Főleg Európa népeinek genetikai összetételéről, ami történelem során folyamatosan változott szól a topik. A neandervölyiektől kezdve. A történelmi összefüggéseken van a hangsúly.
Nagyon érdekes tanulmány egészen új, üdítően friss meglátásokkal, ami sok mindent új megvilágításba helyez.
Érdemes nézegetni az Eupedia honlap genetikai oldalait is, oda is mindig tölt föl friss, új eredményeket tartalmazó posztokat a Maciamo Hay nevű főszerkesztő.
új hír az MKI magyar genetikai projektről, lassan indul a mintavétel és jelentkezők megkaphatják a genetikai eredményt és ezzel az apai / anyai haplocsoportjukat megtudhatják ha feltöltik a YFull-ra, jó az mondjuk pénzbe kerül, bemásolom a facebookról a szöveget, új jelentkezőket is keresnek
Ismét a MKI és Szegedi Tudományegyetem TTI Genetikai tanszék Közös projektje kapcsán írok. Még várjuk a jelentkezőket akiknek déd vagy ükszüleinek többsége egy adott megyéből származik, vagy azzal szomszédos településről. Sajnos ebből nem tudunk engedni, mert a megyeszintű bontástól pluszinformációt remélünk és emiatt sajnos sok, nagyon sok jelentkezőt kell szomorúan elutasítanom. Ugyanakkor a mintavétel hamarosan kezdődik, minden regisztrált jelentkezőt rövidesen én vagy egy kollegám meg fog keresni a kapcsolattartói email címen ahol kérjük eldönteni a postai mintavételi csomag, azaz egyéni mintavétel és a személyes felkeresés közül melyiket választja a segítőnk. Mintavételi pálcás, szájnyálkahártyából történő fájdalommentes mintavétel lesz, nem vér vagy köpet. ugyanolyan mint a kereskedelmi tesztek többsége, egyszerűen kivitelezhető. aki azonban azt kéri, hogy személyesen keressék fel az Egyetem munkatársai a mintavétel miatt, akkor úgy fog történni.Tehát szükség lesz mindkét esetben postai címre és a személyes mintavételnél telefonszámra is.Első körben a magyarországi minták begyűjtése indul - pár héten belül, vagyis a határontúli magyar ősöktől származó segítőinktől csak később fogjuk ezeket az adatokat kérni.Jó hír, hogy kérésem meghallgattatott és az a segítő aki kéri az információt apai vagy anyai hpg besorolásáról - apai vonal esetén BAM fájl, megkapja a publikáció után, ami miatt jó sok új magyar apai vonal felbukkanása várható az YFULL-on is, aminek én kifejezetten örülök.És még egy dolog. Részemről az antropológia is mindíg érdekelt, de abban nem mélyedtem el így ezért megörültem, hogy felvetődött egy más tudományág csatlakozó kutatást tervez a jövőben, miután komoly fantáziát lát a mai magyarságot átfogó adatbázisunkban. Ez a tudományág az antropológia és antropológus szakértők szeretnének embertani adatokat gyűjteni azoktól akiknek a genetikai adatai a mi projektünk keretében a mai magyar adatbázis részévé válnak.
Jómagam örülnék neki ha így is definiálnának - csak nem vagyok benne a mintaadókban, mert nem férek bele, de ez van. Mindazonáltal mivel a projektünk az anonimitásra és az adatvédelemre komoly hangsúlyt fektet - rajtam és az egyetem egy adminisztratív feladatokat ellátó munkatársán kívül (ketten fogjuk a mintákat is begyűjteni) senki nem fogja tudni a jelentkezők nevét, személyes adatait még a laborban dolgozó kutatók sem, és ezeket az antropológusoknak sem fogjuk átadni. csak azok esetében akik a majd szétküldött email üzenetben hozzájárulnak az embertani mérésekhez is. Ha nem, akkor nem lesz ilyen az adott segítőnknél és kész, nem kizáró ok vagy feltétel a projektünknek. Ha igen, annak viszont én személy szerint örülnék, mert bár teljesen más tudományág, de a célja ugyanaz: a magyarság igaz múltjának felderítése és még soha, sehol, senki nem végzett olyan kutatást amely ugyanazon személyektől genomszintű és teljes antropológia adatbázisból tud dolgozni. Kíváncsi lennék ezzel kapcsolatban a véleményükre.
Az indoeurópai nyelv meg van mindegyikben annyi biztos. Meg genetikailag is rokonok, ami ugyebár közel sem teszi biztossá, hogy a CWC lakói a Jamnaja lakóinak leszármazottai. Sőt valószínűleg egyáltalán nem azok tekintve, hogy az apai ági markereik egyáltalán nem egyeznek.
Most, hogy így utána néztem kb. az jött le, hogy a Dnyeper folyó környékéről(Middle Dnieper Culture Belorusszia, Ukrajna, Nyugat-Oroszország területén) indultak. Innen mentek keletre a Volga felé, az lett a Fatyanovo-kultúra az indoirániak elődei, a helyben maradtak meg később balti-szlávok lettek. De mentek nyugatra is Lengyelország, Németország felé, bár valószínűleg nem innen vannak a germán nyelvek.
Nagyjából 400 sziklába vájt kamrasírt tártak fel a törökországi Blaundus romvárosánál – számol be a Live Science. A települést Nagy Sándor alapította, de egészen a bizánci korig létezett.
Birol Can, az Uşaki Egyetem munkatársa és a projekt vezetője szerint egyes nyughelyekben olyan szarkofágot találtak, amelyekben több holttest is volt. Ez arra utal, hogy a helyi sírokat generációkon át használták a korabeli családok.
A nekropoliszt a hatalmas uşaki kanyonrendszer egyik kanyonjában alakították ki. Bár a szakértők közel 150 éve tudnak az ősi sírokról, 2018-ban kezdték el először átfogóan dokumentálni Blaundust. A vizsgálat során két templomot, egy nyilvános fürdőt, egy gymnasiumot, városfalakat, egy kaput, vízvezetékeket, egy székesegyházat és egy ókori görög vagy római hérosznak készített szentélyt is felfedeztek.
2021-ben a régészek a lelőhely sírjaira koncentráltak, a helyi maradványok az időszámítás szerinti 2-3. századra datálhatóak. Noha a nyughelyekben az évszázadok alatt a sírrablók komoly károkat okoztak, így is sikerült értékes leletekre, köztük érmékre, gyűrűkre, edényekre és falfestményekre bukkanni.
A díszítések egy részét korommal borították be azok a tüzek, melyeket a későbbi időkben a nekropoliszba behúzódó pásztorok raktak. A kutatók megkezdték az alkotások helyreállítását, és színes, mozgalmas festményeket fedeztek fel a vastag, sötét rétegek alatt. A képeken mitológiai személyek is megjelennek, többek között Hermész és Erósz alakja is kivehető.
A kutatók célja az, hogy az emberei maradványokon genetikai és kémiai elemzéseket végezzenek. A csapat szerint a nekropoliszban rengeteg további lelet várja az azonosítást.
A balti-szlávok pedig ezek szerint a zsinegdíszes kultúra Dnyeper környéki részén alakultak ki, az indo-irániak meg a Fatyanovo-kultúrában.
Érdekes egyébként, hogy a zsinegdíszes kultúrában többnyire az R1a szubkládjai jellemzőek, a Jamnajában pedig az R1b, de elvileg az előbbi az utóbbiból származik...
Ez az elmúlt évek legjelentősebb genetikai témájú tanulmánya számomra.
A lényeg.
1.Az Italo-kelta nyelven beszélők ősei, a R-P311 hordozói, Ukrajnából vándoroltak Lengyelország délkeleti részén át a Rajna alsó folyásáig 2900 és 2500 közt, a Corded Ware kultúra egyik utódjához a Single Grave kultúrához tartoztak.
2. A Bell Beaker kultúra a mai Hollandiában és Északnyugat-Németországban alakult ki, a férfiak az R-P312 hordozói voltak, innen terjedt el 2500 és 2000 közt a Brit-szigetekre ( proto-kelta ) ( R-L21 ), Ibériába és Dél-Franciaországba ( ligur-latin-sicel nyelvek ) ( R-DF27 és R-Z56 ), Dániába és Skandináviába ( R-U106 ) a nyugati germánok bázisa ), az északi-Alpokba, Csehországba, Lengyelországba ( R-L2 ) ebből lettek később az italikusz oszk-umber törzsek, egy részük Halstattból keletre vándorolt ők voltak a királyi szkíták.
3. Az autoszomális DNS alapján italo-kelta és germán népek ősei éltek a Corde Ware kultúra területén, az északi Alpokban és a Kárpát medencében nem indoeurópai rhét-etruszk és baszk népek éltek a korai vaskorig.
4. A királyi szkíták a Halstatt kultúrából terjedtek el a Kárpát-medence és Ukrajna területére a 6-3 században, gyakorlatilag keleti gallok voltak.
5. Az itáliai nyelvek ősei két hullámba érkeztek meg, az első Franciaországból, a ligur, latin, sicel nyelvek ősei, később megérkezett az Alpokból és a Kárpát medencéből a Villanova kultúra, az etruszkok őse elfoglalva a középső részeket, utánuk érkeztek meg az illirekkel keveredett oszk-umber törzsek a keleti tengerpartot követve,
Ezek a mediterániumra jellemző vonások. Semmi közük Afrikához. Rómának elég nagy birodalma volt, de nem voltak néger tömegek a lakosságban. Amúgy is, a negroid-europoid keveredésnek jobbára az utóbbira utaló jellegekkel jár. A régi amerikai rabszolgák utódai már általában világosabb bőrűek, a fehérekre jellemző arcvonásokkal rendelkeznek.
Még régebben olvastam valahol(meg nem mondom már hol) olyat, hogy Caesar és Augustus korában az európaiak egyharmada még mindig markáns, afrikaiakra jellemző arcvonásokkal rendelkezett(előreugró állkapocs, erősebb arccsontok, széles orr stb.). Ma már azért bizonyított, hogy a neolitikum során már eltűntek az ilyen vonások és a mai világos bőrszín is megvolt mindenütt.
Már csak azért sem, mert ilyen gyorsan nem működik az evolúció. Amúgy a szépség nem számít szelekciós nyomásnak, mindig is voltak kellemesebb arcú és csúnya arcvonással rendelkezők minden emberi populációban. A mi európai szépségideálunk szerint egy sor afrikai nép, s pláne a szomáliaiak, az ausztrál aborigének, malájok, stb. kinézése eléggé el üt ettől!
Szerintem a restaurálók képzésének a hozadéka, hiszen kizárólag afrikai eredetben gondolkodnak. A minapi hír a krétai előemberi lábnyomról az első konkrét bizonyíték ennek a nézetnek a tarthatatlanságáról!
Csak próbáljanak már lemondani arról, hogy brutális arcvonásokat és sötét színű bőrt, hajat, szemet vizionáljanak minden paleolitikumi emberre! Ez Eurázsia s nem Afrika vagy Ausztrália!
Arcunk sokat elárul származásunkról és életvitelünkről, de vajon egy csoporton belül a fizikai hasonlóság a vérrokonság jele is lehet? Többek között erre keresik a választ a Barcelonai Autonóm Egyetem (UAB) Mediterráneumra szakosodott régészei – írja a Heritage Daily. A csapat az Argar-kultúra leleteit vizsgálja, az egykori kultúra 4 ezer éve létezett az Ibériai-félsziget délkeleti részén, és Európa egyik első városi társadalma volt.
Joana Bruno régész és tudományos illusztrátor egyik feladata az volt, hogy rekonstruálja 38 El Algar-i személy arcát. A kutatók 250, La Almoloya és La Bastida lelőhelyeknél feltárt ember csontjait elemezték, közülük választották ki az érintett 38 személyt.
A művészi inspiráció helyett Bruno próbált ellenőrizhető tudományos eljárásokra alapozni. A szakember lézer segítségével hozott létre háromdimenziós képeket a koponyákról, majd az izmokat és egyéb lágy szöveteket a legvalószínűbb megjelenés alapján vitte fel. Bruno törvényszéki technikákat és a biológiai profil adatait is felhasználta.
Eddig 22 nő, 16 férfi és két gyermek arca készült el, többségüket La Almoloyánál temették el. Ez a legnagyobb arcrekonstrukciós projekt, amely egyetlen prehisztorikus lelőhelyhez köthető. Az eredményekre alapozva a csapat azt is vizsgálja, hogy a fizikai hasonlóság árulkodhat-e rokonságról, illetve az életmódról az ősi embereknél. A kutatók ugyanazon maradványokon genetikai analízist is megpróbálnak elvégezni.
Én is, ezért is reklámoztam egy kicsit :) A most elérhető legfejlettebb eljárást fogják alkalmazni, a teljes genomos szekvenálást, ez pontosabb eredményt ad mint a magánszemélyeknek árult autoszomális tesztek a cégeknél.
Aki szervezte a projektet a facebookon, ő azt mondta hogy azért az ükszülők, mert így nagyjából a kiegyezés koráig vissza lehet menni, a 19.század eleje nyugvópont volt a 18.századi tömeges vándorlások és a 1867 utáni országon belüli tömeges költözések közt, a megyei korlátozás meg azért van hogy egy területileg nagyjából homogén magyar népességből legyen a minta. Tehát a 19.század közepi állapotot fogják alapul venni.
Az nem jelent gondot ebben a kutatásban, hogy a mintaadók szűkítése ("dédszülői többsége (5 a 8-ból legalább) VAGY ükszülői többsége (9 a 16-ból legalább) egyazon megyéből származik") alapján elég sok ember genetikája kiesik? Gondolom a cél a lehető legrégebbi helyben lakó mintákra szűrni, csak akkor remélem nem fognak erre úgy hivatkozni, hogy ez a mai, vagy a száz éve itt lakó népesség jellemzője.
de vágjál bele, ha elfogadják a jelentkezésed, a létező legjobb autoszomális elemzést fogják elvégezni a mintádon, ez pontosabb mint amit a családfakutató cégek végeznek
szívesen, magyar származásúakat keresnek az intézetiek, de akinek az email címe meg van adva szervezőként, úgy szokta mondani az fb csoportban hogy aki magyarnak érzi magát, az a magyar, ő nem intézeti tag, csak egy lelkes amatőr, akitől származik a projekt ötlete
én nem jelentkezem, ha lenne egy magyarországi német vagy sima német projekt arra jelentkeznék
Az etruszkokra visszatérve azért azt megjegyezném, hogy a közhiedelemmel ellentétben az etruszk nem teljesen rokontalan nyelv.
Van az ún. türszéniai (Tyrsenian) nyelvcsalád, amelybe az etruszk mellett az ún. lemnoszi és az ősi rhaetiai nyelv tartozik.
A lemnoszinak a görögországi Lemnosz szigetéről van nyelvemléke, míg a rhaetiait a római invázió és a romanizáció előtt az Alpok térségében beszélték.
Ettől függetlenül szinte semmit nem tudunk ennek a nyelvcsaládnak az eredetéről, tehát simán elképzelhető, hogy az etruszk ősi, pre-indourópai itáliai nyelv és hogy a lemnosziak is Itáliából származnak.
Ahogy Mateo fogalmazott, a tengeri népek inváziójának kora és az azt követő "sötét kor" egy nagyon zűrzavaros, meglehetősen gyöngén adatolt korszak, össze-vissza vándoroltak egyes népcsoportok, simán előfordult nyugatról keletre történő vándorlás is.
Ja ez eddig is ismert volt. A mostani új vizsgálat ezt csak megerősítette, meg most valamiért a hazai és nemzetközi hírportálok is jobban felkapták a témát.
Igen, Szudán ott a szomszédban. Már nagyon nagyon régóta keverednek feketékkel. Nem is lehet meghatározni egy bizonyos vonalat, hogy innen délre csakis feketék, északra meg kizárólag europidok az emberek.
Egyébként Észak-Szudán, Etiópia, Szomália, Eritrea lakói nem is olyan tipikus feketék. Jobban megnézve, legtöbbjük inkább nagyon erősen pigmentált arabnak néz ki. Az igazi tipikus négerek Nyugat-Afrikából származnak. Afrika szarvának népei a hajuk és a bőrszínük tekintetében a feketékre hasonlítanak, a csontozatuk, testfelépítésük, arcberendezésük meg europid jellegű.