Üdv ! Itt vagy időtlen idő óta ,de bakker egyszerűen nem értem amit írsz ide, "rövidzár",50 c fokos visszatérő stb.! 70 c fokos előremenőt mennyi idő alatt tudod előállítani, mert oda a pufferből a visszatérő tényleg legalább 50 c fokos kéne legyen ,viszont ha ez az állapot van ott, akkor NAGYON melegnek kéne lennie az ingatlanban ,mert míg oda érsz ehhez állapothoz addig is nagyon meleg víz kell menjen a radiátorokhoz !:-) A szivattyú nem tud rövidebb úton megfordulni? 2m3 -es pufihoz 4 csöves rendszerhez 2 szivattyú (lakásköri, kazánköri) kell pár visszacsapóval és slussz és egy nagy kazán (37kw-os)!:-(
Akkor fűtötte a puffert mikor a keringetők közül csak egy ment, az is túl lassúra állítva. Akkor a megrakott kazánból kijövő gravitációs áramlás legyőzte a szivattyút és ment a pufferbe is a visszacsapón.
Igen, párhuzamosan vannak kötve.
Én már mértem radiátoron is, eljut a meleg. A visszatérőn a visszatérő gyűjtőn van egy hőmérő, tehát ha vissza 50 fok jön akkor a radiátoron is meg kell lennie legalább annyinak.
A keringető dupla olyan erősre lett állítva, azóta 20 foknál nem melegebb a puffer sosem. Sőt mint a képen látszik is fojtottak a pufferbe menő gravitációs ágon, ami sztem szintén hiba..
laikusnak elmagyarázhatná valaki mire jó, de az előremenő és a visszatérő között nincs "rövidzár." Tehát a szivattyúk tudtommal nincsenek elválasztva hidraulikusan. Minnél több megy annál jobban szorítja a visszacsapót. Ezért is írtam hogy hiába a hideg puffer, ennek ellenére elvileg lehetséges a megforralás, de ha leállítanám mindet akkor meg rögtön kapná a puffer hidegvizét.
De majd készítek valahogy rajzot.
A vicc hogy a legmesszebb lévő épületben 16 fokról 21 fokra fel lehet fűteni 12 óra alatt, de ahhoz is legalább 65 fokos előremenő kell. A főépületben meg egész egyszerűen nem emelkedik 1,5 -2 foknál többet, stabil 70 fokos előremenővel sem.
Nem írtam azt, hogy azt írtad :-) Miután megtaláltam a robbantott ábrát, rákerestem a gyári cikkszámra, de az nincs sehol. A 80 és 100 literesbe valót lehet venni.
Mellesleg megkerestem a vízminőségi adatokat, amit nálunk mértek.
A „hideg” kazánházból nem szed össze 2m3-es tartály (talán vékony szigetelés) ilyen vízhőfokot.
Az a visszacsapó a meleg ágban akkor is nyitva van,ha megy valamelyik szivattyú és akkor is kinyit,ha áll és a fajsúlykülönbség hidrosztatikai nyomáskülönbsége meghaladja az 1-2cm-es H2O
hidrosztatikai nyomását.
Ha a függ.cső megy az osztóhoz akkor a pufi és a kazán párhuzamosan van kötve ezáltal bekeveri
a „hideg” vizet.
Gondolom a 65-70fokos előre és a 45-50 visszatérő hőmérsékletek nem a radiátorokon van mérve.
Azt sem tudni a szivattyúk hidraulikusan le vannak e választva egymásról.
Meg még van pár tisztázni való,de ,ha nem tudsz érdemben válaszolni a kérdésekre
és nincs rajz,kép,akkor teljesen fölösleges a fekete doboz külsejéről beszélni.
Kapocska 2021-01-14 09:51:44 118258
"pufihoz lenne megépítve normálisan,"
Lehet,hogy így van csak Te nem tudsz róla. :-)
Rajz nélkül véleményt mondani egy rendszerről min. felelőtlenség.
„Már írtam neked,hogy a rendszerről szinte semmit nem tudok.
Ha ebből kiakarsz hozni valamit akkor ettől sokkal több infó kell.
De az,hogy 37kW rendelkezésre álló teljesítménnyel 1.5fokot emelkedik a levegő hőmérséklete
Mikor forr meg? Amikor nincs áram a kazánköri szivattyún. Mit akarsz még azon leállítani? Szerintem leírtunk itt már mindent, hogy mit kellene másként csinálni ezen az alapjaiban elrontott rendszeren.
Nem az én rendszerem, én csak mint alkalmazott volt szerencsém fűteni vele. Fogalmam sincs mennyibe kerül bele a fa de rengeteg elmegy.
"Ha a kazán-puffer kör úgy lenne kialakítva, hogy a szivattyú leállásakor a puffer felé lenne gravitációs keringés"
Az olyan, sőt a gravitációs keringés nyitja a visszacsapót.
Puffer lehet hogy volt nekik elfekvőben, vagy a jövőben akarják majd átalakítani nemtudom.
Puffer fele és felől elvileg nem jön semmi, a puffer nem melegszik. Visszacsapó által zárva van a puffer, akkor megy a puffer fele gravitációsan ha nincs áram.
Szünetmentest ha saját rendszerem lenne akkor nem tartanám helyesnek márcsak azért sem mert nemcsak áramszünettől tud megállni egy szivattyú.. és ha egy rendszer elpukkan mert megállt a keringető az elég rossz szerintem.
Ettől függetlenül sok rendszert látok hogy félcolos cső a kandallótól, ha meg elmegy az áram akkor meg kiforralja jobbesetben a nyitott tágulásin...
De visszatérve a képeken mutatott rendszerre. Ha megforrna akkor nem egyszerűbb lenne leállítani a keringetőket? Akkor nyitna a visszacsapó és telibekapná a kazán a szobahőmérsékletű puffer vizét.
Üdv ! Én is csak ötletelek ,de Én is a Vtc(kazánvédő) NAGYON hiányolom, mivel a 2m3 -es pufi aljából folyamatos HIDEG vizet kap ,és a kazán csak kínlódik a dT(hőmérséklet különbség) miatt! Szinte lehetetlen intenzív fűtés nélkül normálisan felfűteni így a rendszert, mert folyamatos a hidegvíz visszatérése a lakásból ,onnan meg a pufi aljába ,ahonnan a kazán kapja ezt ,és kéne kb egy + 30 c fokos dT csinálnia !:-)Szerintem.
"Bekapcsol egy kör akkor benyomja a hideg radiátorokba a 70 fokos vizet, pattogást, csöpögést okozva, huzatszabályzó nyit, kazán levegőt kap."
Ezt speciel kiküszöbölné a puffer. Meg lenne benne 70 fokos víz, már ha annyira ragaszkodsz hozzá, csak kell hozzá egy kazánvédő. Mert a leírásodból azt következtettem ki, az sincs.
Ha egy hozzáértő csinálta volna, akkor a puffert hidrováltónak használta volna, kazán csak a puffert fűti, és a körök külön külön veszik ki a szükséges mennyiséget.
Kazán hatásfoka nőne. Ha nő kevesebb tüzelő.
Azért ha valaki fűtési szezon kezdetén ránéz arra az akksira azért 1 szezont kibír. Van egy kihasználatlan 2000 literes puffered és egy igazából "szar" fűtési rendszered, és a legnagyobb gondod, hogy nem fogadsz el egy szünetmentest.
Nem akarlak elkeseríteni de a fűtésszerelő is tud "házibarkácsot" csinálni.
"2000 literes van de nincs használva, nem fűti a kazán abszolúte. Ha áll az összes keringető akkor áramszünet esetén megy bele a melegvíz, amúgy a visszacsapószelep kizárja a fűtéskörből.
Tehát ott áll egy óriás puffer hidegen, hogy áramszünet esetén azt fűtse a kazán. :-)" Bocs, de ebből a két mondatból egyértelmű, hogy aki csinálta, fogalmatlan a pufferes rendszerekhez.
Nincs vezetékes víz. Ok. Akkor felteszek a kazán magassága fölé egy köbös IBC-t, választok egy belső vészhűtökörrel rendelkező kazánt (Hajdú, Sárkány, Unitherm, hogy a megfizethetőket említsem, kap egy termikus szelepet, https://www.regulus.hu/visszahuto-szelep-hutokorrel-keszult-kazanhoz aminek a vizét a szennyvízbe bekötöm. Kb. bolondbiztos védelem.
Aztán az is sokat segítene, ha a kazán-puffer kör úgy lenne kialakítva, hogy a szivattyú leállásakor a puffer felé lenne gravitációs keringés...
Üdv ! Nem biztos hogy teljesen képben vagyok ,de mi lenne egy folyamatos fűtéssel (kb 50 c fok) egyszer kifűtenétek a hideget sugárzó házat, és nem csak a levegőt melegítenétek !:-)
Ezt egyébként én sem értem. Ami szar, vagy szarul van megcsinálva, az veszélyes (lehet)
Nekem évtizedekkel ezelőtt gáz nyomáspróba után kötötték be a kazánom, (akkor még nem volt meg)
és a bekötő könyökhollandi öntvényhibás (lyukas volt). Mivel szükség volt rá, azt mondták gyújtsuk be a szivárgó gázt (egy kb. gyertyalángnyi volt), és így ment 1-2 napot.
Egy szivattyú megy nonstop üzemben ( 30 fokra állított termosztát amit sose ér el) , többi szakaszos. 16 fokot tartanak a főépületen kívül, azt kitudja fűteni. xd
A bojler büdösség oka nem lehet az, hogy nem volt felmelegítve?
Azt hiszem írja is a proszpekt, hogy X időnként fel kell fűteni 70 °C fölé, hogy az esetlegesen felszaporodó baktériumok elpusztuljanak.
Mondjuk, én sosem csináltam, pedig évek óta 40-50 fokon működik a boyler, de nem jelentkezett ez a "büdösség". Biztos az sem mindegy, milyen tápvizet kap, de ahogy írtad, a rétegződés miatt cserélődni kellene a víznek.
2000 literes van de nincs használva, nem fűti a kazán abszolúte. Ha áll az összes keringető akkor áramszünet esetén megy bele a melegvíz, amúgy a visszacsapószelep kizárja a fűtéskörből.
Érdekes egy bekötés lehet.
Van egy 2000 literes puffered és nem használod, mert lehet majd 5 év múlva áramszünet lesz, így inkább szenvedsz a fűtéssel.
Nem lenne egyszerűbb egy szünetmentes tápegység?
Amúgy sem lenne egyszerű túlfűteni a puffert egy ekkora kazánnal, úgy hogy folyamatos kivétel van.