Nincs túl nagy jelentősége, hogy vissza folyjon, de a pipát sem venném le, hagy dolgozzon, ha már ki van alakítva, ugyanazok a folyamatok hajtják így is, csak még hatékonyabb, vannak ilyen osztrák, tradicionális berendezések is hasonló megoldással.
Általánosságban a "gömbben" nincs semmi, léghűtéses deflegmátorként működik, ha kiiktatod az U alakú csövet a belső részéből akkor az is azt a funkciót fogja ellátni, következésképpen magasabb KP átlag, esetlegesen illatosabb aromásabb párlat finomításnál.
Ja, köszi. Egyébként ilyesmi. Csak arra gondoltam, hogy hasonló mint egy gömb, ha nem teszek bele semmi folyadékot. Nem thumperként használnám. Egy ilyen rendszerben nem tudom mennyi flegma keletkezik, de az itt nem folyna vissza az üstbe. Mondjuk azt sem tudom, mi van ezekben a erősítő gömbökbe.
Cefrézéshez szerintem felesleges használnod, finomításkor viszont jól jöhet, tegyél egy kísérletet vele és nélküle, majd meglátod a KP átlagának a különbségét, és hogy melyik ízvilág jön be neked jobban. Én aszalvánnyal is próbálkoznék(finonmításkor) és egyfajta aromakosárként.
Van egy dupla falu pálinkafőzőnk. Szerintetek a képen bekarikázott csavar, az az olajszint maximális szintjét jelöli? Mert most fullon van olajjal. Mert azt vettem észre, ha csak kb 10 liter cefrét töltök a 20 literes üstbe, akkor ahol a hab volt kb, ott mintha kicsit odakozmált volna. köszi előre is.
Sziasztok, Ha nekem van egy 7literes kukta thumperem, közvetlenül a 35 literes főző kupolára szerelve, az is működhet erősítő feltétként, ha nem teszek bele semmit főzéskor? Mivel hogy a flegma ebből nem tud visszafolyni az üstbe a thumper belső kialakítása miatt?
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Én igénylem, hogy tiszta ízek legyenek, ha van valami erősítés, ez könnyebben összejön, minden ilyen fejlesztés ebbe az irányba mutat, jobb elválasztás, erősebb szesz, jobb illat, tisztább gyümölcs ízek, rövidebb szájérzet.
Jó lesz az, utópárlat elválasztásod könnyebben megy majd, a finomítás elején nem indul el a bugyogás a szitán, csak később, nálam legalábbis így ment, ez elején kevés a gömbben a csurgalék.
Még egyenlőre nem föztem evel a szettel,meglátom mi lesz belöle.Szilvával fogom kezdeni,kiváncsi vagyok,hogy itt van ez a tányér benne,milyen változásokat fog hozni.Remélem semmi rosszat.
Eltolódik egylépcsős irányába, jelentősen erősít, úgyhogy "klasszikus" kisüstit kicsit nehezebb főzni.
Eleve a gömb erősít, léghűtéses deflegmátorként működik, az onnan jövő flegma visszacsorog a szitatányérra, ahol az alulról jövő gőz felforralja és részleges lepárlást idéz elő már cefrefőzés alatt is.
Az alszesz jóval magasabb szeszfokú lesz, mint egy "sima" lepárlással.
Krumpli főz gömbbel, ő többet tud erről (erősítés, gömb takarása, hűtése) mondani.
Igen,van a nyakban egy szittányér,gondolom,hogy az.Nem akartam,hogy legyen,de amikor megrendeltem nem tudtam,hogy benne lesz ugyh ezvan.Miben változtatja ez meg a lepárlást finomitáskor?Mivel lesz másabb mint e nélkül?
Nekem van mind a két helyen, gömb felettit nem is nézem már, be se kapcsolom. Változtatok egy paraméteren (fűtés, keverő motor fordulat, stb.) a hűtő felettin gyönyörűen látom, hogy változott a hőmérséklet.
2 helyen érdemes mérni, az üstben és a hűtő felett. A hűtő felett látszik milyen töményen jön, az üstben pedig az, hogy mennyi alkohol van még. A fűtést vagy a vizes deflegmátort beállítom a hűtő feletti hőmérséklethez, úgy ahogy más az eprüvettához, ehhez képest a sisak hőmérő vagy akármilyen más köztes mérés, egy köztes állapotot mutat.
A hűtő felett tudod mérni azt a hőmérsékletet, ami szoros összefüggésben van a kifolyó párlat alkohol fokával, a gömb fölött, alatt, akárhol máshol köztes állapotokat mérsz, ami még változni fog, mire kondenzál, ezért ajánlják a mérési pontot oda tenni, ahol véget ér a deflgmáció.