Egyre elterjedtebbé válnak a zárt égésterű kazánok körében a kondenzációs elven működő berendezések, ami számos kérdést vet fel egyrészről a 100% feletti hatásfokról, másrészről a hozzá tartozó legoptimálisabb rendszer tervezéséről, kiépítéséről, beállításáról…
Ezúton megkérek minden látogatót, hogy kerüljék a direkt vagy indirekt reklámozást – különös tekintettel gondolok itt forgalmazókra, kivitelezőkre.
Összegyűjtöttük a leghasznosabb információkat egy kondis oldalon. http://statisztikus.hu/kondis/
Apropó váltószelep! Valaki írta, pár napja, hogy 84 ezret fizetett a váltószelep cseréért. (1,5 éves kazán ) és teljesen új kiépítés volt. (radiátor, csövek)
Nem nagy élvezet (és drága) egy meglévő gázos rendszert átvariálni. Új tervek, engedélyeztetés, kéményseprők, ami jó volt régen és hibátlan, azt cseréltetik, stb.
Meglévő rendszernél jobb megoldás egy sima boyler utólagos beszereltetése.
Kinyitom azonnal meleg víz jön, ha elzárom nem. Semmi faxni.
A megspórolt költségekből 100 évre kijön a villanyáram ára, amit megeszik....
Pont, hogy a hajdu HGK az, amiben NEM külön van a hőcserélő a HMV-nek, hanem a kazántestbe van belenyomva egy csőkígyó, ezért tud fűtés közben is HMV-t csinálni, nincs váltószelep sem.
Lásd alanti kép:
Az 5.5kW minimum teljesítménnyel nem értem a majdnem félmilliós árcédulát sem.
A kombi kazán mindennek nevezhető csak jónak nem, ami a használati meleg víz előállítását illeti.
4-5 lakásban éltem már (én, vagy a gyerekeim), ahol kombi kazán volt. A Vaillanttól a noname-en át a Buderusig és Boschig- és mindenütt szar volt.
Lassan ad meleg vizet, nem képes tartani a hőfokot, vagy megfagysz, vagy szarrá éget, mire beállítod percekig kell folyatnod, és elég ha bárki rányit mondjuk a konyhában - és kezdheted elölről. Úgy szar ahogy van.
Ha nincs egy tartály, amiből érkezik a letárolt víz, használhatatlan. Most kikerülöm a kazánt, a meleg vizet egy villany boyler adja, és minden ok. Nincs pazarlás, nincs kínlódás.
Nem kell semmit engedélyeztetni, papírozni, kéményseprőkkel vitatkozni, stb. Hívsz egy villanyszerelőt és kész.
Azt hiszem képbe kerültem. Rengeteg leírást olvastam a kombi kazánokról mielőtt választottam, de
sehol nem olvastam ,hogy a fűtés mellett ilyen lassan jön csak a melegvíz, 2 perc szobrozás és ha jól értem akkor ha megnyitom és elzárom a csapot, mert mondjuk a sminkemet mosom le :)
akkor ujra 2 percig tetriszezhetek a kb 25 fokos víz mellett. És ez így normális, akkor remélem hogy aki most azon gondolkodik hogy kombi kazánt vegyen az hallgasson rám, ne tegye. Ha csak nem fűtésre vagy csak nem
melegvíz előállítására használná. Ez egy Bosch Condens 2300w volt.
A fűtéssel elégedettek vagyunk, valószinűleg teszek fel mellé egy sima gázboilert.
" 2cm-es "hőszigetelő vakolatnak" hívott valami van rajta, illetve 38-as porotherm külső falak vannak. Fa, kétrétegű nyílászárók vannak, még az eredetiek, vélhetően a szigetelésük nem valami jó, de egyébként jó állapotban vannak." 43700
A födém szigetelésről semmi, az ablakok se igen jók.
Az az egy db. radiátor 60 x 120 kk egy ekkora helyiséghez / 15 nm max. / nem kicsi.. ha leadja hőt.
" és félteni kell a gyerkőcöt, meg hősugárzót működtetni." ha megvan olyan helyre tesszük ahol hozzáférhetetlen /pl. a falon /, ha nincs még meg akkor pedig nem hősugárzót használunk hanem olajradiátort.... addig még a komplex probléma meg nem oldódik.
Egy kb. 1 kW-os olajradiátor arra a szobára biztos elég... aztán ki lehet deríteni, hogy azt a kis szobát a radiátor miért nem fűti bé.