Keresés

Részletes keresés

Babfaló Béla Creative Commons License 2021.11.03 0 0 53786

Most láttam, hogy a Magicnél sem közvetlenül az üvegre van vezetve a szekunder levegő, hanem beljebb, ahhoz hasonlóan, ahogy én is megoldottam. A láng és az égéstermék ennél is ugyanúgy elől, az ajtó felett távozik a tűztérből, akárcsak a Kaminonál. Ennél is az a cél, hogy a lángot és az égéstermékeket visszafordítsa a tűztérbe. Hogyha jól látom, tercier levegő bevezetése is van, hátul. felül. Egy átgondolt, jó konstrukció lehet. Én, hogyha vettem volna, a feketét, mert azt utólag át lehet festeni hőáló spray festékkel, hogyha leválik a gyári festés. A színes tarka marad.

Előzmény: sur5al (53781)
Babfaló Béla Creative Commons License 2021.11.03 0 0 53785

Több éve száradó akác fával fűtök. A tőzegbrikettet, vagy a német barnaszénbrikettet csak arra használom, hogy amikor nem szükséges, vagy nem tudok folyamatosan fűteni, akkor is langyosan tartsa a kályhát és a hamuban tartsa a parazsat a következő begyújtásig. Alkalmanként mindössze 2 darabot, hideg időben, januárban akár 3-4 darabot rakok rá. Amint említettem, a fűtésre száraz, akár 3-4 éve száradó akácfát használok. 

Folyamatos fűtésre minden brikett nagyon drága lenne, a fűrészpor brikett is. Mindegyik már 100 forint/kg ár körül van, vagy attól is több, beszerzési forrástól függően. Az akácfa légszáraz állapotban is (igaz, hogy azzal munka van és tárolni is kell évekig) kb. ennek fele. 35 forintért veszem az akácfát ide szállítva, kuglizva. Amire légszáraz állapotba kerül, kb. 50 forintra jön ki egy kilogramm.

Én nem tennék hődobot. Nem tartom jó megoldásnak. A szűk járatai a koromtól rövid idő alatt eltömődnek. Helyette nekem a 120-s füstcső helyett 150-s van, két cső plusz könyök, nagyobb felületen adja le a hőt, mint a 120-s, a kályhán egy bővítővel. A bővítőbe készítettem a képen látható pillangó szelepet.

Előzmény: sur5al (53782)
Babfaló Béla Creative Commons License 2021.11.03 0 0 53784

Azért ez a megoldás, mert nem az üveg öblítés az elsődleges funkció! Amint írtam, ez egy kis teljesítményű, kis tűzterű kályha. A láng elől, közvetlenül az ajtó felső éle felett néhány centiméterrel lép ki a tűztérből. A levegő arra kell, hogy ezt a hosszú lángot (begyújtástól a kályha felfűtéséig, amíg a rostélyon keresztül is juttatok be levegőt) visszafordítsa a tűztér irányába, hogy az ne érje el az üveget. Hosszú kísérletezés, próbák után ezzel ezt sikerült tökéletesen megoldanom. Az üveg öblítés csak járulékos funkció, de az is tökéletesen működik. Hogyha ezt a levegőt még közelebb vezetném, közvetlenül az üvegre, onnan már a lángot nem fordítaná vissza, hanem az elérné és erősen kormozná az üveget.

Előzmény: sur5al (53781)
laca151 Creative Commons License 2021.11.03 0 0 53783

A fa- meg napraforgóbrikett nem fogja olyan sokáig tartani a parazsat, mint a szén. Nekem ugyanolyan, mint Béláé, kb. 210 légköbm-t fűtött ki. Nyilván, ha a szigetelés vagy a nyílászárók nem jók, akkor fából is sokat kell fogyasztani, ha el akarsz érni egy kellemes hőmérsékletet, az elillanó hőmennyiséget így v. úgy pótolni kell.

Nekem átalakítás nélkül volt ilyen kályhám, lefekvés előtt dobtam rá 1-2 barnaszénbrikettet, másnap délután annak a parazsáról újra be tudtam gyújtani. Pillangó sem volt a kéményben. A kályhából 1m füstcső+könyök ment a kéménybe. Ott csináltam kéménynyílást, ahova a könyök "esett". A kémény kmt 14-es kémény volt.

Előzmény: sur5al (53782)
sur5al Creative Commons License 2021.11.02 0 0 53782

Miért tőzegbrikett? Az már majdnem szén? Mik az árak? Hol lehet beszerezni? Tescoban fa- meg napraforgó brikettet 100Ft/kg körüli áron láttam. Ha lesz kályhám, száraz fa is fog kelleni vagy brikett. Vizessel semmiképp nem fogok fűteni. Szimpatikus, hogy éjjelre melegen tart és reggel nem kell szórakozni az újra begyújtással. Kell pillangó persze. Így is gond picit, hogy csináltál egy csomó nyílást, amit nem tudsz elzárni akkor sem, amikor a kályha üzemen kívül van. Szellőzteti a lakást, hűti a kéményt, nem?

Még azon agyalok, hogy füsthasznosító dobot is vegyek-e hozzá? Attól függ milyen lesz a kilépő füstgáz hőmérséklete, meg mennyi tartaléka van a kéménynek. A kémény elég hosszú és a régi vegyes kazis tüzelés miatt elég kátrányos is már sajnos. 60+ fok kell a kémény csúcsánál, ha nem akarok kátrányos foltokat a plafonon/falon. Szóval lehet azt is párhozamosan kellene, külön terelő pillangóval.:DDD

Nekem majdnem 250m3 lenne a légtér. Van Hőterm gázkazán is, gravitácós, 2 collos rendszerrel, elég jól pörgeti a gázórát. Óráként 1,5m3. Persze lehet az ablakok állapota meg a szigetelés gyengesége miatt fából is sok fogyna...

Előzmény: Babfaló Béla (53779)
sur5al Creative Commons License 2021.11.02 0 0 53781

Szépen ég. Alapos munka, így már jobban értem. Szerintem jobb lenne a hatás, ha a furatsorból származó levegő egy kb 45 fokos élbe ütközve rásimulna az üvegre és azt öblítené, míg melegszik (úgy, ahogy linkeltem/csináltam az épített kályhánál). Onnan úgy is bekanyarodna a tűz felé (ha alul és felül is jön az öblítés, akkor kb. az ablak közepénél befordulna), szóval lenne másodlagos levegőd. Tehát nem kellene a tűztér irányába "szökni" hagyni egy részét a friss levegőnek a résekkel. Ez csak egy javaslat, ha elégedett vagy vele így, akkor persze nem kell piszkálni.

Előzmény: Babfaló Béla (53778)
Babfaló Béla Creative Commons License 2021.11.02 0 0 53780

A módosítások után annyira meg vagyok vele elégedve, hogy a jelenlegi kínálatból sem találnék jobbat. Még magasabb árkategóriában sem. Egy takarékos, masszív, jó hőtartású, samott (nem vermikulit!) bélelésű, kategóriájában széles tűzterű, akár 35 centiméterhosszú tűzifát is befogadó, külön hamuzó ajtóval és rázó körrostéllyal ellátott, jobbkezes kályha, az elvégzett módosítások után már három irányú levegő bevezetéssel. Az 5-6 KW teljesítményűek között nem találtam olyat a mostani kínálatból, amelyik mindezt tudná. Megérte a kísérletezést és a befektetett munkát.

Előzmény: Babfaló Béla (53779)
Babfaló Béla Creative Commons License 2021.11.02 0 0 53779

Ez egy kis kályha, 6 KW, de ilyen enyhe időben még ez is sok. Kb. 100 légköbmétert fűtök vele. Ilyenkor reggel és este gyújtok be egy-egy rakattal, ami 3-4 db (max. 2,5-3 kg) fát jelent. Esetleg még 1-2 db tőzegbrikett a tetejére, hogy tartsa 8-10 órán keresztül a parazsat. A tűztere 35x20x32 centiméter. Ebbe 4 db fánál nem is fér több egyszerre, de nincs is szükségem rá. 25-26 fokot csinál, ami 12 óra elteltével  22-re esik vissza. Csupán fával, tőzegbrikett nélkül 5-6 óra múlva parázsról újra gyújtható. Ez tőzegbrikettel akár ennek duplájára is kitolható. Ezt a füstcsőbe épített fojtószeleppel sikerült elérnem.

Előzmény: Babfaló Béla (53778)
Babfaló Béla Creative Commons License 2021.11.02 0 0 53778

Még néhány kép csukott ajtóval, működés közben:

Ugyanaz, vaku nélkül:

Felülről:

Előzmény: Babfaló Béla (53777)
Babfaló Béla Creative Commons License 2021.11.02 0 0 53777

Nyitott ajtóval:

Zárt ajtóval:Az ajtó nem takar rá az ajtókeretre.

Felső légterelő alulnézetben (természetesen nyitott ajtónál).Az első peremének a becsukott ajtó nekifekszik, ott lezárja.  A levegő a fekete, vízszintes és a vörös, függőleges találkozásánál lép be kb. 6 mm széles nyíláson, lefelé, az üveggel párhuzamosan.

Ugyanez szemből:

És az alsó, szemből:

Itt a levegő a derékszög találkozásánál befelé, a tűztér felé van irányítva, ugyanúgy, egy kb. 6 mm-s résen.

Ugyanaz más szögből:

A becsukott ajtó itt lezárja a levegő útját felfelé és kényszeríti a derékszög élénél kialakított résen belépni a tűz irányába, hogy táplálja a tüzet. Hogyha a kályha már fel van fűtve, akkor az ajtó felső és alsó élénél belépő levegő elég a tűz további táplálásához. A primer levegőt ekkor teljesen el kell zárni.

Előzmény: sur5al (53775)
sur5al Creative Commons License 2021.11.02 0 0 53776

Ja, ezek rablók.

Szemezgetek, de meg kellene már venni. Használtan találtam még Miskolcon 50-ért, de kicsit le van már égve róla a festék. Újonnan 70e alatt nem látok én sem sajnos. Jó az az ár? Ha esetleg tudtok jobbat, nem drágábban, még mindig várom az ajánlatokat. A szekunder levegő/abléaköblítő feltétel ill. a tűzálló bélés. A héten döntenem kell.

Előzmény: Babfaló Béla (53773)
sur5al Creative Commons License 2021.11.02 0 0 53775

Nagyon megdolgoztál vele. Honnan kapja a levegőt? Ha jól értem az ajtó rázáródik a lyukakra. Furcsának találom, hogy a a lemezeket merőlegesen tetted a levegő útjára, és a tűztér felé is van rajta/mellette rés. Ez az ablak tisztán tartó levegőztetés a coanda-hatáson alapszik, azt kellene itt lekövetni, tehát "rásimítani" az ablakra a levegőt, ami nem válik el tőle, hanem végigfolyik rajta, ezzel öblít. Én így csináltam: http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=133554261&t=9214337

Mindegy, ha jó, akkor jó. :D

Előzmény: Babfaló Béla (53771)
sur5al Creative Commons License 2021.11.02 0 0 53774

Elsősorban az üvegre írták és én is arra gondolok, igen. Elég bosszantó. A szekunder alap. Nem jó az a fűtőeszköz, ahol csak a hamuzón keresztül tudod ellátni levegővel, hiszen nem tudod visszafdogni a tüzet csak fojtogatva, ami pazarlás, környezetszennyezés ÉS kormolás...

Előzmény: laca151 (53767)
Babfaló Béla Creative Commons License 2021.10.26 0 0 53773
Előzmény: Babfaló Béla (53769)
Babfaló Béla Creative Commons License 2021.10.26 0 0 53772

Az a tercier (harmadlagor) levegő helye. A tűztér hátfalának felső harmadában.

A másodlagos levegő bevezetése elől, a töltőajtó felett szokott történni, az ablakra irányítva. Ez a Kamino esetében elmaradt.

Előzmény: laca151 (53767)
Babfaló Béla Creative Commons License 2021.10.26 0 0 53771

Hosszas kísérletezés után ez lett a megoldás:

Ez az alsó légterelő. Ez kivehető, fotózni tudtam. Ezen a befúvó nyílás a tűztér irányába néz.

A felső légterelő hasonló, de az rögzített. Azon is hasonló nyílás van, de lefelé.

És végül a fojtószelep (huzatszabályzó):

Itt zárt helyzetben van. Ekkor a teljes keresztmetszet kb. 20 %-a marad nyitva.

Az 1. képen két db tőzegbrikett reggelről.  Még izzik. Arról folytatom a fűtést. Most.

Előzmény: Babfaló Béla (53770)
Babfaló Béla Creative Commons License 2021.10.26 0 0 53770

Gyárilag is van ablakmosó levegő kialakítás ( a töltőajtó felső éle alatt gyárilag nincs tömítés), de az önmagában kevésnek bizonyult.

Előzmény: sur5al (53765)
Babfaló Béla Creative Commons License 2021.10.26 0 0 53769
Előzmény: Babfaló Béla (53768)
Babfaló Béla Creative Commons License 2021.10.26 0 0 53768

Carbona: https://www.warnex.hu/carobna-kandallo?keyword=carbona

Lemez ajtó és tető

Magic: Magic stove kandalló (warnex.hu)

Öntvény ajtó és tető.

Formára teljesen ugyanaz. A szerbek a saját honlapjukon is összekeverték:-))

Előzmény: sur5al (53766)
laca151 Creative Commons License 2021.10.26 0 0 53767

Milyen kormolásra gondolsz? Az üveg?

Ha 'rendesen' be van fűtve vele, az üvegről is szépen leég minden. Amúgy azon is van szekunder levegő, a hátoldalán még állítani is lehet, hogy fával vagy szénnel fűtesz benne.

Előzmény: sur5al (53765)
sur5al Creative Commons License 2021.10.25 0 0 53766

Nekem ez egy az egyben ugyanannak tűnik. Lehet a fotó nem volt jó, de A Tim Systems szerb cég gyártja.

https://www.timsistem.rs/proizvodi/carobna/?lang=en

https://www.timsistem.rs/proizvodi/magic-stove/?lang=en

Valóban mindkettő létezik. Nem tudom mi a különbség. Grammra ugyanaz, nem lehet lemez/öntvény. Inkább azt látom, hogy a magic stove elnevezés miatt rákerült egy duplázó árképző.:D

Esetleg az öntöttvas ajtós került 80e-be, a lemez meg olcsóbb volt? Akkor nem lehetne ua a súlyuk.

Előzmény: Babfaló Béla (53760)
sur5al Creative Commons License 2021.10.25 0 0 53765

Sokan panaszkodnak a Kamino Mátra kormolására. Hogyan alakítottad át? Fotód van esetleg? Ezért nézek gyári szekunderest, mert nem akarok egyből a módosítással indítani. Építettem már olyat, ami a szekunderen kívül még utánégető levegőt is használt...

Előzmény: Babfaló Béla (53759)
Babfaló Béla Creative Commons License 2021.10.18 0 0 53764

Így ég az általam kialakított szekunder levegővel. A primer levegő teljesen el van zárva.

Előzmény: Babfaló Béla (53759)
Babfaló Béla Creative Commons License 2021.10.18 0 0 53763

Ezt a szlovén kályhára írtad? Olyan nekem nincs. A Wamsler Kaminonak is csak az eleje és a fedlapja öntvény. A két oldala és a hátlapja vékony lemez. De ott körbe 3 cm samott van. Hogyha az nem sérült, nem hiányos, akkor a lemezt nem éri közvetlen hőhatás. 

Előzmény: laca151 (53761)
Babfaló Béla Creative Commons License 2021.10.18 0 0 53762

aztán éjszakára rádobtam a végén 1-2 brikettet (barnaszén), úgy egész éjjel nem hűlt ki

Ezt éppen Te írtad. Erre írtam, hogy én ugyanezt teszem. Éjszakára 2, 3, max. 4 darabot.  Többet nem használok, mert kb.  kétszeres árban van, mint a tüzifa. Évek óta így használom. Semmi baja sem lesz sem a tőzegbrikettől, sem a barnaszén brikettől (Rekord). Ez egy samottozott, vegyes tüzelésű kályha. Azért van rajta tüzelőanyag választó, mert nem csak fatüzelésre alkalmas.

Előzmény: laca151 (53761)
laca151 Creative Commons License 2021.10.18 0 0 53761

Annak is csak az ajtaja meg a teteje öntvény, a kandallótest ugyanúgy lemez. Abban nem igazán 'illik' szenet égetni, és kevesebb hőt is tárol (bár összességében ezeknek a hőtárolása alapból minimális).

Előzmény: Babfaló Béla (53760)
Babfaló Béla Creative Commons License 2021.10.17 0 0 53760

Akkor talán inkább ez az öntvény ajtós és tetős változat:https://www.youtube.com/results?search_query=tim+sistem+magic+stove Nekem ez szimpatikusabb.

Az általad feltöltött képen a lemez ajtós és tetős változat van. Az árkülönbség nem számottevő, csak jó helyről kell vásárolni. Szezon vége van (aki kályhával akar fűteni, többségében már megvette), akciók lehetnek. Jófogáson is árul valaki újakat, jó áron.

Előzmény: sur5al (53757)
Babfaló Béla Creative Commons License 2021.10.17 0 0 53759

Nekem ugyanez van 7-8 éve. Wamsler Kamino Mátra 6 KW. Tartós, jó minőségű kályha. Éjszakára ugyanígy használom. Néhány tőzeg-, vagy barnaszén brikettet rakok rá és reggel annak a parazsáról fűtök tovább.

Tavaly megoldottam rajta a szekunder levegő bevezetést alul-felül egy-egy légterelővel és a füstcsőbe készítettem egy pillangó szelepet. Így a lassú égés is tökéletesen szabályozható, az égés ideje elnyújtható és az üveg kormozódása is megszűnt. A felső légterelő nem engedi a tűztérből kilépő lángot az üveg irányába, hanem visszafújja a tűztér felé. Ez leginkább ilyen enyhe időben hasznos, amilyen most is van. A primer levegőt csak begyújtáskor használom, 15-20 percig, amíg átmelegszik a kémény, utána teljesen elzárom.

Előzmény: laca151 (53758)
laca151 Creative Commons License 2021.10.17 0 0 53758

Pár éve nézegettem én is ezt, a valóságban nem győzött meg annyira. Élőben nem nézett ki olyan jól, mint a képen, a kidolgozási minősége nem igazán volt jó sztem. Nekem egy Mátra 6 kW-os 'kandalló' volt, az nekem bevált, öntöttvas, nem lemez. Fával jól megrakva nyomta a meleget, aztán éjszakára rádobtam a végén 1-2 brikettet (barnaszén), úgy egész éjjel nem hűlt ki. Másnap délután még általában volt annyi parázs, amiről újra begyulladt, nem kellett papírral gyújtogatni. A hamugyűjtője is jó nagy volt, elég volt hetente 1x üríteni. Drágább mint ez, de sztem jobb vétel.

Előzmény: sur5al (53757)
sur5al Creative Commons License 2021.10.16 0 0 53757

Mit ajánlotok otthoni munkavégzéshez hangulatfűtésnek? Jó kémény van, vegyes kazán is, de nem használjuk, gázkazán van, viszont ha otthon vagyunk egész nap, szívesen élveznénk a lobogó tűz látványát, pakolgatni is tudjuk, amúgy meg menne a gáz.

1-2 télre kellene egyelőre, valami jó cucc, ami nem csak a parázságyon keresztül szabályozható levegős (szekunder? tercier?), hőálló béléses, jól záródó ajtókkal, nem bili lemezből stb. Tescoban láttam ma valami Carobna nevűt, szerb cucc, elfogadható volt, ablaköblítő levegős, 80e.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!