Kedves nohab,
"a dízel pedig egyelőre tartja a frontot,"
tenyleg nem szeretnem, ha kotozkodesnek erezned, de:
1.)O.K. gozos volt 126 tipus, de diesel csupan 1,5 tucat fajta, villany meg kevesebb tehat akkor tudnek egyeterteni veled, ha meg egyetlen, nem karambolos, nem totalkaros, stb. dieselt/villanyt se vagtak volna szet, hiszen eppen Te irtad:
"nohab 1999-08-25 16:57:02 (225)
...
A NoHAB-alapítványt komolyan gondoljuk, a 013-mat meg szeretnénk vásárolni Sátoraljaújhelytől, hogy valahol kiállíthassuk, a tárolás megoldható. A mozdony sajnos ramaty állapotban van, de optikailag mindenképpen rendbetehető, tulajdonképpen műszakilag is, csak iszonyatosan le van rabolva.
...
002: valszeg selejt 2000. januárban"
[kiemeles tolem]
Egy kiallitott gepnek nem kell feltetlen mukodokepesnek lennie, [persze nem baj, ha az] szerintem a LATVANY neha sokkal fontosabb.
2.) Azt elhiszem, hogy 126 gozosnek nem jutott volna fedett hely, de ha -mint ritka pelda akad-
egyet-egyet 1-1 nagyobb allomason kiallitottak volna, meg mindig maradt volna allomas mozdony nelkul. Azt meg senki ne mondja nekem, hogy pl. bontasbol 126x20=2520 vaganyfolyometernyi alepitmeny ne kerulhetett volna alajuk, evtizedek alatt.
Amerikában megpróbálták. Az olajválság alatt a ma is járó, Chesapeake & Ohio 614-es, 2'D2' mozdonya vett részt ilyen kisérletben. Fejlett elektronikai vezérlés, meg minden. De így is drágább volt, aztán a helyreálló olajárak megölték a kisérletet.
Húúúúú.... Már kezdtem azt hinni, hogy az amúgy is rendszerben tartott nosztalgia mozdonyokat "rentábilissá tétel" ürügyén személyvonati forgalomra alkalmazták :))))))
Vasút és politika: én ismerek olyan (volt) képviselôt, aki képviselôi munkája mellett a vasúton dolgozott. Dauda Sándornak hívják, ma már csak mozdonyvezetô. Aki ismeri, annak nem kell többet írnom. Aki nem, azoknak csak annyit, hogy ne jöjjenek vissza azok az idôk, amikor ilyen mozdonyvezetôk meg egyebek ültek a magyar parlamentben...
A véleményem a képviselôk fizetésérôl: ha keveset kapnak, csak a hülyék vállalják, akik máshova sehova nem kellenek még annyi pénzért sem. Nézzetek körül Magyarországtól északra, keletre, délkeletre és délre, melyik velünk egy kategóriába esô országgal cserélnétek? (Esetleg parlamentet?) Szerintem egyikkel sem. És ebben a képviselôknek is van szerepe.
Ha ma nem kerul muzeumba 1-1 peldany, akkor annyi marad beloluk, mint a gozosokbol. Mar az en idomben sem futott tul sok fajta, de a mozdonykiallitasra 1967(?)-ben azert meg akadt eleg sok, es mind mukodokepes volt.
Van egy óriási különbség: a gőzös, mint technika avult el, a dízel pedig egyelőre tartja a frontot, sőt, pár helyen még teret is nyer a villannyal szemben. Mivel a MÁV még hosszú távon sem tervez dízelmozdony-vásárlást, a maiak (mármint azok, amelyeket túlélésre ítéltek) hosszú távon maradnak.
Benyó 1999-12-13 19:27:18 (4563)
"És ha minden igaz, akkor Solymár magasságában szegény 004-es NoHABbal volt keresztje..."
1998 szilveszterére gondolsz? Bzmottal csattogtam Esztergom felé, Leányvárnál láttam a 004-est (R.I.P.) nemtom merre ment, Egom-Kertvárosnál meg a 424-et. Jajjj, de szépek voltak. A NOHAB-on nagyon csodálkoztam, még soha nem láttam errefelé.
Arra, tavaly szilveszterre. Nem tudom, hova mentek, de Egerbe is eljutottak.
lazar 1999-12-14 11:42:29 (4584)
Akos!
Igen allatok a kepek :-), asszem nekem meg edzenem kell, hogy a nyomaba erjek. :-(
Hja kérem, ki kell tudni választani a megfelelő modellt is a portréhoz :-) (egyébként köszi).
De ebben a képben benne volt az is, hogy 4-kor keltem, mert nem tudtam, hogy mennyi hó lesz útközben Balcsira és jó 20 percet álltam félcipőben, térdig hóban.
werner 1999-12-15 10:02:23 (4629)
Amit te láttál, az különmenet Helvéciára vagy Lajosmizsére. Mindkét helyen van egy-egy exkluzív mulató-csárda féleség, mely vendégeit gőzös vonattal fuvarozza ilyen igény esetén. Ezt meg kell viszont fizetni, de rendesen. Nem tudom, e vonatot rendelhetik-e magánszemélyek vagy csak az említett vendéglátóhelyek. Amit írtál az alapján a második látszik valószínűbbnek.
Miért ne rendelhetné? Hacsak nem exluzív a két vend. egys. szerződése, akkor a vonatgazdának elemi érdeke, hogy ki legyen használva a gép. Legfeljebb nem fog tetszeni az ár, amit mond. De szerintem igazából a pénz beszél, ha odamész, hogy ekkor és ekkor vonatozni akarsz, hoztam egy nagy szekrényt tele pénzzel, akor örülni fognak neked. Más kérdés, hogy kinek a péztárcájához mérik, de ez nem az elvi lehetőséget zárja ki!
Meg hát sajnos az van, hogy ezek nem jótékonysági intézmények, nullszaldóval nem küldik el a vonatot. A német könnyebben kifizeti a vonatos vacsoráért az 500 márkát, mint én. Pénzért mindent, erről szól az ország.
off
"Micsoda kapitalizmus az,..." Hat MAGYAR:(((
Nemreg apro eszrevetelemre yol +kaptam a PennyMarketban: "Maga hulye, tobbet ide ne jojjon vasarolni!!!" Volt a legenyke vagy 18 eves, 40kg, en meg tudod hova irogatok meg... Mar csak a sulycsoportbeli 2,5x-es kulonbseg miatt se vagtam szajon, apukajanak kellett volna meg idoben azt a makarenkoit kiosztani.
on
Ha tényleg kizárólag olyanok csücsülnének ott, akiknek ez az egyetlen megélhetési forrása, akkor még csak nem is sajnálnám tőlük - többet érne nekem a valódi függetlenségük. Ezzel szemben ...
Sztrajhoz:
Mielott valaki velemeny nyilvanit, nagyon ajanlom olvassa el ezt:
Emelkedik a képviselők tiszteletdíja a jövőben En latok nemi osszefuggest, csak egy kis idezet:
"Mindössze tíz ellenszavazattal, 12 tartózkodás mellett, elsöprő többséggel szavazta meg a Tisztelt Ház az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról szóló, a költségvetési törvényhez benyújtott módosító indítványt."
Micsoda kapitalizmus az, ahol különbségvan fizető kuncsaft és fizető kuncsaft között ?
Ha valakinek van rá annyi pénze, hogy a különvonatot megrendelje, miért nem élnek az alkalommal, és szereznek bevételt ?
Persze nyilván nem tud már bárhova elmenni ez a vonat; de ahova egyébként is jár (tehát a műszaki feltételek megvannak), oda miért ne ?
LG: "Azért azt meg kell hagyni, hogy az utóbbi egy hétben igen sokat vesztett a korábbi hetek dinamizmusából"
Talán nem is baj, én már nem bírtam követni.
Pitecus: "nosztalgia járat Nyugati-Szob között jár MÁJUSTÓL-SZEPTEMBERIG. Én akkor milyen szerelvényt látok hébe-hóba a ceglédi vonalon (424-es gőzös+ 4-5 szem. száll. kocsi)? "
Hogy is mondjam. A közember nosztalgiavonata a Dunakanyarba jár, és tényleg a közölt időpontban. Oda külön díjszabásért ugyan, de bárki kap jegyet a Nosztalgia kft-nél.
Amit te láttál, az különmenet Helvéciára vagy Lajosmizsére. Mindkét helyen van egy-egy exkluzív mulató-csárda féleség, mely vendégeit gőzös vonattal fuvarozza ilyen igény esetén. Ezt meg kell viszont fizetni, de rendesen. Nem tudom, e vonatot rendelhetik-e magánszemélyek vagy csak az említett vendéglátóhelyek. Amit írtál az alapján a második látszik valószínűbbnek.
Ennél mélyebbre? Túlnyomásos ruhát felvenni, a lecegőt biztosító palackba Nitrogén helyett hidrogént, az nagy nyomáson sem oldódik a vérben...
Egyébként megjegyzem: Az idén januári vasztassztrájknak nagy szerepe van az idei (állítólag) 5%-os utasforgalom-csökkenésben. Nagyon kevés tanuló havijegyet váltanak... Jól kib@sztak a néppel Gaskóék, amikor ezt a "Holvan, hol nincs" vonat-közlekedést megjátszották. Az utas gondolt egyet: Igen? Akkor megyek busszal! És az utas bussza lment. A MÁV szívott. Közvetve: a vasutasok egy része szivatni akart, s most ő szívott.
Rá kellene már jönni: az utas tesz szivességet, ha vonattal utazik, nem a vasutas, hogy elszállítja.
Mászrész ész kell hozzá, hogy pont a karácsonyi csúcsforgalom előtt-közben sztárjkoljanak, Így okozzák a legnagyobb kárt az embereknek. (nem csak a MÁV-nak)
Az meg a szakszervezeti vezetők impotenciáját jelzi, hogy minden vitás kérdés sztrájkkal akarnak elintézni. Tudtommal a "sztrájk a munkások legfontosabb fegyvere a munkáltatóval szemben, melyet csak különösen indokolt, végső esetben lehet bevetni". Nálunk ez az első lépés.
Én 3 napig sportoltam, amíg az SMS-t (egy központi rendszeradminisztrációs progi, bejelentkezéskor szellemkezek installálgatnak a PC-den, ha a központban azt valaki elrendeli) úgy ellehetetlenítettem, hogy azóta nem tud a gépemhez nyúlni (pl. Y2K ürügyén az angol NT-met le ne cserélje félig németre, félig működésképtelenre). Ahogy a kollégákat a szobában nézem, megérte a befektetett munkát ...
Bocsika!
Nem olvastam végig az egész topocot, de nálunk is Y2k-sították a gápeket, ennek eredménye az, hogy egy Digatal Vwnturis FE 5100-ás gépet azóta 3* kellett FormatC:-vel kezelni, és folyamatosan rossz. Most pl. azt játsza, hogy az excel csatolások frissítésénél kiakad. A folyamatfelügyelőben pedig látszik, hogy önmagával foglalkozik a gép...
gyorsan felraktam a tar-ra, a tcs\dec14\muki.jpg cimen van. (nem linkesitem, ne legyen baj belole) gyorsan szedje le mindenki, mert torolni kell! (szerzoi jogok!)
off:
Tenyleg vizsgaltak a billentyuzetet, tudnak ezek az INIsek, Matav rulz :-)
on
Benne vagyunk a METRO ujsagban :-) Irtak gy cikket a Mukikrol, fenykeppel, es melle tettek 3 hozzaszolast, innen a forumbol kiollozva! Akit erdekel a cikk, szoljon, scannelem.