Keresés

Részletes keresés

Crybabe Creative Commons License 2021.12.30 0 0 64347

Üdv.

Szeretnék egy második befúvó helyet kialakítani, milyen módszerrel ajánljátok, illetve mivel ragasszam rá az erősítést, hogy tartós legyen(van a régi medencéből anyagom)?

Crybabe Creative Commons License 2021.12.06 0 0 64346

Szia.

Megkérdezhetem, hogy ez milyen fajta medence? ...és hol vetted?

Előzmény: nagykovi70 (64334)
yeti31 Creative Commons License 2021.11.10 0 0 64345

40 m3-es medencénél kb. 2-3 fokot tudott nekem csinálni. 10 m3-nél egy olyan mint az enyém tuti felfűti amilyenre akarod.

Én már idén nem használtam mivel nőttek annyit a kisebbek is, hogy nem volt szükség fűtés rásegítésre.

Lehet el is adom. Két évet használtam csak.

Előzmény: petromitsu (64344)
petromitsu Creative Commons License 2021.11.07 0 0 64344

Sziasztok!

Hőszivattyús tapasztalat van valakinek, 10 m3 alatti víz mennyiségű medencével?

Egér Fogó Creative Commons License 2021.10.07 0 0 64343

Leereszted a vizet, leszereled a fejszelepet és hagyod kiszáradni a homokot.

Előzmény: vadasz70 (64342)
vadasz70 Creative Commons License 2021.10.07 0 0 64342

Sziasztok! Ha leengedem a homokszűrőből a vizet az nem károsodhat a fagyokban  vizes homokra gondolok.

Epica Creative Commons License 2021.10.05 0 1 64341

Sziasztok!
A saját beírásomra válaszolok: Ma sikerült vásárolnom a kérdéses eszközhöz hasonló alkatrészt, akit érdekel a forrás, e-mail-ben keressen: mesterhazyarpad@indamail.hu

Előzmény: Epica (64338)
nagykovi70 Creative Commons License 2021.09.25 0 0 64340

Köszi! Megpróbálom:)

Előzmény: Egér Fogó (64339)
Egér Fogó Creative Commons License 2021.09.24 0 0 64339

Ebben nem tudok tanácsot adni.

Előzmény: nagykovi70 (64337)
Epica Creative Commons License 2021.09.24 0 0 64338

Sziasztok!

Keresek Intex 4,5 m átmérőjű csővázas medencéhez "T" acél csőidomot, melyhez a láb csatlakozik (legalább 5 db-ra lenne szükségem)
Sajnos ma a szél szétszerelés közben tönkretette. Ha tudja valaki, hogy hol lehet beszerezni, az is segítség lenne.

E-mail címem:mesterhazyarpad@indamail.hu

Üdvözlettel: MÁ

nagykovi70 Creative Commons License 2021.09.19 0 0 64337

Nem dehogy benne van az xps, körbe palást mellett homok és az aljában is 2 cm homok arra a fólia.

Csak magától nem állt függőbe a fala az furcsa mert azért az a 1,5 cm szerintem nem lenne vészes. Nálad minden patent volt mikor felállítottad?

Meg a kör alakot magát kihozni sem könnyű az alsó műanyag sín miatt ami elég gagyi. 

Most mindenképpen leszívom a vizet mert odébb kéne toljam az akna felé a medencét mert így nem központos a gödörben és bontanom kéne rá még földet, hogy férjen kívülre xps és beton, a másik oldalon meg van 30 cm hely a fala mellett.

Csak akkor azt hiszem a homokot meg az xps-t is ki kell vegyem belőle, hogy tudjam mozgatni a medencét.

Talán amikor süt a nap majd egy órát egyben akkor szedem ki a fóliát, csaknem törik el egy vadonatúj fólia...

Mit gondolsz arról ha húznék bele Mapei PLANEX-ből az aljába, legalább egy fél centit emeljen ott ahol alacsonyabb?

Előzmény: Egér Fogó (64335)
Mortoff Creative Commons License 2021.09.19 0 0 64336

Mosógépben simán mosható. Függönymosó zsákba dobd bele azért.

Szárítógépet nem próbáltam.

Előzmény: pkl (64328)
Egér Fogó Creative Commons License 2021.09.19 0 0 64335

A fóliát közvetlenül a betonra raktad? Az eredeti terv XPS és homok volt. Még egy kis homok az aljára, és kész.

A köralak torzulása legfeljebb a szolártakaró miatt problémás, így állandóan fix irányban kell elhelyezni.

Mostanában a fólia már könnyen törhet, óvatosan bánj vele.

Előzmény: nagykovi70 (64333)
nagykovi70 Creative Commons License 2021.09.19 0 0 64334

A kép.

Előzmény: nagykovi70 (64333)
nagykovi70 Creative Commons License 2021.09.19 0 0 64333

Ha lesz előrelépés teszek fel képet!

Egyelőre csak a problémák sokasodnak, a pontatlan munka meghozta eredményét.

A beton alap nem teljesen vízszintes, van benne 1,5 cm szintkülönbség (és persze pont a szkimmerrel ellentétes oldalra lejt), azt gondoltam ezt felveszi majd a medence de úgy néz ki nem. Most töltöttem bele 30 cm vizet kb de nem húzza ki a falat függőlegesre, lemértem felül az átmérőt, volt egy hely ahol 398 cm és volt egy hely ahol 405 cm volt. Pedig alul nagyon igyekeztem kör alakba rakni.

Mit gondoltok szedjem szét és próbáljam valami önterülő anyaggal kihozni vízszintesre az alapot?

Azért csatolok egy képet.

Előzmény: Binks66 (64330)
Egér Fogó Creative Commons License 2021.09.18 0 0 64332

Ha már egyszer kidobtad rá a pénzt, elégedj meg annyival. Ha még mindig marad felesleges, inkább adományozz jótékony célra.

Előzmény: pkl (64328)
Egér Fogó Creative Commons License 2021.09.18 0 0 64331

Tökmindegy, mi a töltet. Tartsa függőlegesen az idomot, és kész. Az persze nem mindegy, hogy kimozdulhat-e a helyéről.

Előzmény: Rodna78 (64329)
Binks66 Creative Commons License 2021.09.18 0 0 64330

Valami ilyemire gondoltam Én is eddig csak elméleti szinten, ha majd pár képet teszel fel és tapasztalatokat leírod megköszönném :-)

Előzmény: nagykovi70 (64323)
Rodna78 Creative Commons License 2021.09.16 0 0 64329

Félig földbe ásott, fémpalástos medencébe ez a medence fagytest jó lehet? Nem láttam olcsóbbat csak homok töltettel, érdemes azzal reszkírozni?

Előzmény: MZ/Y (63932)
pkl Creative Commons License 2021.09.15 0 0 64328

Sziasztok!

Idén próbáltuk először a polysphere szűrőlabdákat vagy mi. Részemről meg vagyok elégedve vele. Félidőben kádban ki lettek mosva. 

Érdemes eltenni jövőre? Próbálta valaki mosó/szárító gépbe tenni?

Előre is köszi a válaszokat!

Egér Fogó Creative Commons License 2021.09.14 -1 0 64327

Nem valószínű, de az ördög sosem alszik, és nem tudom milyen macera egy ilyen medencét szétszedni/összerakni. Ha felülről beleesik az eső, hó, falevelek, satöbbi, akkor már többesélyes a dolog. Szinte ugyanott vagy, mint ha maradt volna benne víz. Ráadásul egy takarítással lehet kezdeni, ami nagyobb munka lehet, mint a porszívózás.

Előzmény: petromitsu (64326)
petromitsu Creative Commons License 2021.09.14 0 0 64326

Nagyon jó kis szett. Nekem 4x2x1 medence van kb. 6,6 m3 víz lehet benne. Ehhez van egy 6 m3/h homokszűrő kézi és időkapcsolós vezérléssel. Valamint a már említett 3 db Intex szőnyeg egy wilo fűtésszivattyúval, kapcsolóórával.

A termosztát vezérlés nem a vízhőfokot figyelné, hanem a lefóliázott szőnyeget körülvevő levegő hőmérsékletét. Ha meleg van a fólia alatt, mert süt a nap, akkor kering a víz benne, ha nem meleg a levegő, mert nem süt a nap akkor pedig nem kering a víz. És ha nem kering a szolár ágban a víz, akkor pedig kapcsolna a majdani hőszivattyú(ha végre sikerül megvenni). Mindezt 6:30-18:30 között. (Termosztátom van, mert végül kevesebb légkollektor lett építve, mint anno terveztem, amúgy most is 2-3eFt-os tétel(nagyon minimál két gombos, két helyi értékes kijelzővel, 16A relével)).

A víz folyamatosan frissül, mert a fiúk kiugráltak vagy 50 litert naponta a nyáron, meg párolgott is rendesen takarás nélkül. Ha leengedem a 400m2 kert szívesen fogadja a plusz vizet. A leengedésen azért vacilláltam, mert a medence el van rejtve egy fa borításba, ha felteszem a negyedik oldalt is akkor szinte teljesen szélvédett is. Emiatt nem kellene szétszedni sem. Egyedül a hőmérséklet amivel gond van, főleg a tartós fagyok idején. Mozogna annyit üresen a fólia hogy eltörjön?

Előzmény: Egér Fogó (64320)
nagykovi70 Creative Commons License 2021.09.10 0 0 64325

Köszi!

Előzmény: Egér Fogó (64324)
Egér Fogó Creative Commons License 2021.09.09 0 0 64324

Ne kell az XPS-nek nem kell a falhoz simulni.

Fémpalástos medencénél a fémfal és az XPS között van a legjobb hőszigetelő, a levegő. Persze felülről be kell fedni a rést.

Előzmény: nagykovi70 (64322)
nagykovi70 Creative Commons License 2021.09.09 0 0 64323

Mellékelek egy fotót is, de össze-vissza le kellett vágjak belőle mert túl nagy volt, nem engedte feltölteni.

nagykovi70 Creative Commons License 2021.09.09 0 0 64322

Sziasztok!

Szeretném a tanácsotokat kérni. Most jutottam el oda, hogy áll az alapon a félig süllyesztett 4 méter átmérőjű fémvázas medencém. A gépészeti akna lassan elkészül... de igazából idén nem szeretném beállítani a szivattyút. Viszont ha belerakom alulra az 5 cm-es xps-t rá 1-2 cm homokot és beletenném a fóliát fel tudnám tölteni vízzel addig, hogy körül tudjam betonozni azt a 60 cm-t ami a földben van, persze kívülre is raknék xps-t és rá a dörken lemezt és utána a betonozás köré.

Két kérdésem lenne:

1. A 60 cm széles xps szigetelés elég merev az, hogy fog a falhoz simulni? Lehet félbe kéne végni, hogy csak 30 cm széles legyen akkor jobban ráfeküdne?

2. Ha töltök bele vizet de nem keringtetem és mondjuk 1 nap után teszek bele téliesítő folyadékot és azt a töltő vízzel slaggal  elkeverem benne akkor az megóvja a télre a rossz folyamatoktól?

Az egész azért fontos, hogy jövőre ne maradjon betonozás ha lehet mert van sóderem cementem is és télen esetleg a föld is jobban beomlik köré..

Köszönöm ha valaki válaszol.

Csaba

Egér Fogó Creative Commons License 2021.09.04 0 0 64321

A termosztátos vezérlést felejtsd el. Nem éri meg a tized/század fokos hőmérsékletért ennyi pénzt kiadni.

A lágy fűtőfelület kiürül, ha nem kap utánpótlást a fűtőszivattyútól. Kecsegtető, hogy csak  kiteríted, és használod, de szivattyúteljesítmény kell hozzá. Az pedig pénzbe kerül, az áramszolgáltató kíméletlenül számlázza a villanyt. Ilyesmit csak a medence vízszintjének közelében (inkább alatta) érdemes használni.

Előzmény: petromitsu (64318)
Egér Fogó Creative Commons License 2021.09.03 0 0 64320

18ma medence, körülbelül háromnegyede süllyesztve. 5cm vastag XPS burkolat alul és oldalt. Egy Hayward 10m3/ó homokszűrőt használok. 280m LPE20 fűtés, három párhuzamos ággal, egy IBO fűtéskeringető szivattyúval. (Ennyi cső fért a sufni tetejére.) A fűtőszivattyú azelőtt kapcsol be, mielőtt napsütés éri a csőkígyót, és utána negyed órát még megy - így nem levegősödik.

Egyéni mérlegelés kérdése, hogy a medencédet szezononként friss vízzel használod - ebben nehéz tanácsot adni. Ha a vizet fel tudod használni, akkor nyugodtan tedd azt, de tartsd szem előtt, hogy a hideg, 10-15 fok körüli fólia nagyon merev, már kisebb mozgatásra is törhet - én összehajtanám. Gyakorlat kérdése, mennyi idő alatt tudod felállítani, lebontani.

Előzmény: petromitsu (64319)
petromitsu Creative Commons License 2021.09.02 0 0 64319

Egér Fogó!

Milyen szűrést használsz, mekkora víztömeghez?

Fűtöd a vizet, ha igen, mivel?

Szerinted, ha a csővázas medence, körbe van véve borítással, felülről merev fedése lesz, és leengedem belőle a vizet télre, de összerakva marad, lesz valami baja? Eső, hó és szélvédett, csak a fagytól nincs védve.

Felesleges energia és vegyszer pazarlásnak érzem az alig 7 m3 víz folyamatos tisztán tartását, használaton kívüli időszakban, kb. 4 hónap amíg 10-20 fok között mozog a hőmérséklet, tartós 10 fok alatt meg téliesítő folyadék ajánlott forgatás nélkül.

Ha marad a víz kb. 13-14eFt a + téliesítő folyadék, ha leengedem, májusban kb. 5eFt lesz az újra feltöltés költsége. Csak nem tudom, hogy üresen lesz-e valami baja a medencének a nagy hidegben(a csővázat kifújtam üregvédővel)!?

Előzmény: Egér Fogó (64307)
petromitsu Creative Commons License 2021.09.02 0 0 64318

Az Intex szolár szőnyeg Nekem nagyon bevált. 3 db van a terasz tetején, fűtés keringtetővel forgatom benne a vizet, időkapcsoló vezérli. De ha magasra teszed, valamiért nem tudom légteleníteni, erősebb szivattyúval, "lüktetve" kering benne a víz, mert puha anyagból van.

Egész nyáron nem takartam a vizet(6,8 m3), 28-34 °C között mozgott a víz hőmérséklete. De már egy hete, takarással sem megy feljebb a hőfok 28-nál, ez Nekünk már kevés.

25-s LPE csőből Nekünk, kb. 180m kellene, 3 szakaszolható körrel, merev csövezéssel, a légtelenítés, így sem megoldható, mivel a medence felé nyitott a rendszer(a kimenő oldalon nincs nyomás, illetve néha negatív nyomást generál a tetőről leszálló, visszavezető ág - tapasztalat). Csapokkal, idomokkal, stb., nem jött volna ki ennyiből mint a szolárszőnyeg.

El kell gondolkodnod az igényeken, mennyi ideig akarod használni a medencét(május-október v. június-augusztus), hány fokos víz kell, hány m3 vized van, hova tudod rakni a szolár felületet(földre, állványra, tetőre, mennyi lesz a teljes csőhossz[szivattyú teljesítmény])? De bubi fóliás takarás mindenféleképpen kell!

Nekem 30-32°C a hő igényem, május végétől szeptember végéig, ezért a szolárszőnyeg be lesz takarva gazdasági fóliával(folyamatban) és kap egy termosztátos vezérlést. Valamint jövőre veszek egy mini hőszivattyút a napsütés nélküli időszakokra(remélem összejön rá a pénzem).

Előzmény: 3244 (64314)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!