Főleg Európa népeinek genetikai összetételéről, ami történelem során folyamatosan változott szól a topik. A neandervölyiektől kezdve. A történelmi összefüggéseken van a hangsúly.
Már kifejtettem ebben a topikban is, hogy az archaeogenetika igen fiatal tudományág, s emiatt még igencsak bizonytalanok a megállapításai! Nem kellene máris kőbe vésni ezeket! Bárki és bármit is állt.
DE a hozzátok hasonló bigottakat nem lehet lebeszélni a rendíthetetlen hitetekről minden iránt, ami a finnugrász eltökéltségeteket támogatja!
Erre a két ütődött bécsi udvari csillagász (Sajnovics és Hell) tette fel a koronát a nyelvészkedésével. Ideális szakértők (számotokra!).
Zseniális meglátásaikból a tudomány többet igazolt azóta. De miután amatőrök voltak (és akkor még nem is volt valójában nyelvtudomány), természetesen sokat is tévedtek (pl. kínai nyelvrokonság).
"Az újabb genetikai vizsgálatok bebizonyították, hogy a lappid típus az europid emberfajtához tartozik és nem a mongoloidhoz.[110] Ugyanakkor az egyes gének százalékos eloszlásában a lappok a többi embertani populációtól is különböznek, tehát a különállásuk az europid emberfajtán belül is tényként kezelhető. A lappok eltérő embertani alkatának eredete az európai felső-pleisztocén korai szakaszára vezethető vissza.[111]"
Felőlem hivatkozhatsz amennyit akarsz, én nem vagyok a rabja mások állításainak, akár hogy is hangzik az el! Az oroszországi lappok száma 2000 körül van, de ahogy a többi kis nép, már javarészt asszimilálódtak nemcsak nyelvileg, de genetikailag is! További okoskodást, de lehetőleg ne itt!
Ja, de nem én hoztam fel a számik eredetéről a vitát, nemde? Számotokra csak az ON amit ti vetettek fel, amit más az OFF! Ahhoz képest, hogy bevalljátok, hogy nem értettek az antropológiához, elég nagy a képetek! Na takarodjatok vissza a kiprivatizált topikotokba, capisci?
A pár ezernyi oroszországi számi már pont eleget keveredett szlávokkal, hogy veszítsenek eredeti jellegzeteségeikből!
Ti most azért berzenkdtek, mert a már 17. századtól elkezdett német és skandináv nyelvészek és etnográfusok mindenáron összeakarták hozni őket a magyarokkal. Erre a
Nézem. És hol látható, hogy "tipikusan mongoloid vonásokkal rendelkeznek" -- ahogy kiszignáltad nekik ?? Mert a szemükön és a pofacsontjukon éppen nem.