Az eredeti tervekkel ellentétben holnap nem dolgozom, ezért most kérdezem: vasárnap (19-én) ki jön kisvnatozni Kiskunmajsa-Kecskemét között?
Ha jól emlékszem, eddig Armand jelzett.
Erről talán a MÁV-ot kérdezd meg. Gondolom a jól kiépített, nagy sebeségű vonalhálozatunkon közlekedő, hatalmas mennyíségű teher- és személyvonat továbbítására.
Az általad látott ÖBB villanygépből akar venni a vasút tudtommal egyelőre 10 darabot. Az ÖBB és megvett már tízet, összesen 75 darabot akarnak majd beszerezni. A gép két áramnemes. Régebbi hírek szerint a MÁV 3 áramnemes változatot akart beszerezni, hogy a 3 kV egyenárammal cillamosított Cseh vasútakon is tudjon közlekedni, de ebböl mi lesz, nem tudom.
Teljesítménye egyes hírek szerint 7000 mások szerint 8300 kW. Engedélyezett sebessége 230 km/h.
Meg voltam róla győződve, hogy SzigDani viccel. Este majdnem leestem a székről, amikor megtaláltam: a svájci vasutak 1942-ben, a háborús időkben nagyon lecsökkent import miatti szénhiány enyhítésére átalakítottak két E3/3 típusú gőzöst (8521 és 8522) villanyfűtésűre. Hát igencsak bohókásan nézett ki a fényképen a gőzmozdony, a vezetőállás tetején az áramszedővel.
Nem naiv.
Ugyanis a honlapom statisztikajat nezegetve rendre ott latom a tuzfal.mavinformatika.hu bejegyzest.Ebbol azt a kovetkeztetest vonhatom le, hogy nagy a valoszinusege miszerint van tudomasuk a listarol. Kerdes az mennyire veszik komolyan a felvetett problemakat.
"Szombaton is vannak postavonatok videkrol Pestre, ezek kozulk egyik sincs benn a menetrendben. Ezek delutan mennek, nem ugy, mint a munkanapiak, amik este."
A szegedről induló postavonat szombatonként fél 6 körül indul.
Járt valaki tegnap 12-13h körül a Nyugatiban?
Volt ott egy vadiuj ÖBB villanygép 1116-001-5, volt rajta egy két érdekes dolog, mint pl. magyar feliratozás, illetve 3 áramszedő, amiböl 2 az 1-es vezetőállás felett volt, és úgy tűnt, mintha ebből az egyik itteni szabványú lenne, a másik (a 2. vezetőállás felettivel együtt) pedig valamilyen más, mert ezek nagyobbak voltak és a két vezetékkel érintkező rész között is jóval nagyobb táv volt.
Mindenesetre nem egy csúnya gép, bár annyira nem tetszett mert nekem "túl" áramvonalas volt.:))
Nem tudom, az IC telefonos rendelesi rendszerrol regota papolnak, hogy korszerusiteni kene. Egyebkent letezik valami olyan szolgaltatasa a Matavnak, hogy egy szamhoz 10 vonal tartozik, igy azert eleg nagy eselye van, hogy ha hivod, akkor nem foglalt. Na ezt a MAV biztosan nem alkalmazza.
A legduhitobb az egeszben az volt, hogy a multkor valamelyik ujsagban ezt szovatettek es az illetekes "Ugyan mar ez nem is igaz, a rendszer elerheto..." dumaval valaszolt. Hogy a marketinghez nem ertenek az biztos. Hetente tobb 10000 ember kuldi el a fenebe a MAV-ot a telefon bugasat hallgatva.
Es most egy kis almodozas:
Remelem, hogy az uj jegykiado rendszer lehetove teszi, hogy interneten is rendeljunk jegyet, elvegre, ha 4 milliardot kifizetnek ra. (Mondjuk azt nem tudom, hogy mi is kerult pontosan negymilliardba, gondolom, a teljes Belfoldi, nemzetkozi es helyjegyrendszer egyutt.)
Ezt egyebkent most is meg lehetne csinalni, irsz egy emilt, ha nem jo, akkor valaszolnak, es nem kell hozza 10 telefonos kisasszony.
"Azota elozo nap este 8 korul kenyelemesen megveszem mindig a jegyemet."
Keletiben??? akkor te nagy mázlista vagy...
nekem olyan 10 felé szokott bejönni...
Egyebkent van egy olyan erzesem, hogy olvasnak minket a MAV-tol, csak nem mernek megszolalni.
Hogy szg-es jegykiadanal miert nem adjak pontosan km-re a jegyet. Hat mert amikor 12 eve bevezettek a jelenlegi rendszert, akkor nem voltak kepesek annyira eloregondolkozni, hogy ha mar ujitunk, akkor a tartalmat is ujitsuk, ne csak a format. Aztan most kezdik elorol az egeszet.
Lazar!
Van postavonat Miskolcrol es Debrecenbol Pestre, csak nincs benne a menetrenbdben. Az okat ne kerdezd. Miskolcrol fel 9 korul indul. Szombaton is vannak postavonatok videkrol Pestre, ezek kozulk egyik sincs benn a menetrendben. Ezek delutan mennek, nem ugy, mint a munkanapiak, amik este.
Az Afas szamlanak epp az a lenyege, hogy rajta van a -jelen esetben- szolgaltatast igenybevevo neve es cime. Ezeket az adatokat mindenkeppen be kellene vinni, ha olyan jegyet akarnank, ami eleve szamla is. Ezt nehez lenne gyorsitani.
A francia rendszer reszben jo lenne: pl a keletbelyegzes nelkul kiadott jegyeket (pl fuzetjegy) ervenyesito automata elkellene a nagyobb allomasokon.
Sziasztok!
Na megint beindult a topic!
Mazsolazok:
Postavonat: Miert van az, hogy Miskolc, Debrecen fele csak
lefele van postavonat, Pest fele nincs? (Vagy miert nincs benne a menetrendben?
Keleti jegykiadas:tenyleg botranyos, Egy tortenet: Egesz pentek delutan 2-tol 4-ig csorgettem a k.....va telefont, hogy megrendeljem a jegyet az IC-re. Persze foglalt volt. Erre eldurrant az agyam kimnetem a Keletibe, hogy megveszem szemelyesen vegyem meg. Tomeg a szokasos, viszont a
soronkivuli kiadonal,ami harom ablak volt ,ott senki. Ott persze kikertem ,hogy miert nem veszik fel a telefont. Besultem, mert megmutattak egy koteget, hogy az mind telefonos rendeles. Viszont meg rendes s volt, noha en eleg ideges voltam mar,
mert adott ki rendeles nelkul jegyet.
Azota elozo nap este 8 korul kenyelemesen megveszem mindig a jegyemet.
Szerintem ra kene szoktatni a nepeket az elovetelre is., de viszont a MAV hozzallasan is valtoztatni kellene.
Az IC helyjegyrendelesrol annyit, hogy rajohettek volna mar,hogy egy szam sajnos mar nem eleg, kene meg legalabb ketto. Na de ne utazzon a nep IC-vel es ne fizessen potdijat
hadd csokkenjen a bevetel.
AFA-s Szamla: olyan jegy kellene, ami egyben szamla is lehetne, es nem lenne ilyen gond. Ehhez persze fejleszteni kene, amire nincs lovetta.......
Horvat gepek: A Hzs adossaganak fejeben hasznaljak oket
a 40, 41 vonalakon, idonkent Somogy IC-t is az viszi.
Fuzetjegy belyegeztetes: Ehhez annyit, hogy Franciaorszagban, a rendes jegyet is utazas elott ervenyesittetni kell egy automataval. De van kaller is.
Ez aztan az eddigi legnagyobb hulyeseg amit hallottam.
Na ennyi,
Újra felteszem naív kérdésem: olvassa ezeket a hozzászólásokat a MÁV-tól valaki? Jó lenne egy-két hivatalos reagálás... Vagy legalább az INDEX-től valaki felhívhatná a figyelmüket, hogy itt elhangzik egy-két dolog, amire ILLENE válaszolni.
Számlakérdés: a hatályos ÁFA törvény alapján a nyugtaadás mindenütt kötelező (a számítógéppel nyomtatott jegy majdnem meg is felel ennek - a gond, hogy hiányzik az állomás pontos címe, a kéreg-és egyéb jegyeknél meg csodálkozom, hogy az APEH ennyiben hagyja a dolgot...). Számlaadás csak kérésre kötelező, de az bárhol. Számlánál már sokkal rosszabb a tapasztalatom. A szegedi állomáson a számláról szinte mindig lehagyják a pontos címet, néha az adószámot is, arról nem is beszélve, hogy már úgy is állítottak ki számlát, hogy épp a MÁV RT. megnevezés hiányzott róla...
a Keleti az tényleg egy horror, de már a Nyugatiban, Déliben is tapasztaltam hasonló állapotokat! mi a francért van több mint egy tucat pénztár?
elővétel? bármikor amikor nem munkában rohadok, úgyanolyan baromi nagy sorok vannak...
ezért zarándokoljak el valami "vidéki" állomásra? nekem a Keleti van közel, ha máshova megyek az úgyanúgy időveszteség...
telefononos elővétel?
1) az átvevő ablak elött is szokott kilóméteres sor lenni
2) telefonon elérni a MÁVot? egyszer menetrend híján szerettük volna megtudni mikor indul vonat Szegedről Pestre, sorra hívtuk az állomásokat: Szeged, Kiskunfélegyháza, Kecskemét, Nagykörös, Cegléd, Nyugati, Keleti, Déli, Pécs, Miskolc, Debrecen, Nyiregyháza, meg ami még eszünkbe jutott: vagy nem vették fel! vagy foglalt...
ja és az Elvira épp döglött volt...
kb 1.5 óra után meguntuk, és kisétálunk (2x félóra) a pályaudvarra megnézni a menetrendet...
Budapest Keleti:
A legidegesitőbb: sajnos senkire sincs ráirva, hogy KÉR-E ÁFÁ-S SZÁMLÁT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!? A várakozók ettől szoktak felrobbanni leginkább.Nem lehet erre egy pénztárt kijelölni (tartok tőle ,hogy sajnos nem)
A második legidegesitőbb: amikor a sorra kerülő nem tudja mit akar (mikor is indul, melyik vágányról, egyáltalán hova akarok menni? -kort és nemet nem emlitenék) - erre az INFORMÁCIÓ szolgál!!!!!!!!!!!!!!!!
Amikor odaérek a sor végére első dilemma - nem a sor hossza, hanem, hogy mennyire van szétnyitva a függöny. Szintén vérnyomásnövelő, amikor 10-15 perc várakozás után bezár az adott pénztár.
A Cracovia csak Pécs és Budapest között közlekedik 1142-essel. Ezeket a mozdonyokat a MÁV a HZ-től bérli, általában Pécs, valamint Dombóvár, Gyékényes fele járnak.
"A szombathelyi meg abban is kulonleges, hogy az IC-k bevezeteseig volt vasarnap 1740-kor egy Szombathely-Papa-Gyorszentivan-Budapest gyorsvonat, es ez ment vissza ejjel postakocsikkal a vegen. Ez a vonat mar nincs meg, pedig poen volt, hogy nem ment be Gyorbe."
És végig dízellel jött, sokszor M63-mal az 1-es vonalon. És visszaútban nemcsak azért volt sok kocsi, mert ezeknek vissza kellett valahogy jutni Szombathelyre, hanem azért is, mert a hétvégi eltávra utazó katonák mind ezzel mentek vissza a laktanyákba(Székesfehérvár, Várpalota, Devecser, Zalaegerszeg, Lenti, Szombathely). Ez a vonat Bobáig szinte mindig tömve volt. Bobán a kaller mindig végigment a vonaton és kiabált, hogy BOBA BOBA ÁTSZÁLLÁS Z.EG. FELÉ, azaz ő ébresztette a katonákat. Aki Szombathelyig utazott, azok persze ennek nem nagyon örültek...
Mindenesetre volt egy hangulata annak a vonatnak. Amikor a Déliben tolták be, mindenki menet közben ugrált fel. Amikor megállt a vonat, már minden katona fennvolt rajta. Többször előfordult (főleg télen, amikor a kabátot magam alá tudtam teríteni), hogy a fülkés kocsiban fenn aludtam a csomagtartó rácson. A kalauz észre sem vett, még a jegyet sem kérte.
Sziasztok. Amióta átköltöztem a városi közlekedésre, a vasútmániás fórumot nem követem annyira, úgyhogy nem tudom, volt-e szó az alábbiakról.
Ma délután kint voltam a pécsi állomáson, gyönyörködtem az elmenő mohácsi MDmotban - gyermekkori élmények kapcsolódnak hozz, Szegedre utaztam vele sokszor, amíg még járt innét vonat arrafelé, és még volt pálya... Az MDmot elején egy szép, régi stílusú szárnyaskerék volt felfestve.
Nem is erről akarok mesélni, hanem a mellette induló Krakoviáról. Nekem eddig volt egy határozott elképzelésem arról, hogy Krakkó melyik országban van. Ezt a vonatot azonban egy horvát mozdony húzta (zágrábi, 1-142-004). Csodálkozva indultam volna hazafelé, erre befut a pesti személy, hát azt is egy horvát mozdony húzta (1-142-006). Ki tudja, vajon miért?