A nehezebb Ncsk magok miatt jó az 50g adag, pláne hogy sok a kopaszterület.
A régi fű kiszámíthatatlan, nyáron már 5mm takarástól is szenved, tavasszal meg elég mélyről is ki tud keveredni.
A régi gyep szerintem nem fogja elnyomni a vetett füvet. Inkább védő hatása várható.
A vetés öntözésénél az a lényeg, hogy ne száradjon ki a csirázó mag a vízhiánytól. Amit én javaslok, hogy őrizzük meg a délutáni talajhőt, azt jelenti, hogy melegebb talajon gyorsabb a csirázás és a kelés. Feltételezzük, hogy 15 fokos az öntözővized. Ez reggelre lehült, hideg pl 10 fok körüli talajt melegíti a délutáni pl fekete 20 fokra felmelegedett talajt visszahűti, ami az éjjeli lehülés miatt hamarabb lesz hűvösebb mint amit a fű szeret.
A vetés után ha betakartad a magot, akkor nem baj ha szürke a talajfelszín ne öntözd, de ha nem, akkor nedvesen tartva jobb. Tudsz mérni, ha veszel egy beszúrós digitális húshőmérőt.
A vetés pusztulása inkább a csirakori gombás fertőzéstől várható, vagy a kiszáradástól, de ritkán a túlöntözéstől, bár a túlöntözés kiemelheti a taljból a még nem csírázott magot, pl zápor eső után.
Jó az időzítésed és a választott vízadagod is. A nyári telepítésnél én is hűteni szoktam az öntözéssel. Most nyáron pl 42 fokról sikerült visszahűteni 35 fokra a talajt délben és egész nap, így sikeres lett a telepítés, bár a gombaölőzést sem bíztam a véletlenre.
Segítsetek, mert én már teljesen összezavarodtam :)
Szóval az eddigi tavaszi-őszi szellőztetések során én eddig nem használtam a késes, csak a rugós szellőztetőt.
4 éves a fű, most gondoltam késessel rámenni, főleg, mert több területen szeretném felülvetni (nem szükséges teljesen, vannak nagyobb foltok + 1-2 ritkásabb terület, de összességében a terület fele).
Ezt így akkor lehet most, ősszel? Időben vagyok még, kiheveri még a fű? Jövőhéten (09.21-22 körül) tudnám ezt meglépni, ahogy néztem a talajhőmérséklet még megfelelő és talán lesznek még melegebb napok is. Vagy hagyjam már most, menjek rugóssal és majd tavasszal csináljam meg?
Ez a felszíni szellőztetés visszatérő téma, de mindig az adott helyzethez lehet igazítani.
Alapvetően ősssszel rugós szellőztetés elég, ha tavassszal kapott egy késest. Amikor ősszel felül akarsz vetni, akkor a magágy előkészítés miatt, jobb a késes alkalmazása, mert a rugóst nem engedjük a talajba. Ugyanakkor a felülvetésre is inkább a nyárvége a jobb időszak.
A tavaszi késes kiszedi az előző évben elszárad fűmaradványokat valamennyi gyökér résszel is, így nem ritkítja már ez sem a gyepet. A felülvetést akkor kell végezni, amikor a talaj felmelegszik tíz fokra legalább, mert egyébként sokáig csúnya lesz a pázsit. A kelés után 6-8 héttel jön a gyökérváltás, akkor már melegebb az idő és jobban kell figyelni, hoyg ne ritkujon az új vetés és ne vágjuk levélmentesre a gyepet, mert akkor gyomosodik.
Szóval, ha úgy látod, hogy a muhart könnyebb lesz tavasszal kiszedni, akkor csináld azt. A nyírásra figyelj, mert ha nem zárt gyepet tartasz, akkor megint jön a muhar. Melegebb időben a gombák is dolgoznak.
Lerágott csont, de a késes szellőztetést és a felülvetést nem jobb tavasszal elvégezni?
Az én esetemben, pl. elég sok muhar jelent meg amivel nem bírtam. Ha most ősszel szellőztetném, meg felülvetném, akkor a muhar még benne van, a kések nem sok kárt tesznek benne.
Viszont tavaszra kipusztul és akkor a késessel már ki tudnám szedni a maradékát, mehetne bele a fűmag...
Azt szeretném kérdezni hogy hogy lehet megoldani azt az ellentmondást hogy nyírni kell a "régi" füvet de mégse lehet rámenni fűnyíróval az új zsenge fűre?
Induljunk ki abból, hogy a kelésközben lévő füvet kímélni kell az igénybevételtől, viszont ápolási célból rá lehet és rá is kell menni vagy lépni. Kerülni kell viszont a sáros felszínre lépést, mert a fiatal fű belragadhat a sárba és akkor annyi neki.
A régi fű növekedésben van tehát nyírni kell az egyharmados szabály szerint lehetőleg. Amikor nem ezt teszem akkor a régi fű is ronda lesz és az új telepítés sem szép még.
Vagyis vetés után nyugodtan nyírjad a régi fű növekedési ütemében, ami kb hetente egy két nyírás. Javaslom az 5 cm magasságot tartani, amit akkor kell levágni amikor eléri a 7-8 cm magasságot. Ez a pázsit magasság megvédi a fiatal füvet, amit egyébként tiszta vetésnél is meg kellene nyírni, amikor eléri 7-10 cm magasságot.
Öntözésnél maradj a reggeli öntözésnél és adj neki két óráként, ha tudsz, még kelesztő öntözést, de délután 14 kor fejezd be hogy ne hűtse a taljt és estére száradjon fel. 10 0C alatt nem csirázik a fű ezért fontos a öntözés és a hűtés viszonya.
Vetés után a csiravédeemre adj neki Proplantot 60ml/ 10 liter víz/ 100 m2 adagban és tégy hozzá amistarból 10 ml-t a régi fű védelme érdekében. Ez mehet 10-15 naponként.
Köszönöm szépen a választ. Az enyém ma volt egy hetes, és már nem tudom elemelni a földtől a gyepszőnyeget. Akkor én is felezem az öntözési időt. A tervem az, hogy még egy pár napig fele vízzel öntözök minden nap, azután váltok a heti 3 öntözésre.