Neked sikerült az elefántfokhagyma sarjhagymáiból növényt nevelni?
Nekem még soha. Próbáltam ősszel, tavasszal vetni, különböző helyekre, és semmi. Csak gerezdekről vagy a nagy, gömbölyű hagymákról tudtam szaporítani.
Nem mintha ez nem lenne elég, csak bosszant, hogy a sok kicsi hagyma pocsékba megy.
Magot sem hoz. Az OMÉK-en kérdeztem a génbankosokat, náluk mi a helyzet, és náluk se. Viszont szép a virágzat, dísznövénynek is lehet ültetni.
A bulbillis fokhagymából sok fajta van. Van, amelyiknek kicsik a hagymácskái, van, amelyiknek nagyobbak (akár érdemes megpucolva megenni), körülményektől függetlenül. Amelyiké nagy, annak sínylődve se lesz apró, csak kevesebb, kisebb lesz a fej, amelyiké apró, nagyobb vagy kisebb csomóban nőnek az ugyanakkorák. Az enyémek legalábbis így viselkednek.
Sajnos mindegyik fajtám elég rosszul tárolható. Van, amelyik már most hajt, van, amelyik eláll addig, míg lehet a kertből kihúzni frisset (nem gerezdeset, de használhatót).
Én ezeket a kis hagymácskákat nem szoktam elültetni, nem érdemes. Lehet annyi gerezdet félretenni, hogy jusson is, maradjon is. De ha hagyom a bulbilliket beérni és szétszóródni, az egész kertben teremni fog a fokhagyma, gyepben, út szélén, szamóca közt, mindenütt. Mi ezeket esszük újhagymának.
Nekem az ophioscorodon léghagymás. Lehet használni, de hároméves forgással jár. Az eldugott léghagymából első évben egy gerezd nélküli, mogyorónyi hagymácska lesz, abból a következő idényben kisebb gerezdes fej. És annak a legszebb gerezdjei harmadik évben már tudják hozni a jellemző méretet. A baj az, hogy olyan iszonyúan aszályosak a nyarak, hogy a léghagymák 1 - 2 mm átmérőjűre képesek megnőni. És akkor a további lépcsők is kicsik lesznek. Amikor az első ilyet megkaptam, más talajon és több csapadékkal, 6 - 8 mm-es léghagymáim voltak; amelyik fejben kevés fejlődött, még nagyobbak is előfordultak.
Az elefánt fokhagyma nekem léghagymát nem hoz, hanem a fejen kívül apróbb, gömbölyűbb külön sarjadékokat. Azok hasonlóan használhatók, csak az abszolút méretek nagyobbak.
A héten kaptam bulbillikes, léghagymás fokhagymát Zala megyéből! Ilyet még nem is láttam.
Akitől kaptam, az azt mondta, hogy nagyon jól fel tudják használni a konyhában. Elmondásuk szerint a zöldjéből pl. pestóba is használják.
És nem kell venni ültetni.
Állítólag elég jó télálló is a hagymája.
Az ismerős nyugdíjas korú édesanyja kertjéből való, nem tudom, hogy honnan lehet.
Nagyon örülök neki.
Az ősszel sikerült léghagymás vöröshagymára is szert tennem, azt is kaptam jószándékú, rendes kertészkedőtől.
Van bennem nosztalgia. Gyerek koromban, mikor szüleim kivittek a szőlőbe kapálni, a kolbász mellé mindig tudtunk felszedni ilyen léghagymás vöröshagymát.
Én nem szoktam adagolni mellé semmit. Palántaneveléshez és cserepes növényeknél használom, eddig megfelelőnek bizonyult. Az a pár paradicsom és paprika, ami cserépben volt, nem volt csúcsrothadásos.
A magnéziumot szokták emlegetni, hogy az hiányzik belőle.
Hozattam a gazdaboltból Wuxal Supert. Most meg nem vagyok benne biztos hogy jó ötlet volt. Ennek állandóan adagolni kell mellé a kalciumot? Vagy eltalálom a mennyiséget, vagy nem? Mit kell még mellé?
A Combi-protec leírását olvasva úgy látom, ebben még nincs rovarölő, ez csalétek és rovarölőszer hatásjavító, a rovarölőt még hozzá kell adni.
A hangyairtónál ott a hatóanyag: acetampirid, S-metoprén + a Chrysanthemum kivonat.
Szerintem ez két teljes különböző szer, csak a név megtévesztő. De ez két nem túl fantáziadús elnevezés. Combi, mint kombinált hatás, protec(t), mint védelem.
Az egyik 1.100, s ezzel a névvel 15.ooo a másik. Igaz 1l. de a hatóanyag / tartósítóval/ valószínű azonos. Ez gondoltat el...Kiskerteseknek 10 utcának is elég....
Nálunk nem is ér annyit az egész, hogy emiatt kiszedjem a hatalmas diófánk alatt növő rengeteg növényt. Ha egyébként jó termés van, marad annyi dió legyekkel együtt is, amennyi nekünk elég. Strapásabb hozzájutni, de mivel egyébként sincs minden évben termés (gyakran lefagy), mindenképpen érdemes kihasználni a fa alatti területet. Meg persze úgy a kert is sokkal szebb.
Aha... de nálunk előre, hátra, jobbra balra szomszédoknál, is nőnek diófák, sőt külterületen csak úgy maguktól is. Azok alá ki tereget ponyvát? mert ezek a dögök kilométeres röptávval működnek.
Nem érint már, mert a fák kimentek...A másodiknál zavar, hogy az összetevőket nem nevezi néven: növényi kivonat ? melyik? milyen? /a hangyaírtónál valamelyik chrizantén van megnevezve, / az oldószer sincs megnevezve, a tartósító sem. Hogyan lehet a 2 szernek azonos neve?
Azt hiszem, az egészben ez a leglényegesebb rész: a fa alatti részt leteríteni, hogy a burokból kieső, földbe igyekvő nyűveket össze lehessen szedni. Ne tudjon bejutni a földbe áttelelésre. Ne szaporodjon. Tavasszal szintén, ne tudjon felszinre kerülni.
Igen, régen, mikor a paraszti gazdaságban az udvarba ki voltak engedve a tyúkok a gyümölcsösbe, ők intézkedtek.
Aztán mióta nincsenek, lehet más módokat keresni.
Ősszel dióérés előtt volt egy ponyvám leterítve a fa alatt, rengeted dióburok-fúrólégy kukac(lárva?, pondró?..) akkor vetette le magát a lakosztályból, és keresett télre menedéket a földben.
Erről a csevejről jutott eszembe, hogy nálunk nincs cseresznyelégy, mert a csirkék rendben tartják a rovarállományt. Ez a dióburok légy már gázosabb, mert bár nálunk összeszedegetik őket a sasmadarak, de mindig kapok ajándékba a szomszédoktól. :/
"Cseresznyelégy elleni védekezés esetében apróbb cseppekben érdemes kijuttatni a permetlevet, mert bár hamar letelik az élelmezésügyi várakozási idő, de a csalianyagnak kellemetlen íze van, ami jobban porlasztott kijuttatás esetén nem vehető észre."
Beleolvastam. Keresgélek.. úgy gondolom, hogy a Combi etetőcsali, hangyaírtáshoz lehet kapni. A két árúcikk neve ugyanaz, akkor a hatóanyag is ugyanaz. Ezt teszik a rovarírtó permetszerekhez. / Pl. Mospilan / Hangyaírtóként lényegesen olcsóbb, mint a 13.000 Ft-os flakon...ami egy utcának is elég. A védekezés pedig ua. mint amit eddig is javasolnak--és sokan elutasítják, mert akár a takarást, akár a permetezést nem tudják kivitelezni, vagy macerásnak tartják a több hónapon át tartó folyamatot.
A diófám akkora volt, hogy házi berendezéssel a lehetetlent súrolja a megpermetezése. Akkora beruházásra gondolni se tudok, amivel ment volna. Ehhez képest a szer másodlagos tényező. Bár amennyibe ezek kerülnek, a szükséges mennyiség önmagában is kérdésessé tenné a megtérülést.