Keresés

Részletes keresés

occseb Creative Commons License 2021.10.01 0 0 99432

Az össz méret 13m2, és nagyjából arányos a rajz, jóvel többet kéne felbontani mint amennyit tölteni kellene, így a visszabontást mellőzném.

Gondolkodtam én is az esztrichen is de mindegyikre azt írják hogy legalább 4cm vastagság kellene, így abban nem gondolkoztam, de nem elvetendő.

A tapadóhidazás az alap, azt amúgyis raknék még az aljzatkiegyenlítő alá is.

Előzmény: Cs_ (99431)
Cs_ Creative Commons License 2021.10.01 0 1 99431

2-5cm vastagságban, tapadóhíddal a zsákos esztrich elméletileg még működhet, de mekkora felületről van szó? Lehet egyszerűbb és tartósabb megoldás a magas vagy mély részt felbontani és újrabetonozni.

Előzmény: occseb (99430)
occseb Creative Commons License 2021.09.30 0 0 99430

Kérlek segítsetek ki a témában, milyen olyan zsákos anyag van ami 2-5cm vastagságban használható beton felületre, aljzatkiegyenlítőzés előtt kis műhelybe?

Spórolnék az aljzatkiegyenlítő mennyiséggel mert drága és nem tölteném fel 6cm vastagon az aljaztkiegyenéítőt mert a gatyám is rámegy. 

Baumit Flex betont, vagy ami mégolcsóbb a Weber Hobbybetont gondoltam.

Az alábbi mórickarajzon van az elgondolásom, a fekete sraffozott rész a mostani beton, és a két szélére kellene töltenem egy-egy vastagabb sávot, hogy ne aljzatkiegyenlítőt toljak oda bele. A végén úgyis kap a legmagasabb pontho képest egy centi aljatkiegyenltést (Novoplan Maxira gondoltam)

Esetleg ha van bevált betonfesték is ami bírja a gyűrődést, azt is ajánlhatnátok.

Köszi!

belgakongó Creative Commons License 2021.09.30 0 0 99429

A Facebook-on van egy ilyen csoport. Mindent tudnak.

Előzmény: oculus2 (99349)
sylvanus67 Creative Commons License 2021.09.30 0 0 99428

"telekönyvi kivonat" már régóta nem létezik, de még telekkönyvi kivonat sem

Előzmény: Mezőföldi 2 (99423)
lapar Creative Commons License 2021.09.29 0 0 99427

Rossz helyen csináltattad.

Sajnos nekünk is van ilyen lakásunk, de 4 mérőnél már 33-ra le lehetett alkudni a lóvét.

Mondjuk ez 2-3 éve volt.

Előzmény: Mezőföldi 2 (99426)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2021.09.29 0 1 99426

Milyen mérőkről beszélsz ?

A mérők használatát a mérésügyi törvény szabályozza.

Lakásokban, házakban... legyenek azok most un. kisfogyasztók,   mérni kell az elektromos energia, a  vezetékes gáz  a víz és csatorna használat mennyiségét-

Villanynál vagy hagyományossal vagy digitálissal. A hitelesítési idő  itt 15 év.

a vezetékes gázt is hiteles mérővel mérjük, hitelesítési idő  10 év.

A vízmérés is hiteles mérővel történik. Korábban   4 év volt a főmérő hitelesítési ideje, ma már 8 év.

Ugyan ez a társasházi mellékvízmérőkre. Ott is valaha 4 év volt, de a Tór..  józsi Bá' kérésére 6 év lett, majd rá kb. 10 évre 8  év..

A mérő cserék költségét a szolgáltató végzi a saját költségén. Kivétel a társasházi u. mellék vízmérők, azok cseréje  fogyasztó költségén történnek.

Képzeld akadnak olyan lakások... főleg a paneleknél ahol    3 - néha  4 mérő is akad. Kész  leégés a mérőcsere.

Nálam  3 éve   25 eft volt 1 db mellékvízmérő csere.

Előzmény: lapar (99424)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2021.09.29 0 1 99425

Na majd eljő a szép  új világ ! Legalább is a setétzöldek szerint. Az energiafaló  egyedi házakat un.  Energia  felhasználási adóval terhelnék.

A  százalékról most ne beszéljünk... 1 - és 2 % között.

Na de azért a kiróvóknak képbe kell lenniük.

Hát hoznak egy rendeletet mely szerint ehhez kell készíttetni  egy un. állapot rögzítő tervet - alaprajz  , metszetek,részletes adatszolgáltatás  stb.

Ügyes tervező  3 nap alatt elkészíti. Hogy a lúd kövérebb legyen   10 évente  ismételni kell.

De hát vagy  15 éve  ugyan ez a móka ment az úgynevezett energia tanúsítási  ügyben is. nagy reményeket fűztek hozzá... aztán szép lassan elhalt.

Ma már   10 - 15 eft ért készítenek olyant amit kér az ember.

Igaz semmire sem jó.

Előzmény: Janusz1979 (99414)
lapar Creative Commons License 2021.09.29 0 0 99424

Jóvanna, akkor én hallgattam (hittem) a rádiótévében megjelentekre.

Persze, tudom, azt is ígérte a király, hogy a mérő cserékért nem kell fizetni majd :-(

(főmérőkért előtte sem kellett, a mellékmérőért meg most is kell)

De aki tudatlan (most pl. én), annak jól hangzik.

Előzmény: Janusz1979 (99420)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2021.09.29 0 0 99423

" de ilyen agyrém, hogy a helyszínrajz m=1:200 léptékben kell készüljön, feltüntetve a csatlakozó közművek kapacitásait)."

Az addig stimmelhet, hogy ilyen léptékben semmire sem használható. Hogy fel kell e tüntetni nem tudom. Tavaly kértem ki egy  helyszínrajzot  á. 2500 ft volt , még szerencse hogy a telekönyvi kivonat ingyen volt... már aki ért az ügyfélkapuhoz. Másnak be kell menni... ingyen nézegetheti, de ha másolatot kér azért fizetni kell.

na most egy hozzányúlásnál az a legelemibb, hogy ráírjuk a meglévő csatlakozó méretek kapacitását.

pl. villany  :  24 órás   33 Amp,

vezérelt     :  3 x 16 Amp,  gáz  a szokásos  víz  pl.  NA  25 mm , Csatorna  NA 110 mm.

De  ez inkább a műleírásba megy . Pl. úgy hogy  teljeskörű a közmű ellátottság.

Az alapelv az,  hogy amit a bürokrácia kér,  azt teljesíteni kell.

Fizet érte a fogyasztó.

Ha rajtam múlna... az egyszerű kérvényeket is csak  ügyvédi szerkesztéssel  és ellenjegyzéssel fogadnám bé. De hát azért még rám nem hallgatnak.

Azért akadnak  bp.-i kerületi önkormányzatok amelyek megoldották a problémát.

Beadvány , panasz ,  feljelentés , kérés   stb.  csak illetékkel fogadható bé. Ára  20 eft.

Így kiszűrhető a sok felesleges  írogatás elbírálása.

Akár a magyari bíróságok. Sokan mondják mennek a bíróságra. Ez igaz is.Csakhogy a bíróságok szűrik a hozzájuk fordulókat. Csak ügyvéd által  kisért kereseteket fogadnak be.

Sőt sokszor azt is visszadobják.

Ha indul az ügy néha évekig elhúzzák.

Előzmény: -carcass- (99418)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2021.09.29 0 0 99422

Jan.. szerint :

" így azokat ő nem használhatja fel a tervezéskor, "

Miért ne ! nem mindegy hogy  felmérés alapján nyúl a ház további tervezéséhez vagy az adatokat a régi tervből veszi.

Mondjuk egy gondos tervező mind a kettőt elvégzi. Megnézi a régi terveket majd felméréssel  megállapítja, hogy van e eltérés.

És folytatja a munkát a megrendelő kívánsága szerint.

A munkának ára van.

Az viszont egy más dolog, hogy  mikor mit ír elő a hatóság. Megjegyzendő , hogy az építési hatóságnál is  építészek dolgoznak.

Az a jó hogy az egyszerű bejelentés  is tervhez kötött.

Persze sokan nem tudják, hogy ezek a tervek egyszerűek és bárki elkészítheti... aki ért hozzá.

pl.    jó pár éve még a csatornázási művek is kért bekötési tervet egy csatorna bekötéshez. Amikor az aljas/szarházi francia cégek bitorolták a műveket ( jó pízt hozott nekeik ). A minap   egy új szerződésnél rákérdeztem milyen tervet kérnek ?

Elvi koncepciósat , Kiviteli tervet , Vagy un. megvalósulási tervet ,

Niz az ürge és mondja nem kell nekiük már semmi.

Töck Jenő Creative Commons License 2021.09.29 0 0 99421

"azokat ő nem használhatja fel a tervezéskor, "

De, csak kell az eredeti tervező hozzájárulása. Egyszerűbb erre hivatkozni mint azon vitázni, hogy a megvalósult épület mennyiben tér el a tervezettől.

Előzmény: Janusz1979 (99420)
Janusz1979 Creative Commons License 2021.09.29 0 0 99420

Dehogy nem kell, gyakorlatilag jóformán csak egy kinti budit húzhatsz fel, ahogy olvasom/hallom.

Kis adalék, ugye attól a tervezőtől kértem árajánlatot bővítésre, aki a régi épületet is tervezte/engedélyezte. Nos tegnap felhívtam egy régi építész szomszédot, hátha tud valami kedvezőbbet mondani, azt mondta, hogy a régi tervek is szerzői jogvédett, így azokat ő nem használhatja fel a tervezéskor, gyakorlatilag újra fel kellene mérni a meglévő épületet stb. , előrébb nem lettem.

Bár ha a földmérő 2 telek összevonására 125000 huf -ot mondott caklipakli, akkor sajna ez van a tervezési/engedélyeztetési áraknál is.

12 éve még 80e ft volt az akkori terv :)

Sutyiba meg nem akarnám a bővítést, akkor a büntetés mellett ugyanúgy fennmaradási engedély, szakhatósági eljárás/terveztetés stb. , többe lenne.

Árakkal már tisztában vagyok, azzal már megbékéltem, amit meg tudok és lehet megcsinálom magam/osb lapfelrakás/szigetelés/gipszkarton/burkolás/festés.

Előzmény: lapar (99416)
-carcass- Creative Commons License 2021.09.29 0 0 99419

Valamiféle bejelentés...

Ez jó. :-D

Előzmény: lapar (99416)
-carcass- Creative Commons License 2021.09.29 0 0 99418

Ez egy érdekes kérdés. Az ár több tényező kérdése. pl, hogy mekkora a meglévő épület, mit enged a HÉSZ, milyen kötöttségek vannak és a hely sem mindegy.

Az biztos, hogy fel kell mérni a meglévő állapotot (alaprajz(ok), metszet, homlokzatok, állapotleírás, fotódoksi), aztán az átalakításnál ugyanezek, további metszet(ek), látványtervek, helyszínrajz, településképi véleményeztetés (ehhez általában utcakép is kell), műleírások. Mindez kb. állandóan változó jogszabályi környezetben, amit lassan képtelenség követni, sokszor eszement munkarészekkel - pl a 155-ös rendelet - tőlem 2 éve sík terepre kértek teljes terepmetszetet a telek teljes hosszán, mindezt az Alföld közepén, a telek 18x90m-es volt, de ilyen agyrém, hogy a helyszínrajz m=1:200 léptékben kell készüljön, feltüntetve a csatlakozó közművek kapacitásait).

Ja és nincs hiánypótlás, ha valami hiányzik, lehet az eljárást kezdeni az elejéről.

Az egyszerűsített eljárás csak a nevében az, valójában szép lassan oltári szívás lett a cs.ház tervezés, aminek nyilván nyoma van a tervezői díjakban, amit persze a nép nem szeret megfizetni. Az előbb említett cs.ház anyaga 34 pdf fileból állt ÉTDR-ben.

Ráadásul egy új tervezéshez képest az ilyen bővítés mindig hálátlan egy meló.

Ehhez még hozzájön, hogy kevés a statikus, általában nyakig vannak munkával - legalább is az én környezetemben mind, kivétel nélkül.

Aztán kevés az épületgépész is, villamos tervező meg alig van.

Szóval mindez eléggé megdobja az árakat.

Az a 700 soknak tűnhet, de látni kellene, így nem lehet megmondani, hogy sok vagy nem.

Lehidalni különben majd az anyagáraktól és a munkadíjaktól fogsz. :-)

lapar Creative Commons License 2021.09.29 0 0 99417

Köszi, okosabb lettem.

Előzmény: Cs_ (99415)
lapar Creative Commons License 2021.09.29 0 0 99416

Csak mellékesen, tudtommal engedélyezés már nem kell (300 nm-ig újhoz sem), csak valamiféle bejelentés.

Cs_ Creative Commons License 2021.09.28 0 0 99415

Az árak vegyesek. Ha azzal számolsz, hogy 7000 Ft/m2, lábazat 1500 Ft/fm, kent szigetelés x ezer/m2 + minden másért is pénzt fog kérni (pl szilózás, élvédő, kutyafüle) akkor nagyságrendileg nem tévedsz. Van aki 7000-be beleérti szilót is, meg az élvédőt is, mást nem. A realitás egy fürdőnél tokkal-vonóval kb 10.000-15.000 Ft+ÁFA/ burkolandó m2. Biztos van, aki ennél olcsóbban is megcsinálja és holtbiztos, hogy olyan is van aki ennél drágábban is megcsinálja.  

Előzmény: lapar (99413)
Janusz1979 Creative Commons License 2021.09.28 0 0 99414

Épület tervezési díjak hogy alakulnak mostanság? Bővíteném a hétvégi házat cca. 30m2 -el, tervező adott az építési engedélyezési – és egyszerűsített kiviteli tervének elkészítésére + statika közel 700e ft -os ajánlatot, azt hittem lehidalok.

lapar Creative Commons License 2021.09.28 0 0 99413

Jónapot az uraknak!

Érdeklődni szeretnék, tudjátok-e, hol tartanak most a hidegburkolás árak?

Tudom, nagy a szórás, meg most elég jelentősen felugrottak az árak, de az egyik majsztro 7500 Ft-tal kalkulált, a másik meg 7000 burk+ 4500 előkészítés (kaparás, vakolás)

Reálisak ezek, vagy nagyon madárnak néznek?

Egy fürdőről, meg zuhanykabinról lenne szó, kb. 20+10  nm. A régi csempe már le van bontva.

Mezőföldi 2 Creative Commons License 2021.09.27 0 1 99412

Nem túl egyszerű ez a folyamat ?

Előzmény: sr1 (99410)
Töck Jenő Creative Commons License 2021.09.27 0 0 99411

Így igaz.

Előzmény: sr1 (99410)
sr1 Creative Commons License 2021.09.26 0 0 99410

Akármilyen hajlékony, ha készítesz alá egy szerkezet, amit meg tudsz kívülről emelni, el lehet vinni pár métert.

Első körben felteszed négy pallóra. Utána a pallókra ráütsz kivül-belül egy 5x5-ös lécet hosszába, a két rövid oldalon ezeket összekötöd colos deszkával. Ez annyira kimerevíti az alját, hogy ha egyszerre emelik nem csuklik össze.  5x3 az alapterülete. Van egy belső váza is, mert jár rá két ajtó is. 

Lehet, hogy sokkal egyszerűbb szétszedni és összerakni, de nem ez volt a kérdés.:)))))

Előzmény: Töck Jenő (99402)
-carcass- Creative Commons License 2021.09.26 0 0 99409

Ugye? Elég gyatra szerkezet, ráadásul ahogy elnézem, nem is annyira baráti áron.

Előzmény: Töck Jenő (99402)
Mezőföldi 2 Creative Commons License 2021.09.26 0 0 99408

Nincs kapás !

Tehát egy vályogházra  tetőt.

A régi hová lett ?

Feltételezve ,hogy ez egy régi ház (milyen lenne egy  vályog ? )

csak van / volt azon tető.

A mindig fából  készült. De az hogy tető az egy   szerkezeti gyüjtő név.

Egy tető áll ács szerkezetből -  ( vízszintes és függőleges gerendákból  - szelemenek és oszlopok. Ezen a szarufák  ferdén és a lécezés héjalással. Némi bádog szerkezetek.   Kibúvók, kémény és szélszegélyek.

Nos ha jó helyen van  és  még jó a ház akkor érdemes javítani.

Az ácsszerkezet majd mindig marad - elvan az akár  120 -130  évig, a szarufa az az átmenet az is bírja legalább 100 évig.  Lehet javítani a lécezést és a héjalást  , akár az egészet cserélni.

Vályogon vasból nemigen van  / Fábol, vasból vmi könnyű szerkezeteset és nem horror áron. /

Az ár pedig mindenütt horror.

A könnyűszerkezet tetőnél nem értelmezhető.

A héjalásnál igen. Van nehézcserepes   /beton / héjalás  és könnyű pl. 'kátránypapír' szerű héjalás . Ennek a neve  nem ugrik be. Legyen  zsindely.

Előzmény: LWU088 (99394)
Zöldár Creative Commons License 2021.09.26 0 0 99407

" hogy a kocsit már a télen ebben kellene tartani," 

Egy modern kocsi elvan garázs nélkül is.

De ha jó helyen van miért ne  ?!!

A kritériumok . minél közelebb  a kapuhoz a közterülethez.

Egy kis garázs történet.

Anno régen itt a zöldben  boldog  és  boldogtalan épített garázsokat. Ki ilyent,  ki olyant, sokan a pincébe vagy az udvar egy  hátsó sarkába telepítették.  Aztán ezek szép lassan kikoptak. A pincei a macerás lejárás miatt, a hátsó fertályi pedig a téli hótakarítás nem kellemes élménye miatt. Meg számtalan  más  ok.

Jött helyette a pofás beálló, szépen gyalult fából,  szép polikarbonát tetővel.

Általában mind amennyire lehet közel a kapuhoz, az egyre terjedő toló kapu ezt megengedi.

Az aljzat majd mindig térkő.

A régi garázsok  ?  Előléptek lomtárrá.

Előzmény: BigFic (99404)
Zöldár Creative Commons License 2021.09.26 0 0 99406

Hasonló cipőben járunk mi is  .

Lengyel "garázs" lenne, de mi  másra használnánk. 

2,5 x 4.5 x 2,2 a méret. Az utóbbi a magasság.

Nos  itt egy   U lakú térbe / placcra  kerülne , a széleken  mindenütt   20 cm .

Így szerelni nem lehet kívülről. Marad a másutt való szerelés  és a helyére tolás.  

Ha   400 kg akkor azért  2 - esetleg 3 ember csak megtudja emelni az egyik felét  rá a görgőkre  és szépen betolni.  Egyenlőre aki rendelné,  eddig a problémáig nem jutott. Etetik a mesterek a különféle  jó masszív beton alaplemezzel.  130 vastag  dupla vasalás. Nyilván azzal lehet keresni.

Előzmény: BigFic (99395)
hobby 66 Creative Commons License 2021.09.26 0 0 99405

Én inkább szétszedném, és újra összeraknám.

Előzmény: BigFic (99404)
BigFic Creative Commons License 2021.09.26 0 0 99404

Nem ez a gond.

Hanem, hogy a kocsit már a télen ebben kellene tartani, de a normál bejáró csak jövőre készül el, amikor oda lenne forgatva.

Előzmény: hobby 66 (99403)
hobby 66 Creative Commons License 2021.09.26 0 0 99403

Megveszed most, és összeszereled amikor elkészül a helye. 20perc az összeszerelési idő két embernek, a videó alapján.

Előzmény: BigFic (99401)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!