2-5cm vastagságban, tapadóhíddal a zsákos esztrich elméletileg még működhet, de mekkora felületről van szó? Lehet egyszerűbb és tartósabb megoldás a magas vagy mély részt felbontani és újrabetonozni.
Kérlek segítsetek ki a témában, milyen olyan zsákos anyag van ami 2-5cm vastagságban használható beton felületre, aljzatkiegyenlítőzés előtt kis műhelybe?
Spórolnék az aljzatkiegyenlítő mennyiséggel mert drága és nem tölteném fel 6cm vastagon az aljaztkiegyenéítőt mert a gatyám is rámegy.
Baumit Flex betont, vagy ami mégolcsóbb a Weber Hobbybetont gondoltam.
Az alábbi mórickarajzon van az elgondolásom, a fekete sraffozott rész a mostani beton, és a két szélére kellene töltenem egy-egy vastagabb sávot, hogy ne aljzatkiegyenlítőt toljak oda bele. A végén úgyis kap a legmagasabb pontho képest egy centi aljatkiegyenltést (Novoplan Maxira gondoltam)
Esetleg ha van bevált betonfesték is ami bírja a gyűrődést, azt is ajánlhatnátok.
A mérők használatát a mérésügyi törvény szabályozza.
Lakásokban, házakban... legyenek azok most un. kisfogyasztók, mérni kell az elektromos energia, a vezetékes gáz a víz és csatorna használat mennyiségét-
Villanynál vagy hagyományossal vagy digitálissal. A hitelesítési idő itt 15 év.
a vezetékes gázt is hiteles mérővel mérjük, hitelesítési idő 10 év.
A vízmérés is hiteles mérővel történik. Korábban 4 év volt a főmérő hitelesítési ideje, ma már 8 év.
Ugyan ez a társasházi mellékvízmérőkre. Ott is valaha 4 év volt, de a Tór.. józsi Bá' kérésére 6 év lett, majd rá kb. 10 évre 8 év..
A mérő cserék költségét a szolgáltató végzi a saját költségén. Kivétel a társasházi u. mellék vízmérők, azok cseréje fogyasztó költségén történnek.
Képzeld akadnak olyan lakások... főleg a paneleknél ahol 3 - néha 4 mérő is akad. Kész leégés a mérőcsere.
" de ilyen agyrém, hogy a helyszínrajz m=1:200 léptékben kell készüljön, feltüntetve a csatlakozó közművek kapacitásait)."
Az addig stimmelhet, hogy ilyen léptékben semmire sem használható. Hogy fel kell e tüntetni nem tudom. Tavaly kértem ki egy helyszínrajzot á. 2500 ft volt , még szerencse hogy a telekönyvi kivonat ingyen volt... már aki ért az ügyfélkapuhoz. Másnak be kell menni... ingyen nézegetheti, de ha másolatot kér azért fizetni kell.
na most egy hozzányúlásnál az a legelemibb, hogy ráírjuk a meglévő csatlakozó méretek kapacitását.
pl. villany : 24 órás 33 Amp,
vezérelt : 3 x 16 Amp, gáz a szokásos víz pl. NA 25 mm , Csatorna NA 110 mm.
De ez inkább a műleírásba megy . Pl. úgy hogy teljeskörű a közmű ellátottság.
Az alapelv az, hogy amit a bürokrácia kér, azt teljesíteni kell.
Fizet érte a fogyasztó.
Ha rajtam múlna... az egyszerű kérvényeket is csak ügyvédi szerkesztéssel és ellenjegyzéssel fogadnám bé. De hát azért még rám nem hallgatnak.
Azért akadnak bp.-i kerületi önkormányzatok amelyek megoldották a problémát.
Beadvány , panasz , feljelentés , kérés stb. csak illetékkel fogadható bé. Ára 20 eft.
Így kiszűrhető a sok felesleges írogatás elbírálása.
Akár a magyari bíróságok. Sokan mondják mennek a bíróságra. Ez igaz is.Csakhogy a bíróságok szűrik a hozzájuk fordulókat. Csak ügyvéd által kisért kereseteket fogadnak be.
" így azokat ő nem használhatja fel a tervezéskor, "
Miért ne ! nem mindegy hogy felmérés alapján nyúl a ház további tervezéséhez vagy az adatokat a régi tervből veszi.
Mondjuk egy gondos tervező mind a kettőt elvégzi. Megnézi a régi terveket majd felméréssel megállapítja, hogy van e eltérés.
És folytatja a munkát a megrendelő kívánsága szerint.
A munkának ára van.
Az viszont egy más dolog, hogy mikor mit ír elő a hatóság. Megjegyzendő , hogy az építési hatóságnál is építészek dolgoznak.
Az a jó hogy az egyszerű bejelentés is tervhez kötött.
Persze sokan nem tudják, hogy ezek a tervek egyszerűek és bárki elkészítheti... aki ért hozzá.
pl. jó pár éve még a csatornázási művek is kért bekötési tervet egy csatorna bekötéshez. Amikor az aljas/szarházi francia cégek bitorolták a műveket ( jó pízt hozott nekeik ). A minap egy új szerződésnél rákérdeztem milyen tervet kérnek ?
De, csak kell az eredeti tervező hozzájárulása. Egyszerűbb erre hivatkozni mint azon vitázni, hogy a megvalósult épület mennyiben tér el a tervezettől.
Dehogy nem kell, gyakorlatilag jóformán csak egy kinti budit húzhatsz fel, ahogy olvasom/hallom.
Kis adalék, ugye attól a tervezőtől kértem árajánlatot bővítésre, aki a régi épületet is tervezte/engedélyezte. Nos tegnap felhívtam egy régi építész szomszédot, hátha tud valami kedvezőbbet mondani, azt mondta, hogy a régi tervek is szerzői jogvédett, így azokat ő nem használhatja fel a tervezéskor, gyakorlatilag újra fel kellene mérni a meglévő épületet stb. , előrébb nem lettem.
Bár ha a földmérő 2 telek összevonására 125000 huf -ot mondott caklipakli, akkor sajna ez van a tervezési/engedélyeztetési áraknál is.
12 éve még 80e ft volt az akkori terv :)
Sutyiba meg nem akarnám a bővítést, akkor a büntetés mellett ugyanúgy fennmaradási engedély, szakhatósági eljárás/terveztetés stb. , többe lenne.
Árakkal már tisztában vagyok, azzal már megbékéltem, amit meg tudok és lehet megcsinálom magam/osb lapfelrakás/szigetelés/gipszkarton/burkolás/festés.
Ez egy érdekes kérdés. Az ár több tényező kérdése. pl, hogy mekkora a meglévő épület, mit enged a HÉSZ, milyen kötöttségek vannak és a hely sem mindegy.
Az biztos, hogy fel kell mérni a meglévő állapotot (alaprajz(ok), metszet, homlokzatok, állapotleírás, fotódoksi), aztán az átalakításnál ugyanezek, további metszet(ek), látványtervek, helyszínrajz, településképi véleményeztetés (ehhez általában utcakép is kell), műleírások. Mindez kb. állandóan változó jogszabályi környezetben, amit lassan képtelenség követni, sokszor eszement munkarészekkel - pl a 155-ös rendelet - tőlem 2 éve sík terepre kértek teljes terepmetszetet a telek teljes hosszán, mindezt az Alföld közepén, a telek 18x90m-es volt, de ilyen agyrém, hogy a helyszínrajz m=1:200 léptékben kell készüljön, feltüntetve a csatlakozó közművek kapacitásait).
Ja és nincs hiánypótlás, ha valami hiányzik, lehet az eljárást kezdeni az elejéről.
Az egyszerűsített eljárás csak a nevében az, valójában szép lassan oltári szívás lett a cs.ház tervezés, aminek nyilván nyoma van a tervezői díjakban, amit persze a nép nem szeret megfizetni. Az előbb említett cs.ház anyaga 34 pdf fileból állt ÉTDR-ben.
Ráadásul egy új tervezéshez képest az ilyen bővítés mindig hálátlan egy meló.
Ehhez még hozzájön, hogy kevés a statikus, általában nyakig vannak munkával - legalább is az én környezetemben mind, kivétel nélkül.
Aztán kevés az épületgépész is, villamos tervező meg alig van.
Szóval mindez eléggé megdobja az árakat.
Az a 700 soknak tűnhet, de látni kellene, így nem lehet megmondani, hogy sok vagy nem.
Lehidalni különben majd az anyagáraktól és a munkadíjaktól fogsz. :-)
Az árak vegyesek. Ha azzal számolsz, hogy 7000 Ft/m2, lábazat 1500 Ft/fm, kent szigetelés x ezer/m2 + minden másért is pénzt fog kérni (pl szilózás, élvédő, kutyafüle) akkor nagyságrendileg nem tévedsz. Van aki 7000-be beleérti szilót is, meg az élvédőt is, mást nem. A realitás egy fürdőnél tokkal-vonóval kb 10.000-15.000 Ft+ÁFA/ burkolandó m2. Biztos van, aki ennél olcsóbban is megcsinálja és holtbiztos, hogy olyan is van aki ennél drágábban is megcsinálja.
Épület tervezési díjak hogy alakulnak mostanság? Bővíteném a hétvégi házat cca. 30m2 -el, tervező adott az építési engedélyezési – és egyszerűsített kiviteli tervének elkészítésére + statika közel 700e ft -os ajánlatot, azt hittem lehidalok.
Érdeklődni szeretnék, tudjátok-e, hol tartanak most a hidegburkolás árak?
Tudom, nagy a szórás, meg most elég jelentősen felugrottak az árak, de az egyik majsztro 7500 Ft-tal kalkulált, a másik meg 7000 burk+ 4500 előkészítés (kaparás, vakolás)
Reálisak ezek, vagy nagyon madárnak néznek?
Egy fürdőről, meg zuhanykabinról lenne szó, kb. 20+10 nm. A régi csempe már le van bontva.
Akármilyen hajlékony, ha készítesz alá egy szerkezet, amit meg tudsz kívülről emelni, el lehet vinni pár métert.
Első körben felteszed négy pallóra. Utána a pallókra ráütsz kivül-belül egy 5x5-ös lécet hosszába, a két rövid oldalon ezeket összekötöd colos deszkával. Ez annyira kimerevíti az alját, hogy ha egyszerre emelik nem csuklik össze. 5x3 az alapterülete. Van egy belső váza is, mert jár rá két ajtó is.
Lehet, hogy sokkal egyszerűbb szétszedni és összerakni, de nem ez volt a kérdés.:)))))
Feltételezve ,hogy ez egy régi ház (milyen lenne egy vályog ? )
csak van / volt azon tető.
A mindig fából készült. De az hogy tető az egy szerkezeti gyüjtő név.
Egy tető áll ács szerkezetből - ( vízszintes és függőleges gerendákból - szelemenek és oszlopok. Ezen a szarufák ferdén és a lécezés héjalással. Némi bádog szerkezetek. Kibúvók, kémény és szélszegélyek.
Nos ha jó helyen van és még jó a ház akkor érdemes javítani.
Az ácsszerkezet majd mindig marad - elvan az akár 120 -130 évig, a szarufa az az átmenet az is bírja legalább 100 évig. Lehet javítani a lécezést és a héjalást , akár az egészet cserélni.
Vályogon vasból nemigen van / Fábol, vasból vmi könnyű szerkezeteset és nem horror áron. /
Az ár pedig mindenütt horror.
A könnyűszerkezet tetőnél nem értelmezhető.
A héjalásnál igen. Van nehézcserepes /beton / héjalás és könnyű pl. 'kátránypapír' szerű héjalás . Ennek a neve nem ugrik be. Legyen zsindely.
" hogy a kocsit már a télen ebben kellene tartani,"
Egy modern kocsi elvan garázs nélkül is.
De ha jó helyen van miért ne ?!!
A kritériumok . minél közelebb a kapuhoz a közterülethez.
Egy kis garázs történet.
Anno régen itt a zöldben boldog és boldogtalan épített garázsokat. Ki ilyent, ki olyant, sokan a pincébe vagy az udvar egy hátsó sarkába telepítették. Aztán ezek szép lassan kikoptak. A pincei a macerás lejárás miatt, a hátsó fertályi pedig a téli hótakarítás nem kellemes élménye miatt. Meg számtalan más ok.
Jött helyette a pofás beálló, szépen gyalult fából, szép polikarbonát tetővel.
Általában mind amennyire lehet közel a kapuhoz, az egyre terjedő toló kapu ezt megengedi.
Nos itt egy U lakú térbe / placcra kerülne , a széleken mindenütt 20 cm .
Így szerelni nem lehet kívülről. Marad a másutt való szerelés és a helyére tolás.
Ha 400 kg akkor azért 2 - esetleg 3 ember csak megtudja emelni az egyik felét rá a görgőkre és szépen betolni. Egyenlőre aki rendelné, eddig a problémáig nem jutott. Etetik a mesterek a különféle jó masszív beton alaplemezzel. 130 vastag dupla vasalás. Nyilván azzal lehet keresni.