, és mintha ez lenne az egyik legkönnyebben beszerezhető cső. Két darabbal kényelmesen lehetne 100W-ot csinálni.
De a hatalmas forgókondenzátorok, tekerők meg ilyesmi nem tetszik annyira. Nem tudom, van-e tapasztalat szélessávú illesztős lineáris csöves végfokokkal.
A másik ami érdekel, ugyanz GaN fetekkel, de abban nincs annyi hangulat.
A csüheseknél egy jó nagy impedanciáról kell lefelé transzformálni. A tranyósoknál nagyon kicsiről kicsire. A tranyósoknál brutál nagy kapacitások kellenének az impedancia transzformáláshoz. Ezért általában egy szélessávú trafó végzi ezt el. De ez minden felharmonikust is kiengedne. Ezért kell a jó aluláteresztő amit sávonként váltogatni kell. A jó öreg Collins magában is jó felharmonikus szűrő. A cső kevesebbet is termel belőlük.
Mi az oka annak, hogy a csöves végfokokban tipikusan hangolt kimenő kör van, kapcsolt tekercsekkel, nagy forgókondenzátorokkal, a félvezetősekben viszont nem sávra hangolt az illesztés, és utána használnak az 50 Ohm-os kimeneten sávonként hangolt szűrőt?
A forgókondenzátor meg hasonlók elég nehézkes dolgok manapság. Nem lenne célszerűbb a csöveset is így készíteni?
Kezeimet tördelem, de tartozok nektek egy bevallással.
Nem nullán állok, dolgoztam nyomtatott áramkör gyártásban is (több rétegű), és fiatalabb koromban magam készítettem a kéz CB rádióimat kvarcokkal 455-ös KF frekvenciával 440 vevő IC-vel.
Majd amikor már szemüveg kellett az SMD technika térhódításával felhagytam az üggyel.
A freki szintetizálásához már nem értek. Már csak antenna kísérletekkel foglalkozok, amiben viszont nagyon otthon vagyok. Csak a függőleges nyalábokat nem tudom mérni.
Kapcsolási rajzom van, arra gondolta, ha valamelyikőtök azt mondja ezt a számú alkatrést (kondit) cseréljem, hát nincsen veszteni valóm megteszem, de már egy soklábú IC-t veszni hagyok.
Amit anno összegyűjtöttem a GP68 (AP73)-hoz, feltöltöttem neked egy mappába. Amint átnézi a tárhelyszolgáltató vírusirtója le is töltheted erről a linkről:
Benne van a hangoló szoftver is, amivel a frekvencia pontosságot lehet állítani (ehhez a típushoz nem volt memória programozó szoftver csak szerviz célú).
Egyébként sajnálnám, (bár sok rádióm van) nem tudom észrevettétek-e, egy ilyen telegombos Motoróla - a többitől eltérően - különleges tulajdonsággal bír.
Véletlenül tapasztaltam, egy kis borsodi faluban az előttem lévő kocsisort egy jó körülírható társaság inzultált, mikor hozzám értek a lehúzott ablakon benéztek, majd odaszólt a haverjainak "MOTOROLA", ami egy markánsan bordázott antennával ott hevert a mellettem lévő ülésen.
Ennek eredményeként nem csak tőlem, hanem a környékről is eltűntek!
Próbáljátok ki. Egy átlag Wakie-Talkie vagy egy CB- látványától nem szarnak be.
Egyébként sajnálnám, (bár sok rádióm van) nem tudom észrevettétek-e, egy ilyen telegombos Motoróla - a többitől eltérően - különleges tulajdonsággal bír.
Véletlenül tapasztaltam, egy kis borsodi faluban az előttem lévő kocsisort egy jó körülírható társaság inzultált, mikor hozzám értek a lehúzott ablakon benéztek, majd odaszólt a haverjainak "MOTOROLA", ami egy markánsan bordázott antennával ott hevert a mellettem lévő ülésen.
Ennek eredményeként nem csak tőlem, hanem a környékről is eltűntek!
Próbáljátok ki. Egy átlag Wakie-Talkie vagy egy CB- látványától nem szarnak be.
Próbáld meg üzem közben megmelegíteni a rádiót. Olyan melegre, amit még elbír a kezed. Az is érdekes, hogyan tér vissza. Ha ki-bekapcsolod ennyi elég neki vagy x órát várni kell vele? Függ-e ez a hiba a hőmérséklettől? Sajnos lehet valami digitális hiba és lehet kvarc gond. Az is fontos, hogy ilyenkor minden benne lévő csatorna elmegy?