Na, meg is van. Nem pontosan olyan, ahogy terveztem, de sajnáltam volna a sok növényt kihajítani,
így aztán bent hagytam mindet. Csak kissé át lett rendezve az egész.
A jobb szélső Nymphoidest viszont teljesen tőre visszavágtam, meglátjuk mihez kezd majd. Ha beválik, a többi is vissza lesz vágva, hogy tudják a mértéket. :) :)
Kaptam egy fedeles akváriumot beépített fénycsővel.
Alapból egy ilyen lilás-kékes szinű fénycső volt benne (15 W), de lecseréltem normálra, mert nagyon sötét az akvárium. Van valami előnye ennek a lilás kevesebb fényű fénycsőnek?
Mi lenne a körülbelüli keret, nagyjából milyen halakat szeretnének tartani? Budapest, vagy máshol? Lehet kapni komplett szetteket, de azok általában kisebb méretek, és pl. a hozzájuk adott szűrő általában még a szükséges minimumot se nagyon éri el.
Ha tényleg nulla tapasztalat van e téren, akkor érdemes lehet egy komolyabb szakboltba elmenni és ott segítséget kérni.
BP-en pl a Green Aqua vagy a Vadvilág amit én javasolni tudnék.
A nagycsaládos fiam (5 gyerek, 20 évestől 8 évesig bezárólag) egy akváriumot kért ajándékul az egész család számára (most fognak családi házba költözni). Nincs akváriumom, nekik sincs és nem is volt a családban sose, így pont annyit értek hozzá, mint hajdú a harangöntéshez. Hol vegyek akváriumot, teljes felszereltséggel kell, azt sem tudom, mi a teljes felszereltség. Az interneten persze tudok tájékozódni, de megbízható céget olvasás alapján nehéz találni. Szóval: új akvárium kellene, vásárlás ügyben minden tanácsot szívesen fogadok, és előre is köszönöm.
Bizonyságul: ez az akva ebben az időben egy Resun 700-as, szivacstöltetű belsőszűrővel volt szűrve. A vize jól láthatóan nem ködös, a Nitrát 30 alatt, a Nitrit 0.
Amúgy mindegyik szűrő végez biológiai szűrést is. A szivaccsal töltött is mértne végezne. Pont mostanában kellett tisztítanom a külsőszűrőm nyomócsövét, ami teljesen eltömődött a lerakódott baktériumoktól. Vagyis még a szűrő PVC csöve is képes
a biológiai szűrésre. A szivacsban mért ne telepedne meg a baktérium. Megtelepedik.
A síkos szűrőházban és kosarakban úgyszintén, attól lesznek síkosak, nem mástól. Csak pont a szivacsot hagyná ki? Ugyan.
Az Eheim egyik új biológiai szűrőközege egyszerű darabolt gégecső. Valamit talán már ők is sejtenek. :)
Egyszerűen túlmisztifikáltak a "biológiai szűrőközegek". Teljesen hibás a normál társas-halas akvaristáknak adott tanács,
miszerint " Dobjál ki az újonnan vett szűrőből minden gyári szűrőközeget, és töltsd tele biológiaival".
Elég sok ködös vízzel lehet találkozni az eszerint eljáró akvaristáknál, vagyis valami nem klappol a fenti nézettel.
És még a "mindenható" Purigen sem segít sok esetben.
Ha az akva beteg, megborult, akkor meg pláne nem sokat ér, mint csodaszer.
Három hete megy a kislányom akváriuma. 70 liter 5 db páncélosharcsával, 5 db fekete fantom lazaccal, 5 db zebradánióval ( valójában rózsaszín, de nem tudtuk, hogy ilyen ellenérzések övezik ennek a falynak a manipulációját) és 3 ancival. Vannak növények is, nem sok, szívósabb fajták, nem tudom most megnevezni őket.
A szűrő az egy eheim pick up 160. A kérdésem, hogy van rá esély, hogy ilyen környezetben ez a szűrő végezne biológiai szűrést is?
Három hét után minden jónak tűnik, nem opálos a víz, egy minimális zöld pontalga van csak.
Minket egyelőre nem fenyeget a költözés, vevő sehol a láthatáron... :-/
Elég rosszul hangzik, amit leírtál. Én nem is tervezek új halakat venni. Jelen esetben egy tetra, 4 dánió, az anci és 3 páncélos harcsa lakik az egyre sűrűbb növények között. Meg is fogadtam, hogy ha elhullanak, akkor visszatérek a neonokhoz.
Én házon belül korábban 2x is áttelepítettem a teljes cuccot, víz alig volt benne, de így is beszarás volt emelgetni, tologatni, előre fázok tőle.
Külön öröm, hogy megjelent a szakállalga a növényeken...
Pozitívum: egyben maradt a tartály, semmilyen sérülés nem érte.
Negatívum: a halak kb fele elpusztult :(
Mivel rengeteg növény volt az aksiban, így se kifogni nem tudtam a halakat, hogy valami külön edényben szállítsam őket, se elég vizet nem tudtam kimerni, így olyan 6-8 centi víz maradt, plusz a talaj. Megpróbáltam megritkítani a növényeket, de attól meg nagyon felkavarodott a talaj a kihúzott gyökerektől és csak piszkos lett a víz. Így hogy nem volt üres, a költöztetők nem merték vállalni, ami valahol érthető, nem ülhetett mellette valaki a teherutó rakterében, hogy fogja vagy figyeljen rá - amúgy abszolút hibátlan brigád volt, nagyon meg voltunk velük elégedve.
Így viszont a feleségemmel ketten cipeltük ki a még így is dögnehéz akváriumot az asztalkájával együtt, lakásból ki, liftbe be, liftből ki, lépcsőn le, utcán a kocsiig, kocsi hátsó ülésére be, aztán az új helyen ugyanez kifelé (csak itt már földszint volt legalább), élménydús volt. Persze mindezt a bútorok meg minden más áthordása és kipakolása után, második körben. Emiatt legalább 6-8 órán keresztül állt az aksi, és ugye jó dögmeleg is volt... így aztán szerencsétlen halak egy része vagy megfőtt, vagy megfulladt :(
Hat neon odalett, mind a hat fekete fantom, meg még pár sárga fantom és vörössávos vegyesen. A négy titteya mind megúszta, a betta meg gondolom még élvezte is :D
Akkor kitartás, mi júniusban kezdtük árulni és februárban adtuk el, a tizen-sokadik érdeklődőnek... de legalább az újat hamar megtaláltuk, 2-3 hét alatt, asszem az ötödik volt, amit megnéztünk :-)