Sziasztok! Adott egy Citroen Xsara Picasso a következő hibával:az irányjelző csak akkor működik ha a világítás fel van kapcsolva,világítás nélkül nem működik! Ezen kívül ha le van kapcsolva a világítás akkor is ég a helyzet jelző! Mi lehet a hiba oka,és kb mennyi a javítási költség?
Diesel mindkét autóm, de ugyanez a jelenség már nálam is előfordult mindkettőnél ugyanazzal más-más hibával. Mivel ezek nem feltétlenül diesel jellemzők, akár adhat ötletet is.
A hirtelen teljesítmény csökkenés általában akkor következik be, amikor vészhelyzeti módba áll át a motorvezérlés. Valamilyen paraméter hiányzik, vagy nagyon eltér a a normálistól.
Hiba és hiba között is van különbség.
Kevésbé súlyos, nem pillanatnyi hiba esetén, a leállítás után már az első újraindításkor eltűnik a tünet és az esetleges hibaüzenet, ha az indításkor éppen, vagy már nem áll fenn a hiba.
Súlyosabb, de pillanatnyi hiba esetén a hiba valahány újraindítás, vagy hibamentes üzemidő után törlődik.
Amit elmondtál, az alapján egy pillanatnyi hiba állhatott elő Nálad, de éberség! Lehet, hogy ismétlődni fog, na akkor már foglalkozni kell vele!
És akkor ami nálam előfordult:
Kigyorsításkor, utólag diaggal kiolvasva 2500-as fordulat felett (ismétlem dieselről van szó, ez ott már nem kevés) a kocsi leállt, vagy hirtelen vészüzemmódra váltott és a "check engine" jelzéssel nem volt hajlandó 60-70-nél jobban menni. Leállítás után a kocsi visszanyerte az erejét, de a check engine lámpa világított. Aztán másnap reggelre a hibajelzés eltűnt.
Még aznap egy újabb gyorsításkor megismételte...
Garanciális volt a kocsi, márkaszervizben kiolvasták a gyári diaggal, amire már hivatkoztam. Szóval ennek eredménye, hogy 2500-as fordulatnál az üzemanyag ellátás már elégtelen. Ekkor ugrott be, hogy a hiba alig 10 km-re egy full tankolás után következett be. Az üzemanyag szűrő csere megoldotta a problémát. Igen, szart tankoltam!
A másik autómban sport légszűrő van (ez a Picasso).
A légszűrőt 10 ezer km-ként kell kimosni és újra olajozni. Nem kötöttem a 10-15 ezer km-kénti olajcseréhez. Nos ez a szűrőtisztítás valahogy kimaradt és utólagos számításom szerint nagyjából 30 ezer km-nél egyre gyakrabban elkezdett vészüzemmódba átállni a kocsi. Az újraindítás átmenetileg megoldotta a problémát. Eltelt egy idő, mire rájöttem. Még a márkaszervizben sem jöttek rá, pár 10 ezresembe belekerültek a felesleges "javítások"
A hibajelenség: 5.-ben tempomattal gyorsítani akartam,de hírtelen leált a motor/vagy csak minimális teljesítménye lett/.Gyújtást levettem ,indítóztam ,beindult és azóta semmi gond.Motorhibát írt ki,kiolvasva P1664.
A neten azt láttam hogy vagy kontakt hiba ,vagy befecskendező szivattyú vezérlőmodul hiba.
A kérdésem az lenne hogy ez a modul hol van,vagy a motortérben elhelyezkedő motorvezérlő elektronika lenne az?
Sajnos lengőkart kell cserélnem. Elfáradt a bal oldaliba a vezető csukló része. Gumi kiszakad, por bemegy, és nyekk. Kopog. Ha lennétek szívesek és ajánlanátok hogy milyet vegyek bele azt megköszönném! Gondolom mindenképpen párban kell cserélni és utána egy futómű állítás is kell. 2001 es születésű 1.8 as kinyírhatatlan benzinmotorral szerelt 16 szelepes családi hálás autó. És nagyon-nagyon szeretjük!!!
Én sem azért irtam,hogy általánosítani akarnèk ,mert biztos van kivètel... de lássuk be az nagyon kevés, mint burkolóknál :) De amikor kièg a tűzkarika ès azt mondják, hogy ez drága lesz 50alatt ne is gondolkodjak akkor azért na... 2000 megvettem és 2 ora alatt kicserèltem... Arrol nem is beszèlve hogy ez előtt egy Laguna volt és 1 év alatt 3 x volt vezèrlès átugrás és mindig volt indok hogy miert nem garis a dolog...egy fèl millába fájt alsó hangon, utána egy barátommla 1 nap alatt osszeraktuk ugy ahogy kell... Nem akarok ezen vitatkozni van kivètel ,de nagyon híg ez a szakma is sajnos. Hidd el kifizetek 50ezret erte de utana ne legyen gond vele...
Azt most ne keverjük ide, hogy valaki rosszul csinál meg valamit és te nem visszaviszed gariba, hanem kijavítod.
Az egy másik történet, de azért ne ezt vegyük alapnak.
Aztán az, hogy mi reális vagy sem, miből lehet tudnia egy laikusnak ? (bocsánat, nem pejoratív értelemben mondom, csak aki nem vezet műhelyt, nem biztos, hogy tudja mi mennyi, stb) Abból, hogy azt te annak érzed ?
Az reális, hogy egy burkoló azt mondja, hogy 1 m2 csempét 15e-20e ft-ért tesz le ? (csak munkadíj)
Szerintem baromira nem, de manapság ilyen árak vannak, pedig oda nem kell 500e ft-os műszereket se vásárolni.
Talán lehet találni embert 7e-ért is, de valljuk be, ott már se számla, se cég, se gari, se semmi sincsen, teljesen szürke zóna. (és gyakran szánalmas a minőség is)
Az, hogy a fórumon keresgélsz, teljesen rendben van, ha valaki csinált már ilyet és nem ebből él, nyilván fog is segíteni itt ingyen.
De ehhez nincsen szükség rögtön a lehúzásra utalni.
Nem bántásból írtam, és láttad, ha tudok, segítek én is.
Kedves FeZ_! Senki nem várja ,hogy bárki emberbaráti szeretetből csinálja meg, csak reális áron. Egyébkènt sok embernek szoktam segíteni puszta rendessègből, de ezt egy hivatalos szerelőtől nem várja el az ember. Ez egy fórum ahol èrdeklődtem hátha vkinek már van tapasztalata és tud meg akar segíteni, mert erről szólna .... Hidd el mar sok szerelőnek fizettem rengeteg pènzt amit utána nekem kellett helyrehozni, ha egyáltalán helyre lehetett... Köszönöm a segítséget
50e azért talán nem lenne, de amúgy nem az alkatrész árát fizeted meg, hanem a szakértelmet.
Az sok tanulás, befektetett energia, pénz (eszközök, stb) amíg eljut az ember oda, hogy pikk-pakk megjavít egy ilyet. Nem az 1 órás munkát kell megfizetni ilyenkor, hanem egyéb költségeket is, ami viszont számodra "nem látszik".
Az, hogy te megtudd javítani magadnak, egy csomó utánajárást, netes kutakodást, esetleg diagnosztika vagy egyéb eszközök vásárlását igényelné, vagy ide-oda szaladgálást a próbaalkatrészekért vagy mások segítségéért, aminek szintén van egy értéke. Ezeket neked nem kell megfizetned magadnak, de pl. másnak te mennyiért "intéznéd" ? Ingyen szabadidődben ?
Ma szètszedtem a külső és itastèri biztosítèk-relè táblát 😅 sajnos nem jutottam vele előrèbb ,külsèrelmi nyom nincs sehol, de arra nem sikerült rájönnöm ,hogy melyik relè lehet a felelő a problèmáèrt 😅 Kicsit tartok tőle,hogy el kell vinnem egy szakihoz aki kicserèl egy 698 ft-os relèt ès 50ezerbe fog fájni nekem 🤣 Mert annak azért sikerült utána járni hogy mennyibe kerülnek bele ezek a kis alkatrészek.
Sajnos nem sima relé vezérli, hanem egy négycsatornás szilárdtest relé. Kicsit bonyibb a cseréje , ráadásul a BSI két panelját is szét kell szedni egymástól a cseréhez.
Köszi a választ, nem sötétedés èrzèkelős. A kormánykapcsolót már csrèlgettem , de nem segített rajta. A BSIben esetleg lehet tudni hogy melyik relè felelős a helyzetjelző kapcsolásáèrt?
Sziasztok.van egy kis elektromos problèmám és nem jutok vele dűlőre sajnos. Tegnap kezdte el az autó 2003-as Picasso 2.0 hdi. Egyszerű a jelenseg leírása: semmiképpen nem tudom lekapcsolni a jobb oldali helyzetjező lámpákat ,se elő se hátul nem kapcsol le. Nem a bajusz kapcsoló a hibas mert ha azt kiiktatom akkor sem változik a helyzet. Vkinel volt már ilyen tapasztalat ,esetleg 5 let ?
BSM, BSI, kormánykapcsoló egység amiket meg kellene nézni, első körben diaggal.
Egy kicsit öregebb és butább gépnél nálam egyszer a BSI-ben ragadt be egy relé. Legvégül alulról odacsaptam neki, kattant egyet és jó lett utána. De ez csak egy példa volt.
2006os 1.6 benzines pico leállítást követően is rajta hagyja a világítást.Szélvédőbe épitett sötétedés érzékelős.Most már ott tartunk,hogy leállitást követően motortér fedél felnyit,majd sarut le kell venni minden egyes alkalommal.Különben világitana amig le nem merül az akku.Mi zavarodott meg benne? Valaki találkozott ilyennel? Ötleteket várnék .Szerelők csak vakarják a fejüket.