Olvasom a vívódásodat a büdös vízzel, és két dolog jutott eszembe. Az egyik az, hogy esetleg valamilyen borvíz forrás lehet a hálózatban, esetleg Hévízről egy leágazás... :-)
A másik a valószínűbb: a leírás alapján ez a szag engem arra emlékeztet, ami a mosógép üstjéből érezhető, amikor az ember kitörli alul a szűrőkosarat. Már amelyik olyan, hogy belülről hozzáférhető. Ha rögtön a mosás után kitörlöm (pontosabban kiitatom szivaccsal) akkor csak a mosószer szagát lehet érezni, de ha két-három napig benne áll a víz, akkor annak ilyesmi szaga van, mint amit írsz. Amúgy ha kiitatja az ember, érdemes a kifolyó gégecsövet is megemelni, hogy visszaáramoljon a pangó víz a szűrőkosárhoz, és ne maradjon a csőben.
Van egy olyan sejtelmem, hogy nem biztos az hogy a bojler a ludas. Illetve nem csak az. Ha engeded a vizet, akkor annak értelemszerűen el is kell folyni, így elképzelhető, hogy a mosógép felé visszaböfög valahogy, és az egész helyiséget betölti a mosógépben pangó víz szaga, ezért érzed úgy mintha a víz lenne büdös. Esetleg a lefolyórendszerben lehet valami bibi, lehet, hogy nincs jól kilevegőztetve a rendszer. Pl. a páromnál ilyen a konyhai lefolyócső, ha a felső lakó rendesen megküldi a mosogatót, akkor egy emelettel lejjebb hajlamos böfizni, mondjuk annak hangja is van.
Talán próbálj ki egy mosógéptisztítást, egy zacskó trisóval egy hosszú főzőmosás 90 fokon csodákat tesz. És mosás után itasd ki az üst aljában összegyűlő zaccot. Esetleg kösd ki a mosógép lefolyóját, aztán úgy próbálkozz a bojlerrel. Azért is érdemes lenne a mosógép körül szaglászni egy kicsit, mert amint írod, akkor tűnt el a szag, amikor mostál, tehát átöblítetted a rendszert. Amúgy ha megnézed a takarítás előtt a mosógép üstjében maradó pangó vizet, láthatsz csudákat. :-)
Megerősítesz dolgokban. (picit máshogy írod, de a konklúzió ha jól értem ua) :)
A kicsi eltérés miatt csak hosszabb távon (9 év) hozza vissza az árát a Z széria drágasága.
"Ami számít az a szigetelés, vagyis hőtartás. Ami meg is van adva ."
Érdekel a hőszigetelés adat de más gyártóknál sem nagyon láttam csak elvétve.
Vagy úgy érted, hogy a KWh érték egy következménye a szigetelésnek, így ha nem is a centiből, de ebből leszűrhető?
Egyébként van bárkinek olyan gyártó/típus bojlerből a piacon ami jó ár/érték arányú és elkerülte a figyelmem a szemellenzős hajdúságom mellett? (mert azok meg az elmúlt 1 évben szépen elszálltak..)
Bojler vásárlás előtt állunk: HAJDÚ 120l, ez eddig fix.
Van nekik 3 szóba jöhető:
1) Z ERP : 80e Ft, 2720 kwh/év
2) AQ ERP: 62e Ft, 2805 kwh/év - elvileg picik kókányabb anyagok mint a Z széria
3) AQ ECO: 65e Ft, 2798 kwh/év - itt elvileg valahol azt írták, hogy attól eco meg olcsóbb, hogy a szigetelése vékonyabb (viszont pont drágábbnak meg alacsonyabb fogyasztásúnak tűnik)
Ha csak a rideg számokat nézem az a 18e Ft 85kwh/év különbséget az AQ széria 2000 Ft/év veszteséggel olyan 9 év alatt éri el...magyarul ha >9 évig megmarad a bojler onnantól már a Z széria a nyerő...
Helytálló ez az okfejtés?
Ki mire szavazna s miért? (Aristont hagyjuk.. :) )
Köszi a választ! Közben találtam egy majdnem tökéletes megoldást arra, amit kerestem. A bal oldala teljesen oké, a jobb oldala akkor lenne az, ha nem lefelé fordulna, hanem hátra, vagy tovább oldalra, de már ez is sokkal jobb mint a styron féle 2db-ból összecsavarozós. Látható, hogy logikusan egybe van szerelve a vízszintes cső a dugórésszel. 20 éve ilyet szereltünk be kéttálcásba, azóta is tökéletesen működik.
Még annyit, ha van visszatérőn elzáró a radiátoron és a tömszelencénél folyna a víz a szelepnél, akkor az alsó elzárót és a szelepet is zárd el és nem fog folyni, csepegni, míg javítod.
Miért van az, hogy csak pár percig érzed a kölnit?
Azért érzem csak pár percig, mert nem szagoltam tovább :)
Kinyitottam a zuhanycsapot. Szinte azonnal érződött a vízpermetben a szag. A szagot addig éreztem, amíg folyt a víz a zuhanyrózsából. Közben váltogattam hideg és meleg állás között, amitől nem változott a büdi intenzitása. Azt hozzá kell tennem, hogy nem folyattam 1-2 percnél tovább, de amíg folyt addig büdös volt. Amikor elzártam a szag megmaradt és a lakásban is érezhető volt egy darabig. Mint egy kiadós puki.
Ebben a büdiben nem zuhanyoztam fél órát, gondolom ez érthető :)
Viszont tegnap elmúlt a jelenség. A mosógép leágazás csapja zárva volt pár napig. Ma viszont muszáj volt mosnom, így nyitottam. Mosás után szaglásztam, de semmilyen rossz szagot nem érzek jelenleg.
Natessék, és még engem csesznek le, hogy nem tudom megfogalmazni a kérdésemet. :)
Ennyi idő alatt nem tud lekövesedni, szét ne szedd. Miért van az, hogy csak pár percig érzed a kölnit? Mennyi vízmennyiség alatt jön ki belőle és mennyi idő alatt (vagy milyen tevékenységtől kezdődően) lesz benne annyi kölniszag?
Közben rájöttem ám, hogy hülyeséget beszélek bojler ügyben. Az igaz, hogy 2014 már megvettem, és fel is szereltem, viszont csak 2 éve költöztem fel a tetőtérbe. Ennél korábban biztosan nem volt beüzemelve.
Köszi, igen, ez volt az első verzió, amit a mosogatóhz is adtak. Fel se szereltem. Ez a tálca alatt össze majd középen le, ráadásul búraszifonnal, na ez nem jó. Utána lett az amit már linkeltem, azaz ami a tálca alatt 90 fokkal hátrafordul, majd össze és utána le csőszifonba. styronból ez a max, de vannak olyanok is ami nem 2db- ból van a tálca alatt összerakva, tehát a dugó-rész és a 90 fokos elforduló, hanem egyben van, így jóval közelebb esik a 90 fokos elfordító a tálcához, nem terpeszkedik be a hasznos térbe értelmetlenül. Ikea például ilyen, kolléga linkelt is egy hansgrohét, sajnos ezek mind nagydugósak. Ugye a bútorlapos csak bútorlapos szemmel néz, a vizes csak vizes szemmel, a kereskedő kereskedői szemmel. De a felhasználó az egészet együtt nézi és használati szempontból nézi, amivel az előző három nem rendelkezik, hanem mindent úgy csinál, hogy neki a legkönnyebb, legegyszerűbb legyen.
Ha nem jön ki magától felfelé, akkor próbáld meg elforgatni a füleknél rátartva, amíg ki nem jön. Hosszú pofájú fogóval beférsz oda. Bár én nem gyanítok ott menetes részt...
Közben egy másik könyvet is lapozgattam és abban is előjött a tiédhez kísértetiesen hasonló sztori. Ezt sem én találtam ki, de gondolatindítónak mindenképpen érdemes lenne ezt is átgondolnod. Nem biztos, hogy nálad van elcseszve, illetve nem biztos, hogy most lett elcseszve, csak egy mostanában a ház másik részén, esetleg a fürdő másik elemén, pl zuhanytálca-beépítés átalakítás-felújítása miatt változott meg valami ami ezt okozta. Hogyan sikerülhetett azt nem tudjuk, és elképzelni sem tudjuk, de nem zárható ki semmilyen tök véletlen benézés amihez tök véletlenül sikerült az optimális konstellációt megalkotnod. :)
Igen, ilyesmire. Új felszerelésnél ilyesmit kell felszerelni, nem azt ami beterpeszkedik. De ezek ha jól látom nagylyukúak. A styronos se használhatatlan, de csak addig marad amíg nem találok jobbat, felesleges térfoglalás nélkülit.