Annyival "butább" mint a Pistorius tányér, hogy csak léghűtéses deflegmátorként használható, míg az utóbbit lég- és vízhűtésesként is alkalmazható,sőt vizesen tovább szabályozható a deflegmáció hatása, természetesen ettől eltekintve a célnak megfelel, de szerintem a mérete miatt egy 60l-hez jobban passzol.....
Üdv!most kért napja hogy bedaráltam 600 liter jonagold almát cefrének,de amit nem tudok megadni a cefrének az a meleg mert egy fedett szín alatt van és ott kinti hőmérséklet van.Illyenkor mi a teendő mitlehet csinálni?
Csak a pontosság kedvéért: Ha sok az EP, akkor ecetes volt a cefréd. Az aldehidet nem olyan egyszerű kiszagolni a cefréből, gondolom, amit aldehidnek hívsz, inkább a"technokol szag", az etilacetát lesz, amit a fő előpárlati komponensnek szokás tartani. Az meg megint az ecetesedés következménye, mert ecetsavból és alkoholból lesz.
5. Következtetések és javaslatok Kutatási eredményeim alapján megállapítható, hogy a körte pálinkagyártásában hasonló hatásfokkal alkalmazható az általam vizsgált három élesztőtörzs (S. cerevisiae 228, YS4 és 342). Kísérleteim alapján a cefrézés során alkalmazott savak jelentősebb hatással vannak a fermentáció hatásfokára, mint a három vizsgált élesztőtörzs. A pH állításra alkalmazott savak közti különbségek is jól mérhetőek voltak, a tejsavval végzett kísérletekben az alkoholkihozatal alacsonyabb volt, azonban magasabb észterkoncentrációt mértem ezekben a mintákban. A foszforsavas kísérletek mintáiban kevesebb kiugró értéket regisztráltam minden vizsgált paraméter esetén, így arra következtetek, hogy a foszforsavas fermentációs minták erjedése volt a legkiegyensúlyozottabb. A minőség fokozása érdekében javaslom, hogy a cefrézés kezdetén foszforsavval történjen a cefre pH beállítása, és csak a fermentáció végén történjen tejsav adagolás. Ez által kombinálható a két sav párlatra gyakorolt pozitív hatása a fermentációs hatásfok romlása nélkül.
Jelentés a pálinkaműhelyből: holnap szezonzáró főzés Granny Smith almából, ami a tervezetthez képest jóval tovább állt cefre formában, és ezalatt megerősítést nyert számomra az itt olvasott információ, miszerint az Uvaferm 228 eléggé elhúzódó erjedést tud produkálni, gyakorlatilag a zajos erjedés után 1 héttel még mindig volt látható jele. Kíváncsi vagyok, mi jön ki ebből.
A másik téma az irsai olivér fahordós tesztsorozata: 1 hete még a cseresznyefa hordót mondtam volna a legharmonikusabb párosításnak, most éppen az akác beelőzte, gyakorlatilag az akácmézes szőlő ízét adja, cukor és édesség nélkül. A boróka is kezd jól összejönni az irsaival, talán ennek a legtartósabb az irsai kortyérzete lenyelése után, a kőris pedig szokás szerint ultralággyá simítja, mint ha jóval alacsonyabb lenne a szeszfoka, miközben az valójában nem változik érdemben. Szóval mindegyik más és karakterében markánsan eltér a natúr irsai alappárlattól. 1 hét múlva ismét mintázom majd.
Kíváncsi vagyok !!! De annak ellenére h egylépcsőssel főzők, és ebben az esetben még koncentráltabban jönnek az aromák, volt olyan hogy csak szokásból vettem el az elejéből .
Miért borkősavat használsz? Így laikusként az tűnik a legdrágábbnak, ahogy a gazdaboltban néztem az árakat.
Igen, a szőlő jó választásnak tűnik. Hűvös az idő, cukor sok van benne és még talán a pH-ja is jó :)
Na igen, az UP. Kellene valami tisztítólencse hőmérséklet-szabályozással, de most arra nem akarok költeni. Ahogy néztem az árakat, az így komplett nem olcsó. De biztos megéri. Inkább előbb veszek egy cefremérésre alkalmas pH mérőt.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Borkősavat használok, ha savazok. Itt nem az a menő.
Meglepődnél mostanában mennyire nem atomóra szerint cefrézek.
Spontán erjesztek sokat, aztán mégsincs sok ep. UP viszont van a tapasztaltabbak szerint, majd még fejlődök az évek alatt:)
Ha van egy kis illó szőlőknél, az se gáz, szőlő a kedvenc alapanyagom, el se lehet cseszni szinte. Itt azt értem, amikor már hideg az idő és van normális mustfok, érett az alapanyag. Irsai az nem felel meg ennek, nem is tartom igazi borszőlőnek:D
Hártya érdekes dolog, van abból sokféle, olyan is akad, amitől jobb lesz.
Mondjuk az egész szemes szilváról még nem tudok nyilatkozni, az még odébb van, lassan az is sorra kerül.
Egyszer én is kezdtem, mint mindenki, de mivel gyorsan felejtek, örökre jó ez.
Nekem a fahordós projekthez jött be a direkttermő szőlő, a megszokott szőlőpálinkától vagy brandytől egészen távoli karakterű ital hozható létre a kettő kombinálásával.
Nehéz ezt szavakkal körbeírni, főleg úgy, hogy nem vagyok sem analitikus, sem sommelier, de talán úgy érdemes elképzelni, mint egy olyan extra ízt az eredeti gyümölcs mellett, ami minden értelemben harmóniában van az alappal. Nem elnyom, hanem kiegészít, kb. olyasmi, mint egy zeneszámban az akkordot játszó gitár mellé az akkord alaphangját játszó basszus alap - nem kötelező, de teltebb, kerekebb a hangzás.
Így jobban belegondolva adhattam volna magamnak a Totálkezdő nevet, mert pH-zni is csak sacra pH-zok, azt is citromsavval, pár hete mondta a borász srác, hogy a candidák aldehidet csinálnak abból (is). Tudom, foszforsavval kellene, meg veszek cefre pH mérőt. Hőmérsékletszabályozás nuku. Két éve kezdtem el a cefrekészítést, pálinkafőzést, akkor még csak ritkán nyomkodtam le a bundát, nem naponta, 2-3 hónap után főztem, tiszta hártyás volt. De nem volt ecetes szaga, így nem lett rossz a pálinka, csak az EP volt sok. Az aldehid szagot rendesen lehetett érezni, amikor beleszagoltam a hordóba, de mivel nem ecetsav szaga volt, így gondoltam talán jó lesz. Szóval jó hogy van nálam EP.
Te biztosan gyorsan lefőzöd a sajátodat, meg a cefrézést is pontosan csinálod. Miért ez a neved? :))) gondolom nem most kezdted :)
Lehet, de nekem sose volt olyan, hogy ne lett volna EP-m, vagy csak mondjuk fél % lett volna. Általában inkább nálam az EP 1,5% körül van. Az első fél százalék, vagy inkább 2%-nak az első pár tizede (mert korábban úgy csináltam, hogy az alszesz 2%-át osztottam fel 10 részre) nagyon aldehides, meg acetátos volt. Egyszerűen mérgező volt az első fél vagy 1%. Kicsit mint a technokol. Én amúgy szeretem a technokol szagot, meg a hígítók, acetátok, izopropanolok szagát, csak nem a pálinkában. Általában ezt a tíz részre osztott 2%-t el szoktam dobni, vagy az utsó egy-kettőt a KP-ba tenni, mert nem lehetett nagyon érezni benne jó szagokat. de lehet másnapig azért érdemes lett volna őrizni.
Tévedni persze nem akarok. Most akkor mégis maradjak a régi verziómnál? Gyűtsem a 2%-t 10 részletben? Az nagyon vacakolós, de lehet ennél az alszesznél megteszem, mert nem akarom elveszíteni ezt a prémium :) illatot.
Én előtted írtam, hogy többedszerre nincs ep-m. Értsük ezt úgy, hogy alig. Ha vakon eldobsz fél százalékot, és ilyen másfél-2 utánra teszed a kp-t, lehet nagyot tévedsz.
Üdv! én most főzőm le a kékszőlő cefrét. Héjon erjesztettem, némi szárral, még csak az alszesznél tartok, de én ilyen finom párlat illatot még nem éreztem, ami az elején jött. Vaníliás, puncs-puding illatok voltak. Főleg abból a főzésnél jött a legtöbb illat, amikor talán a legtöbb héj volt az üstben. Mintha. Csak nehogy elrontsam a tisztítását, hogy ez a nagyon finom illat megmaradjon. Majd nagyon lassan csinálom és minden literjét külön veszem.
Már többen leírták, hogy csinálják az előpárlat elválasztását a többitől. Ami legjobban tetszett, hogy az alszesz 0,5% eldobni, és a következő egy, százalékot legkevesebb öt? részletben felfogni és másnap megszagolni, úgy szelektálni. Vagy több részletben? Elvileg a másfél százalék után jöhet a KP. És úgy emlékszem zsákkrumpli írta, hogy ami UP gyanús, azt a nyelve hátuljára teszi és ha keserű?, akkor már UP-nek számít. Remélem jól emlékszem. És 50-nél valszeg vágni kell, mehet UP-nek :) dehát ugye semmi sincs kőbe vésve. ez elég alacsony hőmérsékleten erjedt, 18-20 fokon. kb 3 hete indult.
A szőlész srác azt mondta, amit kaptam szőlőt Labrusca hibridek termették. Nekem ez sajnos nem mond semmit.
Sajnos úgy esett a dolog, hogy van 22 liter 76° os vilmos körte párlatom, ami érezhetően utópárlatosra sikerült. Kisüstin lett főzve, de arra már nincs lehetőségem, hogy azon újra főzzem. Vásároltam egymenetes gépet ezen kellene megoldjam. Itt is 25° ra hígítsam, vagy alacsonyabbra mintha cefre lenne?