Ebben sincs gömb, mert még nem voltam teljesen készen vele. Egyébként az armilláris régi, de nem annyira, mert ez a 19. században készült. Vagy a 20. század elején.
Ez egy egyszerű feladvány. De ne kelljen másik oldaláról is lefényképeznem, vagy lemennem a pincébe, vagy elmenni a postára ahol sorba kell állni a posta előtti parkban. Egyszóval: ne dolgoztassatok meg szükségtelenül.
(Elmondok egy történetet nektek. Volt nekem egy telefonzáram, ami elég ritka dolog lehet, mert a legismertebb magyar telefongyűjtőnek sem volt olyanja. Masszírozott engem, hogy adjam el neki. Aztán meguntam az állandó molesztálást, azt ígértem, hogy eladom neki azon az áron, ahogyan hozzájutottam. A döntésemet később megbántam, mert az illető telefongyűjtő még azt kérte, hogy adjam fel neki postán. Aztán még azt kérte, hogy az áráért menjek el valahová. A postán fél órát vártam a posta előtti parkban, mire rám került a sor, ugyanis a koronavírus járvány miatt arcmaszkban egymástól 2 méteres távolságban kellett sorakoznom.)
Én tehát meguntam, hogy nekem nem fontos dolgokért feleslegesen megdolgozzak.
Erről nem kérdezem meg, hogy micsoda, inkább leírom. Armilláris. Azt pedig, hogy mire használták, megtudhatjátok régi lexikonokból, vagy akár a Google segítségével.
(De ne dolgoztassatok meg például olyan kérdésekkel, hogy milyen trapézmenet van egy orsón, mert ha sikerül is pontosan megírnom, nem hiszem, hogy bárki is következtetésre tud jutni a menetes orsóról adott pontos adatokkal.
Pedig a legkomolyabban kérdeztem. Én ugyanis nem vagyok műszakilag képzett, csak érdekelnek a műszaki dolgok. (Szüleim akarata szerint történelemtanár lettem.)
Távolabbról nézve nem is tudom megkülönböztetni a trapézmenetet a laposmenettől.
Ha az elegendő információ számodra, hogy a menetes orsó külső átmérője 30mm körül van. Mondjuk 27mm és 33mm között talán. Le kellene mennem a pincébe megmérni, ha fontos a pontos érték.
Mélyen van a pincénk, ezért csak ritkán megyek le.
Ne idegesíts. Visszacsomagoltam, levittem a pincébe a megszokott állomáshelyére. Majdnem sérvet is kaptam miatta. Én onnan vissza nem hozom további képek miatt.
Ezt biztosan loptam, vagy örököltem. Legalább harminc éve került le a pincébe, azóta rá se néztem. (Olyan nehéz, hogy mégegyszer nem hozom fel ebben az életben. Az se biztos, hogy én vittem le.) Most is csak azért hoztam fel, hogy lefényképezhessem.
Azt látom, hogy legalább a 3 fázisú piskóta csatlakozó bekötése szakszerű.
A meggebedés ellen harcolok, de nem nagy sikerrel. Akartam adni magamnak egy mínuszt, de az Index Fórum nem engedi. (Pedig mostanában - akinek nincs elég mínusza, nem is igazi fórumozó.)
Azt még megérteném, hogy pluszt nem adhatok magamnak, de mínuszt miért nem?